Problémy s prvákom
Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?
skus mu to povedat tak ako keby bol dospely, povedz mu ze uz ma tolko rokov a ze zacal chodit do skoly, co vsetko to obnasa ze bude chodit tolko rokov a bude sa musiet takmer kazdy den do tej skoly pripravovat, najprv sa musi naucit zaklady a to citanie a pocitanie, normalne mu povedze ze ked si nespravi ulohu tak dostne nedostatocnu a prepadne a tym ze prepadne sa nenauci citat ani pisat a nebude si moct precitat vsetky krasne knizky, nie len v nich listovat ale si ich skutocne precitat a potom si moze precitat cokolvek, ze nakoniec bude rad ked bude moct vsetko precitat, toto keby mne niekto povedal tak nevaham hned berem pero a pisem aj ked sa mi nedari, myslim si ze keby si mu takymto sposom normalne bez kriku a rozkazovania povedala tak by si zistila ci to pochopil ci rozumel a ci sa vzchopil, ak toto nepomoze tak potom sa s niekym poradit
@kvetinka75 ja si myslim ze 3/4 z tych "nevychovanych" deti je na pricine rodic a to ze nevie ako ma s dietatom zaobchadzat, vies jednoduche je na decko narevat a povedat mu teraz budes robit toto ako ho pekne chytit za ruku alebo mu do nej vlozit ceruzku a papier a povedat co keby sme si skusili nieco napisat alebo nakreslit? alebo chces kreslit? tak skus aj napisat nejake pismenka. Po ulici chodia sami nahnevani a zarmuteni ludia, necudujem sa ze si potom na decku vyleju svoju frustraciu
@zuzkat1 moj ked chodil do skolky tiez neranajkoval,ale teraz musi uz ranajkovat,aby mu to v skole palilo,a aby nebol nervozny od hladu.A este nieco myslim,ze rovnake pravidla neplatia na dievcatka a na chlapcov.Mozem mu zakazat aj PC aj mobil,toto nepovazujem za motivaciu.Najnovsie mu to uz ani nechyba,jednoducho vidim,ze sa chce pohrat,a nas cas tlaci,lebo je vecer a treba nam pisat este toho tolko.Dievcatka su vacsinou v tom sikovnejsie,chlapcov treba viac nahanat.Nas by si najradsej len nieco od rana do vecera kreslil,alebo maloval,v skole je mudry ,sikovny,ale pomalsi preciznejsi typ .My to nevidime ako nieco zle,zial nase skolstvo to takto vidi,naroky su velmi vysoke.To ze je na deti toho az prilis vela-toto ale nevidia
@kvetinka75 ja pisem o detoch "neposlusnych", ty o detoch neposlusnych.. Nikde som nepisala o tom, ze dieta nema mat hranice.
Lenivi stredoskolaci su produktom tejto skoly.. je ich coraz viac.. Preco asi? Zeby tolko rodicov zlyhalo? Alebo by mohlo byt na vine aj nieco ine? Zeby doba pokrocila a skola stale stagnuje v casoch Marie Terezie? Vychovava poslusnych vojakov, alebo robotnikov za pasom.. Vychovame poslusneho obcana a chceme od neho kreativitu, ci nebodaj aktivitu a nadsenie z prace??? Zobudme sa..
@akvi ano presne o tom pisem,ze kazdy musi kracat u nas v jednom dave,nebodaj niekto z neho co i len trocha vycnieva,uz je to chapane ako nieco zle....A pritom takto sa prejavuje " len" ta inakost,ktoru mame v sebe kazdy.Ale tym,ze nas skolsky system je na SK takto nastavený,to vsetko -ta originalita v tych nasich detoch sa potlaca niekde uplne do uzadia,tak ako to bolo za nasich detskych cias.Akurat, ze my sme mali este ake take detstvo a teda aj sme sa prejavili mozno viac medzi rovesnikmi.
@bubinkaaa v prvom rade o pol 6tej to uz dietatu nemysli..ulohy by mal robit skor..moja neranajkuje nikdy pred 9tou. Takze ma pobalene a naje sa v skole..proste uz je skolak..moje ked sa jej nieco nepacilo tak som jej ponukla ze moze ist nazad do skolky..tam sa moze hrat kolko chce.. Tiez maju v triede jedno dievcatko ktore si nechce robit ulohy..a mamina na rodicku prosila ucitelku nech to malej zapise kvazi prikazom lebo ze ich doma neposlucha..to kde sme??
@bubinkaaa co je chapane ako originali? To ze si nechce robit ulohy? Boze ja uz neviem co chcete..aby boli skoly v zmysle kazsy ai robi co chce..kazdy sa nauci citat kedy chce..kazdy bude pocitat do kolko chce?? Su to prvaci..je to najdolezitejsi rocnik zo vsetkych.. Tu sa kladu zaklady toho ako bude dalej zvladat dieta skolu..prva trieda nie je lwn o citani ci pisani ci pocitani..jeo vytvoreni systemu..dieta sa ma naucit ucit a brat zodpovedne svoje povinnosti
@marfikchov mam rodinu v rakusku..nikdy nemali ulohy na 1 stupni a sesterka vie cita aj pisat..je ekonomka a robi priamo s riadielom velkej farma firmy..a aj jej syn sa to zazrakom naucil aj bez uloh..nie je to o ulohach...
*originalita
@akvi netvrdím že je v školstve všetko OK ale hádzať to iba na školu? A áno myslím si, že aj kopa rodičov zlyháva. Vidím to vo svojom okolí, každý nadáva na učitelov, ale to že dieťaťu sa nechce nič učiť, lebo ho to nebaví a rodičia sa potom chodia sťažovať. Sú všelijakí ľudia, aj učitelia ale keď má niekto 4-5 od vrchu po spodok, a rodičia vidia chybu v učiteľoch a v škole a pritom sa dieťa fláka, neučí, tak si myslím, že zlyhal rodič. A takých je veru dosť. Ja tiež občas riešim niečo v škole ale určite nie to, keď mi dcéra povie, že dostala 3 z nemčiny, ktorú viem, že odflákla, tak nepôjdem to riešiť za učitelom ale nápravu musí spraviť ona. Ak chce 1 musí sa učiť, keď sa nechce učiť, musí znášať dôsledky. Jednoducho to má v osnovách, jyzyk sa považujem za dôležitý, tak sa musí ona rozhodnúť. Ak by sa poctivo učila a vidím že to vie, napriek tomu má zlé výsledky, tak by som to možno inak riešila. Ale polku triedy má takú že decká ani nevedia čo sa z čoho učia a za zlé výsledky rodičia vinia školu, učitela. to že deti vysedávajú po záhradných reštikách, fajčia, chodia večer príp. v noci domov, to je OK, v tom problém nevidia. Ale ak sa zle učí, hneď je problém v škole.
Dcéra sa dobre učí, aj keď nemá čisté, nebazírujem na dobrých známkach ale na vedomostiach. Mne je jedno, či má z toho alebo zoneho predmetu 1 alebo 3, hlavne nech vie to, čo by chcela robiť. Je aj dosť kreatívna a môže sa realizovať aj v škole v rôznych projektoch, nikto jej talent neubíja. Venuje sa hlavne tomu, čo ju baví, všetko ostatné je len na nej či a koľko sa tomu bude venovať.
@akvi Mne to pride ze je jedno aky je skolskybsystem.ten komunisticky az taky zly nebol aspon viedol deti k zodpovednosti..a boli jednotkari.kt boli ozaj jednotkari.dnes ma jednotki kazdy ziak.a pri tom len polovica z nich ozaj si tie kednotky zasluzi...Ulohy si deti robit nemusia ale potom nech sa v skoke naucia a dosahuje lepaie vysledky.ja si myslim ze tou ulohou si to dieta aj opakuje.co sa v skole naucilo.niektore veci su nezmyselne ako napr slovenaky jazyk.lebo v realnom zivote staaci ked vie clovek pisata citat a nepotrebuje vediet ako sa veta sklada a rozbor vety.lebo v realite to vibec nevyuzijr.skor by sme mali dedi viest k log rozmyslaniu i ked je to tazke.lebo nie kazdy ma logicke zmyslanie.resp to co sa v smole nauvia aj v normalnom zivotr vyuzit...ale osobne si myslim ze deti potrebuju disciplinu.lebo vdaka nej mozu aj neskor v zivote pracovat na svojom osobnom rozvoji.a tu disciplinu skor ziskaju domacimi ulohami.Inak skoncia povatsine vsetky za PC.lebo PC ich najviac motivuje.
@kvetinka75 Tak prečo neurobí systém niečo aby tym detom chcelo? Teba by bavilo sediet 40minut a počúvat niečo čo ta vôbec nebavi,nenaplna? Preto su dnešné deti neposlušnych a pohodlných lebo my dospely ich dostatočne nemotivujeme aby sa im chcelo aby ich to učivo zaujímalo? Uprimne,bavila ta škola? Lebo mna nie.a ani tie dnešné deti nie,a nie preto že sú lenivé,sú múdre dost(sama sa od mojej denno denne učim a nestačim sa čudovat) Skolsky systém je zastaraly,pre deti zazáživny,a ktomu príkazy zakazy tresty vo forme "známok" sem už treba zaviest niečo nové zaujat tie deti,lebo toto ich nebavi! školy ako napr,Waldorfské alebo v zahraničí Gavera Tulleyho napr. su školy kde sa deti naozaj tešia,a ani sa im nečudujem.
no nas chodi do druziny,takze skor sa k uceniu dostat neda ,a v druzine si ulohy nepisu,aj keby mohli zacat to by som privitala.Tiez sme mu navrhovali,ze pojde naspat do skolky,ale aky to malo efekt??Jednoducho,ked tie deti uz maju toho vecer tak akurat dost,su vycerpane z celeho dna,uz to sustredenie nemaju take.
@kaja73 áno, ved vravím, že som učila aj na súkromnej, kde sa preferoval britský, bezúlohový systém, no na naše podmienky sa neosvedčil... lebo kto bol od prírody zodpovedný, rodičia sa zaujímali, stačilo mu počúvať v škole... ale tí, čo im bola koža malá, na hodine vyrušovali a potom tašku bachli v škole do skrinky veľa vody v škole nenamútili... a ked si rodiča zavolal do školy sa porozprávať, ako situáciu riešiť, tak urazení, lebo riešime LEN jeho dieťa
@zuzkat1 nemusi sa to naucit..to je ta pointa..je dobre ked sa to nauci,ale nemusi...a su skoly kde to s ulohami ozaj prehanaju..ak zaberie uloha pre pravak 15-20 min je to OK,ale ak ma pri nej sediet 2h tak to Ok nie je a deti su znechutene/rodicia tiez/ a naucia sa akurat klopit usi..
@lanczi áno bavila ma škola. Predmety, ktoré ma nebavili, som sa učila na dvojku. Brala som to jednoducho ako nevyhnutnosť, a aj som rada, že som ich mala, lebo mám prehľad o veciach o ktorých by som možno nemala, keby som ten predmet neabsolvovala. Nie každému sa dá vyhovieť, lebo každý uprednostňuje niečo iné ale nikdy sa nedá vyhovieť každému, vždy bude niekto, kto sa voči niečomu ohradí takže nedá sa vymyslieť systém, ktorý by vyhovoval každému. A je to hlavne aj o učiteloch. Aj keď je systém aký je, poznám deti, ktoré sa tešia do školy, lebo majú skvelých učitelov. Aj v tomto systéme vedia zaujať deti a nenudia sa. Môžeš mať systém prepracovaný do detailoch ale ak nie je dobrý učitel, nezaujme a zase budú sťažnosti.
@lanczi my sme mali deti dokonca zo skoly pre nadanych prestupili..na nasej akole patrili medzi najhorsich ziakov (nie spravanim) v kazdom ucive boli pozadu,nemali prehlad o njcom a ked doslo na robenie projekty (vyhladavanie informacii) tak skoncili uplne... Ja by som dieta na alternativnu skolu urcite nedala...mozno v zahranici funguju dobre ale u nas jw na nkch akurat tak bordel..na jednej som bola aj na praxi deti vedomoati nula bodov a vedeli akurat drzo skakat do reci a machrovat ze aki su super
@marfikchov ale take deti mas vsade aj tam kde ulohy su...lajdaci su tam aj tam,ale ide o to kde sa vytvori lepsi VZTAH k ziskavanie vedomosti..to je najdolezitejsie,nie to co prave odverklikujem na hodine..a hned aj zabudnem.. alebo ci mam krasposne napisanu uloho,vdaka ktorej som nestihla oblubeny kruzok...dolezite je vzbudit zvedavost a zujem aj ked so slabsimi momentalnymi vysledkami... ale s vacsoim potencialom do buducna.
@zuzkat1 no presne tak..U nas v skole sa deti naucia citat a pisat, ked oni chcu.. Nepredstavitelne..ze..
Mame zazite, ze prvak sa MUSI naucit citat, pisat.. ale to tak nie je.. Nemusi.. Ak by sme prihliadali aj v skole na individualitu kazdeho, tak, ako to robime do 6 rokov, tak by sme mali menej frustrovanych deti, ucitelov, aj rodicov.. Je pre nas nepredstavitelne, ze by sme nutili vsetky deti , ktore dovrsili 1 rok chodit.. Ale o 5 rokov neskor nam uz nepride vobec divne, ze tie iste deti nutime ucit sa citat a pisat?
Btw. systemov, kde sa do nicoho deti nenutia a napriek tomu sa tam deti ucia, uz existuje na svete XY, funguju tie najstarsie 100 rokov.. Takze je uz dokazane, ze ano, da sa. Len pre nas je to nepredsatvitelne..To ale neznamena, ze je to nemozne..
Staci sa len zbavit tej precudesnej predstavy skoly, ktoru sme zazili my vsetci.. A zamysliet sa, ze co by sa v tej skole malo diat, aby sme tam vsetci chodili radi, boli stastni, nieco sa aj naucili a nasli samych seba..
@kaja73 ale stále sa tu bavíme o prvákoch... tak mne nebude extra záležať, aby moje deti mali krasopisne napísané úlohy a úpravu v zošite na 1*, pôjde mi o to, aby to chcel urobiť a urobil, ako najlepšie vie a som ochotná venovať a podmieniť tomu všetok môj voľný čas... aj na úrok mojich záujmov... robim to tak už 4 roky a hodlám dovtedy, kým tie deti nebudú pracovať samostatne a najmä zodpovedne... moje deti sú mi prioritou a chcem im ukázať, ako to ide ľahšie, nie náročnejšie a kľukatejšie....
@zuzkat1 presne kvôli tomuto dôvodu tiež kamarátka zobrala syna preč zo školy pre nadané deti. Myšlienka takejto školy dobrá ale prax ....
@akvi a tie deti.kt nenutite a naucia sa neskor maju ake vysledky? nieje to tak.ze dieta kt sa rychlenaie nauci je aj bystrejsie? a pomale ma problemy s ucenim.nie preto ze je pomale a nechce sa mu ale ze skratka nie je tak inteligentne ako jeho spoluziak kt sa uci rychlejsie a lahsie? Ako ich potom znamkujete.resp hodnotite? Su vsetci rovnako bodnoteni a napr ziak kt sa lepsie uci ma hodnotenie ako ziak kt mu to ide tazsie?Lebo nie kazdy ma predpoklady byt vynikajuci.je skor vela dobrych ziakov ako tych vynikajucich..a je to potom spravodlive.ze ti lepsi su hodnoteni rovako ako ti borsi?len to ma zaujima ako ich hodnotite podla akeho systemu..
@zuzkat1 stotožňujem sa s tvojimi názormi

ahoj skus mu jednu ulohu rozdelit na niekolko castí....medzi tým prestávky...tak sa to robi pri ind.pristupe v skole...nech si medzi tym pobeha ide sa napit pohra sa...ale treba mu to povedat ze sa opat vratite dopisat ulohu.....dalsia vec nepisat ulohy vecer.. skor nechat oddychnut od skoly a šup na ulohy....lebo neskoro boobede vtedy deti uz ani nevnimaju