icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

mircalla
23. apr 2016

@matax maju na to cas a rozhodne nemam pocit,ze som u 6 rocneho daco zanedbala

linduska86
23. apr 2016

@matax nemusis mi tu kazat o historii mam o tom bohate vedomosti - ale vsetko s mierou a najmä detom 🙂

linduska86
23. apr 2016

@matax ako vies z su stastne? ked si na toto odpovies - budes poznas aj moju odpoved

jajka257
23. apr 2016

@katre ja som ten film nevidela, ani neplanujem. Napriek tomu nezosmiesnujem ani sa nevysmievam. Nemyslim, ze film ma nauci vazit si nieco. To je o vychove k spravodlivosti a ucte.
A este nieco, ani mnoho deti zvlada hororove rozpravky od Dobsinskeho, ale too je len rozpravka, toho sa bat nemusia. Nasa mala to jasne vysvetlila, ked som omylom neprepla spravy: mami, tu hrozu nechcem pozerat, lebo to sa skutocne deje, toho sa musim bat. Detsky mozog rozlisuje rozpravka a realita.

matax
23. apr 2016

@linduska86 verbalizuju mi to a pozorujem ich.. Kasli na to, kazda si svoje deti pozname..nezahlcujme tuto temu o inom
Toto je tema o piatakoch, ktorym pustili dva filmy o holokauste. Jeden vhodny o Hanke a druhy nevhodny pre vek 11 rokov o chlapcovi v pyzame..ja si ale myslim, ze zalezi na priprave k tym filmom a na tom, co im k tomu povedia dospeli, teda aj rodic..a myslim si, ze tema holokaustu urcite patri do skolskych lavic, treba sa o tom 'ucit' pred pubertou, kedy deti este nie su sucastou, casto nevhodnych partii napr. nackov.. Lebo potom to moze dopadnut napr.takto http://www.filmeurope.sk/movies/604-bojovn-ky v tomto filme hrdinka pochopila..ale neskoro ☹

matax
23. apr 2016

@linduska86 ps k tomu o stasti- este preto si myslim, ze su stastne, lebo im odpoviem na to, na co sa ma pytaju

mircalla
23. apr 2016

Suhlasim.pamatam si inak rozpravku m
Carodejnikov ucen.stacilo mi...v 7. rokoch som sa hrala s babikami,hrala gumu a vybijanu a fakt,ze som nemala ziadne informacie o holokauste ma nijako neovplyvnil.naopak dakujem rodicom,ze mi dopriali normalne detstvo

katre
23. apr 2016

@jajka257 pozri si ho. Je vyborny 🙂 ja nedegradujem vychovu na pozeranie filmov. Isteze je to hlavne o vychove doma. Problem je, ze Magianka volili hlavne prvovolici a tak samozrejme to signalizuje nedostatocnu informovanost a uroven vzdelavania v skolstve..a v rodinach. Samo ze par filmov to nevyriesi. Ale je to hlavne o vzdelavacich instituciach, ktore v mnohom musia suplovat rodicov, aby bola tato tema primerane pokryta. Lebo sympatizovanie mladych s kotlebovymi nackami nieco signalizuje. Pekny vikend! 🙂

matax
23. apr 2016

Rozpravky su casto dost brutalne, napr. Modrofuz , to bol pre mna horor a z klasickej knizky od dobsinskeho .. http://snazorem.cz/7579308/spolecnost/povodne-z...
Si pamatam, ze moje deti mali dost aj zo Snehulienky a to som obsah deja pri citani upravila

@mircalla mna tym rodicia nekrmili..a ked som bola prvacka, zbadali sme nasej skvelej ucitelke vytetovane cisla na predlakti, cize 'prirodzene stretnutie' s realitou... Stari rodicia hovorievali o vojne v zmysle, ze teraz sa mame dobre-zijeme v mieri a neskor mi dedko rozpraval pribehy, ako sa skryvali atd, ale tie si, zial, nepamatam, bola som mala..len viem, ze ma to zaujimalo ...
Takze o ten mier mi ide, alentaky mier, ze sa nebude kydat na cast ludi len preto, ze maju inu vieru, iny vzhlad,ci kulturu.. A tomu sa snazia predist ucenim deti o holokauste, aby ked vyrastu nepopierali holokaust a nevysmievali sa z osudov zidov a dalsich ludi... Ten film o hanke je fakt dobre natoceny, skuste aspon kusok pozriet, nie tam nic hrozive, len tie udalosti spominaju, ktore sa naozaj stali a dej je o japonskych detoch, o ucte k ludom...

jajka257
23. apr 2016

@katre ja ho pozerat nebudem. Nechapes, nemam na tie zverstva zaludok.....nikdy by som nevkrocila do koncentraku.....som az velmi senzibilna a nepotrebujem mat depresiu do konca zivota. Ja som dostala informacie z prvej ruky, sposobom prijatelnym pre moju povahu. A o tomto hovorim, ludia mozu byt az velmi citlivi a nutit pozerat taketo veci sposobi traumu, ktora mu moze pokazit cely zivot.

jajka257
23. apr 2016

@katre skolstvo nemoze suplovat rodicov. Ty nechapes, ze na Slovensku ma ucitel zviazane ruky? A vychovavat sposob, je mi jedno aka si povaha, aj tak budes kukat tento film je podla mna proti ludskosti...

linduska86
23. apr 2016

@matax pocuvaj mamin priatel ma tiez kerku na ruke lebo bol profi vojak v Lybii a maly sa ho casto pyta preco ma cisla na ruke vytetovane - a tiez sme mu povedali pravdu - alebo znamy bol v koncentraku a tiez sa ho pytal maly a tiez mu to vysvetlil normalne pre 4 rocne dieta - aby to trosku pochopil . ale urcite nebude mu pustat filmy o holokauste - mala by si do toho osviencimu alebo do trebinky ist osobne asi by si zmenila naazor a ked nie uz fakt uzvazujem, ze nemas nieco v poriadku - bez urazky

matax
23. apr 2016

@linduska86 a kto pise, ze 4..6..7..9 rocni maju ist do lagru?!
Ja pisem, ze film Hanke je vhodny pre deti a je o deroch, ktore s ucitelkou patraju

linduska86
23. apr 2016

nie dakujem neprosim

https://www.youtube.com/watch?v=zunWzvthwqY

je to dokuemnt a nie film nemyslim si , ze je to pre piatakov - ale ved ked to viete lepsie..

matax
23. apr 2016

@linduska86 prepac, pustat takym malym detom filmy o holokauste..to nepisem

linduska86
23. apr 2016

@matax nie nie je vhodny pre deti to je moj nazor.

matax
23. apr 2016

@linduska86 ja som to videla, je to pribeh ucitelky, ktora spolu s detmi patra o osude Hanky, ktora lager neprezila.
Nikde nepisem, ze take filmy su vhodne ore 4-6-7-9 rocnych.. Tento film o hanke je pre piatakov vhodny s dodatkom dospeleho pred, pocas a kedykolvek po filme

linduska86
23. apr 2016

@matax boze moj - ty si to fakt nedas vysvetlit na jednej strane hovoris o dobre a o zle a o detskych rozpravkach a na druhej strane o svojich detoch a o tom ake su filmy - deti maju pozerat rozpravky a filmy pre ich povahy vhodne a nie aby mi tu niekto didktoval co bude moje dieta pozerat v skole.
ked si ja ako matka nebudem priat, aby to moje dieta pozeralo tak to pozerat nebude a moze za mnou prist aj minister skolstva velmi rada mu to vysvetlim

katre
23. apr 2016

@jajka257
Chapem..asi by som tiez nemala silu ist na exkurziu do koncentraku. A tiez pri kazdodennom strese sa snazim nepridavat si depky. Ale ako hovori moj muz, ked zavries oci, neznamena to, ze to neexistuje. Nemozme sa spravat ako bubline a drzat v nej deti. Nevravim, ze im mam predhadzovat informacie predcasne alebo traumatizujucej forme. Ale ked sa o tom uci skole, tak samozrejme ze svojim detom vysvetlim o co ide.... vychovavame mladych co su odchovani na facebukoch.

vroni
23. apr 2016

@mima4, no ved o to tu ide. Autorka vobec nedostala sancu sa s dietatom o tom bavit, proste im v skole pustili film,,ktory deti temou prevalcoval a rodicia maju smolu. Ucka sa s nimi o tom pred tym nebavila, rodicia zrejme tiez nie (ja som s mojou desatrocnou veru este druhu svetovu nepreberala. Len stredovek, zatial). A teraz treba zehlit a zodpovedni to "odovodnia" Kotlebom.

matax
23. apr 2016

@vroni mali by to odovodnovat tym, ze dotaraz sa teme nevenovali dostatocne a postupne s nou zacat pracovat.. Odovodnovat tym, ze v tej teme je velka diera a aj preto /nielen preto/ je /nielen/ na sk narast neonacizmu.. A tym, ze mladi rodicia sa tou temou v skole zaoberali velmi okrajovo a teda aj oni maju malo informacii nie dakym otlebom, ale tym, ze ludi vyznavajucich myslienky hitlera je akosi privela a je ich vela, co sa dokazu nad fotkami kostier, hrb topanok, ci okuliarov z koncentraku zasmiat a vypotit, ze este mali pokracovat vo vrazdeni...

jajaoli
23. apr 2016

Jednoznacne debilita a totalna neznalost ludskej duse zv!ast tej detskej u ludi, ktori sa rozhodli pustit tento film detom. Ja mam problem pozerat take filmy resp.ich zamerne nepozeram. Zrejme pomylena logika ze ak dietatu neukazem hrozy a nasilie tak potom to bude robit a povazovat za dobre????? Nie je to nahodou naopak? Ked dieta vychovam s laskou tak ho ani nenapadne ublizovat? Jeden psycholog uz neviem meno vysvetloval preco by sme nemali tolko sledovat tragicke pribehy, ze ten dotycny si tu hrozu prezil a tym ze to sledujeme sa znova vzivame do tej situacie a zbytocne sa tryznime. Najlepsia prevencia je laska nie strach.
Preco sa dieta rozplace ked zvadne kvietok alebo zomrie vtacik...? Lebo laska je v nom pozna dobro, vie kedy smutit nie je robot. Pokial by v nasej skole malu pustat ten film som ochotna dieta neposlat do skoly pokial by to inak neslo.

matax
23. apr 2016

@linduska86 toto nie je o nabozenstve, kde si niekto zvoli, ze chce etiku -lebo je ateista a nechce nabozensku vychovu.. toto je sucast historie Slovenska, takze vzdelavat by sa mali vsetci, ale formu by mali prisposobit..
fakt ta ucitelka prehnala ten film o chlapcovi v pruh.pyzame..
Ale ten film o Hankinom kufriku, ano je to film, aj ked dokumentarny film, ten bol vhodny

matax
23. apr 2016

@jajaoli ano, prevencia je laska, s tym suhlasim.. Ale aj vzdelanie a vedomosti su dolezite. Ktovie, ci tym chlapcom v zelenych trikach nechybala laska...
Na vyhodnotenie nebezpecentva je dolezite poznat fakty a aj o zle, ktore ludstvo popachalo.. Mudri sa ucia z chyb druhych, hlupi sa nenaucia ani zo svojich chyb.

Neviem, ci vcitovanie sa do hroz, co ludia pocas holokaustu prezivali, je len triznenie-je, ale podla mna, uci aj empatii. Ak sa tema dovysvetluje s tym, ze je dolezite sa takych postupov vyvarovat, tak skolakovi na 2. stupni to ublizit nemoze.. Opakujem, ten film o chlapcovi v pyzame nebol vhodny pre 11 rocnych..ten duhy dokument.film ano

jajaoli
23. apr 2016

@matax empatii sa naucis len s laskou. Ak niekomu chybala empatia a laska a robi teraz nasilie je vinou rodicov a vychovy nie toho ze nevideli zverstva. Ked cloveku s nalomenou psychikou, nedostatkom lasky ukazes nasilie dosiahnes opak, zacne ho pachat pretoze nema v poriadku psychiku. Ktovie kolko deti ma nedostatok lasky z vychovy a ked im este naserviruju taky film.....

linduska86
23. apr 2016

@matax ba bla bla ja o ovze ty o koze

matax
23. apr 2016

@jajaoli to mas pravdu.. Ale vratim sa k teme, film o hanke neukazuje zverstva http://www.csfd.cz/film/296889-hanin-kufrik/pre... ukazuje, co sa stalo a comu sa treba vyhnut-napr.neponizovanim ci neznevazovanim ludi ineho vierovyznania, kutury, rasy

mircalla
23. apr 2016

@matax suhlasim s nazorom vyssie @jajoli na sto percent
a isteze musia deti poznat, co je to holokaust, otazne je, kedy je to vhodne.
urcite

matax
23. apr 2016

@mircalla aj ja suhlasim... A vhodne je zacat pred pubertou..vid predchadzajuce prispevky inych maminiek, uciteliek, co pisu, ze osmak uz sympatizuje s nackami...alebo ze stredoskolaci sa na vylete v koncetraku smeju... Pisem Zacat tu temu, nie slahnut do prehravaca film o smrti maleho chlapca piatakom.. Ale zacat faktami, rozpravat sa o nich a ked film, tak primerany veku /napr ten o hanke/ a rozpravat sa vela o pocitoch tych deti, o ich prezivani pocas filmu... Napr v aj v seredi je muzeum, ktore mozu druhostupnaci navstivit http://edah.sk/zidia/snm---muzeum-holokaustu-se...

stolvertka
23. apr 2016

To, ze sa tu budeme chytat za slovicka a obvinovat sa , nicomu a nikomu nepomoze.Kazda matka ma svoj nazor, svoje metody ako vychovavat svoje deti.Kedy a ako im povedat o historii, nech je akakolvek, je na zvazeni kazdeho zvlast.Tiez myslim, ze ucitelka nemala, bez konzultacie s rodicmi, pustit detom tento film.Mozno ani sama dobre nepoznala dej tohto filmu.To by ju snad "mohlo" ospravedlnit.Ale naozaj su deti, ktore uz vo veku 11-12 rokov dokazu prijimat tieto informacie.A su aj take, ktore to nedokazu nikdy.Vsetko zavisi od vychovy.
Ale zas si nenahovarajme, ze toto vsetko deti obide, a oni si budu zit len na tej slnecnej strane.Staci, ze pojdu v elektricke a tam par vyholenych bez krku bude utocit na studenta inej farby pleti.Tiez sa budu pytat preco.
Videla som dokument Hankin kufor a nie je tam nic, co by deti malo traumatizovat.Deti su vnimave, tak im treba aj tuto, ale nielen tuto , sucast nasej historie davkovat umerne veku.Pisete same, ze vedia rozlisit dobro a zlo, tak to v nich treba, citlivou formou, rozvijat a podporovat.