Problém s diktátmi u štvrtáka

danette
7. nov 2023

Ahojte. Idem si sem po radu. Syn je štvrtak na ZŠ. Je to šikovný chlapec, matika mu ide výborne. Máme však problém s diktátmi. To je jedna katastrofa. Teda aspoň v mojom ponímaní, ja som vždy mala z diktátu jednotku, taktiež dcéra ktorá je piatacka je najlepšia z triedy čo sa diktatov týka. Syn nerád číta a píše. Snažím sa ho samozrejme naháňať, ale nie vždy to ide. Trochu sa to zlepšuje, ale aj diktáty sú postupne náročnejšie, tak mi momentálne nosí z diktatov 4-ku. Syn je veľmi logicky založený a preto je pre mňa veľmi ťažké mu vysvetliť prečo sa niekde píše mäkké i a inde tvrdé y, keďže je veľa výnimiek v slovenčine. Aj čítanie nie je úplne najlepšie. Keď sa rozčíta tak už to ide. Ale často nedočíta koniec slová, alebo prečíta len pár písmen a povie úplne iné slovo. Na druhej strane je najlepší z triedy čo sa týka porozumenia čítaneho textu. Čiže prečíta to vselijak, ale vie prerozprávať veľmi dobre o čom čítal. Od malička mi veľmi veľa rozprával a rozprával veľmi skoro. Doteraz strašne veľa rozpráva až to lezie na nervy niekedy. Aj učiteľky v škôlke si museli na to zvyknúť. Jedna mi povedala že jemu proste musí vždy odpovedať keď sa niečo pýta, lebo nedá pokoj kým mu neodpovie. To isté platí aj doma. A ďalší problém je angličtina. Teda presnejšie tá písaná časť.
Ak teda máte niekto podobnú skúsenosť budem rada keď sa podelíte o svoje postrehy.
A tiež by som bola vďačná ak by mal niekto materiály na trénovanie i/y (myslím tým na A4 také doplnovacky, kde je veľa slov na doplňovanie) ak by vedel dať link na niečo také. Ďakujem 🙂

slavomira236
8. nov 2023

@danette moj od prvrj triedy radsej pise diktaty ako prepis. Pri prepise chyby nesustredi sa pri diktate bez chyb. Vzdy ked som mu dala nieco pisat hovoril mama diktuj mi radsej diktat.

danette
autor
8. nov 2023

@slavomira236 Ono nejde len o vybrané slová. Dala som si tú námahu a spočítala som to. V tom diktáty bolo dokopy 40 i/y. Z toho mal zle 3. Ďalšie chyby napr. napisal keť namiesto keď. Zmia namiesto zmija. Pie namiesto pije. Bystrina napísal vo vete s veľkým B, lebo si myslel že je to mesto. A to som mu pritom minule vysvetľovala čo to je. Neviem či už sa nesnaží až tak veľmi to dobre napísať že to až prespekuluje.

danette
autor
8. nov 2023

@slavomira236 aj náš prepisuje s chybami

danette
autor
8. nov 2023

@yoxinka áno viem že je veľa toho na internete. Ale práve to čo by som chcela neviem nájsť. Dcéra dostali od učiteľky na A4 husto malými písmenami napísané kopu slov a slovných spojení, kde doplňovali i/y, to si doplňovali na každú hodinu jeden odstavec, ale v tom odstavci bolo fakt veľa slov na konkrétne písmeno trebárs po b. Ide o to že je to rýchlejšie ako keď diktujem diktát, keby som všetky tie slová chcela obsiahnuť vo vetách tak by hádam písal aj do súdneho dňa 😀

danette
autor
8. nov 2023

@vakatko kníh máme doma kopu, aj som vyberala rôzne zaujímavé, ale vždy len keď ho nutim tak číta. Sám od seba nie. Dáva žiaľ prednosť mobilu, alebo telke. Samozrejme snažíme sa obmedzovať. Ale aj keď má zobraty mobil a zakázanú telku, playko tak sa bude radšej s niečím hrať (vtedy zistí že má aj hračky) alebo chce ísť von na bicykel. Kniha=nepriateľ

danette
autor
8. nov 2023

@janinah to sa aj snažím momentálne. Ale nie vždy sa mi to darí 😀 Sú dni keď sa nahnevam a píšeme aj 4 dni po sebe. A potom príde deň keď nie je až toľko času, energie a nepíšeme...

slavomira236
8. nov 2023

@danette moj tiez je dost na tablete ale odtial vie super anglinu..hraje online a dopisuje si anglicky...ono v rozumnom case aj to je dobre. Co sa tyka toho ze ked treba nieco sa ucit tiez ho nahanam aj frfle aj poplace niekedy aj cirkus je u nas nakoniec to ma hotove rychlo. A tiez odbehuje cikat kakat pit vsetko musim spratat zo stola a musi pisat pri mne v kuchyni .ja som sojim vela citala teda ja jemu aj okolo 200 knih rocne ako 5rocny uz cital xetom v skolke pred spanim sam. Aj doma cital vela teraz uz ako 9rocny uz to flaka cita malo obcas. Co ma mrzi. Knihu vezme malo kedy.

danette
autor
8. nov 2023

@lizatko1009 áno viem že veľa ľudí neovláda pravopis. Ale my sme ako deti mali vsugerovane že keď niekto neovláda pravopis tak je proste hlúpy. A ja to mám tak doteraz, že keď vidím niekde v diskusii takéto hrúbky tak nepovažujem toho človeka za veľmi inteligentného. Nechcem sa týmto samozrejme nikoho dotknúť, ale vidím že veľa ľudí to má tak a často hneď týchto ľudí opravujú a útočia na nich. Aj preto mi tak záleží na tom aby sa to syn naučil.

mamusa123456789
8. nov 2023

@danette u nás to bola s diktátmi totálna katastrofa, ale povinné doma číta rozprávkové knihy, od začiatku jesenných prázdnin do dnes prečítala 5,5 knihy, odpisuje každý deň aspoň 5-6 viet a dennodenne píšeme doma aspoň 2 diktaty a píše ich momentálne na 0 chýb max niekedy 1 chyba, keď mladší súrodenci veľmi otravujú, takže treba skúsiť poriadne to trénovať, s čítaním to ma podobne ako vy, teraz sa nám dá trosku viac čítať nakoľko je doma chorá, inak čítame väčšinou len od piatku do nedele

vakatko
8. nov 2023

@danette
U nás sa išlo do postele 7.45 do 8.30 mali povolené čítanie ak nečítali tak sa svetlo zhaslo o 8.00, niekedy prosili aby sme nechali svietiť dlhšie, že chcú dočítať stranu, tak sme im dali 10 minút. Niekedy zaspali s otvorenou knihou 🙂
Je ťažké prinútiť dieťa robiť čo ho nebaví aj tak bude mysľou niekde inde a nebude sa sústrediť. Treba mu vysvetliť, že je to úloha a musí byt spravená a je na ňom ako dlho ju bude robiť. Tak nech sa sústredí a potom sa môže ísť hrať. Pri písaní nech hláskuje každé písmeno čo píše nahlas, tak sa zvýši sústredenosť.
Je zbytočné trápiť dieťa viac než 40 minút, dať mu pauzu a znova skúsiť.
Veľa trpezlivosti prajem 🙂

vladi4444
8. nov 2023

Ahoj, ja pracujem s deťmi s VPU (ktoré aj diagnostikujem). Diktát je činnosť , ktorou sa preveruje aj schopnosť sluchových funkcií (zvládnutie analýzy a syntézy slov, rozpoznávanie sluchovo podobných hlások) a v neposlednom rade aj uplatňovanie gramatických princípov. Na diktáte sú viditeľné špecifické chyby (ktoré sú príznakom dysortografie) gramatické chyby ale tiež aj z dôvodu slabšej pozornosti.
Ja dysortografiu stanovim len keď vidím chyby súvisiace s dysortografiou (špecifické).
Pokiaľ ide o i/y, veľké a malé písmená, vybrané slová, vpu by som (ak podľa ešte ďalších faktorov) nestanovila.
Za diagnostiku v CPP nič nedáš, oni aj pomôžu, nasmerujú, dajú rady ako doma pracovať (aj keby diagnózu nestanovia)
Držím palce 🙂

zanka777
8. nov 2023

@danette no tak tu ak môžem sa pridám to úplne akoby si písala o mojom synovi...tiež je štvrták a presne ma problémy s diktátom a angličtinou pisanou.... A pri diktátoch je najväčší problém dlžne a mäkčene

pribinak
8. nov 2023

@danette toto čo robíš je čisté trápenie toho decka a úplne zbytočne
Volaj do CPPaP a objednaj ho na diagnostiku
Poruchy učenia jak vyšité

akvi
8. nov 2023

@danette pises, ze je logicky zalozeny, tak ten pravopis proste len potrebuje poriadne vysvetlit. Ja som mala na ZS podobny problem. Som skor logicky typ, mam rada matiku, fyziku a pod.. Pravopis mi vzdy pripadal hrozny. Az kym nam ho na VS nezacal vysvetlovat jeden skvely pan ucitel. Pravopis je totiz prudko logicka vec, len netusim preco, slovencinarky ho castokrat nevedia vysvetlit, resp. tusim preco, lebo proste nejdu nan logikou, ale mozno viac intuitivne a pod. Aj tu vidno z tych rad, ze vela citat a pisat - to moze pomoct niekomu, kto ma vizualnu pamat a intuitivne to nejako zvladne. Ale takato rada je prd platna niekomu, kto to potrebuje mat vysvetlene logicky. Ja som bola knihomol od mala a aj tak som pravopis nevedela. Takze fakt najst niekoho, kto synovi ukaze nadhernu logiku nasho pravopisu.

danette
autor
8. nov 2023

@vladi4444 mohla by som poslať foto diktátu do súkromnej správy? Či to sa nedá takto? 🙂

vladi4444
8. nov 2023

@danette samozrejme, napis mi 🙂

danielawd
9. nov 2023

@danette skor by som povedala, ze si môže byt dyslektik, moj synovec vo vsetkom ok, ale v tomto ohlade trpel do 8 tr, a teraz je vysokosk vzdelany a aj prednáša, to je sice porucha, ale da sa s tym pracovat, treba odbornika, držím palce

lauricka
9. nov 2023

Treba ho nechať zdiagnostikovať. Nič nestratíte a ak má oslabenia, budete vedieť ako s ním pracovať a vyhnete sa zlému prístupu k nemu a následným problémom, ktoré z toho môžu vzniknúť.

ravehami
9. nov 2023

@danette trenovat doma do blba, aj mna bolo treba na zaciatku drilovat a nebola to hned diagnoza..vecer nech ti cita, piste diktaty a je to. Nemusi nosit vzdy 1ky ale 4ku zlepsit dokazete 🙂

suriella
12. nov 2023

@danette je dolezite aby vedel pisat diktaty? Podla mna nie. Jeho diagnostika pomoze vam obom.