Pred vstupom do prvého ročníka
Dobrý deň, rada by som sa spýtala, že od koľko rokov sa robia prijímačky na základné školy? A či to náhodou niekedy plánujú aj zrušiť keďže to zaťažuje aj ich aj deti aj rodičov. V prvom rade to zaťažuje deti,že majú ísť robiť prijímačky na X škôl. Ak viete prosím o nejakej petícií proti skúšaniu budúcich prvákov, prosím pošlite mi na ňu odkaz, veľmi rada podpíšem. Zaujímajú ma aj názory mamičiek celkovo, či vám to vyhovuje a súhlasíte so skúšaním tak malých detí na prijímačkách. Za mňa zbytočný stres pre tak malé deti.
Myslis zapis? Ved to nie su prijimacky, max sa testuje vobec skolska zrelost
predskolaci nemaju ziadne prijimacky a uz vobec nie na X skol. Byva akurat tak zapis a to vo vacsine pripadov do spadovej skoly, pripadne do tej, ktora vam vyhovuje, avsak musi mat dostatok volnych miest
@sellycka13 naozaj nechapem o com pises. Prijimacky do ZS neexistuju, je len zapis. Ziaden stres deti nezazivaju, hravou formou sa zistuje skolska zrelost. Si uplne mimo.
Overenie školskej zrelosti a pripravenosti nie sú prijímačky. Prijímacie skúšky na ZŠ sa robia len na výberové školy, kde je to pochopiteľné.
A zápis by mohol byť jednoduchší, keby ľudia nerobili problémy...
To nie su ziadne prijimacky. Vola sa to zapis a ide sa do spadovej skoly, nie do xy skol. Dieta pride do pekne vyzdobenej triedy, dostane od buducich pani uciteliek darcek a hravou formou sa ho popytaju zopar veci. Cele to trva par minut... nechapem preco by sa to malo rusit. Pre deti je to vo vacsine pripadov velmi pekny zazitok.
Základná škola je súčasťou povinného vzdelania. Nie je dosť dobre možné, aby niečo bolo povinné a zároveň podmienené prijímacím konaním.
@sellycka13 napíš prosím aspoň o ktorých školách je reč. Čo vás tak stresovalo
Staci dieta zapisatna 1 skolu a na zapis pojde iba raz. Ako uz bolo spomenute prijimacky su iba na niektore sukromne skoly. V statnych skolach su zapisy. A aky stres? Ak dieta nezvladne byt chvilu s novou ucitelkou, tak treba zhodnotit, ci je na skolu zrele.
@sellycka13 nemylis si ty overenie zrelosti pre skolsku dochadzku s prijimackami? na s sa prijimacky nerobia, len deti, ktore nie su pre skolsku dochadzk zrele dostavaju odklad.
No a to, ze dieta absolvuje XY preskusani, je volba rodicov. Nikto ich nenuti absolvovat to s detmi neviemkolkokrat. Staci diea zapisatt do jednej skoly, dokonca moze byt aj spadova podla miesta bydliska.
Take ak mas poci, ze je dieta vystresovane opakovane, je o vina rodicov, tych oslov. peticia nie je lebo by bola uplne bytocna
@sellycka13 to číslo v tvojom mene je vek? Lebo sa pýtaš úplnú blbosť, do základnej školy sa žiadne prijímačky nerobia ani žiadne stresy.
@sellycka13 odkial prosim ta mas ze na ZS sa robia prijimacky?
Ja nepoznám dieťa ktoré by malo stres z “prijímačiek” na základnú školu
Môj a všetky decka čo poznám sa tak tešili, brali to ako svoj veľký deň, lebo už budú školáci a nie mali škôlkari
Veď je aj na rodičovi, aby mentálne nastavil dieťa na milu a príjemnú udalosť. Potom ísť napr na zákusok ako odmenu, že dieťa všetko pekne zvládlo
Dnes majú škôlkari možnosť sa ísť pozrieť do školy, aby vedeli ako reálne škola vyzerá. Kopec deti na narodky či Vianoce dostáva školské tašky a tak sa deti tešia
Ak sa dieťa boji a má stres, tak podľa mna zlyhal rodič
Lebo aj citlivé a introvertné dieťa vie rodič pekne pripraviť
A aj tie “menej” šikovne pani učiteľky vždy pochvália
@sellycka13 navyše ucitelka mize pri zápise zachytiť dieťa, ktoré napr má nesprávnu výslovnosť, či očnú vadu, alebo slabú grafomotoriku
Pretože dnes veľa deti ba depistaz do skolk nejde a už vôbec nie do CPP
@januska12323 asi áno
Ako už ktosi v diskusii uviedol, skús napísať čo stresovalo tvoje dieťa, alwbo prečo máš takýto cudný postoj
@katica06 no pozrela som si jej ostatné témy a naozaj píše o súkromnej škole alebo aspoň tam dieťa chcela dať. Je mi však záhadou prečo túto skutočnosť nenapíše aj v úvode a my sa máme pýtať ako detektívy.
Ak dieťa nezvláda testovanie školskej zrelosti, dostane odklad a v prípade vážneho stavu aj odporúčanie na vyhľadanie odborníka.
Ak testovanie školskej zrelosti nezvládaš ty, ako matka, namiesto hľadania petície, si nájdi psychológa - ani v najmenšom to nemyslím ako urážku, ale ako serióznu radu. Takto závažný problém s bežným stresom, nielenže musí komplikovať život tebe, ale môže mať veľmi vážny dopad na vývoj tvojho dieťaťa.
@januska12323 na niektoré témy tu človek potrebuje vešteckú gulu či tarotové karty. Ak by autorka nevláčila dieťa po xy školách ale zapíše do jednej nebol by žiaden stres. Ak už teraz jej nevyhovuje súkromná zš (tamojšie metódy)a chce petíciu, tak na kýho volá sa tam pchá? Sorry ale toto mepochopím
prijímačky 🙂 🙂 🙂 to nemyslíš vážne...
@sellycka13 ty o čom píšeš prosím ťa? V živote sa na ZŠ žiadne prijímačky nerobili.
@sellycka13 ozves sa nam este, alebo mozme len hadat co ta k tomu vykriku do tmy viedlo?
prijímačky sa na bežné ZŠ nerobia... iba na výberové a sna niektoré súkromné ZŠ
My sme davali 3 prihlasky na zs teraz. Jedna z toho je vyberova (jazykova) kde sa tie prijimacky robia.. a ano, pokial mas z toho stres ty, prenesies ho na dieta. Mna sa dcera pytala co tam budu robit. No co,budete robit take ulohy ako robime aj doma a bavi ta to, takze to vude zabava a mozno tam aj nieco dostanes. Dieta stastne a doslova sa tam tesi.. no stress.. ostatne dve skoly sme boli len na zapise, opat odchadzala cela vyhappena lebo ju pochvalili a mohla si vybrat darcek.. takze vsetko toto co pises je len v tvojej hlave..
A hlavne peticiu na vsetko! Aj dvojmo, pre istotu.
@sellycka13 mne poradila riaditeľka 1 súkromnej školy, aby som dala prihlášky na čo najviac škôl aj súkromných aj štátnych.......a práve mne sa zdá úplne cez čiaru, že na jednej súkromnej ZŠ deti absolvovali prijímačky v dĺžke 2 hodiny nonstop a rodičia museli školu opustiť, veľmi zvláštne.......na štátne školy som volala či môžeme prísť dať prihlášky iba my rodičia nakoľko dieťa ochorelo a povedali mi nie my potrebujeme dieťa preskúšať....stretla som sa aj s tým, že napriek tomu, že mi je riaditeľka v prípade choroby povinná dať náhradný termín, tak odmietla dať náhradný termín a navyše mi tvrdila, že aj keď ich štátna ZŠ je pre nás spádová, není povinná mi dieťa prijať, čo nie je pravda a všetky tieto info som si overila na školskom úrade......a to ,že odkedy sa robí zápis formou nakresli obrázok, psychologické testy- porovnávanie obrázkov a iné + dopytovanie sa dieťaťa mena, adresy a kedy sa narodilo, 4 ročné obdobia a ostatné som sa nedozvedela od nikoho koľko rokov toto funguje, pretože ja ako budúca žiačka som si tieto a pod šaškárne nezažila......ak vám to niektorým vyhovuje stojte si v tých radách na tých ZŠ aj ,,sto rokov" ........možno o pár rokov by som sa na SR nedivila testovaniu každého dieťaťa na každej škole 2 hodiny....keď vám tu na SR nič nevadí a budete stále držať hubu a krok tak ok
@sellycka13 Mám takmer 50 rokov a na zápise do školy sa ma pýtali presne otázky ako píšeš - áno, pamätám si to.
Dcéra má 18+, tiež sa jej na zápise pýtali - trvalo to cca 30 minút
Nevidím na tom nič zlé - dieťa ide na zápis / nie prijímačky/ pripravené zo škôlky aj z domu, naozaj to nie je nič stresujúce - pokiaľ stres nevyrobia rodičia.
Nevidím zmysel podávať prihlášky na čo najviac škôl /max 2 /
Ja by som na súkromnú školu dieťa nedala, ale to je len môj osobná názor
@sellycka13 co nam vobec tie decka otravuju, este sa ich aj nieco opytaju...nehoraznost, este aby sme tu aj sikovne gramotne a inteligentne generacie vychovali, katastrofa, kto by tu potom zil. A peticiu do kazdej rodiny!
@sellycka13 sukrombe skoly si vyberaju, maju vydoky dopyt tak ano robia si skusky.
Nieje to Felix?
A st.skoly? Normalne otazky, aj pediater dieta "skusa" na preventivke.
Nieje to nic obtiazne bezne veci, ktore v skolke preberaju.
Moj syn bol chory na zapise nebol, druhy odmietol ist do triedy tak som len vypisala papiere a slo sa domov.
@sellycka13 ak mas takyto nazor ani dieta nedavaj do statnej skoly, skolabuhes z domacich uloh hned v prvom polroku.
Tiez mam dost rokov, chvilu som v skolstve pracovala vzdy sa nieco pytaju na zapise - prerozpravat rozpravku, meno, ci ma surodencov, kolko jablcok je v kosiku....to niesu prijimacky.

Na ZŠ sa žiadne prijímačky nerobia, ani sa nikdy nerobili.
Robí sa zápis detí, ktoré do 31.08 dovŕšia vek 6 rokov, je logické, že ich tam hravou formou preskúšajú, Pre deti to nie je zaťažujúce, skôr je to nový zážitok.