Pomoc pri výchove 9 ročného chlapca
Baby, som uz zufala z mojho 9. dietata. Opisem vam co ma trapi a velmi rada si vypocujem vase rady k vychove. Syn ma 9 rokov, ma dvojrocneho surodenca. Je vynikajuci ziak, chodi na rozne skolske olympiady a pod. avsak velmi mi vadi jeho povaha. Je mamonar. Proste ak dostane nejaky darcek, vzdy nezabudne poznamenat ci uz nam alebo starym rodicom kolko to stalo, rovnako sa takto chvali aj pred spoluziakmi. Nie sme na tom financne najhorsie ale urcite nerozhadzujeme peniaze na hluposti. Na vianoce vela nedostali. dostal jedno velke lego a par ks oblecenia. Samozrejme bol z toho sklamany a jasne nam to daval najavo ze cakal viac. Tie jeho reci ma vytacaju. Proste rozprava ze v spoluziaci si napr vysibali na velku noc 150 e a on len 40, ze preco len tolko. Snazim sa mu stale vysvetlovat ze zdravie je najdolezitejsie, ze stari rodicia nemaju vela penazi, ze chceme ist na dovolenku lenze on sa akurat tak ofuci a s dupotom odide do izby. Vela krat som predychavala aby som mu ejdnu v tu chvilu nestrelila. Ja som bola vychovavana velmi skromne. sladkost sme mali raz do tyzdna aj to som sa s nou delila so sestrou. a toto vstepujem aj svojim detom ale u starsieho sa to akosi mina ucinkom. Kedze bol prve vnuca do tych 5 rokov dostaval ozaj vela darov hraciek a pod. lenze potom prisla kriza aj financna u nasich starych rodicov a darcekov ubudalo na minimum. Taktiez som smutna z toho ze sam od seba sa nepodeli. ano su chvile ked mi len tak kupi nieco sladke a bratovi tiez /ked bol na vylete nezabudol na nas) ale akonahle nieco je, napr chrumky, snazi sa brat do ruk co najviac aby bratovi ostalo co najmenej. Dnes ma opat vytocilo to ze som potrebovala pozicat peniaze lebo mi prisla postarka, a kedze som nemala hotovost a on mal nieco nasetrene, pekne som sa ho spytala ze ci mi nepozicia ze mu na konci mesiaca vratim. Jeho odpoved bola uplne ze znechutene Noooooo dooooobre. je mi do placu zeny..ja uz neviem co s nim mam robit. Staram sa o neho ako viem, obijmam ho kazdy den aj ked to okomentuje ale chapem to lebo uz ma svoj vek ked sa to asi chlapcom moc nepaci, pocuvam ho co mi rozprava ako bolo v skole, co kto povedal, vyviedol...snazim sa mu vysvetlovat ak pozerame spravy , ze pozri sa aki su tito chudobni, ze deticky nemaju ani na chlebik...ako nam je dobre ze mame co jest...ale vsetko sa mina ucinku...ja uz neviem ako dalej. rad sportuje, ma kamaratov, rozumeju si, navstevuju sa....a vidim ako sa tie deti spravaju, ako si vazia mamku. U mojho mam pocit ze so mnou jedna ako s kamaratkou. ...urazi sa , odpapuluje /vtedy trestam bud ze ide klacat alebo zakazem chodenie vonku/ , kamosky mi vravia ze aka som prisna ..../neustupim od trestu, ak chce sladkost stojim si za svojim NIE ak este napr neobedoval a pod...tak ja uz neviem kde robim chybu ☹
Nasa ma 5,5 roka a je strasna , co sa tyka penazi, uvedomuje si hodnotu, vzdy , ked nieco chce, sa pyta, kolko to stoji 🙂 ale zas si uvedomuje, vela alebo malo. Da sa s nou vyjednavat, ak ti kupim trikrat malu blbost za 2 eure, tak v piatok nebude nic. A ona povie, ze radsej nieco velke a hodnotnejsie, po com viac tuzi. A chytit sa jej penazenky? Mozem, ale musim vratit, ona vie presne kolko tam ma. No my sme sa tak rozhodli s manzelom, ja som mala peniaze uz na I.stupni na ZS a naucilo ma to hospodarit. Dakujem za to rodicom a vyskusam na malej. len treba vysvetlit cenu penazi a neporovnavat so zdravim, ale s mnozstvom prace, ktoru musi vynalozit na ich ziskanie, u nas to tak nejak funguje. 🙂
Podla mna na to ides zo zleho konca, ukazovat ze ini nemaju ani to co my mozno pomoze v predskolskom veku, ale takyto skolak uz ma svoj rozum. Namiesto ukazovania, ze iny nema ani to co vy mu radsej ukaz, ako si moze peniaze zarobit, usetrit, investovat do niecoho a to ho bude zaujimat viac. Ukazat mu, ako sa moze nieco sa naucit a nasledne to pre seba vyuzit tak, aby mu to prinieslo peniaze. Nie je umenie peniaze pytat, ale vediet si ich zarobit.
Ja som si privyrabala ako dieta robenim naramkov, nahrdelnikov, tych pletenych copankov, co boli niekedy v mode a neskor sme s mamou robili kraslice pre Nemecko. Chalan na toto asi moc nebude, ale moze zase vyuzit nieco ine, co ho bavi. Vcera u nas zazvonili dve dievcatka, vo veku tvojho a predavali tie gumickove naramky, vlastnorucne urobene a skratka obiehali susedov a snazili sa nieco predat 🙂. Skus mu najst nejaku brigadu - neviem ci si v meste alebo na dedine...na dedine je toho vzdy viac - tu pomoct pozbierat urodu, tak pomoct tetke popreberat plevel, v meste vo vchode sa obcas da zobrat za niekoho sluzbu a poumyvat schody...ked sa poobzeras okolo seba, urcite nieco najdes. Skus si precitat od R. Kiyosakiho - Bohaty otec, chudobny otec (hlavne prve kapitoly, kde spomina ako sa snazili prist k peniazom ako deti), pripadne knizku Najbohatsi muz v Babylone. Napadov je tam celkom dost...a malemu mozno Jaroslava Foglara - Chlapci od Bobrej rieky, to je v podstate kniha o skautingu.

@belasy_motylik Ja si vobec nemyslím ,že od dietata si majú rodičia požičiavat .Sú to jeho peniaze a ma ich minuť na čo chce.Aj mne sa stalo že som si od teraz už dospeleho syna požičala peniaze a nebolo to dobré.Trapilo ho to že si nemože so svojimi oeniazmi nakladat ako chce.Pri tom mladšom to už nerobím..