Problém s angličtinou na základnej škole
Ahojte mamičky, dcéra je tretiačka na ZŠ a vyskytol sa problém s ANJ a neviem, ako ho mám riešiť. Každý týždeň sa majú naučiť naspamäť pár slovíčok z novej témy, ktorú budú preberať a potom píšu známkovanú päťminútovku. Na minulý týždeň sa mali naučiť názvy dní v týždni, učiteľka im slovíčka dopredu nepíše na tabuľu a nevysvetlí, iba ich odkáže na učebnicu a venujú sa im až po písomke. Dcéra mala všetko bez chyby, lenže dni napísala s malým začiatočným písmenom, lebo ich na to dopredu nikto neupozornil, že sa to píše s veľkým, doteraz sa stretávali s veľkým písmenom iba pri menách a na začiatku vety. Kvôli tomu dostala 2ku, nebola jediná, ale cca polovica triedy to napísala správne, druhá s malým písmenom. Dcéra prišla domov s takým plačom, až sa zajakávala, že bude mať na vysvedčení 2ku, lebo učiteľka dáva jednotky iba tým, čo majú priemer 1,00, ešte im to že vraj ukazuje aj na kalkulačke vypočítané. Išli by ste za učiteľkou, že ako to bolo myslené? Lebo mi nepríde spravodlivé, aby mala 2ku kvôli jednej päťminútovke, kde došlo k nevysvetleniu učiva z učiteľkinej strany a celkovo si vôbec môže urobiť takúto stupnicu na známkovanie? Nemám s ňou iné skúsenosti ako uzatvára, lebo na pol roka mala dcéra samé 1ky. Nechcem vyzerať ako stíhačka, čo chodí do školy za 2ku, ale dcéra to berie ako koniec sveta, veľmi si potrpí na známky aj keď na ňu netlačíme a nechcem ju sklamať, že sa jej nezastanem a nepomôžem jej to vyriešiť.
Nič si z toho nerob, tu je väčšina žien superzien so superdetmi ktoré všetko vedia.
Autorka, robis z toho velku vedu. A co na tom, ze ma len same 1? V zivote treba vediet aj "prehravat". Strasne to hrotis. Svedci o tom aj kolaps tvojej dcery koli dvojke? Ked takto reaguje na jednu znamku, tak nieco nie je v poriadku. A nie s ucitelkou a skolou ako takou, ale s tebou a tvojim dietatom. Mam tiez tretiacku, uci sa vynikajuco, ale aby mi koli skole revala az do nepricetna? Sorry, to je chore. Upokoj sa, vysvetli dietatu, ze dvojka je OK (ale pre teba asi nie a dieta to ma od teba). Je to jedna znamka. Z jednej znamky sa svet a ani jej buducnost nezruti. Ucitelka opravila, dieta malo chyby, tak taku znamku aj dostalo. Si si ista, ze im to ucitelka nespomenula s tym velkym zaciatocnym pismenom? Pises, ze maju knihy. Tak treba pozriet aj do knihy. U nas decka ziadne knihy nemaju: ked si zle odpise, napise, vypise, poznaci, tak ma problem. Ja napr. dieta pred pisomku vyskusam, inak DU atd. si robi sama. Ked sa mi v zosite nieco nezda, "nastudujem" si. Apropo, na anglictinu 3. rocnik nemusis byt native speaker.
Viem, aj cítim , že cítiš krivdu. Ale je to skúška pre dieťa. Môžeš sa jej zastať, môžeš jej povedať, že pôjdeš za pani učiteľkou, že či chce. Známku jej už ale neopraví. To by musela všetkým.
@summer23456 skvele. A sú deti , čo ten limit nesplnia, lebo genetickú výbavu majú slabšiu.
Nuž aspoň sa dcérka naučí, že nie je na svete spravodlivosť 🤷 to sa jej do života tiež zíde.
Ja som minuly polrok pisala ucitelke Aj cez Edupage. Syn mal 14 jednotiek - z toho 10 jednotiek s hviezdickou a 3 dvojky. A ucitelka im citala pred polrokom priemery znamok a synovi povedala, ze musi dobre napisat polrocnu pisomku, lebo inak mu da dvojku. Neskutocne ma to nastvalo, syn bol strasne vystresovany, zatial dvojku na vysvedcku nemal. Tak som jej slusne napisala a spytala som sa jej, akym klucom sa k tej moznej dvojke dopracovala. Ukazalo sa, ze ucitelka netusila, ze znamky s hviezdickou sa nezapocitavaju v edupage do priemeru znamok, co ona netusila. Tym padom mu tych 10 jednotiek system vobec nebral do uvahy. Ucitelka to obkecala, urobila zo mna prehnane citlivu matku co baziruje na znamkach, ale prestala zapisovat detom hviezdicky 😂 syn polrocku napisal na 1 takze som to viac riesit nemusela. Ale ak by bol problem, tak si zastan dieta. Ja som ako decko neznasala ten pristup mojich rodicov, ze učiteľ ma vzdy pravdu a mna si nikdy nevypoculi. Nechcem takto vychovavat moje dieta.

@mooonika1975
V učebnici to bolo s veľkým písmenom, ale boli to iba samostatne napísané slovíčka v stĺpci, nie použité vo vete, takže tam to gramatické pravidlo vidieť nebolo. Vysvetľujem si to tak, že niektorým deťom to vysvetlili doma rodičia alebo sa to jednoducho namemorovali z knihy aj s písmenom, druhá polovica písala, ako im to povedala učiteľka, každé slovo do jedného riadku s malým písmenom. Podľa mňa im to mala povedať dopredu, 8 ročné dieťa nemá odkiaľ vedieť takéto veci, keď mu to v škole nepovedia, ešte aj v cudzom jazyku, kde je to na rozdiel od slovenčiny úplne inak a u nás sa dni v týždni učili písať s malým. Páči sa mi, ako sa dcéra zle naučila prvé písmeno na jednu písomku, lebo im to nikto nepovedal a X detí to malo rovnako, ale len my sme zlé a mám kvôli tomu platiť doučovanie pre tretiačku, ktorá má samé 1ky, že som sem vôbec aj písala, tu je na každý školský problém riešením doučovanie.