Ospravedlnenie dieťaťa zo školy kvôli dovolenke
V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem
@maciatkolulu ano ona je štvrtáčka,akurát brali spodobňovanie,tak isto sme robili matematiku,učili prirodovedu(preberali krvý obeh,tlak atd.. a vlastivedu tam mali Tatry,Orava )Angličtinu si ju učiteľka preskúšala ešte pred dovolenkou,kedže mesiac pred tým sme dali žiadosť do školy.Tak učitelia vedeli.
@enulix aha....no dobre,asi si nerozumieme,ale nevadí😉máš také dosť okaté hrubky v svojom príspevku. 🤣,tak daj prečítať dcére,snáď opraví....
@maciatkolulu tohle opravování pravopisu je traparna. Kolikrát to opraví blbě telefon. Však tu ne píšeme obchodní dopis.
@andromeda818 tak traparna je podľa mňa písať ako učíš svoje dieťa a pritom píšeš doslova základné hrubky. 🤷... Ja píšem tiež cez tlf ,ale u mňa to nejako ide. Mi posielame fotky...
Fúha,alebo my ... Mne to telefón ,aj keď ho používam aj na nemčinu často, neopravuje takto. Ale veď dobre. Dcéra môže mrknut a opraviť. Celkom fajn doucanie.
@maciatkolulu s tým sa ja s vami nehadam.Ako neviem ja to mám od mala,jednoducho nemám problém odrapotať všetko,tiež vysvetliť ale jednoducho keď píšem tak moĵ mozog sa akpsi nevie stotožniť s mojimi prstami.Čitam veľa knih a napriek tomu to mám ale mate pravdu diktaty som.mala.zle,preto som musela makat v slovenčine ma inych veciach.😂
@maciatkolulu jednoducho keď píšem rýchlo,tak robím úplne trápne hrúbky ako ste napriklad písali že "my " a "mi".,Alebo keď hlave viem kde je "s " a potom zistím že prsty napísali "z".Ale tu som naozaj rýchlo písala,nie som tu nato ,aby som niekoho poučovala,alebo za každú cenu dokazovala že len môj názor je ten správny.Bola tu položena otázka a ja som rýchlosti odpovedala.Ak Vás trápi môj pravopis,tak dúfam že som Vám nespralila psychickú traumu a budete môcť zaspať.Ak mate kvôli tomu ujmu,tak sa hlboko ospravedlňujem.Ale verte dcérke dokážem zatial všetko pekne vysvetliť,či slovenčinu,či matematiku alebo iné predmety.S pravopisom to nemá nič spoločne,to že niekto má.poruchu pri písaní,neznamená že je ten človek hlupy.Ako aj to že keď niekto vie super pravopis,neznamená že ten človek je dokonalý.🙂
@enulix ja len, nevidim dovod, aby chore dieta nieco doma dohanalo, ci ho rodic nieco doucal, a uz vobec to nie je porovnatelne s dietatom, ktore dobrovolne vymeskava z dovodu dovolenky. Chore dieta ma pravo sa ohradit po chorobe, ze nevie, nema co byt urcity cas skusane a dokonca ani testovane (zalezi od doby choroby a testu, aby sme neslovickarcili) - nerobilo predsa party, nechodilo kade tade po vyletoch - lezalo, bralo lieky (ktore ovplyvnuju ako bdelost, tak aj cinnost mozgu) a pokial nebolo schopne/infekcne, zo skoly bolo ospravedlnene. To je ako by si porovnavala matersku dovolenku s dovolenkou, len preto, ze je tam nazov dovolenka...
@vevesh ano s tým ja s Vami súhlasím Pokiaľ má dieťa horúčku a naozaj musí ležať,to úplne chápem a to ani by som nechcela porovnávať s dieťaťpm čo je na dovolenke.Ale vidím aj to že rodičia dieťa nachajú doma,buď kvôli písomke,alebo len zakašlu,že nepotrebuju náštevu lekára (kedže rodič môže dieťa ospravedniť na 5 dni)Tak tam naozaj nevidím prečo by nemohlo dieťa spraviť úlohy čo robili v škole.Čo sa týka výkladu,tak my to máme tak ,ak niečomu dieťa nechápe,alebo rodič to nevie vysvetliť,dieťa pride za danou učiteľkou a poprosí ju o doučenie.Viete ,aby zase deti čo sú v škole,kvôli jednému-dvom deťom.zase nezaostavali a potom sa naháňali dobehnuť ostatné látky.Ono vždy treba pozrieť uhoľ pohľadu.Ale ano súhlasím s Vami ak sa jedná o naozaj chore dieťa,tam by som to tolerovala.Ale tak či tak to bude musieť raz dobehnúť.
Rodic moze ospravedlnit na 5 po sebe iducich dni zo zdravotnych dovodov..ja som ucitelka a vzdy vyzadujem na ospravedlnenke zdravotne dovody, aj ked su trebars ine
@lacibo nemôžu byť osobne alebo rodinné dôvody na tých 5 dní?
@oliverceky
@oliverceky v zakone su zdravotne dovody..nevravim ze triedna nemoze z vlastnej vole akceptovat aj rodinne..ale zakon toto neupravuje..iba zdravotne najviac na 5 po sebe iducich dni
@vevesh no a to prosím pekne,my máme tak,že pokiaľ je dieťa doma,choré,samozrejme žiadne dovolenky a výlety,pohreby a svadby,ale normálne choré dieťa,čo len jeden deň,tak musí urobiť úlohy,musíme naskenovať večer spravené a poslať učiteľke,pokiaľ má dieťa stav,že nemôže robiť úlohy,vysoké horúčky a podobne,tak musí byť papier od dr. Ktorý musí byť tak,či tak,ak dieťa vynecha viac ako tri dni. Pokiaľ sa učiteľke nezdá niečo ,vyžaduje potvrdenie aj pri prvom dni.... Dokonca cez koronu boli deti,ktore museli chodiť do školy,aj keď ich rodičia mali záchvaty paniky z korony🤣doslova prišiel mail,kde bolo,že deti môžu ostať doma,rusi sa povinná školská dochádzka,až na výnimky,ktoré sú zvlášť kontaktovane💪🤣to by bolo niečo na sk...
Ako príde mi to trošku choré,ako to máme my,ale rovnako ako to je na sk. Taká zlatá stredná cesta by bodla. Podľa mňa je tých prázdnin počas roka naozaj dosť. Najmä tu casto prezentovana potreba fľaše vína,lebo sú zase prazdniny....a čo robíte s deťmi,sú zase prazdniny, aj skolka má prázdniny,veď sú vkuse prázdniny a tak,no. A naozaj sa dá nájsť tak,že v iných krajinách prázdniny nemaju, my sme už "jarné"mali. A celkom fajn sme si užili welnes v HU. Nemusela som brať dieťa zo školy,klamať,alebo sa zavzdusnovat,že je všetko plne. Stačí si pozistovať,kde a aké prázdniny majú,ako som písala,aj letné nie sú,najmä začiatky a konce,všade rovnaké,takže sa dá nájsť,keď človek chce. Kebyže si každý jeden rodič povie,že nieje dieťa má nárok na dovolenku,aj mimo prázdnin,tak školy ani nemusia byť. Však fajn,na takéto niečo sú domáce školy,to sa dá cestovať aj celý rok. Baby som mala vo waldorfe,tam sa fakt dalo dohodnúť na všetkom a nikto,podotýkam nikto nechodil na dovolenky mimo. A to tam boli finančné zdatnejsie rodiny. Ale zjavne ešte taká tá "stará škola" ,kde učiteľka a škola ako inštitúcia aj niečo znamenala....aj keď to bola súkromná
@maciatkolulu ja som bola s mamou na dovolenke raz v zivote a to pri mori, v septembri hned v prvej triede 2 tyzdne som vynechala, robila som ciarky pri mori. September bol lacnejsi, to bola doba tazkeho komunizmu. Nemyslim, ze mi skola chybala. Hlavne ta zla ucitelka isto nie. Kto ako si zariadi tak ma. Ja som bola 2-krat na prelome prazdninovych mesiacov pri mori a uz nikdy viac, priserne horucavy, poziare, plno ludi, koniec roka skolkeho je idealny cas pre nas, ked nebudem mat skolopovinneho syna tak budem chodit maj, september.Vobec nemusim klamat ak ma dieta slusny propech, nie je zaskolak, ma dobre spravanie, riaditel obycajne ziadosti vyhovie.Pre syna su to najkrajsie zazitky, chodievame sami dvaja a pre mna tiez🙂
@roxana280 ako som písala,niekde je povinná školská dochádzka s výnimkami presne určenými a dodržiavana,niekde nie. Myslíš,že ostatným ľuďom,rodičom nevadia horúčkami a iné 😉,aj učiteľkám a ich rodinám kebyže si to povie každý a v každej profesii fuuuha. Ale dobre. Prváka zobrať na začiatku školského roka je inak dosť sila. Keď sa vytvára kolektiv,ked sú prve kontakty,určitú sa pravidlá,ono tu nejde o čiarky ,to je jasne každému,no...každému asi žiaľ nie. Ktovie,prečo bola učiteľka zla....
@maciatkolulu :nas ucitelka v prvom rocniku bila a ponizovala, z "najvacsich debilov" vyrastli inzinieri🙂 Čo majú ostatní radi a čo nie, je mi úprimne jedno ako si kto zariadi, tak má. Nič neporušujem.
2-4 rocnik sa da, nie su to tazke rocniky a da sa to dobehnut. Treba povolenie od riaditela skoly. Dalsie rocniky netusim. Zvycajne po uzavreti znamok v juni nie je problem. Ale poznam rodiny, ktore chodia na lyzovacky mimo prazdnin a na tyzdnove dovolenky pocas skolskeho roka. Podla mna zalezi od ucitelky. Syn mal taku ucitelku, ze mi to prislo uz ako homeschooling pomaly. V januari a v juni mali velke opravne pisomky a dieta si vedelo prilepsit o 1 znamku. Cize ak malo mat dieta 2 z matematiky, ale na opravnej pisomke z celeho uciva malo 1, tak na vysvedcenie dostalo 1. Neviem, ci to bola rarita, alebo sa to teraz tak robi bezne. Vo vyzsich rocnikoch, kde su uz rozlicni ucitelia, to uz moze viacej stresu ako uzitku. Odporucam ist bud po uzavreti znamok v juni, co je ale este studene more, alebo ak dieta nejde do skoly v prirode. Cize namiesto skoly v prirode ide na dovolenku. Do tej skoly v prirode vela deti ist nechce, je to cele rozhadzane a ten tyzden sa neuci.

@enulix vážne si ju doucala všetko? Aj slovenčinu ... Akože....,no dobre💪