Predčasná puberta u 8 ročnej
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či sa tu nájde mamička, ktorá má dcérku a bola jej diagnostikovaná predčasná puberta..zaujíma ma najmä ako je na tom s rastom.., či vám dieťa normálne vyrastlo..moja má 8 rokov a 128 CM.. včera mi lekárka povedala, že menštruáciu môže dostať do 2 rokov(čiže okolo 10.roku) ale aj o pol roka..bojím sa ako s rastom..lebo dievča rastie maximálne 2 roky po dostaveni menštruácie..zaujímalo by ma, či vaše dievčatá dorastli na výšku aspoň cca150-160 CM.. ďakujem..
@spinone moja dcéra mala teraz 28.3. 10 rokov, menzes má od začiatku januára, čiže ešte nemala vtedy ani 10 rokov. Momentálne meria 155cm, váži 48kg. V puberte je už dávno, nepamätám kedy sa to začalo, ale dr povedala že je to ok, chvalabohu jej nič pichať nechcela ani neposielala na žiadne vyšetrenia. Už som si zvykla, že je vo všetkom rýchlejšia ako jej rovesníci. prvé zúbky mala ako 4 mesačná a vypadli jej už ako 4 ročnej, zatiaľ čo jej rovesníci niektorí ešte v prvej triede mali mliečne zuby. A takisto s vyrážkami, prsiami potením a ochlpením, jej spolužiačky ešte nič- také malé dievčatká a ona má už od januára menzes. A vyspelá je aj po psychickej stránke. S deťmi v jej veku sa vraj nudi lebo sa chcú hrať ako malé deti a pozerajú rozprávky, zatiaľ čo ona pozerá seriály s bratmi na Netflixe. Niekedy mi príde ako by mala 15 rokov. Možno je to tým že má 17r. a 19 r. bratov, alebo - no neviem proste. A nikto nechce veriť, koľko má fakt rokov.
Ale aj ja som skoro dospela aj sestra a aj mama, tak to bude génmi
@babulena tú výšku má veľmi dobrú.. keď má teraz 10 tak ešte 2 roky bude rásť, takže by mohla normálne vyrásť, ešte ma zaujíma ten rast u tvojej bol nejaký extrémne rýchly? Počula som, že s touto diagnózou, môžu vyrásť aj 15 CM za rok, moja bude mať v júli 9 rokov a je na 132 CM😔 stále len sledujem tú výšku, tá výška mi vadí najviac..za to mi každým mesiacom priberá..dcérka je veľmi sebavedomá, už v tomto veku má vysoké ambície a jasnú predstavu, čo chce robiť..len sa bojím, aby tomu všetkému nezabránila jej výška..bola by som veľmi rada, keby dorastla aspoň na 150 cm..ako som písala vyššie, má sestru dvojičku a ako sa vyjadrila, neznáša ju..lebo ju všade strapnuje.. vôbec si nerozumia..mám aj 17 ročnú dcéru, ale ani s tou si nerozumie.. inak sme sa rozprávali s mojou mamou a svokrou a oni tiež vraveli, že mali menzes v 10 rokov a že boli prvé v triede, čo to dostali..asi sa genetika spojila, a tu je výsledok..od kedy ste sledovaný v ambulancii? A čo sa týka váhy, tiež tá váha šla každým mesiacom vyššie? Mojej strašne chutí jesť..ale večerné jedenie sme už obmedzili..teraz máme istý na hospitalizáciu na endokrinologiu do Ľubochňe, tak uvidíme čo ako.. ďakujem za vašu odpoveď..potešili ste ma..
@spinone ona vždy bola vyššia ako jej rovesníci, ale posledný rok išla do výšky velmi rýchlo,napr. ja mám 162cm, takže to vyzerá,že bude vyššia ako ja synovia sú tiež velmi vysokí ,ale manžel má len možno nejakých 170cm. Co sa týka jedla, naša nie je velký jedák, vela toho nepoje, ale sladkosti keby mohla tak na kilá by chcela. Asi pred polrokom mala 42kg, dlhšie jej tá váha stála a teraz koncom marca sa vážila tak už 48kg, takže áno, váha išla hore. Ale pevne verím, že už teraz ked bude teplo a tie opatrenia dúfam povolia, tak sa deti vonku vybehajú,vybicyklujú a podobne, Budú tie kalorie hned páliť. Nie je sledovaná v ambulancii, dr povedala, že je v puberte, že niektoré deti sú v puberte neskor iné skor, genetika hrá úlohu.
Aj o mne bolo povedane ze ked som tak skoro dospela 10r menzes ze uz velmi nenarastiem a je to tak meriam 157cm 🙁
@spinone ahoj mame rovnako stare dcery. Moja ma 8 rokov36kil a 135 cm. Pubertalne zbaky zacali cca rok dozadu. Teraz ma ochlpenie riadne poti sa strasne smradlavo. Akne zvacene prsia. Zaujima ma co je robili na gynde a ako prwzila magneticku. Kludne. Aj ip. velmi by si mi pomohla. Momentalne som z toho mimo
@kissinka111 a kolko meraju tvoji rodicia?
@spinone prosim ta, a preco ta trapi, ze keby mala dcerka 145cm tak s tym bude nejaky problem? Taku vysku ma moja kadernicka aj pediatricka mojho syna 🤷🏻♀️🤷🏻♀️
@spinone Zdravim vas, mame taky isty problem s velmi skorou pubertou a tiez je nasa dcera velmi drobna, chcem sa opytat, ako to u vas k dnesnemu dnu prebieha s rastom? Dakujem
@ivanecka01 Dobrý deň, no začalo to pred dvomi rokmi odvtedy dcéra narástla na výšku 144 cm a váhu 40 kg..teda vyrástla riadne a aj pribrala..v júli bude mať 10 rokov.. menštruáciu zatiaľ nedostala, no očakávame ju už..sme bez úplnej liečby, chodíme len na kontroly..tak snáď dorastie na normálnu výšku..tešili by sme sa, keby mala tých 150 a viac CM..
Dcéra mala len nedávno 8 rokov meria 140 cm objavujú sa aj menšie známky puberty, boli sme odoslaný na endokrinologiu, neviete ako tam tá diagnostika prebieha?
Švagrinej dcéra dostala MS na konci druhej triedy, tiež mala diagnostikovanú predčasnú pubertu. Mali by ste ísť na endokrinológiu, zoberú jej krv a a urobia rongen zápestia ruky, z toho sa dá vyčítať či sa jej uzatvárajú štrbiny, či ešte porastie. Nakoľko má tvoja dcéra už 8 rokov už sa to pokiaľ viem nedá hormonálne liečiť. Dievčatá rastú len 2 roky po začatí MS, potom už minimálne, napriek tomu ich dcéra má cca 150 cm, v tej druhej triede bola najvyššia z báb. Niekde som čítala, že to súvisí s kuracím mäsom (to z obchodu, netýka sa to domáceho), je v ňom veľa hormónov a to škodí, treba ho vylúčiť zo stravy.
Joooj také malé dievčatko a už sa trápi menzesom. Ako sa to dá vlastne takej druháčke dobre vysvetliť, aby z toho nemalo traumu napríklad. Teraz tie deti dospievajú fakt rýchlo
@ivanecka01 posledna kontrola 40 kli a 137 cm.mame ist v septembri na rtg zapestia ci je vsetko ok.a strbiny sa neuzavreli.aj na gyn ci vajecniky nadalej spia.
@sterea chodime na kontroly pravidelne.ako jej vysvetlili ms.lebo ja sa na to chystam teraz cez leto.konecne sa u nej ustaluje to strasne potenie.tak aspon jedno pozitivim
@fefka tak moju už detská prezrela od hlavy po päty tak som. Dúfam, že to je len nejaký dočasný exces a nič sa nepotvrdí a viac by som sa bála keby nás poslali na gyn ako píše @katulka1141
@katym77 no ja som sa zo zaciatku fakt bala.ale teraz som rada,ze sme isli.ze sa to sleduje
@katulka1141 len ten prvý krok je asi najťažší. Ďakujem za upokojenie.
@katym77 ano je.ale zase ked si predstavim,ze by som zanedbala nador nadobliciek alebo mozgu.je to strasiak.mne taky kamen zo srdca spadol ked som videla vysledky.a zase je dobre aj ten rast sledovat.rtg zapestia raz za rok.ci este je moznost,aby narastla.predsa nechcem,aby ostala 137cm
@katulka1141 už ju len pripraviť, nestresovať a počkať na výsledok
@spinone dievcata rastu do 18rokov. to co za blbost ze dva roky po ms konci rast. a vyska je dedicna, je jedno kedy dostane dievca ms.
@spinone dievcata rastu do 18rokov. to co za blbost ze dva roky po ms konci rast. a vyska je dedicna, je jedno kedy dostane dievca ms.
@isabella15 po MS zacina dievca menej rásť. To mi dr.vysvetlila. Výška není dedičná môžu ju zmeniť aj hormóny. Napr niektorý rodicia co maju max. 170cm môže mať aj 2 m dospelosti dieťa môže mať nieco so štítnou žľazou atď.
@isabella15

@spinone Aby som nezabudla, správaním je stále drobec, bez plyšového zajka ani na krok, spinkať s nami musí aj jej "dečka", rozmýšľanie aj reakcie stále ako malé deco 🙂