icon

Otvorenie škôl

lolobriadok
23. nov 2020

Ahojte maminky.Ako vnímate to že chcú otvoriť 30.11.školy?Áno viem že niektoré sú za ale deti pred nástupom testovať a každý druhý týždeň opakovať test? 🙄🙄Nepríde mi to dobré veď to môže dieťaťu ublížiť.A za dva týždne budú znova doma.

Strana
z3
simsalabim
23. nov 2020

@lolobriadok ako moze vyter z nosa ublizit? Podla mna treba vratit deti do skol, uz teraz maju velke medzery vo vedomostiach, nehovoriac o skodach, co napachala socialna izolacia.
Ale podotykam, o testovani kazde 2 tyzdne som zatial nepocula

adusa1987
23. nov 2020

Len nech pekne idu do skoly a ja som pocula ze testovat ale ucitelov a vsetkych zamestnancov rodicov nie deti

hiro
23. nov 2020

"môže dieťaťu ublížiť" - a to si predstav ze niekto cisti usi detom takou palickou s vatou aj castejsie ako raz za 2 tyzdne :D

elizabet173
23. nov 2020

@lolobriadok nepovažujem testovanie detí za rozumné, minimálne do desať rokov určite nie, ale nechápem, ako im môže testovanie ublížiť. Prečo neublíži zdravotníkom, klientom v penziónoch pre seniorov?

basullinka
23. nov 2020

Ako učiteľka to vnímam veľmi pozitívne a verím, že sa školy otvoria. Žiaci potrebujú školu, interakciu so spolužiakmi aj učitelom, denné rutiny. Už len ten návyk vstať, ísť do školy a podobne je pre ne dôležitý. Zatvorené školy boli fajn na týždeň, či 2. Nie na pol roka. O tom, ako to bude s testovaním je zatiaľ zbytočné polemizovať. Informácie, ktoré minister podal neboli vôbec konkrétne, takže ťažko to teraz hodnotiť.

patka06
23. nov 2020

jednoznačne sa som za otvorenie škôl ...síce nie som za testovanie, považujem to za vydieranie, ale v tomto prípade by som súhlasila aj testovaním ..len nech sa deti dostanú späť do škôl, na krúžky a kolektívne športy

eluveitie31
23. nov 2020

@hiro Asi si nikdy nepočul, že uši sa žiadnou "paličkou" čistiť nemajú, je to nezdravé. Takže ani rýpanie v nose nie je nič extra.

cookie29
23. nov 2020

Deti potrebuju socialny kontakt, distancna forma vzdelavania nie je vhodna pre male deti. Nezijem na SK, ale my tu mame lockdown. A skoly a skolky pre male deti funguju. V porovnani s obdobim na jar, kde bolo vsetko zatvorene vidim nehorazny rozdiel. Nie som za testovanie malych deti, ale v tomto pripade treba zvazovat riziko a prinos a ten prinos jes rozhodne neporovnatelny

marca12
23. nov 2020

@lolobriadok neublizi im testovanie. Je nacase,aby isli. Vzdelanie je zaklad vsetkeho.

hettinka
23. nov 2020

@simsalabim mne teda pri 2. plošnom testovaní škaredo ublížili, 2 dni opuch sliznice, krvácanie, sekrét.

Ale deti by sa mali do škôl vrátiť, len treba posielať do školy iba zdravé. Žiadne výhovorky na alergiu, žiadne take, že to je len soplik už neakceptujem. Proste nech chodia len tip-top zdraví a ostatní nech sa učia z domu. Ak školy otvoria, budem nekompromisná a do triedy, kde niekto smrka-kašle, odmietam chodiť učiť.

hettinka
23. nov 2020

@cookie29 aj tu funguju školy pre deti do 10 rokov stále. Aj škôlky.

veronikaszabova
23. nov 2020

Uz vcera bolo neskoro.
Btw trebalo pocuvat tlacovku - testovat budu ucitelov, nepedagogickych zamestnancov. A ziakov - avsak iba deti, ktorych rodicia budu suhlasit. Plus musi byt pritomny aj rodic na teste.
Nebudu sa testovat decka rad radom. A testovat budu len na tych skolach, kde je ohnisko nakazy.

simsalabim
23. nov 2020

@hettinka to mi je luto, ale asi je to skor vynimka... pri tom mnozstve ludi sa im ani nedivim. Aj pri odbere krvi sa sem tam niekomu zadari. Hlavne je, ze nikomu vazne neublizia.
@veronikaszabova spravy pozeram az Vecer, popri praci nemam cas sledovat tlacovku, iba sem tam nakuknut sem 😉

att123
Odpoveď bola odstránená
matabb73
23. nov 2020

Čím skor ich otvoria, tým lepsie. Nech ich testujú aj každý týždeň, mne to nevadí. Dcéra bývala často chorá, tak na výtery z nosa je zvyknutá. Deti potrebujú ísť do kolektívu, učivo musí vysvetliť učiteľ a nie rodičia. Ja každý večer riešim školské učivo a úlohy. Tiež by som si chcela trochu oddýchnuť. Pre deti je toto tiež náročné, často majú samoštúdium, čo nie je pre každého. Dcére sa veľmi nechce do školy, už si zvykla, ale prospeje jej to. Už len priamy kontakt s kamarátkami je vždy lepší ako cez internet.

matabb73
23. nov 2020

@hettinka u nás v škole boli veľmi prísny na zdravotný stav deti. Hneď ako sa im niečo nezdalo, volali rodičov. Myslím, že to takto bude aj teraz. Tiež s tým súhlasím, aj keď práve moja dcéra je tá, čo býva často chorá.

meluela
23. nov 2020

@lolobriadok osobne by som sa viacej strachovala, kebyze ich budu premotivovane alebo zakerne ucitelky po nastupe kazdy den testovat zo slovenciny, matiky a dalsich predmetov a davat im zle znamky po tak dlhej doma. palicka do nosa je to najmenej co by deti trapilo ...

mirage
23. nov 2020

Do skol. A nech ich testuju aj kazdy tyzden. Nevidim absolutne ziaden dovod, aby boli doma. Moje samotne deti chcu ist, vidim, ako im skola chyba.
@meluela mylim, ze ucitelky ked testuju nie su zakerne, musia deti nejako ohodnotit, a preco nie znamkou? Moji sa ucia normalne distancne, aj dostavaju znamky, kludne ich z toho mozu vyskusat aj v reali.

veronikaszabova
23. nov 2020

@simsalabim to nebolo mienene na teba 🙂 ale na autorku

patka06
23. nov 2020

@meluela nemyslím, že by testovanie z učiva bolo zákerné, učiteľky sú na to, aby učili a testovali vedomosti svojich žiakov, ´´

makova333
23. nov 2020

@lolobriadok " pred nástupom testovať a každý druhý týždeň opakovať test? 🙄🙄Nepríde mi to dobré veď to môže dieťaťu ublížiť." presne pre to, aby raz deti nemali takyto nazor treba ich dat co najskor do skoly.

deti95060810
23. nov 2020

otvoriť...moje sú už viac ako 5 týždňov doma...

aduskatt
23. nov 2020

..primár z ORL z Čadce s 38 ročnou praxou celkom podrobne rozpísal, ako môže výter z nosa robený tak, ako je robený dieťaťu ublížiť........... ale inak som všetkými desiatimi za to, nech sa decká vrátia do školy...trebars aj zajtra

renatka100
23. nov 2020

@aduskatt mas prosim niekde ten clanok? Rada by som si ho precitala, dakujem

aduskatt
23. nov 2020

@renatka100 skúsim nájsť, zavesím ho sem potom

aduskatt
23. nov 2020

@renatka100 MUDr. Jozef Marec . Rád by som zdôraznil jedno. Som zásadne proti PLOŠNÉMU TESTOVANIU DETÍ NA ŠKOLÁCH. Preto všetko, čo som napísal v predošlom statuse. Ale dostal som spätnú väzbu a cítim povinnosť a potrebu na ňu reagovať. Lebo niekedy sa individuálnemu testovaniu nedá vyhnúť, hlavne ak je nutná hospitalizácia dieťaťa, či už akútna alebo chronická , prípadne pobyt v kúpeľoch, vyšetrenie pred nejakým plánovaným zákrokom a podobne. Ale je rozdiel ak to robí lekár alebo sestra, ktorí majú skúsenosti s deťmi. To je u mňa pediatrická a ušno- krčno- nosová špecializácia. Odborník dieťa pred testom aspoň orientačne vyšetrí, zistí typ dýchania, priechodnosť nosových prieduchov, odoberie od rodiča potrebné informácie o dieťati, atď., dieťa upokojí a v prítomnosti rodiča odoberie ster, aby bol čo najmenej traumatizujúci. Tak aby sme sa správne porozumeli a aby sa nikto na mna nevyhováral ked bude treba dieťa otestovať v nemocnici, alebo na ambulancii, že Marec napísal... Predmet svojho statusu som jasne zadefinoval.
Neviem si predstaviť, že by sa toto malo diať na školách ako na bežiacom páse a dúfam, že sa to ani nestane. A ešte jeden postreh mám z plošného testovania. Mám obavy, že na mnohých odberných miestach nemali ani lekárničky. Pri prvom testovaní predo mnou v rade stál chlap, ktorý dostal zrazu epileptický záchvat. Padol na zem ako podťatý, úplne nechránený pád na tvár a a samozrejme, že si vyrobil tržnú ranu. Bol tam policajt a vojaci, jeden duchaprítomne odbehol a doniesol kusisko papierovej utierky také tie trhacie, aby sme zastavili silné krvácanie. Domnievam sa, že keby boli mali lekárničku, azda by ju boli priniesli. Je to už taký Matovičov komunizmus, že sa skoro všetko robí s porušovaním pravidiel, ktoré boli zažité a užitočné. Veď si pamätám, že na hocijakú akciu, turnaj alebo čo ja viem čo sa požadoval od nemocnice lekár, či dokonca záchranka. A dnes? Na mieste, kde sa robí invazívny zákrok stovkám ľudí,často málo skúseným personálom nemáme ani lekárničku? Alebo máme?
Už mi bolo povedané, že furt len rozoštvávam ľudí. No veru si to nemyslím. Kto chce, ten sa naštve a rozoštve a kto je príčetný tak pochopí. Ani si nemyslím, že som nejako extra múdry alebo čo dakujem za uznanie. To, čo som napísal v predošlom statuse to by mal vedieť medik v 5.ročníku po skúške z krčného a detského lekárstva.

marci77
23. nov 2020

https://komisarpredeti.sk/stanovisko-komisarky-...

testovanie deti na skolach bez suhlasu rodicov pravdepodobne nebude mozny

kubkovamama
23. nov 2020

Bodaj by naozaj aj 30teho otvorili.Mame doma viac detí a toto je stav na prášky,pubertakovi to robí neskutočne zle,je introvert a ani učivo mu neviem podať ako treba.Najprv boli happy,sme doma,veget,ale aj po jari aspoň tie 2 týždne čo chodili do školy boli decká úplne zmenené,šťastné.Ten návyk ráno vstať a ísť veľmi chýba.U nás aspoň je ten dopad izolácie na detskú psychiku oveľa horší ako samotné ničotné školské výsledky.

aduskatt
23. nov 2020

a ešte od toho istého pána: Priatelia, doktor Matovič zasa vymyslel genialitu- komunitné testovanie antigénovým testom. Ja neviem, na kieho otca tam má celý poradný zbor, že mu nikto nevie povedať, že hlboký výter z nosohltanu nie je zasa len taký zásah mirnix-dirnix ale za istých okolností to môže byť nepríjemný ba až nebezpečný zákrok. Nechcem ani machrovať ani kuvikať a ani som nechcel, preto som sa dievčat čo mi výter robili nespýtal, pokiaľ môžu tú tyčinku do nosa bezpečne zaviesť. Hĺbka zasunutia by nemala byť viac ako je vzdialenosť od koreňa nosa po výrastok pred uchom tzv. tragus. Toto je bezpečná vzdialenosť, ktorá by nemala spôsobiť ani výraznejšiu bolesť ani dalšie problémy. Keďže to vyšetrenie sa robí naslepo, bez kontroly zrakom. Medzi ľuďmi je totiž relatívne veľa nosovej patológie - polypy, zhrubnutá sliznica tú má skoro každý zle liečený alebo neliečený alergik, vybočenie prepážky, zriedkavo aj nepoznané tumory.
Ale ja začnem u detí, lebo som sa dozvedel, že priemer chce testovať deti v školách. To v žiadnom prípade nedovoľte, minimálne do 12 rokov veku. U detí často nachádzame zväčšenú nosnú mandľu odborne adenoidné vegetácie, ktorá rastie na druhej strane nosovej prepážky presne v strede a ak je zväčšená, tak presne trčí do cesty vyšetrovacej tyčinke. Môže dôjsť k poraneniu, krvácaniu aj uchyteniu infekcie, keďže nosová dutina je bohato kolonizovaná mikroorganizmami. Žiaľ, mnoho detí má nosnú mandľu zväčšenú a nepoznanú. Najčastejšie sa vyskytuje medzi 18.mesiacom veku a 7. rokom veku neskôr buď atrofuje alebo jednoducho ako rastie lebka a tým aj nosová dutina, nosová mandľa sa relatívne zmenšuje. Žiaľ, treba myslieť aj na to, že aj po vybratá tzv. adenotómii môže znovu narásť, raritne aj 2x. Ako poznáte že vaše dieťa mä zväčšenú nosovú mandľu? najlepšie v spánku. Spí vaše dieťa veľmi nepokojne, prehadzuje sa, hľadá si polohu? príliš hlasito a namáhavo dýcha, či nebodaj chrápe? Má v dýchaní pauzy dlhšie ako 15 sek? Býva ráno unavené mrzuté, nevyspaté s kruhmi pod očami, v škole nepozorné a unavené? Veru za zlými známkami sa môže skrývať nedostatok spánky a zlé okysličenie mozgu pri prekážke dýchania. Trpí nechutenstvom zápachom z úst, rozpráva huhňavo, trpí dlhodobým výtokom z nosa? Toto sú včasné príznaky ktoré ak sa neriešia spôsobujú príznaky dlhodobé a zle riešiteľné- najčastejšie vpáčený hrudník, deformita tváre- dieťa vyzerá ako mentálne retardované. Pokiaľ niečo z toho vyššieho u dieťaťa pozorujete žiadajte sa na ORL vyšetrenie. Zväčšená nosová mandľa patrí nekompromisne von, nemá žiadnu špeciálnu úlohu a robí skutočne viacej škody ako osohu. Som stará škola a som jednoznačne za, aj ked dnes niektorí hlavne mladší kolegovia to neodporúčajú. Lenže ked vidíte dieťa ako sa v spánku trápi a strážite ho aby sa nezadusilo trpnete či sa pri každej pauze zasa rozdýcha- to by som prial každému odporcovi adenotomie. No, takže nosová mandľa. alergická nádcha je takisto problém. Treba si uvedomiť, že pri maličkých rozmeroch nosovej dutiny spôsobí opuch sliznice 1 mm oveľa väčší problém dieťaťu ako dospelému ktorý má objem dutiny nosa x- násobne väčší. U detí nad 12 rokov sa predpokladá že tieto "detské" problémy s nosom sú už vyriešená a a dutina nosa je dostatočne priestranná. ale rozhodne nemôžem súhlasiť aby sa deťom v nose ktokoľvek nekompetentný špáral. Takže pokiaľ by priemer toto naozaj chcel, treba sa brániť a potom už by som fakt rád vedel
načo sú v tom ich slávnom štábe pediatri Visolajský a Prokopová. ak ešte sú

kika52621
23. nov 2020

Ja síce školáka zatiaľ nemám ale deti patria do školy....s testovaním by som inak tiež nesúhlasilasila

Strana
z3