Problémy s prvákom
Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?
kvetinka75: super prístup učiteľky aj rodičov, takto by to malo byť, úžasná spolupráca školy a rodičov🙂
s tymi dosledkami konania to je skor o tom, ze dieta uz aj rocne vidi dosledok konania, cize skolak jasne, ze vidi, ale dieta do cca 12 rokov nie je schopne prevziat zodpovednost za to.. Takze asi tak to bolo myslene.. Resp. nie je schopne prevziat zodpovednost za niektore svoje ciny.. My mame vacsinou na skolakov vysoke ocakavania, pozerame na to dospelymi ocami..ale mensie deti realne nie su schopne byt zodpovedne..
Keby to bolo inak, tak by boli napr. aj trestnopravne zodpovedne.. Ono ta hranica 15 rokov nie je dana len tak z luftu..vtedy je uz nejaka ta trestnopravna zodpovednost..ci dokonca na 14 je to uz posunute.. A je to tak aj s inymi vecami, nie len s trestnymi a pod..
kvetinka75: a aké presne dôsledky pani učiteľka vyvodzovala? lebo ak si zabúdanie vecí dieťa má odniesť v podobe zlej známky, tak by som s tým nesúhlasila ... známka by neodrážala (ne)vedomosť, ale bola by za lajdáckosť, alebo jednoducho nezrelosť diaťaťa. Ak by napísala poznámku, zasa je to rodič, ktorý bude musieť danú situáciu riešiť.
Syn je štvrták, IQ nad 130, chodí do triedy pre nadané deti, ale veci si zbaliť doteraz poriadne nevie. Ja ho kontrolujem ešte stále, zabalí sa sám, skontroluje, či nemá úlohy, ale potom ešte tašku pozriem. Niekedy o tom vie, niekedy ju pozriem len tajne a potom nejako medzi rečou naznačím, čo zabudol a čakám, či si spomenie. Niekedy mu to proste úplne vyfučí, vôbec nevie, čo mal mať, niekedy to zabudne pre neporiadok ... al nemám dojem, že by to robil zámerne, lebo školu berie inak veľmi vážne.
Je to aj o povahe dieťaťa, dcéra sa od 1. triedy vedela nachystať sama, v 3.-4. triede som ju už ani kontrolovať nemusela .., ale chlapec je úplne iný ako dievča.
@hettinka to nie je az tak o povahe, ako o zrelosti.. Niekto je zrely skor, niekto neskor.. A ked sa pozrieme, ze co vlastne znamena slovo zodpovednost, tak chciet toto od dietata..To je asi otazka na rodicov, ci oni su ozaj zodpovedni aspon v niecom.. ked ocakavame zodpovednost v tolkych veciach od deti.. Lebo zodpovednost, ak to berieme ako nejaku moralnu vec - robit spravne veci v spravny cas, byt v tom vytrvaly a kompetentny, mat taky ten vnutorny zmysel pre hodnoty.. Toto chce ozaj zreleho cloveka.. A uz nehovoriac o tom, ze byt zodpovedny ma byt tuzba vyvierajuca zvnutra cloveka, to nie je naucit sa basnicku naspamat.. To je praca na sebe samom..
akvi, syn nie je nezrelý, ale proste zbaliť si nejakú tašku je re neho banalita, nad ktorou sa nemieni vzrušovať, ked on práve rieši programovanie robota, alebo politickú situáciu v Británii ... jeho zmýšľanie je mi veľkou záhadou, ale bežné veci ako zabalená taška a poriadok na stolíku idú tak akosi mimo neho...
hettinka (neviem prečo, nedalo sa mi dať odpovedať, tak píšem doradu/
za niečo zabudnuté bol čierny bod, keď sa nazbierali, tak ten žiak bol napr. častejšie týždenníkom, musel zotierať tabuľu, alebo častejšie polievať kvety, rozdávať papierre, zbierať papiere, niektorým sa nechcelo ani to, učitelka už vedela, komu sa čo nechce, tak ten to robil častejšie. A keď ho to otravovalo, tak si nabudúce dal pozor. Pri niektorých to zabralo , pri niektorých nie. Väčšinou to boli takí 3-4-kári, ktorí sú asi v každej triede a s nimi si nikto nevedel dať rady, ale to je asi všade. Ale takí tí, ktorým záležalo na učení, škole, prospechu si začali dávať pozor. Neboli to žiadne zlé známky (známky dostávali za vedomosti/ ani poznámky.
ani mne sa nedá klikať na "Odpovedz", nejaká chyba...
kvetinka75 tak potom je to dobrá pani učiteľka
synova trieda je špecifická v tom, že tam 3-4-kári aspoň zatiaľ nie sú ... všetky deti sú šikovné a aj snaživé, rodičom na vzdelávaní záleží, do tej triedy by sa inak nedostali.
U nás tiež dáva pani učiteľka čierne body, ak si niekto nesplnil povinný počet bodov a trest bol projekt navyše, alebo syn raz dostal za zbytočné rozprávanie na vyučovaní naučiť sa báseň ... toto sú tresty, ktoré rodiča nezaťažia a dieťa si možno niečo uvedomí. No v našom prípade majú naozaj krátkodobý efekt ... so synom sa veľa rozprávame, snáď to raz prinesie svoje ovocie v podobe samostatnosti a pocitu zodpovednosti. Ale v jeho 9 rokoch to ešte neočakávam, že to bude fungovať na 100%.
@akvi
dobrá filozofická úvaha....
mám teda otázku: keď 9ročné dieťa nie je podľa tohto schopné prevziať zodpovednosť za svoje činy, ako sa zachovať, koho potrestať ak, toto 9ročné dieťa spraví niečo zlé, taký jednoduchší príklad: hodí po učtieľovi knihu, kradne v obchode, ubije spolužiaka, vylomí mu pritom dva zuby......
fakt si myslíš, že až niekde vo veku 12r. je dieťa schopné prevziať na seba zodpovednosť? koho trestať v tomto prípade? rodičov? to dieťa nemá význam trestať ( trestom myslím samozrejme primeraný dôsledok ) ? lebo aj tak nedokáže prijať zodpovednosť?
áno v jednom je tu pravda, do určitého veku majú hlavný vplyv na správanie dieťaťa jeho rodičia, hlave tí su zodpovední......ale ako potom prinútiť to dieťa pochopiť, že jeho konanie nie je vôbec správne ak nemusí niesť zaň zodpovednosť?
@katarinamarkova Skor tu je otazka, preco to dieta to nieco zle urobilo.. Deti nerobia zle veci len tak.. Takze ja by som najprv toto skumala.. Hodit po ucitelovi knihu a pod.. - to podla mna nik neurobi "len tak"..
Dieta nijako neprinutis nieco pochopit..Mozes mu dat len spravny priklad, lasku, prijatie, bezpecie, hranicu.
Dieta asi dokaze niest zodpovednost za ciny aj skor, ako v 12-tich..ale je otazka, za ktore..Kedy je to ok, kedy uz nad.. Na toto ti ja nedam odpoved. Ale co ja vidim, tak niekedy deti robia zle veci aj preto, lebo dospelaci im privela nakladaju..
Vacsinou zle veci robia deti, ktore nemaju to, co som pisala vyssie.. A nemusia to byt zrovna nejake socialne pripady, myslim deti alkoholikov a pod.. ale aj deti, ktore si rodicia nevsimaju, dnes je takych vela, vacsinou deti prilis pracovne zaneprazdnenych rodicov.. Aj deti, ktore jediny zaujem rodica maju vtedy, ked spravia nieco zle..
Niest za nieco zodpovednost - to nie je nieco, co sa da prinutit.. Dieta akurat tak vidi dosledok cinu.. a tak si buduje nejake moralne zasady, resp. zacina vnimat, co je asi spravne a co nie.... Ale prinutit..tazko.. Ja sa snazim vyhybat trestom a odmenam.. Aj ked niekedy je to problem..ale nikdy nedavam trest v zmysle, neupratal si si izbu, tak mas zaracha.. To nie..
@akvi
nehovorím, že deti nerobia zlé veci len tak bez príčiny, vždy tam nejaká príčina je.
ale to neznamená, že by nemali za svoje konanie niesť zodpovednosť......
samozrejme, že ideálny prípad je najprv odstrániť príčinu ich konania a zároveň im vysvetliť, že takto sa veci neriešia.
.........Dieta nijako neprinutis nieco pochopit..Mozes mu dat len spravny priklad, lasku, prijatie, bezpecie, hranicu..........
citujem ťa.
nikoho, ani dospelého neprinútiš niečo pochopiť. človek to na základe príkladu, lásky, prijatia, bezpečia, hraníc pochopí sám. presne, tie hranice, príklad.......toto ešte môžeš, toto už nie a koniec, toto sa netoleruje, nasleduje dôsledok a zodpovednosť za konanie.
........Ale co ja vidim, tak niekedy deti robia zle veci aj preto, lebo dospelaci im privela nakladaju.. .....
zas ťa citujem. presne tak, súhlasím.....za toto nesprávne konanie, by zas mali niesť zodpovednosť dospelí....vlastne nesú, výsledkom ich konania sú deti, ktoré ich hnevajú.
Pekny nazor na matematiku i na domace ulohy, mam tento isty pocit..
https://dennikn.sk/blog/matematicke-citenie/?re...
@akvi inak nerozumiem, prečo sa z MAT robí taký strašiak, ja som z nej maturovala. môj starší ju ako tak zvláda, nevyjadruje sa v zmysle, že ju nemá rád. skôr naopak. .. . vymenil by ju trebárs za slovenčinu a cudzie jazyky 😀 ... ja si skôr myslím, že sa preceňuje význam cudzích jazykov.Ja už len ked počuje niekoho , prepáčte za výraz "bliakať po anglicky" .. je mi z toho zvláštne, ale určite nie dobre..
@limitgirl ahoj, nečítala som žiadne príspevky, iba ten posledný predo mnou .. ja iba toľko - prečo si nedala synovi odklad? ved dnes to "in" a v mode... prepáč, trošku som sa nechala uniesť. žiaľ presne ti poradiť neviem, ale verím, že časom aj syn príde na ten školský systém. ak nie je problém niekde hlbšie...
@bocianka123 znalost cudzich jazykov je v dnesnom svete nutnost, anglictina je absolutne vsade, na pocitacoch v telefone telka knihy požuivaju sa coraz castejsie anglicke slova, my mame na vysokej prednásky po anglicky lebo že "spravny lekar musi vediet aj anglicky, vsetky vyrazy" ak bude tvoj syn chciet ist napr na medicinu, pravo, techniku, bez anglictiny sa naozaj nezaobide, nemala by si mat k tomu negativny vztah ze niekto bliaka, ved aj slovaci "bliakaju" po slovensky
@katarinamarkova ja som myslela iné, teda ten autor toho článku. tie ťažšie uvedomiteľné, napr. ked si nebude čistiť zuby, ako chodec na cestách, škola. tie ktoré sa prejavia za dlhšiu dobu a tak.
@bocianka123 , ide, chcela, ale po rozchode s mužom sa musím sťahovať do blavy do bytu, lebo neuvládzem ťahať dom a v blave dostať škôlku je nemožné a už vôbec uprostred roka. takže to bolo o tom. nemyslím súkromnú za 400 E. inak by určite. ale kolega má rovnakého syna , má 10 rokov a je stále taký, tak neviem, či by to pomohlo
@katarinamarkova asi máš pravdu o tom nakladaní, ale ja v poslednej dobe nejak strácam nervy pri tých úlohách. som medzi dvomi mlynmi. jeden nechce a druhý nám dá za to sankcie ak nebudú. a potom vychádzam z role a kričím...
@stella333 , to robím, jakmile píše už chválim 🙂, ale to je asi o nálade. pomohli mi zatiaľ limity, ktoré tu navrhla jedna pani. ukážem mu na hodinách dokedy a on potvora celú dobu na tú ručičku pozerá, nič nerobí, naťahuje, a tesne pred koncom to všetko urobí našup. ale kladiem na srdce, že nie halabala, inak napíše znovu. celkom to vychádza. teraz riešim ďalší problém. v škole zo skrinky si vyberie veci a nohou, tak aby poutieral celú dlážku v škole, si to presúva všetko k lavičke. zabúda more vecí v škole, stále všetko zhľadúvam dlhé dni. och pomoooc 🙂
@limitgirl ale veď každý jeden úkon má následky:
-krátkodobé
-strednodobé
-dlhodobé
keď si neumyješ zuby - dnes sa ti budú lepiť, o mesiac ti bude smrdieť z úst, o 3roky ti zhnijú
keď nepôjdeš do školy- dnes dostaneš poznámku, o mesiac budú zrejme úrady naháňať tvojich rodičov, o 3roky budeš v decáku
keď zješ piesok- dnes ti bude škrípať medzi zubami, zajtra dostaneč hnačku z toho, o 10 rokov prídeš na to, že toxoplazmóza je sviňa
áno, deti nevidia až xy rokov dopredu. A v podstate im to závidím nestresujú sa hlúposťami, v jednom majú pravdu, je miliarda ďalších okolností, ktoré možno zjavný výsledok otočia úplne inak 🙂
@limitgirl môžem otázku:
správne som pochopila, že to čo stratí, za neho hľadáš ty?
@katarinamarkova , áno, lebo keď to nechám na ňom, nebudem to mať. už vyššie som písala, akého mám ťažkého flegmatika, všetko jedno. ide ma roztrhnúť, neviem to zmeniť. aj následky vidí veľakrát a nič. kašlať na to, časom sa to zmení, keď budem vidieť, že na to dozrel, pritlačím
@limitgirl a nemáš doma ťažkého flegmatika hlavne preto, lebo áno, presne vidí následky: t.j. ,,veď aj tak to za mňa niekto spraví 🙂 načo stres a panika, mám na to lidi,,
následkom toho, že ON niečo stratí, je: MAMA uteká hľadať.
sorry, ale takto ten jeho flegmatický postoj nádherne umocňuješ....
@limitgirl moj syn, ak niečo stratí a viem, že za to naozaj môže on (lebo stalo sa, že si to v škole povymieňali, alebo že mu spolužiak zobral omylom), tak si to musí ísť kúpiť zo svojho vreckového, ktoré má minimálne, ale nejaké peniaze vždy má.
No a ked si to kúpi sám, má aj k tomu väčší citová vzťah...
A mali sme taký rozhovor, že ak budeme musieť stále kupovať stratené a zničené školské potreby (oblečenie, hračky,...). tak nebude peňazí na veci, ktoré má rád, nepôjdeme napríklad na lyžovačku (to má magický účinok).
Deti nerozumejú dlhodobým následkom, treba s nimi hovoriť "ich jazykom" a udrieť niekedy na tú správnu strunu ... a ak poruší pravidlo, jednoducho to aj dodržať, čo som slúbila.
Syn je taký, že dobrosrdečne požičiava kamarátom napríklad knihy (ktoré kupujeme a jedna stojí 8-12€) a potom nevie, komu ich vlastne dal a ani sa nedohodne, kedy mu to vrátia. Tak som povedala, že knihu nekúpim, kym nebude v tom mať systém, že si zapíše kedy a komu požičal a aj dohliadol, aby sa knižka vrátila do police.

nečítala som už posledné príspevky ale u dcéry v triede bol problém aj s tým, že keď deti niečo nemali, zvalovali to na rodičov, mama mi zabudla dať, mama mi nezabalila, nedala do tašky. Tak nám učitelka na rodičku povedala že aj my prispievame k tomu, že sú deti nesamostatné tým, že im všetko chystáme, všetko za ne robíme a keď je rpoblém, tak to zvalujú na rodičov. A pritom už mali do určitého veku prevziať zodpovednosť sami za seba a niesť následky a nie sa vyhovárať na rodičov. Tak sme sa potom všetci rodičia dohodli, že im nebudeme do tašiek nič vkladať. Rozvrh mali a budú sami zodpovední za to, čo urobia. Či budú mať úlohy alebo pomôcky alebo nie a učitelka v škole nech vyvodí dôsledky. Boli ešte na prvom stupni ale vo vyššom ročníku. Samozrejme, učenie bolo individuálne, niekto potreboval aby rodič nad ním sedel , iný nie. Ale do tašky sa už mali chystať sami. A za pár mesiacov všetci pochopili. Buď sa prichystali alebo niesli dôsledky. Potom sa prestali vyhovárať na rodičov, lebo by im to nepomohlo.