Prečo žiaci základných škôl siahajú skôr po zahraničnej literatúre ako slovenskej?
Mnohé štúdie poukazujú na to, že žiaci buď čítaniu venujú malo času alebo žiaden čas. A keď náhodou majú záľubu v čítaní kníh preferujú zahraničnú tvorbu pred slovenskou. Prečo myslíte, že je to tak? Vaše názory, postrehy by mi naozaj pomohli, vopred ďakujem
Začnem asi tym, ze NIEJE pravda , ze kto deti nevedie k čítaniu, nečítajú. Moja mama nadupaná gymplacka, knihomol-kupovala a vela knih citala aj nam detom a ani jeden vztah ku knihám nemáme. Teraz som ja matka uz 5rocneho syna. Ten si vybera knihy sam. Este čítať nevie, ale dôležité sú ilustrácie. A aj mne sa viac páčia zahraničné. Ilustrácie na výbornú a aj obsahovo ma lákajú viac. Nejako ma Slovenská tvorba neocarila,je to nuda 🤔
@dokava u nás sa začínalo Thomasom Brezinom a mini detektívkami, potom Walliamsovky, denník odvážneho Bojka, Grazlik Gabo....žiaľ zo slovenských ho nič nezaujao a to mu v knižnici už núkali všeličo.Velmi chcel knižku od Heviera psík, ktorý chodil do práce čítali úryvok v čítanie na SJ a už sa nepredáva dokonca som písala Hevierovi🙂)a nemá ani jednu.
to je presne ako so slovenskými seriálmi alebo filmami .. všetko stojí s prepáčením za ho*no 😀 (dobre česť výnimkám , ale tích je strašne málo )

@hettinka walliamsa majú komplet nacitaneho, ale milesa... ešte nie, ale vraj už videli u spolužiakov, pozrieme, vdaka. 🙂