Písanie so zátvorkami

marika2101
25. okt 2023

Ahoj maminky. Nemáte niektorá podobnú skúsenosť? Syn navštevuje 2.ročník základnej školy. Je veľmi šikovný, čítanie, básničky, matematika a aj písanie doma...tú nastáva moja otázka...Stalo sa niektorej z vás, že doma pod dohľadom písal správne, no v škole odpis/prepis samé zátvorky, vynechané písmená, chýbajúce dĺžne, mäkčene? Ak áno, ako ste "donútili" dieťa aby sa v škole sustredilo a neriešilo okolie? Ďakujem.

anita6666
25. okt 2023

Nijako. Buď je dieťa prirodzene šikovné a intelektuálne zdatné spontánne alebo je šikovne len v očiach matky.

basska_b
25. okt 2023

Ja by som s nim doma trenovala... asi je to oblast, kde potrebuje pocvičiť. Je skoda, ked ho v skole daco vyrusi a potom tam ma samu chybu. Takisto nepoviem nic nove, ked poviem, ze na pravopis extremne pomaha citanie knih. U chlapcov vraj je problem ich na nieco namotat, treba im ponuknut viacero knih a nevzdat to

tosomja
25. okt 2023

Musíš sa opýtať učiteľky, aké tempo a štýl učenia majú.
Doma aj moja dcéra písala diktáty bez chýb, v škole každé tretie slovo zle.
Potom keď nám učiteľ povedal, že máme diktovať rýchlejšie a neupozornovat na každé písmeno, už to bolo lepšie aj v škole.
To isté s matikou a inými predmetmi. Treba sa učiť tak, ako sa učia v škole.

slavomira236
25. okt 2023

@marika2101 co sa tyka prepisu zvycajne pri nom deti robia viac chyb ako pri diktate. A nono je to ta nesustredenost taka pri diktatoch sa sustredia viac. Co som sa oytala ked bol syn mladsi druhak vetsin deti to tak mala

viestta
25. okt 2023

Skus menej toho dohladu pri DU. Nech sa nauci samostane pracovat, neopravovat mu hned kazdu chybu, ktoru spravi. Ani v skole ho nikto nekontroluje, neopravuje. Preto doma pise bez chyb a v skole s chybami, lebo doma ho hned opravis. Slova s chybami doma napisat este raz. Ked sa chyby opakuju, tak zas.

simca06022011
25. okt 2023

Nechaj ho robiť bez dohľadu. Písanie prepis pripadne diktát treba robiť štýlom ako v škole. A len tréning. Nič viac.

tealc
25. okt 2023

@marika2101 no u nas je to napríklad naopak. Doma samé chyby robí, nesustredi sa, nejde jej písanie a bum zo školy stále nosí jednotky. Bud bez chyb alebo s jednou chybou napisane

marika2101
autor
25. okt 2023

@viestta práveže, keď sedím pri ňom, chyby nerobí, všetko napíše ako ma a so všetkým

viestta
25. okt 2023

@marika2101 Tak pri nom nesed, nech si poradi sam. Nas vlani uz robil ulohy sam. Napisal a mal si sam skontrolovat co napisal. Ked nahlas precital, tak vacsinou aj sam dosiel na to, co tam chyba. Makcene, dlzne zabuda, pismena vynechava doteraz, ale sam si to opravuje. Inac sa nenauci.

euka210
25. okt 2023

@marika2101 ja som mala naopak...doma a domace hroza, ale diktaty za 1, tam uz si daval a dava pozor.
Teraz dalsi druhak a ten makcene, dlzne, bodky suma fuk ci skola, ci doma pise...tak len dookola hovorit, nech si po sebe precita a skontroluje.
Moze byt, ze v skole nema taky klud, ponahla sa...

vkatush
25. okt 2023

@basska_b raz som niekde videla niečo v tom zmysle, že ak dieťa prečítalo knihu (riadna kniha, minimálne 120 strán, normálne písmo, minimum alebo žiadne obrázky a samozrejme vedieť poriadne povedať, o čom bola), rodič mu za to dal 2 eurá (motivácia musí byť).

Dieťa nadšené, že má už veľa zarobené a rodič šťastný, že dieťa číta, vie zreferovať obsah, čítanie s porozumením,... a ani nevie, ako sa mu to neskôr vyplatí v škole, živote.