icon

Ospravedlnenie dieťaťa zo školy kvôli dovolenke

30. jan 2024

V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem

jana_eyre_2
30. jan 2024

@vroni nám to normálne schvaľuje riaditeľka, sami túto možnosť oznamujú na rodičovskom.. každý rok, v každej triede kde som kedy na rodičovskom bola.. viem o viacerých rodičoch čo to aj využívali.. napríklad kamarátka ktorá pochádza z Ameriky išli na vďakyvzdanie s deťmi k starým rodičom, pretože tam logicky nejdeš na otočku a cez prázdniny, keďže to nevychádza na naše prázdniny..
Fakt nerozumiem, tým vasnam čo sa tu strhlo v tejto téme..

vroni
30. jan 2024

@jana_eyre_2, presne o to ide, dovolenka mimo prázdnin podlieha schvaleniu učiteľom/riaditeľom/zriaďovateľom, nie je rozhodnutím rodiča. Ono je také zvláštne, na jednej strane písať, ako deti trpia pod jarmom úloh a musia sa doma hodiny pripravovať do školy a tie isté deti počas týždennej lyžovačky dajú učivo z celeho týždňa v pohode za hodinu a všetky majú skvelý prospech.... Je iné prísť za riaditeľom školy a dohodnúť sa, že musíme vynechať aj celý školský rok. To je normálna dohoda. Keď decku napíšem, že bolo choré, lebo teraz stojí dovolenka polovicu toho, co cez prázdniny, tak sa snáď nedopustam nejakej chvalyhodnej činnosti v prospech všetkých ale proste odzubavam. A zlý je ten, kto na to poukáže. Smutné. Ale symptomaticke pre slovákov. Žiaľ.

simsalabim
30. jan 2024

@vroni musim sa tu dievcat zastat, nerobia nic protizakonne, “pre Slovakov typicke”. Zatial je to vsetko v medziach zakona, nie ako napr v Britanii, kde su rodicia financne trestani, ak dieta skolu vymeska a trestaju ich aj za take sprostosti ako ucast na pohrebe dedka a ak dieta doma tyzden kvoli kiahnam, uz vas nahanaju, ze mu skodite, lebo nie je v skole. Toto sa mi zda cez ciaru. Ak dieta v skole vymeska za rok tych par dni, co moze ospravedlnit rodic, svet sa naozaj nezruti. Naopak, moze prospiet celej rodine vratane dietata.

vroni
30. jan 2024

@simsalabim, vidím to trochu inak. Slovenské školstvo je na samom chvoste eú. Deti toho vedia pramálo, chýbajú základné zručnosti a často podľa diskusii vidíš, že aj schopnosť formulovať myšlienku či pochopiť text nemaju ani dospelí. A napriek tomu sa tu prsíme, ako je v pohode obchádzať ten smiešny školský zákon. Školský zákon skutočne rodičovi nepovoľuje vybrať dieťa zo školy na týždeň podľa vlastného uváženia. Umožňuje rodičovi neísť týždeň s dieťaťom k lekárovi, ak je pravdepodobne, že sa dolieči aj bez lekára doma. Vziať dieťa v čase "choroby" na dovolenku je jednoducho obchádzanie tohto zákona. Zákon toto konanie dokonca (teoreticky)aj perzekuuje, ale v skutočnosti som ešte ani nepočula, že by niekto skutočne dostal pokutu. Nedopustaju sa žiadneho trestného činu, ale napriek tomu nekonajú vramci zákona. A za mňa aj amorálne. Nie som zástanca drakonickych zákonov a postupov a už vôbec nie buzerácie rodičov. Ale dodržiavať pravidlá aspoň do tej miery, že dieťa bude zo školy uvoľnené po dohode a nie klamstvom, to sa mi nezdá až taká vysoká meta.

simsalabim
30. jan 2024

@vroni ale ty to vnimas zle - tusim ani nezijes na Slovensku. Slovenske skolstvo je na chvoste kvoli svojim zastaralym metodam, prestarnutemu ucitelskemu zborou, nizkym platom a prestizou, tym, ucitelstvo nestuduju ti sikovni a nadseni a ak ano, po par rokoch odidu kvoli mizernym podmienkam a platu. Nie kvoli 5 vymeskanym dnom kvoli dovolenke, mnozstvo ludi si ziadnu ani nemoze dovolit!!!! Ak niekto tvrdi, ze dieta je chore a ide na dovolenku, to ok nie je. Ale ak dieta vypyta (dkoly maju na stranke bezne Ziadost o uvolnenie z vyucovania), nerobi nic zle a ani nijako neovplyvni umiestnenie SR v rebrickoch.

yanni
30. jan 2024

@luccija u nas napodobne ako
@bluka2
Sme tiez v DE a absolutne nemame potrebu pytat deti zo skoly na 1-2 tyzdne mimo prazdnin. Decka maju dokopy 14 tyzdnov prazdnin, plus tu od @bluka2 spomenute sviatky, nejake predlzene vikendy atd. Akurat teraz cez Vianoce som so sesterkou pocitala, kolko tyzdnov maju prazniny decka na SK a je to zhruba tak isto ako u nas. My straaaaaasne vela cestujeme a nikdy nebol problem, vsetko sa dalo doteraz cez prazdniny. U nas su na toto prisni. je to aj v skolskom poriadku, ziadne take, ze 1-2 dni pred prazdninami decko odchadza a tak isto den po prazdninach. do troch dni mozme chorobu dietata ospravedlnit my rodicia, netreba nic od dr. Aaaaale,ked je nahodou dieta chore den pred prazdniname a den po prazdninach, tak uz treba od dr. U nas skoly nie su blbe. Toto nariadili, lebo sa die tri dni zneuzivali. V strede tyzdna alebo ked sa neblizia prazdniny su tieto tri dni ok. Nik neskuma, ci je dieta naozaj chore. Tiez ucitela nezaujima (na ZS, co je do 4. rocnika este ulphy poslu) ako sa dieta dostane k uloham a materialu, ak je chore (toto plati od 5. rocnika). Dieta si musis zohnat vsetko same (popr. rodicia) a doucit sa zameskane. Ono sa tu ohanate, ze dieta je v skole vynikajuce, same jednotky atd. Pocitovo ma na SK kazde dieta same jednotky. Ale vedomosti na jednotky nie. Papier znesie vela. Ked su decka na Sk take mudre, ako je mozne, ze v medzinarodnych rebrickoch prepadaju. Slovensko takmer vo vsetkom na poslednych miestach? Nieco tu nesedi. Tiez cim dalej tym viac ja na SK vo vsetkom holubnik. A zacina sa to uz v skolkarskom veku. Sa ani necudujem, ze zaviedli povinnu predskolsku. To my tu v DE nemame a ani sa o tom nerozmysla. Väcsina rodicov je v tom svedomita, najneskor v tych 5tich rokoch daju dieta do skolky a ono tam chodi pravidelne. Ti co maju deti aj v tomto veku doma, kazdy normalny rodic si dieta na skolu pripravuje.

vroni
30. jan 2024

@simsalabim, tak to tiež nebolo myslené. 🤷🏼‍♀️ Školstvo má u nás nulový spoločenský status, je to také zbytočne odkladisko deti k neschopným učiteľom. Proste nič, čomu by bolo treba venovať pozornosť alebo rešpektovať. Takže oklamať len školu, len učiteľku, veď len to a ono, to k tomu mizernemu školstvu prispieva masívne. A nie, nehovorím o deťoch uvolnených školou, hovorím o deťoch, ktorých rodičia svojvoľne vyberajú a potom napíšu choroba.

lusyyy36
30. jan 2024

@vevesh
@maciatkolulu
Ja som raz potrebovala na 2 dní ospravedlnit malú lebo sme museli odcestovat, isla som s malou dusickou, už sme mali kupene letenky a nevedela som, či mi to povolia ale v pohode. Potom ešte raz, tiež 2 dní, tam som ale napísala ucitelke, že mala zvracia 😁 pre istotu som letenky kupila z BA, keby nahodou chceli kontrolovat vo viedni na letisku, prečo nieje v škole. Ale inak neklamem 😁

letfenixa
31. jan 2024

V našej škole rodičia zvyknú kvôli dovolenke žiadať o uvoľnenie riaditeľku, robili to dávno predtým, ako môžu ospravedlniť na 5 dní zo zdravotných dôvodov. Doposiaľ raz mal 1 žiak tú drzosť sa sťažovať, že nie je pripravený na vstupnú previerku, lebo chýbal počas opakovania, kedze išli na dovolenku v septembri. Ale to je ojedinelý prípad a naviac typické správanie tohto konkrétneho žiaka.

jana_eyre_2
31. jan 2024

@vroni ale v komentne na ktorý reagujem píšeš ako pochybujes, že taká možnosť je 😉

Celú diskusiu od začiatku som pochopila tak, že ide o dní ktoré schvaľuje škola, nie že rodič klame že dieťa je choré a oni idú lyžovať.. lenže niektoré ste si to vysvetlili úplne inak..

luccija
31. jan 2024

@jana_eyre_2 tiež neviem kde sa to zvrhlo k tomu, že rodič si vymyslí chorobu, aby mohol ísť preč.Prioritne bola téma o vypytani si žiaka kvôli volnu

vroni
31. jan 2024

@jana_eyre_2, tak to vidíš, keď dvaja čítajú to isté, nie je to to isté 😉

lienka.7
31. jan 2024

@vroni už sa ani nesnaž... toto všetko je v nastavení našej mysle. Keď slovac podvádza s PNkami, materským, podporami... tak prečo by nepodvadzala ďalej, nie? Jednoducho sú nejaké pravidlá, zákony a pod., ktoré platia a bodka. A presne, potom čítať ponosy, na učiteľov, ako sú decka zavalene úlohami. Ale to, ze sú blbé ako troky, to je uz iná vec. Nevie pravopis, ypsilonky, vyjadruje sa ako debil, co nevie zo seba vysukať poriadne 1 vetu? Nevadí predsa. Hlavne ze bol na Bora Bora ci v inej riti 👌

pomaranc24
31. jan 2024

Mala som spolužiačku, čo chodili pravidelne 2x počas školy na dovolenky (september/október a potom január)

A mňa chceli nechať opakovať ročník kvôli chorobám, ktoré som mala zo školskej jedálne (potom ju hygiena na rok zatvorila) a pritom mi nič nechýbalo...

bluka2
31. jan 2024

@yanni ja som sa trochu touto témou zaoberala, lebo odkedy ma mladší syn 5r. a začal chodiť tiež na krúžky a k výdavkom pribudla ďalšia stovka za jeho šport, ďalšia za hudobnú školu, ďalších 700 za bilingválnu skolku / školu, plus všade poplatky aj zvýšili, začínam sa zaoberať otázkou, že už možno nebudem môcť každé prázdniny a predĺžené víkendy zaradom cestovať, t.j. prázdniny budú tak či tak úplne stačiť.
Čo sa týka toho, že v tie dátumy sú dovolenky najdrahšie, vždy sa mi podarilo niečo vymyslieť, aby som sa vyhla úplne predraženým cenám. Naposledy 6/7.1. dostať za z Maroka do DE priamo by bolo 350€ na jedného, ale z Maroka do Ríma to bolo 50€ a z Ríma do Nemecka podobne. Takže sme si spravili 2 výlety a fakt to skvelo vyšlo, oboje sa nám páčilo. Treba trochu kreativity 😄

sss777
31. jan 2024

A ja tomu aj tak nerozumiem.
To je v školskom poriadku napísané, že rodič môže ospravedlniť dieťa z dôvodu rodinnej dovolenky na xy dní? Koľkokrát do roka? 1x? 2x? 10x? Závisí to od prospechu? Môžu chýbať 3x po 5 dní do priemeru 1.5? Keď má niekto napríklad problémy s matematikou, nemôže ísť do Thajska s rodičmi?
Určuje si to škola alebo zriaďovateľ? Je to pre školy povinné dať deťom túto extra dovolenku?

bluka2
31. jan 2024

@sss777 podľa tejto diskusie tu bolo nepriamo povedané, že aj záleží od toho, či býva choré alebo nie. No čo už, divne

vevesh
31. jan 2024

@bluka2
@yanni ja som doteraz nikdy deti neospravedlnovala kvoli dovolenke- vzdy sme naplanovali tak, aby deti do tej 12tej v piatok boli. Uz sme mali aj tak, ze odlet v piatok po skole a prilet v nedelu vecer pred skolou🙃🙃ako keby sa nieco pototo, deti by mozno vymeskali. Ale cielene, ze by sa zisiel tyzden naviac, ci lacnejsie, lebo mimo prazdnin - tak to mi doteraz ani nenapadlo ....

sss777
31. jan 2024

@bluka2
Takže dieťa, ktoré je často choré, nemôže ísť k moru cez školský rok ako jeho zdravý spolužiak?
No to je fakt divné.

jana_eyre_2
31. jan 2024

@sss777 veď preto to musí ísť cestou žiadosti, aby pedagógovia vedeli posúdiť či dane dieta na to prospech a dochádzku ma aby mohlo vymeskat.. nečítala som cely nás školský poriadok, pretože som toto nikdy nepotrebovala, keďže to nevyužívam.. ale určite to tam je, inak by nám to predsa nevraveli každý začiatok školského roka, snáď si nikto nedovolí tvrdiť že pedagógovia nevedia čo robia..

bluka2
31. jan 2024

@vevesh my už aj v pondelok 02:00 sme mali raz s meškaním príchod 🤣 ale iba raz….

bluka2
31. jan 2024

@yanni inak dobre vedieť, že sa budem tými úlohami v prípade choroby od 5. triedy musieť zaoberať. To som nevedela

bluka2
31. jan 2024

@sss777 argument bol, že dieta aj tak kvôli chorobám nevymeškáva, tak dovolenka počas roku pohoda

bluka2
31. jan 2024

@lusyyy36 to s tou letenkou z BA bol v tomto prípade dobrý nápad, lebo v DE a AT je fakt potenciál minimálne menšieho rozhovoru na pasovej kontrole počas školského roka. Aspoň ja som dostala dosť otázok od uja policajta, keď sme sa ale takto sťahovali

tilly
31. jan 2024

@sss777 k uvoľneniu sa vyjadruje aj triedny, teda aspoň u nás to tak funguje. Keďže riaditeľ nemá prehľad o všetkých žiakoch, tak do ziadosti o uvoľnenie triedny napíše, že súhlasí, alebo že nesúhlasí a môže dať ako dôvod veľa absencií alebo slabý prospech. Ako sa to rieši v tom prípade ďalej, to neviem. Ja dávam tak dve tri žiadosti ročne a bez problémov, keďže moje dieťa nemá veľa absencií a učivo dobieha, síce pomalšie, ale dobieha.

tilly
31. jan 2024

@bluka2 tak je asi trošku iné vypýtať dieťa, ktoré má kvôli chorobám vymeškaných 150 hodín za pol rok, ako dieťa, ktoré má inak 0 ... ak má dobehnute učivo, ktoré sa preberalo počas chorôb, tak by nemal byť problém.

tilly
31. jan 2024

@sss777 áno, malo by to byť v školskom poriadku, plus je to na posúdení učiteľov a riaditeľa a nie, nie je to samozrejmosťou, že to dieťa aj uvoľnia.

bluka2
31. jan 2024

@tilly však to je logicky názor z pohľadu toho zdravého dietata, ale z pohľadu celého systému trochu blbe, keď je zvýhodnený niekto pre svoje zdravie

bluka2
31. jan 2024

To je možno ten hlavný dôvod, prečo by som ako učiteľ deti z dôvodu dovolenky neospravedlnila

jana_eyre_2
31. jan 2024

@bluka2 ako je zvýhodnený?

Moje deti často chýbajú z dôvodu chorôb, to však neznamená že majú ich spolužiaci ktorí idú niekam na vylet oproti mojím nejakú výhodu.. nevidím to tak ja, ani moje deti.. my ideme na výlet keď môžeme cez voľno..

keď takí spolužiaci nebývajú chorí, učia sa dobre, tak nevidím žiaden dôvod aby ich pár dnove chybanie niekomu mohlo prekážať..