icon

Problémy s prvákom

limitgirl
22. nov 2016

Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?

akvi
22. nov 2016

@marfikchov ver, ze za 9 rokov ZS si vsetky deti prejdu vsetkym.. V podnetnom prostredi, s dobrymi ucitelmi, zaujimavymi temami.. Kazde dieta sa ocitne na kazdom "predmete".. Aj ked to znie az smiesne, ze predmete.. odtrhnuto od zivota.. V skole bez osnov nie su predmety, ale temy..

zuzkat1
22. nov 2016

@limitgirl takze aj ked bude dobre aj ked nie aj ked nebude aj ked bude..dostane odmenu?

akvi
22. nov 2016

@limitgirl odmeny a tresty - pasce pre dušu.. Sama vidis, ze nemas z toho dobry pocit.. Zivot sa nezije koli odmenam a trestom.. Ulohy sa nerobia koli odmenam a trestom..

limitgirl
autor
22. nov 2016

@marfikchov , myslím, že to o tom prístupe k povinnostiam má niečo do seba. ale neviem ako to dieťaťu sprostredkovať. hovoriť mu to ako dospelému - aj keď zjednodušene, to vypína odposluch, nezaujíma ho to. a pri úlohách zo začiatku byť aj treba, lebo sedí s nohou za uchom, zošit má opačne, drží miesto ceruzky len prsty atd. to mu treba pripomínať, lebo inak jasné, že napíše zle. v družine na to nedokážu dozrieť u všetkých. no som z toho jeleň

jasminet
22. nov 2016

@limitgirl ja viem, co je intolerancia, mne to nemusis vysvetlovat. ale u vas mam pocit pomalost nie je sposobena histaminovou intoleranciou - tiez sme u alergologicky, tiez dcera ma potraviny na ktore zle reaguje, ale ked je raz pohodlna, tak je pohodlna a nicim to neospravedlnim.

mozno by si sa trosku mohla odosobnit a zaviest pevnu ruku - prist domov, vyzliect, umyt ruky a ulohy. 1-2 riadky do cvicneho zosita, potom uz do normalneho, ci sa ti to napisane paci alebo nie - ucitelka to uvidi, povie mu na to svoj nazor. ake brat zosit, ziapat, dat, brat, ziapat...

a to tv - to nemusi byt, ze po ulohach tv ked ho nebavi, moze byt lego, kreslit, co ja viem co... ci o akom zakaze hovoris?

marfikchov
22. nov 2016

@akvi nech sa to nazve ako chce, téma predmet či akokoľvek, všetci dobre vieme, že z našich škôl vychádzali dobre pripravení ľudia, do praxe, úspešní aj v zahraničí, vedia sa tam uplatniť aj teraz... ale mnoho ľudí vycestovalo, v zahraničí videli, zažili iný systém a ten hned treba aplikovať u nás, lebo ani nevedia, ale je lepší... ja nehovorím, či je či nie je, ale čím viac novoty sa zavádza, tým menej tie deti vedia a chcú...

limitgirl
autor
22. nov 2016

@stanulienkat , ja chápem aj tie učiteľky, jasné, že to je horor, a nerozumiem, prečo mi hovorí, že v triede je môj syn v pohode a robí všetko čo treba, keď doma má obrovský problém

akvi
22. nov 2016

@marfikchov lebo tie novoty sa zavadzaju do niecoho existujuceho.. To obycajne nefunguje... Preto treba nie reformy, ale zmeny..

zuzkat1
22. nov 2016

@limitgirl no mozno ma u neho ucitelka respekt..u nej si tie veci ako odvravanie a hysterie proste nwmoze dovolit

akvi
22. nov 2016

@limitgirl lebo doma ma bezpecie a moze vypustit vsetku nahromadenu frustraciu.. To sa v skole nemoze.. Takze bud rada, ze sa odventiluje aspon doma..

limitgirl
autor
22. nov 2016

@jasminet , o akomkoľvek zákaze hovorím, že to pôsobí skôr kontraproduktívne, žiadny efekt. mňa mrzí, že mu musím robiť aj otca aj mamu aj babku, musím byť aj prísna aj ho pomaznať a niekedy sa to nedá všetko. môj ex bol lenivý a syna chcem viesť k opaku ale narážam na obrovský odpor, asi gény či čo 🙂

marfikchov
22. nov 2016

@limitgirl aj to môže byť... a proti génom sa ozaj nedá 😀

limitgirl
autor
22. nov 2016

@pribinak , ja som spravila tabuľku, kde píšem čiarky, kedy ma poslúchol a kedy nie, kedy mama poslúchla a kedy nie. tak si ich trochu sleduje, ale to je všetko. zatiaľ jediné, čo ho trochu zaujalo, inak je mu všetko fuk

m.i.r.i
22. nov 2016

@akvi uplne super prispevky...iste ta zahlcujem likami 🙂 ale maximalne zdielam tvoj nazor a skoda, ze nebyvam niekde, kde by taka skola bola ako je u vas...zatial su to ihiielky v kope sena, ale tak mozno treba verit, ze raz sa nieco zmeni..v poslednej dobe sa zacina dost dostavat do popredia prave vhodnost rozneho skolskeho systemu a aj ked vsetci vieme, ze nemozeme povedat, ze tam a tam je to super a u nas vsetko zle, vzdy sa da poucit a brat si priklad aj z inych krajin kde to ide..
V nas je zial este stale zakorenena stadovitost a poslusnot, este z cias socializmu, este mnohi sme v tej dobe vyrastali a ked nie, tak nasi rodicia co to do nas vstepovali..a skolstvo sa meni velmi malo..

podnecujuce video k tejto teme :

https://www.youtube.com/watch?v=dqTTojTija8

je to o USA, cize ani tam to nefunguje vsetko super, aj ked u nas je zakorenene to, ze americiania su hlupi a nase deti genialne, vieme, ze v konecnom dosledku to az taka pravda nie je..hlavne u dospelych ludi a ich uplatneni vieme as svoje, kazdopadne aj tam sa len testuje, znamkuje, kruzkuje, acka, becka, cecka...skatulkovanie...

Druha vec co sa tu omiela -- casto sa dostavame do extremov...tak ako mamicky co fyzicky netrestaju svoje deti su hned zaskatulkovane, ze deti nemaju disciplinu, su rozmaznane a podobne, pricom existuju aj ine sposoby vychovy a stanovit hranice detom sa da aj inak ako bitkou...tak aj tu sa hned uteka do extremov, ze deti, ktore nechame slobodne rozmyslat a venovat sa co ich bavi si hned budu robit len co chcu a vsade bude chaos a bordel...jedno nevylucuje druhe..tak ako si rodic moze vybudovat autoritu aj inak ako bitkou a trestami, tak sa aj deti dokazu naucit inak ako pisanim uloh 3 hodiny denne a rozdelovanim do skupin na jednotkarov a patkarov...

Vacsina deti ked ide do prvej triedy je nadsenych...nabudenych, namotivovanych co sa tam vsetko budu ucit, ako sa naucia citat, pisat, pocitat, ze budu moct byt vysnenymi poziarnikmi, policajtami a vsetkym moznym lebo sa naucia tieto veci v skole.. po pol roku polovica skolu nenavid a po roku hadam aj 80%, s vynimkou tych, co maju tolerantnu pani ucitelku, tolerantych rodicov alebo tych ktorym to ide bez problemov...cim to asi je..
Na druhej strane -- kolki sa venuju detom dostatocne este pred nastupom do skoly? ako tie deti na povinnosti pripravuju materske skoly? Ked uz mame system ako mame a chceme aby deti chapali, ze musia robit ulohu a sediet pri nej, dokoncit ju a niest dosledky - kolkych ste to ucili este pred nastupom do skoly? v podstate od utleho veku..v kazdodennom zivote...tym, ze detom citate, ze s nimi hrate spolocenske hry a ucite prehravat, ze si kupite casopisy a robite ulohy.....ja vidim aj v nasej skole obrovske rozdiely aj tym, do akej skolky chodili deti pred skolou a ako sa im rodicia doma venovali..ked dieta sa v skolke len hra a doma pozera telku a na tablete striela ( pouzivam tiez uz extremny pripad). pride do skoly a ma sediet na hodine a doma robit ulohy, musi to mat sakramentsky tazke.....moj syn napriklad chodil do vybornej skolky, kde mali uzasne edukacne cinnosti, hravou formou samozrejme, ale triedy zmiesane, uz 3 rocne deti a ucili sediet a dokoncit si aktivitu..predskolaci mali zosity do ktorych robili ulohy, mozno to bolo na 30 minut denne dopoludnia, ale kazdy vedel, ze je to cas ucenia, ze si treba veci dokoncit...kazdym rokom ucitelky v skolke hovoria,ze maju ohlasy zo skol, ze maju neskutocne sikovne deti co chodili do ich skolky...a nie je to jeden, dvaja, ale vsetci....k tomu rodicia co sa venuju...a deti maju ovela mensi problem zapadnut aj do tohto nasho systemu robenia si uloh...

limitgirl
autor
22. nov 2016

@akvi , a aké stanovisko k tomu teda mám zaujať?

pribinak
22. nov 2016

@limitgirl ale pohnes, len to chce pevne nervy a trpezlivosť

limitgirl
autor
22. nov 2016

@pribinak , zlatá moja, vieš čo som sa mu už navyhrážala? už som mu aj povedala, že zajtra nech sa rozlúči v škole s kamošmi, že začne chodiť do školy s deťmi, čo sa učiť nemusia, ale sa ani nehrajú, také (narušené) ako má jedna kamoška moja. on dobre vie. plače, že nie, ale zasekne sa a hotovo a reve. nezmobilizuje ho nič. len reve. už som mu aj veľa krát hračky vyhádzala na ulicu. musel si potom, čo spravil, čo treba, pre ne ísť sám, hoci aj v daždi. aj sladkosti do koša,... už si myslím, že je toho veľa, že som k nemu hrozná 🙂

meusicka
22. nov 2016

@limitgirl ja si mylsim, pokial ako odmenu slubis, ze dostane nalepku, alebo cukrik, to este charakter nepokryvi. ja jej vacsinou hovorievam, ked si rychlo urobi ulohy, ze pojdeme este von na ihrisko. ale moja nechodi poobede do skoly, takze sa s nou ucim ja doma. neviem ako to je u vas. ked dojdes z prace, verim ze uz potom sa nikam po ulohach ist nemoze. mobno mu mozes slubit nejaky program na vikend, zmzrlinu, a pod. a ja mam este doma dve mensie a tie musia byt tiez povinne ticho kym sa ucime, nesmu vyrusovat, a ked skor skoncime tak sa tesia tiez, lebo aj ich motivujem prislubom ihriska a novej rozpravky a pod. 🙂

kaja73
22. nov 2016

@limitgirl ja by som hodila rec s ucitelkou a dohodla sa spolocne na dakom postupe..bud mu daku dobu nedavat vobec ulohy,alebo ozaj malinko...a nenutit ho...vas vztah je dolezitejsi ako skola...viem ze tu sa mnohe s tymto nestotznia,ale ja by som volila tento postup ak by to bolo moje dieta. A ak pracuje nech pracuje sam av izbe..spravi,spravi,nespravi nespravi..ale ucitelka nech vie o probleme.

pribinak
22. nov 2016

@limitgirl nevyhrážaj sa nereálnemu vecami a nehovor to co potom nedokážeš splniť
Nemusis byt drastická vyhadzovať hracky na ulicu, staci do pivnice

Chodi na nejaky športový kruzok? Aby sa vyventilovat?

kvetinka75
22. nov 2016

@akvi ale vysvetliť by sa to dalo, tak toto si ozaj neviem predstaviť, ak by mal dostať každý adekvátne kvalitné vzdelanie a každý žiak iné ako by sa to dalo

limitgirl
autor
22. nov 2016

@dupinka , už tam bol, písala som, v tom centre. označili ho ako zdravého. ja si tiež myslím, že by mal byť oddýchnutý, ale dúfala som, že sa zahrá v družine. oni tam majú najprv voľný program (ale som zistila, že nie voľný ale spoločne musia niečo spevať, recitovať ...) a potom cvičenia. on ako extrémne pomalý to nevie dokončiť ani do tej piatej, kedy zatvárajú a kedy po neho chodím. tak sa vôbec nestihne zahrať a plače mi. družinárka mi odvrkla, že ako k tomu príjdu ostatné deti, keď som po nej chcela aby prižmúrila očko keď iné dieťa nevidí. potom musím nakúpiť, keďže som sama a prídeme o piatej, šiestej, najesť, lebo je hladný a o siedmej by už mal večerať. po siedmej osmej by už deti úlohy písať nemali. ja neviem, kedy sa mám stihnúť s ním ešte pohrať vopred!!!???

limitgirl
autor
22. nov 2016

@meusicka , dik, ale ani to 🙂 vždy keď ideme písať úlohy, motivujem ho: napíšeme úlohy, potom večerníček a potom sa pohráme, aj sa dohodneme čo. nezaberá....

limitgirl
autor
22. nov 2016

@pribinak, vyhrážam sa plánovane. to už mám odskúšané. občas dám slabú vyhrážku, ktorú bez problémov splním a potom sa môžem vyhrážať aj silnejšie, lebo to už si netrúfne pochybovať, že to nesplním hihi. ale nemôžem sa mu vyhrážať večne a stále, chudák. do pivnice nepomôže, lebo to si je vedomý, že o ňu nepríde. na ulici sa o ňu bojí. na krúžok nie je čas absolútne. neviem, kedy by sa potom učil

limitgirl
autor
22. nov 2016

dik moc moc všetkým za odpovede, z každej som si niečo zobrala a skúsim teda ten časový limit a spýtam sa, či chce aby som u neho bola a keď nebude mať, nebude a hotovo. ponesie následky, dorobíme neskôr. a potom sa pôjdeme hrať a budeme sa mať radi.

akvi
22. nov 2016

@limitgirl stanovisko k tej jeho frustracii?
najdi odpoved v sebe..Co citis, ked takto vyvadza? Co mas chut urobit? Co ti vravi srdce, a co hlava?
Milujes svoje dieta nadovsetko, tak mu to ukaz.. Aj ked vyvadza - prijmi to.. On o to priam prosi.. o prijatie. Potrebuje vediet, ze pri nom stojis a ze ho chapes.. Nemusis sa stotoznit s jeho prejavmi.. kludne mu povedz, ze ta to privaza do zurivosti, ze to, co robi, v tebe vyvolava tiez nejake pocity, potom kricis na neho .. a to predsa nechces.. Pravdivo mu povedz, ako to mas..v sebe.. Opis situaciu.. srdce ti povie, co mas robit..Mozno si poplaces s nim - kludne to daj von..

Toto je nezavideniahodna situacia..Pretoze ty sama vidis, ako to skutocne je s tymi ulohami.. A preto je velmi takze vobec nejako reagovat..Lebo rozumovym argumentom sama neveris..A srdce sa zase bojis dat na dlan..

pribinak
22. nov 2016

@limitgirl mozno by ten kruzok bol motiváciou, to tu radi kolegyna, ktora ma tiez slimáka

akvi
22. nov 2016

@kvetinka75 pozri si nieco o Sudbury valley school, alebo o Somerhill school, ci Solvik. Tieto skoly funguju na takychto principoch roky rokuce, ich absolventi su uspesni ludia.. 🙂

limitgirl
autor
22. nov 2016

@tinuska216 , dik, moc mi pomohla tvoja odpoveď, aspoň viem, ako to chodí u iných, keď doma majú toto

limitgirl
autor
22. nov 2016

@akvi , ja mu to hovorím, aj ho veľa maznám, aj mu vyjadrujem lásku a moc. ale pri úlohách niekedy cítim pach krvi v nose od zúrivosti 🙂