Otvorenie škôl
Ahojte maminky.Ako vnímate to že chcú otvoriť 30.11.školy?Áno viem že niektoré sú za ale deti pred nástupom testovať a každý druhý týždeň opakovať test? 🙄🙄Nepríde mi to dobré veď to môže dieťaťu ublížiť.A za dva týždne budú znova doma.
@patka06 moja neterka mala v triede na prvom stupni pozitivnu spoluziacku (pcr test). V triede sa nenosili ruska, ucitelia mali stity. Ani ucitelka a ani jedno dieta neochorelo. Velmi ma to prekvapilo. Ci boli pozitivne, neviem, rodicia ich testovat nedali. Neterka - ak aj bola pozitivna - nikoho v rodine nenakazila. Toto bolo este v septembri.
@simsalabim veď presne o tom, to je ...šírenie medzi školákmi je minimálne
@simsalabim a u nás sa to šírilo parádne. Najskôr pozitívny 1, potom dalších 6, medzicasom zatvorili školy, ale už boli pozitívni aj dalsi ziaci, aj učitelia... a opatrenia boli, ruska, dezinfekcia, všetko..,
@patka06
@hettinka no ja si myslim, ze cely covid je este velkou neznamou. Niekedy sa siri zavratnou rychlostou, niekedy pomalicky. Ja mam pred nim velky respekt, no na druhej strane nemozem prehliadat skody, ktore sa na detoch a studentoch pachaju. Ich vzdelanie, jeho uroven ide radikalne dole. Synovec vysokoskolak bol nedavno na interview (hlasil sa do jednej firmy na kratku staz, kym nemoze studovat prezencne). No a jedna z prvych otazok bola - akou formou ste maturovali? No preco asi sa ho to pytali?
@simsalabim ja myslím, že u nás to kolovalo už od septembra, ale keďže mladi ľudia nemajú príznaky, alebo “iba soplik”, netestovalo sa. Občas zostal nejaký žiak 2-3 dni doma a zasa prišli. Testovať sa začalo, ked sa zrazu objavili pozitívni mimo školy a už to slo. U nás nakoniec bola pozitívna tretina zamestnancov. A niektori to možno aj prechodili ešte skôr, ako sa testovalo.
@lolobriadok jednoznačne som proti otvoreniu škôl. Ak sa v tejto situácii otvoria školy, internáty, školské jedálne nebude to dobré.
@lolobriadok Všetky tie školské bakteriálne infekcie, črevné virózy, infekcie horných dýchacích ciest, návštevy pediatra, lekární, môjho a manželovho praktického lekára a neraz aj následne odborných lekárov mi vôbecnechýbajú. Som za dištančné vzdelávanie. Mám rada Advent. No veľa adventov sme museli pre školské bacily celá rodina premaródiť so všetkými tými sirupmi, čajíkmi a veru stalo sa, že aj komplet celá rodina sme museli brať atb a liečba sa ťahala neraz ešte aj počas celých vianočných prázdnin. Nechýba mi to. Takto sa môžeme plne sústrediť len na prácu a štúdium.
@hettinka ono to podla mna kolovalo omnoho dlhsie ako sa hovori. Poznam viacero ludi z mojho okruhu znamych, co malo minulu zimu zapal pluc, ktory sa vliekol. Este som si vravela, ze zapal pluc bolo nieco raritne, predtym som nepoznala nikoho, kto ho mal.... Synovcova frajerka mala v januari stuzkovu a po nej skoro vsetci ucastnici ochoreli. Ze vraj nejaka riadne hnusna chripka..... ale na rozdiel od chripky im to vsetkym zliezlo na priedusky a mnohym na pluca. Este sa netestovalo, o korone u nas este nebolo ani slychu a aj potom od marca testovali len malokoho. No a bratranec mi v marci zomrel na tazky zapal pluc... mal 53 rokov a sice mal aj ine choroby, ale podla mna zomrel mlady. V rodine sa suska, ze urcite korona. Ochorela aj jeho manzelka a deti, no iba on mal masivny zapal pluc. A ja sama som este v septembri 2019 ochorela tak nejako cudne v Londyne.... este som taku divnu virozu nemala - ale nebola som polomrtva a nikto z mojich blizkych potom odomna neochorel, ked som sa aj s tou virozou vratila. Ked zacali u nas o korone, hned som si na to pomyslela, ze kto vie, ci to nebolo ono, ale vravela som si, ze mi asi sibe, ved v Cine sa to objavilo az koncom novembra - ale ono to nie je uplne tak. Hovori sa, ze coronavirus nachadzaju vo vzorkach z roznych europskych krajin uz od konca augusta/septembra 2019... kto vie, kolko to tu koluje a ako silne to bolo pred tym a teraz. Rozne virozy a podobne tu boli vzdy, pamatam si na chripkove prazdniny - som stara korytnacka, mam 50 - ale na to, aby sa zivot az takto zastavil si veru nepamatam a naozaj neviem, ci toto je spravna cesta. No bohuzial, to teraz nevie nikto. Ukaze sa to az s odstupom casu... ako sa hovori po anglicky - “the benefit of hindsight”.
@mirage áno bolo to obdobie ešte pred touto pandémiou a chorobnosť v týchto mesiacoch bola v školách veľmi vysoká, veľa žiakov chýbalo a veľa žiakov navštevovalo školu chorých. Moje dieťa sa učilo doma, sledovala som ako idú s učivom na edupage a dnes mi dieťa vyčíta ako muselo s boľavým hrdlom v posteli počítať príklady. Učiť choré dieťa nie je vôbec jednoduché. Choré dieťa horšie spí, horšie je a horšie sa sústredí. A to už sa nebudem rozpisovať, že učiť sa nové učivo bez výkladu je ťažšie. Samozrejme po chorobe, keď dieťa nastúpilo do školy tak písalo s ostatnými polročné veľké písomky a napísalo ich lepšie ako deti, ktoré nechýbali na vyučovaní. Takže vzdelávanie sa dá zvládnuť aj doma dištančnou formou. Len treba chcieť a hlavne spolupracovať s učiteľmi. Naozaj sú školy, ktoré na dištančné vzdelávanie nabehli veľmi dobre, učitelia takúto výuku zvládajú na veľmi vysokej úrovni a deti majú k dispozícii perfektné výklady nového učiva, aj s obrázkami, aj s videami, s kamerou na tabuľu, kde učiteľ píše príklady. Len tu aj deti treba viesť k tomu, aby s učiteľmi komunikovali a na vyučovaní sa zapájali, po vyučovaní si vyhradili čas na domáce úlohy, na učenie a na čítanie-kníh, časopisov...a nesledovali televízny program.
@basullinka Ak sa učitelia masovo nakazia, tak sa aj tak budú školy zatvárať. Skôr by som zapojila do dištančnej výuky študentov VŠ, aby dištančná výuka bola ešte kvalitnejšia a ešte plnohodnotnejšia.
"Školská dochádzka je nielen ústavnou povinnosťou, ale aj ústavným právom dieťaťa. Výučba má prebiehať prezenčnou formou v školách bez ďalších podmienok.”
- Viera Tomanová, komisárka pre deti

@nevenka a koľko ďalších detí sa infikovalo v triede po kontakte s pozitívnym spolužiakom ?