icon

Poraďte s matematickou úlohou

ivivaiveta
20. jan 2015

Geometria bola moja oblubena,ale aritmetiku som nemusela, kazdy sme na nieco...teraz neviem, ci mi uz sibe, ale vyratajte mi tuto slovnu ulohu a napiste mi baby prosim, ako ste sa dopracovali k vysledku:
Mam 5 eur,polovicu eur som minula, tretinu pozicala, kolko som mala rano v penazenke?
Maly to mal vecer vyratat, ja som to nevedela 😀, tak hovorim, nepomozem ti..

wieruska1
20. jan 2015

@ivivaiveta kedze jediny cislo ktore mas k dispozicii je v tomto pripade 5 musis ist odzadu
ciselny zapis takto:x=(5*2)+(5*3)+5
alebo zlozene zlomky ako pisala
@lolita1204 ale to myslim ze je skor rovnicove ucivo

evka4
20. jan 2015

@adula12 5 euro je uz zostatok. Nie pociatocny stav. Vysledok je 30.
@ivivaiveta

kengurica
20. jan 2015

Ono je to strasne matuce, ked to zacina "MAM 5 EUR" 🙂 mali tam radsej napisat nieco ako "z povodneho obnosu penzai mi zostalo 5 eur"...
Joooj, to je tak, ked niekto vydava ucebnicu a priklady v nej si po sebe neprecita.........

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@kengurica jasne, ze je to spravne, uz ked to tu vidim rozpisane, len fakt baby, skoro ma piclo vecer...
ked je pisomka, ze suhrn roznych prikladov za polrok napr., no ja som z toho uprimne jelen... 😅
a kto to koncipoval, to ani nechcem vediet radsej

fra
20. jan 2015

.

adula12
20. jan 2015

@evka4 viem... treba citat aj dalej...

zuzkaanicka
20. jan 2015

@ivivaiveta nepotrebujes vediet riesit rovnice, toto je skor uloha na zlomky ... treba si uvedomit, ze ak minula 1/2 a pozicala 1/3, tak vlastne jej chyba 1/2+1/3 z celej sumy, cize 5/6 a ostala jej teda 1/6 povodnej sumy a to je 5, povodna suma je preto 5.6=30.

aduskatt
20. jan 2015

potrebuješ vyrátať Tvoju neznámu x, z tej si minula polovicu, teda x/2, požičala tretinu, teda x/3 a ostalo Ti 5 eur. takže, keď spočítaš Tvojich 5 EUr, to, čo si minula a to, čo si požičala, teda 5+x/2+x/3, musí Ti to dať Tvoju neznámu x. zapísané logicky x/2+x/3+5=x. Toto ďalej počítaš ako klasickú rovnicu, teda prehodíš si členy tak, aby si mala x na jednej strane: x-x/2-x/3=5. Ľavú strenu si upravíš tak, aby si vedela odpočítavať zlomky, teda nájdeš spoločného menovateľa, čo je 6. takže na ľavo máš 6x-3x-2x, pod zlomkovou čiarou 6, na pravej strane za rovná sa máš 5. 6 pod zlomkovoou čiarou odstrániš tak, že ňou vynásobíš číslo za rovná sa, teda našu päťku. 6x-3x-2x na ľavo - ostane Ti x a po vynásobení pravej strany číslom 6 máš 30🙂))

jarmilla
20. jan 2015

Ked pride maly zo školy tak sem napiš prosim vysledok. Mne to vychadza 15€.

bika64
20. jan 2015
ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@jarmilla ty by si tomu tvojmu pomohla ako ja...raz darmo, pytajte sa ma na co chcete, len nie na toto 😀
podla mna to je tych 30, ked uz sa to teraz rozobralo..ale odprisaham, ze keby ma mali zobrat do roboty na zaklade vyratania takéhoto prikladu,som bez prace 😅

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@bika64 nie, ta uloha je detom zadana tak, ze ich najprv pomyli ako teba, ze mas 5 eur..potom, ked si uvedomis, ze ti zostali uz po vsetkom, tak to uz ani nevyratas 😀

jarmilla
20. jan 2015

@ivivaiveta malý chodi do ktoreho ročnika? Som strašne zvedava na ten vysledok 🙂

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@jarmilla deviatak prosim pekne.. 😀

bika64
20. jan 2015

díky, 😉 už som sa zorientovala

henikav
20. jan 2015

30 je vysledok. Z toho 15 som minula, 10 pozicala a zostalo mi 5.
Mozno komplikovane, ale teda x=1/2x+1/3x+5

fra
20. jan 2015

@ivivaiveta vcelku závidím, uživaj si to 😀, ja momentalne ratam so synom toto a to som matematiku mala naposledy na strednej škole 😀 😀 😀

zuzkaanicka
20. jan 2015

@fra ved ho nechaj, nech si pocita sam🙂 ... uz je zrejme dost velky, nie? 😉

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@fra 😀 😀 😀 cica,idem sa obesit 😀 😀 😀

zuzkaanicka
20. jan 2015

@fra a pouzi per partes, ale dosledne-on to spocita a Ty skontrolujes 😉

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@zuzkaanicka ved normalka, ze ich nechame ratat si samých, ale ked pride za mnou, ze ja to neviem, vysvetlis mi to?..tak vypnes sporak a skusas 😀

fra
20. jan 2015

@zuzkaanicka viem, že je to per partes, dnes rano som sa už naučila substituciu a nasledne ju mlademu vysvetlila, príklady si samozrejme robí sám a kontrolujeme si potom vysledky, viem že je to blbe, ale to na prednaškach nestihli takže suplujem vyučujuceho mlademu to nepali až tak že by to samonaštudoval ... teraz už len dorobí per partes a vo štvrtok može nabehnúť na skušku, držte mu palce nech to zvládne lebo další tyzden počítania ma položí 😀

zuzkaanicka
20. jan 2015

@ivivaiveta to som nepisala Tebe, ale @fra 😉 ... a v podstate aj tu ulohu, ktoru si uviedla Ty, by deviatak mal bez rodicov vypocitat, lebo je to uloha pre siestakov 😉

draik
20. jan 2015

Ak by sa deviatak náhodou nudil, tak by mal zvládnuť aj nasledujúcu úlohu:
On a ona majú spolu 42 rokov. Koľko má on a koľko má ona, keď on má dvakrát toľko, ako ona mala vtedy, keď on mal toľko, ako má ona teraz.
Dôležitý je samozrejme postup výpočtu.

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@zuzkaanicka no, ved preto ju tu vsetky dospele baby na prvy sup vyratali.. 🙂

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@draik ty si sa zle vyspal? 😀..mi cvrklo od smiechu..

zuzkaanicka
20. jan 2015

@fra 😅 tak drzim palec 😉 ... a rozklad na parcialne zlomky ste uz precvicili? 😅

bridgetfidget
20. jan 2015

@jarmilla tiez sa mi vidi, ze je to 15, ved 5 je polovica toho, co ostalo, cize bolo 10- a tych 10 su dve tretiny, ktore ostali, ked som tretinu pozicala- dve tretiny su 10, tretia tretina je 5- spolu 15 🙂 no neviem.

Daj potom vysledok nech viem, ktory rocnik zakladnej si mam zopakovat 😀

bridgetfidget
20. jan 2015

@zuzkaanicka ten zlomok funguje iba ak polovica aj tretina bola minuta z povodnej sumy, ja mam pocit zo zadania, ze tretina bola pozicana z povodnej sumy a potom polovica minuta zo zvysnych dvoch tretin?

ivivaiveta
autor
20. jan 2015

@bridgetfidget vitaj v klube 😀