icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

borkavan
25. apr 2016

@jajaoli tu jnejde o nútení niečo pozerať.,... ale o vhodnosti pre ten ktorý ročník. A myslím si, že pozerať Annu Franklynovu a Pruhované pyžamo je vhodné pre piatakov. Samozrejme s patričným výkladom a prípravou a potom debatou.

alaguema
25. apr 2016

@borkavan ty asi nemáš deti, že? Moje deti veľmi dobre rozoznávajú medzi realitou a fikciou. Majú 5 a 8 rokov. Vedia, čo v našom svete reálne možné je a čo sa nestáva (aby vlk zjedol a potom vypľul babičku). Rozprávky uvádzajú deti do sveta archetypov, ktorým práve malé deti ešte veľmi dobre intuitívne rozumejú. Práve rozprávky sú pre ne úžasný úvod do chápania dobra a zla. Ale realita môže byť pre ich nezrelú psychiku devastačná. Navyše, ak nemá uniknúť edukatívny efekt premietania týchto filmov, o ktorých sa tu bavíme, tak prvý predpoklad je, že dieťa by malo poznať historické súvislosti a teda logicky vedieť, že sa to reálne stalo. Alebo ako? V Anne zo zeleného domu zomrel Matej a v Babičke na konci zomrela babička...prirodzenou smrťou, že? Rovnako mojim deťom zomrel ich dedko a prababička v reálnom svete. To zvládnu, patrí to k životu, je to prirodzené. Posielať ľudí do plynu je zverstvo najhrubšieho zrna, zvrátenosť, koncentrované zlo. Naozaj v tom nevidíš rozdiel? A kovbojky nepozerajú. Ani iné filmy, kde sa ľudia zabíjajú. Práve preto, lebo si myslím, že ešte na to nemajú vhodný vek.
O zachraňovaní dážďovky - nemusím, ale vysvetlím. Prišli za mnou, lebo jej chceli pomôcť a nevedeli ako. Cením si, že mojim deťom nie je ľahostajný ani život dážďovky, ktorý napr. pre teba evidentne nemá žiadnu cenu, ke´d sa tak pýtaš. Neviem, čo to má spoločné s kolobehom prírody. Ak si mala na mysli potravinový reťazec, tak dážďovku nešiel nikto zjesť. Ona išla uschnúť na betóne, nevedela sa už pohnúť.

jajaoli
25. apr 2016

@borkavan ide o nutenie aj navrh o povinnych exkurziach ak bude schvaleny bude nutenim.

natalym
25. apr 2016

Moje deti majú 13 a 18 násť a dávno tieto filmy aj iné týkajúce sa tejto témy poznajú. My sa o tom bavíme, je to súčasť dejín, memento, aby sa takéto veci neopakovali. Malo by to byť súčasťou výučby s primeraným výkladom veku.

borkavan
25. apr 2016

@alaguema videla si film Na samote u lesa? Ja napr. schvalujem taký prístup k výchove...
Ten chlapec neplakal, lebo zomrel nejaký cudzí človek ale preto, lebo nevedel vlastne kto je to ten Pan Nebožtík.
a vlastne takýmto štýlom som bola ja vychovávaná. Až teraz nemôžem pozerať ani modré z neba.

jajaoli
25. apr 2016

@alaguema tu dazdovku si mala asi rozslapit a ukazat detom ze aj toto sa stava. Ja uz nechapem podaktore fakt.

borkavan
25. apr 2016

@jajaoli tak ja neviem, možno ide o nútenie pre učiteľov, aby pohli zadkami (česť výnimkám) a organizovali aj exkurzie a výlety a besedy. Že proste to nie je nútenie pre žiakov.

jajaoli
25. apr 2016

@borkavan to ako fakt nechapes??? Ked mne robi zle nieco na psychiku a niekto mi to prikaze ze sa na to musim pozerat to je co?

borkavan
25. apr 2016

@jajaoli dáždovka patrí do zeme, tak ako líška do nory a sliepky a kuriatka do kurína. Takto im to treba podať a vysvetliť.
to že dáždovku zoberieš a zakopeš ju.... čo učíš deti? zamysli sa?
je iné zachrániť srnku ako to bolo v tom filme s Tomášom HOlým... alebo v nejakom podobnom...

alaguema
25. apr 2016

@borkavan toto nie je otázka výchovy. Žiadna matka predsa neučí svoje dieťa plakať nad uhynutou dážďovkou. Ťažko s tebou o tom diskutovať, lebo zjavne ti chýbajú rodičovské alebo vychovávateľské skúsenosti, o deťoch toho asi veľa nevieš. Moja staršia dcéra má tento prístup ku všetkému živému úplne od malička. Nikto ju to neučil. Je to v nej. Vždy bola veľmi ochranárska a starostlivá, nebudem v nej predsa potláčať takú pozitívnu vlastnosť a cielene v nej pestovať ľahostajnosť a momentálne mi už úplne uniká pointa toho, čo si sem popísala. Tak ak je dieťa citlivé a ohľaduplné aj k nižším formám života, to nie, ale filmy o vyhladzovaní židov áno, aby čo? Aby neboli také citlivé?? Aby neplakali pri programe typu modré z neba? Tu už moja výchova úraduje - na také programy sa u nás časom nemrhá. Môžme ti povedať, že som v živote nevidela ani jediný diel.
Na margo tej nešťastnej dáždovky - prepáč, pripadáš mi buď ako nie veľmi rýchla v úsudku, alebo rýpeš. Deti preniesli dážďovku na mokrú trávu a ona sa začala plaziť. To bolo celé. Nikto pri zmysloch nebude dážďovku zakopávať do zeme. Ona sa tam, zaryje sama, chápeš? Rovnako sme zachránili x iných zvieratiek a budeme to robiť stále, je mi úplne srdečne jedno, čo si o tom myslíš.

borkavan
25. apr 2016

@jajaoli ale chápem. Ale proste pre deti v piatom ročníku je to vhodné.
A ty si už dospelá. tiež bych si ten film - chlapec v pruhovam pyžame nepozrela - lebo som to čítala. Ale to až tearz, lebo mám dosť vlastného, čo ma trápi.
tiež si už teraz vyberám čo si pozriem, prečítam a tak.
ale škola je niečo iné. Jednoducho,ked decká môžu hrať strielacie hry, môžu pozerať aj filmy ako tu boli spomínané. A malo by to byť povinné.
ale ked učíš dieťa, aby mu bolo lúto aj dáždovky, lebo vyschne... tak mu bude celý život niečo lúto. neviem.
alebo ich ochranujte do 14-tich rokov pred zlými filmy a potom uvidia prvý a zložia sa uplne, lebo nepochopia... že aj smrť existuje na tomto svete a je to tak.
vhodným a primeraným spôsobom sa dá všetko podať. aj to, že vlk zjedol babičku. zamyslelal si sa vôbec nad tým niekedy??
alebo Janko a Marienka?? preboha je tolko filmov pre deti kde sa zabíja a idete na to aj do kina.

alaguema
25. apr 2016

@jajaoli asi áno. Pani asi nemá úplne všetko zrovnané, ako tak sledujem tie výplody.

borkavan
25. apr 2016

@alaguema
@jajaoli baby, treba si uvedomiť jedno.... prečo my dospelí nezachraňujeme dáždovky pred uschnutím a prečo ich deti majú tendenciu zachraňovať?
Deti sa pozerajú na svet inak ako my.
Myslím to tak všeobecne o tej dáždovke.
Nemyslím si, že zachraňujete, a prečo? lebo viete ako to v prírode chodí, vo svete, na zemi a poznáte súvislosti a všetko okolo a viete si dať 1+1 dohromady...
Deti sa LEN učia a vidia len to, že dáždovka nemá vodičku.....

neviem, či som to dostatočne vysvetlila, že v čom je ten rozdiel

rutie
25. apr 2016

No kam sme sa to dostali od Osviencimu k dazdovkam. Podla mna je spravne pomoct detom zachranovat dazdovky uviaznute na betone. Ten beton tam dazdovky same nedali, nie je sucastou kolobehu prirody ani potravinového retazca. Ak umoznime detom tej dazdovke pomoct, posilnujeme v nich pocit, ze dokazu zmenit veci k lepsiemu, v tomto pripade zmiernit skody, ktore pachaju na zivej prirode ludske zasahy. Pokial budeme viest deti k vnimavosti voci utrpeniu, je to urcite vyborna prevencia opakavonia toho, o com su tie filmy. Prilisna citlivost a vnimavost nie je nebezpecna. Nebezpecna je lahostajnost a zameranie na seba.

Na druhej strane ja si nemyslim, ze moje deti, ktore nechranim pred tym, aby videli následky zla, su voci zlu necitlive, ze sa ich utrpenie nedotyka. Nie je to tak. myslim, ze najviac sa o lahostajnost a taku tu obrusenost staraju bezduche akcne filmy a videohry.

Este k tym dazdovkam. Donedavna som si myslela, ze ludia, ktorym lezi na srdci urpenie zvierat, musi im lezat na srdci aj utrpenie ludi. (Zabudla som na Hitlerovho milovaného vlciaka). Nedavno ale niekto postol na nas komunitny web fotky z nasej miestnej romskej osadocky, kde sa male spinave deti hraju v odpadkoch a okolo pobehuju psi a vacsina ludi v diskusii lutovala tie psi a deti navrhovala postrielat... Prave ti ludia, ktori obvykle s velkou energiu zachranuju túlavých psov... Preto asi treba najst ten spravny cas, kedy prejst u vychovy deti od ochrany dazdoviek k obrane ludi...

sisaka
25. apr 2016

velmi plodna debata... ja mam pocit,ze tu asi 80% ludi ten film nevidelo. Ten film ma rating PG-13: Parents strongly cautioned – some material may be inappropriate for children under 13. To hovori za vsetko, je uplne jedno v akom prostredi sa film odohrava - je to velmi emocionalna drama nevhodna pre 10 rocne deti, ktore nie su schopne nieco take spracovat. Ked to pusti doma rodic takemu malemu dietatu je to jeho vec, ak to urobi ucitelka aj napriek tomu, ze film nie je vhodny pre male deti tak je to dobre tak akurat na staznost, pretoze nevhodne filmy pre deti by sa v skole nielenze nemali pozerat, ale ked uz ucitelka nieco take naplanuje mala by mat od rodicov informovany suhlas, ze s tym suhlasia. Pri tomto konkretnom filme by som suhlas urcite nedala. A to bol syn ako 6 rocny v Osviencime, kedze jeho starsia sestra v tom case 15 rocna tam chcela velmi ist, kedze sa o tom ucili v skole. Synovi som tam vsetko prefiltrovala tak, aby chapal o co tam islo, ale nesli sme do ziadnych srdcervucich detailov.

matax
25. apr 2016

@sisaka ktory z tych dvoch filmov myslis?

yollanda
25. apr 2016

Filmy- nefilmy!!! Za chvilu to tu bude opat a nazivo!!! A ovela drsnejsie! V slovenskom parlamente nackovia, v rakusku prve kolo prezidentskych volieb vyhral nacek, v nemecku v parlamente su nackovia.....

sardinka335
25. apr 2016

@jajaoli samozrejme ak je niekto psychicky labilny a v rannom veku navštevuje psychologa, psychiatra a ma celkovo problémy v prezívaní a spravaní, tak iste by bol z takej exkurzie ospravedlnený. Ako mne osobne je šuma fuk či to bude povinne alebo nie - toto vazne nepovazujem za nejaky problém našeho školstva, vela kriku pre nič...asi tak. Burliva diskusia a nič aj tak povinne nebude. Pozname to.

sisaka
25. apr 2016

@matax mam na mysli Chlapca ...., Ann Frank bude urcite tiez pre starsie deti, jej pribeh bol spracovany v roznych flimoch, z uvodneho prispevku nie je zrejme o aky film ide.

alaguema
25. apr 2016

@borkavan Ja by som tú dážďovku preložila na trávnik tiež. Obrátim aj chrobáka na nohy, keď sa nevie. Je to živý tvor, ktorý sa trápi. Vôbec neviem, o čom hovoríš. Aký rozdiel? Prečo je normálne zachrániť srnku ale je nenormálne zachrániť napr. tú dážďovku?

matax
25. apr 2016

@sisaka 🙂 🙂 no mne sa tiez dari, ospravedlnujem sa zucastnenym , ale pomylila som sa hned v prvom mojom prispevku🙂 🙂 a az teraz kukam, ze pises o inom filme🙂 🙂 🙂 to bude asi aj tym, ako sa tu reagovalo a ja som dostala link od kamosky.., ale mam vinu ja🙂 🙂 Ja som zle citala-film dennik anny frankovej a film Hankin kufor je uplne iny pribeh.
No nic to nemeni na tom, co som ostatne napisala, ze podla mna tema holokaustu na druhy stupen zs patri a po patricnej postupnej priprave by som ja , ako matka, suhlasila, aby moje 11 rocne dieta videlo oba spominane filmy /tie spravne🙂 🙂 🙂 /
No aspon to tu rozveselim ;-D
Chlapec v pruh.pyzame je smutny film, teda najma niektore pasaze a zaver.../okrem toho, co tu uz spominali , mna zaujala hlavne nemohucnost matky zmenit nieco..../ , ak ho tie deti videli a nestravili, treba sa s nimi o tom vela rozpravat a vysvetlit im, preco im ho pustili a ze je dolezite, aby sme zili ako doteraz v mieri a to zaruci aj to ze nebudeme ludi podcenovat podla vzhladu, nabozenstva, rasy...

vroni
25. apr 2016

@yollanda, keep panic!!! Mimochodom, v Rakusku vyhral narodniar, nie nacek. ale to neznie tak krasne hystericky, vsak?

jajaoli
25. apr 2016

@sardinka335 nejde len o psychicky labilne povahy ja som v poriadku a nemozem pozerat take filmy.

jajaoli
25. apr 2016

@sardinka335 nejde len o psychicky labilne povahy vobec si nepochopila

jajaoli
25. apr 2016

@borkavan moje deti strielacky nehraju nechodia do kina na hovadiny vychovavam ich k laske k ludom a prirode. Mam aj dospeleho syna v biologii schova do vacku aj ucitela a to zachranoval aj dazdovky . Akoze nerozumiem jazyku tvojho kmena bud nemas deti alebo nie si schopna chapat. Deti v piatom rocniku beres ako jeden celok ale ono su to individuality kazde jedno. Co jednemu nevadi druhemu ublizi. Skus sa zamysliet trochu a citaj po sebe. A opakujem ze rodic jediny moze rozhodovat pred co postavi svoje dieta lebo ak by to nechali na inych co proste nechapu suvislosti tak by to dopadlo velmi zle.

borkavan
25. apr 2016

@jajaoli
@sardinka335 to zakopanie dáždovky do zeme, bolo myslené v koncepte - zachraňovať dáždovky. Tak vy ste ju dali na trávu.
A hej, ja osobne som nikdy žiadnu dáždovku nezachránila a vôbec sa necítim, že som nevšímavá alebo, že nemám rada zvieratá. A neviem si to ani predstaviť, že by som to robila. Nezašliapnem ju a nadávam ked ich je plno, lebo muísm chodiť po mokrej tráve, aby som žiadnu nerozpučila. Robím to odmalička a možno ma to aj naši naučili,neviem.

a ten rozdiel o záchrane dáždovky dospelým a dieťaťom - myslela som to v kontexte, že deti chápu tento svet inak ako my dospelí, že ho inak vnímajú.
A hej, máte pravdu, nemám deti vo vašom veku. Ale segrin syn má 4 roky a jediné čo robí s dáždovkou, je, že ju chce zjesť. Tiež ho doteraz nenapadlo ju zachrániť.
na druhej strane, také zvláštne škaredé červené chrobáky sú jeho kamoši a berie si ich do vačkov a do ruky a prechádza sa s nimi.

támto všetkým chcem povedať, že ako deti vnímajú dáždovky inak ako my dospelí tak aj tie filmy vnímajú inak ako my dospelí. My sme zaťažený každodennými starosťami, zodpovednosťou, predsudkami... postojmi... atd...
detské vnímanie sveta je uplne, uplne, uplne iné a na tom si trvám.
takže záver je taký, že ja svojmu dieťaťu dovolím pozerať film o chlapcovi v pruhovom pyžame,ked bude piatak. Vy svoje deti budete chrániť pred takýmito skutočnosťami až neviem dokedy, aby nedostali traumu.

alaguema
25. apr 2016

@borkavan dobre, keď tie deti budeš mať, potom sa porozprávame. Ak dovtedy trošku dozreješ a budeš vnímavá matka, tak sa budeš rozhodovať podľa povahy dieťaťa, ktorú teraz ešte nemôžeš poznať, keďže sa ešte ani nenarodilo. Detské videnie sveta je iné, ako dospelácke, to je každému úplne jasné. Ale nie sú ako cez kopirák. Niektoré chce dážďovku zjesť (aj ako 4 ročné?) a niektoré by jej nikdy neublížilo. Niektoré je ľahostajnejšie a otrlejšie, niektoré je citlivé a emotívne. Môžeš mať dve deti také rozdielne, že aj tvoj prístup bude ku každému úplne iný, individuálny (tak by to aj malo byť). Jedno bude dážďovky jesť a druhé ich bude zachraňovať, jedno zvládne film o holokauste ako 7 ročné a ani to s ním nehne a druhé bude pripravené v 14-tich. Teraz to je len také mudrovanie do vetra zatiaľ...

borkavan
25. apr 2016

@alaguema ja dieťa mám. len nie tak staré ako sú tvoje deti.
Hentie všetky veci, ako sú deti iné viem. Však mám aj segru a nie som hlupa, vidím odmalička, že je iná... mám aj bratrancov bratov... sme v uzkom kontakte a vidím, že sú každý iní... atd...
a osobne si myslím, že deťom rozumiem, viem hovoriť ich jazykom, deti mi rozumejú.... radi ma navštevujú, radi za mnou chodia...
môj syn je ešte maličký... ale aj keď bude citlivý, aj tak mu ten film dovolím v škole v piatej-šiestej triede pozerať. Samozrejme a to stále opakujem, musí byť o tom debata vhodná pre jeho povahu a vek.

pokial dieťa vyrasta v zdravom sociálnom prostredí, tak nie je prečo aj napriek tomu, že je citlivé vyhýbať sa takýmto filmom v piatej triede. rodičia majú tendenciu dieťa až moc ochraňovať a chrániť... podceňujú svoje dieťa, nevedia sa vžiť do neho a vnímať svet jeho očami a pritom si mylne myslia, že tak robia a činia.
my dospelí vieme... o čom bola vojna a vieme celý príbeh... o všetkých hrôzach vojny. Ale to dieťa v paitej triede ani riadne nevie, kto je HItler, žid, čo je to osvienčim, hirošima,nagasaky....chápeš... nemá uplne všetky tieto poznatky o vojne. takže nejaký plyn na konci filmu mu neublíži aj ked je citlivé, ale samozrejme výklad treba, debata treba.
stále ja melem svoje a ty svoje. stále každá ideme iným smerom, čo chceme povedať, tak mi to pripadá. Robila som jednu prácu s deťmi zo základky... deti sa viac boja toho, kto ich šikanuje, čiže reality, čo sa práve deje priamo na nich ako filmu.

alaguema
25. apr 2016

@borkavan fajn. Ty svoje dieťa necháš, suseda nenechá, ja nenechám, Hanka, Jarka, Marka urobia ako chcú. Ten film, ako už bolo napísané, nie je vhodný pre deti do 13 rokov, pustil im to pedagóg bez vedomia rodičov, nie je to správne, hovor si čo chceš, neskôr to asi pochopíš, že niektoré veci by si rada mala ty v kompetencii ako matka, ktorá svoje dieťa pozná. Kvôli niečomu tie odporúčania sú. Dobrú noc.

borkavan
25. apr 2016

@alaguema dobrú noc. 🙂