Podrobnosti ohľadom zabudnutého čipu a nevydania obedu dieťaťu
Ahojte u nas v skole zaviedli cipy, a kedze je to novinka nieje v tomto smere este vsetko jasne.
Napr. minule si moja 7 r. dcera zabudla cip a kvoli tomu jej nevydali v jedalni obed (klubarka ju tam nechala sediet hladnu, aby sa naucila si ho nezabudat) este jej povedali, ze zan bude platit plnu sumu 3,90 eur!
Samozrejme, ze nas este nikto nestihol oboznamit s podrobnostami ohladne zabudnuteho cipu.
Preto ma to velmi nemilo prekvapilo az nahnevalo, taketo metody ako z 50 rokov min. storocia.
Zaujima ako to funguje v skole vasich deti?
Ked si dieta zabudne cip malo by to nahlasit veducej jedalne do 8.00 h. OK tomu rozumiem ale co ked to dieta (kedze je este mele) to zabudne nahlasit ale o obed ma zaujem?
Lebo mne proste nedava logiku, ze dieta ma zaplatene obedy (manipulacny poplatok), nachcadza sa v jedalni a oni mu ten obed aj tak nedaju a ma zan este zaplatit 3,90???
Ked som sa bola informovat a stazovat zaroven, vselijak sa vykrucali...ze ten obed musia potom vyhodit, ze im to stat nepreplati, ze deti su velmi benevolentne...ja som im ale povedala, ze nieje predsa normalne, ze i napriek tomu, ze to prechadza cez PC tam nieje ochota tomu dietatu ten obed vydat...ale radsej ho vyhodia ?!?
To je riadne sekirovanie.. neviem, ako sme to mohli zvladnut bez cipov, ze? 🤦
Moje deti si už viackrát zabudli cip na obed a ešte sa ani raz nestalo, aby im obed nevydali, dokonca tento týždeň si čip zabudla čerstvá stredoskolacka a zapísali si ju pri okienku a obed vydali.
@zuzubb007 a ktoré školy to tak robia, môžeš vymenovať?
@zuzana76 * je to čistá katastrofa a frmol, a ten hluk čo je v jedálni *
Spomenul som si na jednu ZŠ kde som raz obedoval, až po pár minútach mi došlo, že je tu ticho a počujeme sa. ŠJ sa mi automaticky spájala s hlukom kde nepočuješ vlastného slova. Pýtam sa učiteľky ako to, že je v jedálni ticho a nie hluk.
Odpoveď: Deti sú hladné tak jedia potichu.
Potom vidím tínedžerky, že chodia k okienku si pýtať chlieb, alebo odnášajú nedojedené obedy. Mali vtedy segedínsky guláš s knedľou.
Odpoveď: Knedle nepoznajú z domu, mamy im knedľu neurobia tak nejedia čo nepoznajú.
Ďalej vidím chlapca ako ukazuje zošit kuchárke, pýtam sa prečo.
Odpoveď: Ten nedával na hodine pozor a nerobil si poznámky, tak musí odniesť zošit k riaditeľovi, ten skontroluje koľko/čo dnes napísal a potom mu dá dátum a podpis do zošita. Bez podpisu riaditeľa nedostane obed.
Bola to škola kde väčšina detí bola rómskych.
* lebo nemajú tablet, alebo dieta príde a povie meno iného strážnika, ktorý este nebol na obede *
Na takej škole kde nemali čipy to jeden žiak robil tak, že si obliekol niečo iné na seba a druhýkrát sa postavil do radu, aby dostal ešte jeden obed, kuchárka to vtedy neodhalila.
Ja robim na strednej skole, a aj tam si ziaci bezne zabudaju cipy, kazdy jeden den niekto. Vtedy idu do kancelarie kuchyne, tam sa pozru ci ma obed nahlaseny, dostane listok a ide normalne na obed. Ani raz sa nestalo, ze by tie decka nechali hladne, aj ked napr. nema obed nahlaseny, tak daju aspon polievku a napr. ryzu s kompotom. A to su uz teda velke deti, ale stale predsalen deti, kucharky vravia, ze by im to srdce nedovolilo, poslat ich prec hladnych. Ked chodili moje deti na ZS, absolutne sa nerobila ziadna veda so zabudnutymi cipmi, tam ich kludne polovica deti nemala, druzinarka zapisala do zoznamu a sama to vybavila u veducej jedalne. S takym postupom ako tu pisete, som sa jakziv nestretla na ziadnej skole. Prosim napiste sem potom do diskusie, ako ste pochodili ako sa to napokon uzavrelo.
My máme veľmi ustretoveho a inteligentného vedúceho jedálne (je to mladý chlap čo nemá potrebu intrigovat tak asi preto) a teda normálne deťom čo si zabudnú čip normálne mu dajú obed (všetko si vedia pozrieť v systéme či to dieťa má zaplatené obedy) a dodatočné sa to odpíše.. nerozumiem prečo sú ľudia takí tupi že musia robiť traumy dieťaťu..
Mojej sa raz stalo (vtedy bola druhacka) že zabudla že nemala ísť na obed (bola odhlasena) a aj tak si ho prevzala.. hrozne sa zľakla a začala plakať v tej panike akú hroznú vec urobila chúďa.. všetci ju tam ukludnovali a kuchárka mi ešte zavolala a dala mi ju k telefónu aby som ju ukludnila, že neurobila nič zle.. a raz sa jej to stalo ešte raz, vtedy jej druzinarka nabrala polievku.. mame zaplatenú réžiu ktorá vyrovná všetky prípadné nezrovnalosti v platbách..
U vás v škole hrozný prístup naozaj...
ja nechapem ako nejaka matka moze obhajovat to ze nehali sedemrocne dieta bez obeda hladne cely den lebo si zabudlo cip
ja by som uz bola u zriadovatela sa stazovat kedze v jedalni si nepochodila
@zuzana76 áno, za veľa vecí, za ktoré by nemali byť sú zodpovední, ale v mojom komentári bolo iba zamenené slovo. A je jedno ci by to bola učiteľka, alebo klubarka. Proste keby mi nechala dieťa sedieť hladné lebo si zabudlo čip, tak áno, zodpovedná je. Bez ohľadu na funkciu. V tom sa hádam zhodneme. 😁
@sirka9 ja chápem, len z pohľadu učiteľa riešiť este aj obedy dietata je už neúnosné. Jednoducho toto by malo byt medzi kuchyňou a rodičom. Či ma dieta zaplatené obedy, čipy atd… vieš koľkokrát kuchyňa kontaktovala triedneho učiteľa a ten musel riešiť záležitosti ohľadom stravovania. Ucitelia majú už dosť iných byrokratických záležitosti. Stúpol počet stravníkov, jedálne nie su dimenzované na také počty. Píšem z pohľadu pedagóga, ale aj rodiča a potom si tu človek prečíta, že “učka “ by už bola v televízii.
Vsetko je to o ludoch, vsetko sa da ked sa chce. Ked je neochota budu chuda dieta sikanovat. To je otrasne ako sa zachovali k malemu dietatu. Dokonca na strednej skole maju vymysleny system ked zabudnu studenti isic kartu( uz je to cipova karta aj na obedy) tak maju pri okienku pisanku kde sa studenti napisu a veduca obed riadne odklikne ze prevzaty. A to su uz studenti 15 a viac rocni, nenechaju ich hladnich a nie to malinke deti na zs. Pretoze zabudnut moze aj pani dokonala ucitelka, ktoru by mali tiez potrestat a nechat ju na chodbe hladnu, podla ich pristupu 🤦♀️
@zuzana76 ale nie preto, že by bola zodpovedná, že ma dávať pozor. Ale preto, že mi nechala dieta sedieť o hlade, aby sa naučilo, že nemá zabúdať čip. Mne ide o to, že miesto riešenia nechala ta klubarka sedieť dieťa hladné s tým, že sa tým naučí si nezabudnúť čip. To je co za trest pre dieťa? Nie som z tých, čo by riešila každú blbosť, ale toto by bolo u mňa cez čiaru. A hodne cez čiaru. Pretože takýto trest dat dieťaťu, lebo si zabudlo blbý čip, to je choré. Ja si učiteľky veľmi vážim, osobne by som to v dnešnej dobe nerobila ani za 5000 plat. Ale toto nie. Takýto prístup nie.
@cajomila čo ti vlastne povedala vedúca jedálne, aký je postup ak si dieťa zabudne čip?
Keď sa tvári, že to sa nedá pošli jej návod z edupage https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u1/u23/u2...
A nech potom zaškolia dozor v jedálni čo majú robiť v takejto situácii.
Dcéra iste nebola prvé ani posledné dieťa ktoré si zabudlo čip.
Ak sa bojí, že to budú deti zneužívať nech si zavedú do cenníka poplatok.
Napríklad 1-2 zabudnutie v mesiaci bez poplatku a ďalšie za poplatok.
Dcéra chodí do školy pešo, alebo dopravou? Lebo aj dopravné karty sa dajú používať na dochádzku do školy aj v jedálni, majú rovnakú frekvenciu, nemusí mať osobitne čip na všetko. Prípadne ak máte vchod do domu na čip a je na rovnakej frekvencii 13.56 MHz, tak môže mať jeden čip na všetko aby sa minimalizovalo zabudnutie.
Aj u nas s cipmi sekirovali, ze si deti nesmu zabudnut a ak zabudnu, obed nedostanu (vyslovene nas upozornovala ucitelka na rodicovskom), pricom mohlo dieta oznamit pred 8 rano, ze zabudlo, veduca vyhladala zaznam a obed bol vydany v case obeda, ale ked dieta zabudlo aj povedat a zistilo to, az ked na obed isli spoluziaci, tak malo smolu, pretoze to uz tam veduca nebola a kucharka ci pomocna sila z kuchyne pocas vydavania obedov nepojdu overovat, ci to dieta ma alebo nema zaplateny obed. Bolo nam povedane, ze ak obed nevyzdvihneme do urceneho casu, musime za neho zaplatit plnu sumu. Napriklad sa mi stalo, ze mi naraz dve deti ochoreli, v noci sme este leteli na pohotovost, zaspali az nad ranom, ja s nimi, odhlasit ma ich ani nenapadlo, do skoly po obed som tiez nemala ako ist a ano, musela som zaplatit plnu sumu. Teraz uz su moje deti vacsie a teraz mame zase novinku, ze detom zacinaju niektore kruzky velmi kratko po skonceni vyucovania. Minuly rok vraj taketo deti si ten obed iba odpipali, ale realne ho nevybrali. Tak si to zacali vsimat, pretoze tam ostavalo dost obedov, co nesedelo s tym, ze odpipane boli. A tiez ostali mamicky zaskocene, ked zrazu im vyuctovali riadne palky za stravu, lebo ucitelky pekne ponahlasovali deti, ktore toto robili a potom to museli tie mamy zaplatit cele. Takze sme boli tento rok radsej vsetci upozorneni, ze si mame rozmysliet, ci vobec dame deti na kruzky, lebo ked obed nestihnu vybrat, tak si to pekne zaplatime. Na kazdej skole to mas ale inak. Napriklad syn, ked bol uz na strednej, tak oni to mali opacne. Obed si museli den vopred nahlasit! Cez internet sa nedalo, iba osobne. Takze ak niekto prisiel do skoly po chorobe, v prvy den nikdy obed nemal. Ak si niekto zabudol obed nahlasit, opat ho nedostal. Pripadne sa listky na obedy vypredali skor ako sa dostalo na vsetkych (priniesli malo listkov) a ti, na ktorych sa listkov neuslo, ostali tyzden bez obedov, pretoze spolocnost, ktora tam obedy zabezpecovala, doniesla dalsie listky na predaj az o tyzden. Za tych vela rokov, co mam deti v roznych skolach, to naozaj super vyriesila len jedna ucitelka. Ta detom cipy zobrala, kto sa rano ospravedlnil z vyucovania, toho sama odhlasila, nikto si tam nikdy nezabudol cip, pretoze ich ona vzdy mala u seba, ziaden cipsa nikdy nestratil. Zial, po pol roku zo skolstva odisla.
@deniseee to máte riadne hlúpe, že pre krúžkové deti navaria obed ktorý si ani nezoberú, len sa urobí čiarka akože boli na obede. To je plytvanie potravinami, prácou kuchárok a zbytočný odpad.
Dieťa nepovedalo doma, že nestihne na obed aby sa v tie dni odhlásilo z obeda?
A deti nie sú otroci že sa nemôžu ani najesť, mali ste sa dohodnúť že odhlásite deti z takého krúžku ak im nenechajú čas na obed. Aj v zákonníku práce je povinná prestávka na obed, vedúci krúžku tiež boli bez obeda?
@maranco nepochpil si. Tie deti minuly rok koncili vyucovanie povedzme 13:35. Kym si zbalili veci, odpratali po sebe, triedu si odovzdala ucitelka s vychovavatelkou, bolo 13:40. Nasledne bolo potrebne sa presunut do satni, kde ai vsetci nechali skolske tasky a ti, co isli domov, tak mohli odist. Cca 13:45 sa dostali tie deti do rady pred jedalnou, aby si obed mohli zjest. Avsak, kedze tried je viac, bolo potrebne pockat, kym siten obed aj vezmu, niekam sa usadia a zjedia. Zaroven vsak vedeli, ze o 14:00 uz musia byt pred skolou, prezlecene v sportovom, odkial si ich brali ucitelky na kruzky (iba tie deti, ktore na kruzky chodili a kedze islo o kruzky, ktore su platene a nebyvaju ucene ucitelkami zo skoly, tak oni si zrejme jedli v inom case). Aj teraz boli detom ponuknute priamo zo skoly s ucitelmi skolskymi kruzky, ktore zacinaju takto tesne, preto nas na to upozornili tento rok vopred. Dieti asi minuly rok doma nepovedali, ze nestihaju a preto si tie obedy len odpipavali. A moje deti k nim nepatrili, kym nam o tom nehovorila ucitelka teraz na rodicku, nevedela som, ako to minuly rok islo, moje deti mali kruzky zabezpecene lepsie. Ale su deti, ktore maju nejaky kruzok kazdy den a ak to maju takto tesne pri sebe, tak to proste nestihaju. A jasne, ze mohli deti rodicia odhlasit - len nevedeli, ze sa to neda stihnut.

@maranco ved pisem, ze ked sa oznami vcas, ze nema cip obed vydaju, ale ked uz stoji v rade na obed je neskoro, to nieje starost kucharky, ale veducej jedalne