icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

oriesocek
9. sep 2023

@iwuskaaa no veru... aj u syna v triede povedal jeden žiak druzinarke, že jeho sveter stál viac ako ona zarobí za týždeň. Deťom treba vstepovať iné... z vlastnej skúsenosti viem, že keď som išla pre dcéru, tak jej spoluziaci si všimli, že má nálepku s cenou na spodku topánky a sa má pýtali, že či jej kupujeme také drahé. Stáli 180, ale neboli jej, ale moje, keďže nosí aktuálne rovnakú veľkosť a požičala si ich. Tak som im vysvetľovala, že jej takéto určite do školy na rozbitie nekúpim... noha jej rastie a určite jej stacia tenisky z bežného obchodu... správanie dieťaťa je odrazom rodiča. Syn nedostáva vreckové, ale výplatu, keďže robí u mňa vo firme na brigáde už 6 rokov. Koľko odrobi, toľko má... deti je potrebné učiť hodnote peňazí, to, že je potrebné pracovať a nič z neba nespadne...

autor
9. sep 2023

@lilope veru vôbec to nie je ľahké lebo chce chodiť na všetky kruzky, lebo všetko ju baví a má potom toho veľa aj ona aj my rodičia ju rozvážať...takže iked mi pili uší s klavírom, naozaj sa to nedá stíhať vždy musí niečo obetovať čo by chcela ale pre čas nemôže

aurora33
9. sep 2023

A teda ty si to riešila aj s rodičmi tých dievčat?

anickaaa6aaa
9. sep 2023

@aurora33 píšem že som múdra? Píšem čo som zažila ja. A presne také "múdre" boli aj tie ktoré neskôr ledva dokončili učňovku. A môj pravopis Ťa trápiť nemusí...

aurora33
9. sep 2023

@anickaaa6aaa napisala si: ,,proste hlupák sa smial múdremu” a opísala si sa ako veľmi múdra. Ved mne je to fuk aká si bola, len je to vtipné, že si mala samé jednotky/ diplomy a tu napíšeš gramatické chyby že dovi-dopo.

anickaaa6aaa
9. sep 2023

@aurora33 mne je vtipné, že ti môj príspevok takto pije krv..

fauko
Odpoveď bola odstránená
autor
9. sep 2023

@mateson riešite vetu obliekam ju nadpriemerne....
Napísala som to preto lebo aj ja keď som chodila na ZŠ bolo tam dievča spolužiačka, ktorá chodila super oblečená a áno aj ja a ďalšie chudobnejšie sme ju ohovarali že aj tak to je škaredé, áno zo závisti...a písané to je pre dokreslenie situácie. A aj dcére sem tam povedia aké máš otrasné tričko, nohavice, topánky....ale je to pre to aby jej ublížili, veď aj keby ma tak sa to nerozpráva...

aurora33
9. sep 2023

@anickaaa6aaa vobec mi nepije krv, len mi príde veľmi vtipný.

trgypadl
9. sep 2023

@anickaaa6aaa aaaach a tu sa to presne vykresľuje , nikdy by som pohradvo nenapisala, ze tie mudre ledva skoncili ucnovku.... Hovorí to presne o Tvojej mudrosti

tanyag
9. sep 2023

@autor
A keď ty si to vtedy robila spolužiačke, bolo to OK? Určite nie. Teraz to vidíš na vlastnej dcére. Ty si prostredníctvom dcéry kompenzuješ niečo, čo si ty v detstve nemala a to tiež nie je "zdravé".

aurora33
9. sep 2023

To že vy ste ohovárali spolužiačku že mala hrozne veci aj keď boli pekne a závideli ste jej, to naozaj nemusí znamenať že sa to deje aj dnes. A keby aj Ved vkus je subjektívny. To čo sa páči tebe a dcére sa nemusí páčiť iným, nie?

vikiki29
9. sep 2023

Strašné… tiež máme v “rodine” také dokonalé dieťa, presne také dokonalé ako jej mama. Tá jej od malička vštepovala, že je najlepšia, najkrajšia, najšikovnejšia a najdokonalejšia na svete a malá je teraz už skoro dospelá a tiež nemá žiadne kamošky. Nie preto že jej všetci závidia, ale preto, že je namyslená, povýšenecká a protivná a je presvedčená o tom že ona je niečo viac ako ostatní. Rodina a blízky to vidia, rodičia samozrejme nie. Ja chápem, že najjednoduchšie je vsetko vždy zvaliť na závisť, ale problém je teda inde.

autor
9. sep 2023

@h2 ďakujem za info, už som bola rozhodnutá že pôjde na gympel. No teraz premýšľam, je to ťažká škola fyzika chémia...bude sa musieť veľa učiť, lebo známky nemá zadarmo nie je nadpriemerne inteligentna ale sa učí. A teraz neviem ako by stihala všetky mimoškolské krúžky plus ťažká škola 🤦 to by bol obrovský tlak na ňu...no neviem čo robiť 🤷

h2
9. sep 2023

Nechaj rozhodnutie na ňu. Piatačka už je schopná sa rozhodnúť, či chce ísť na 8 ročné gymnázium, alebo nie.

lucka_ke
9. sep 2023

hore píšeš, že je múdra, najlepšia žiačka prvého stupňa, všetkými chválená a zrazu sa bojíš, že nezvládne gymnázium, lebo známky nemá zadarmo... tak teraz nechápem o čo ide

mikadooo
9. sep 2023

Rok ešte nech vydrží a potom ju daj na nejaký výberový 8r gympel. Ak je naozaj taká dobrá, mala by sa dostať cez prijímačky bez problémov. Na výberovom gympli bude asi priemer medzi ostatnými. Možno to pomôže, aby ostatní na ňu nežiarlili, aby "zapadla" do davu 🤷.

prasiatko30
9. sep 2023

@lucka_ke tam je viacero veci co nesedi - aj to, ze vsetci ju chvalia ale ak sa chvalia ostatne deti tak sa to mladej slecne moc nepaci - takze je otazne ake ma vlastne vztahy dieta so spoluziakmi a mozno to nie je ani tak problem tej uspesnosti🤔

natalienka12
9. sep 2023

@anickaaa6aaa A preco si svoju mudrost dalek nerozvijala? Ci ano?

mooonika1975
9. sep 2023

Nezávidia len deti, ale pozri tu, tu pomaly každá z prispevku.... podporuj ju, presne ako piše jedna hore, že základka je zmes všetkého, potom sa to už vyselektuje, bude lepšie. Určite učiteľ nebude chváliť niekeho, kto si to nezaslúži, prečo by to robil ? Aby sa vyrovnal priemer pochvál ??? Nie, dieťa je pochválené, ak má byť za čo, inak to ani nemá účinok.

mooonika1975
9. sep 2023

Na druhej strane, ak je najlepšia zo školy , tak určite gymnázium, čo iné???? Mimoškolské aktivity nie sú dôležité také , ako škola. Hádam nebude na sou kadernickom, len aby mala aktivity mimo školy

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2023

Tak autorka sama zavidela a teda podla seba sudi aj druhych😉

sense
9. sep 2023

Ty ako matka to nerieš žiadno a mozno neživé v nej to ze je úplne naj.... Naj kostým, naj oblečenie všetko má naj.... A tiež píšeš akoby len štíhle dievčatá boli pekne..... Keďže krása aj vkus oblečenia je dosť relatívny pojem co sa páči tebe nemusí sa druhým.
Keď je taka empaticka tak jej vysvetli ze žiaľ život je taký že sa nedá byt s každým kamarát a niekedy je jeden kamarát viac ako kopec známi h. Dôležité je aby jej nerobili vyslovene zle

tiika
9. sep 2023

Vieš, to je tak, že nikdy nebude pre všetkých dobrá, nech robí, čo chce. Dobre a dôležité je, aby ste spolu komunikovali, aby sa naučila zvládať i takéto neprajne závistlivé správanie a poznámky. Možno je i dobre, ak sa neozve, posmech ignoruje. Takých ľudí nemá šancu zmeniť. Možno by sa do nej ešte viac pustili. Hlavne nech to ma dobre spracované v sebe, aby si to nebrala osobne, veď to nehovorí nič o nej, ale o tých druhých. Potom staci ozaj pár dobrých priateľov, pre ktorých bude ta mila, empatická, priateľská osoba. Verím, že sa nájdu i takí spolužiaci, ktorí jej fandia.
No a ešte by som sa zamerala na hodnoty v jej živote. Lebo úspechy v športe, v štúdiu, krása sú super. No všetko je to o výkone, porovnávaní, súťaživosti. No šťastie jej neprinesú. Nech sa kľudne oblieka módne, “nadpriemerne”. Je to čisto jej vec, ale nech to robí preto, že sa jej take oblečenie samej páči, je to jej štýl a nie z dôvodu, že sa chce ukázať, zapáčiť. Rovnako ta jej empatia, dobrá, mila povaha sú super. Nech si to u seba váži a ty buď na ňu hrda najmä po tejto stránke, nielen za nejaký výkon. Keď bude mat dobrých priateľov, pekne osobne vzťahy, bude fajn a toto obdobie, keď ho zvládnete, ju napokon posilní, ukáže smer.

denithestrange1993
Autor odpoveď zmazal
bluka2
9. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl presne o to tu ide.
Autorka: Nerozmýšľajú všetci ako ty. Veľa ľudom a deťom je celkom ukradnuté, kto ma čo na sebe. Ja neriešim, nerieši ani moja dcera. Súdim podľa školy v prírode, z ktorej sa včera vrátili. Z 5 tričiek použila 2 ako som zistila po vybalení z kufra🤣🥲 verim, že aj ine mamičky našli podobný obsah pri vybaľovaní

nevenka
9. sep 2023

Viete co, potial, ako si pisala o tom obleceni, to este bolo ako-tak, ok. Ale to dalej, no ucis ju velmi zle. Zakladas si na tom, co ma na sebe, na uspechoch. Okaaa, uspechy su jedna vec. Sama mam 2 VS a nie, vzdy som nemala ciste 1 a ani som nechodila po sutaziach a nemala ani cerveny diplom. Ked som sa dostala v zivote na dno, ked som mala tazku depresiu a chcela spachat samovrazdu, tak vtedy na nicom vonkajsom nezalezalo. Bola som nestastna vo svojom vnutri. Nic, na com mi zalezalo, neslo podla mojich predstav. Nebuduj v nej perfekcionizmus. Ak sa sama nevies stopnut, mal by to urobit niekto treti. Lebo jej nebudujes zdrave sebavedomie. Hodnota cloveka nie je v uspechoch, sikovnosti, v tom, ako sa dokaze dobre obliect, odrecitovat basnicku. Ano, je to vsetko pekne, ale nema dobre zaklady. Uz teraz ju to valcuje, ked nevie, ako sa s tym vyrovnat, nechcu sa s nou kamaratit a nevie, co s tym. Podla mna to smeruje tam, ze zacne veci flakat, aby sa co najviac priblizila rovesnikom.
Ja mam jedno vynimocne dieta, zaujimaju ho uplne ine veci a dost zlozite, ako spoluziakov. Je velmi rozumny. Ale vidim v nom aj rezervy, chyby, ktore ma. Sam si prizna, ze toto mi az tak nejde, ale snazim sa, mami. Pise otrasne, ale gramatiku chape, tak co. Recitoval, prihovor mal na konci skolskeho roka, ide mu matika fyzika, logicke myslenie. Podla vychovavatelky sa rozpraval v prvej trirde s nou, ako keby mal 15. Ucim ho ale, ze treba sa snazit, ale netlacim na neho, na vykony. Nespravne tak deti pochopia svoju hodnotu. Mozno to Tvoja dcera tak tlaci, ze vidi, ze Tebe na tom extremne zalezi a ona si tym kupuje Tvoju lasku. Naco su vydrete znamky? Aby Ti urobila radost? Ty jej musis ukazat, ze aj ked nebude tak driet, tak aj tak ju mas rada a ocenujes ju. Bez ohladu na znamky.
Neexistuje, ze je vo vsetkom najlepsia. Dokonaly clovek proste neexistuje. A to nehovorim preto, ze zavidim alebo co. Ty ju musis naucit, ze uspech je fajn, ale nezakladas si na tom, ako na posvatnej krave. A ze ani ona nemusi. Lebo mate inak velky problem do buducna.

dskjhfdlkdjhl
9. sep 2023

@bluka2 Toto poznam, moja dcera funguje rovnako😉

tiika
9. sep 2023

Čo sa týka školy. Podľa mna je dôležitejši kolektív, to aby si rozumela s ostatnými, citila sa dobre, chodila do školy rada, mala fajn spolužiakov, prajne prostredie, rozvíjala potenciál… ostatne ako krúžky, záľuby sa samo utrasie, to je podľa mna plus, no nestavia sa na tom budúcnosť.
Jedine, že to v tej škole až take zle nie je, učiť ju sa veľmi nebaví a vidi sa skôr v športe a iných veciach.

denithestrange1993
9. sep 2023

Tu presne vidime,ze pochvala niekedy narobi viac skody ako uzitku. Naco ju prosim ta vychvaluju za vsetko? A ta pochvala za oblecenie je uplne odveci. Vela deti si nemoze dovolit ten nadstandard a potom pride ucitel a zacne jej skladat poklony. Velmi vhodne fakt. Ucitel ma byt nestranny a nie ze jedno dieta,hoc premiantske, bude vyzdvihovat do nebies. Jej pochvalou su znamky na vysvedceni a urcite ani jej neprospeje ked na svoju adresu bude pocuvat len same superlativy. Ten halloween si zabila fakt 😂 na zaklade coho usudzujes,ze mala naj kostym? Toto by som v zivote verejne nevyhlasovala,ze moje dieta bolo na karnevale najkrajsie. Prave to je povysenecke.