icon

Problémy s prvákom

limitgirl
22. nov 2016

Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?

kvetinka75
23. nov 2016

@zuzkat1 stretávam sa s takouto originalitou pravidelne, čím drzejšie a nezodpovednejšie dieťa, tým je rodič viac ,,pyšný,, aké má inteligentné a neskrotné dieťa, ktoré si ide vlastnou cestou, bez ohľadu na ostatných

kaja73
23. nov 2016

@kvetinka75 ano mas pravdu prvacik si cas nevie na zaciatku nevie zadelit,ale ked spravi par pokusov ..omyl-uspech..vidi na hodiny,postupne sa v nich orientuje ,tak uz po 2m ako rodic mozes viduet obrvosky posun v odhade...ale musis mu dat sancu spravit aj chybu....moj sa orientuje uz v case a vie co mu asi kolko trva..uz to pochopil..za 2m skoly..ale ucil sa na svojich chybach..ze si to zle zadeli...

kvetinka75
23. nov 2016

@zuzkat1 neviem či to nie je aj o rozmaznanosti detí, neviem, nechcem súdiť, keďže nepoznám ale môže to byť jeden z dôvodov.

zuzanah75
23. nov 2016

Postupne uz si ani nemusel nastavovat budik, ale ulohy si robil, urobil si sam prestavku atd., lepsie si cas strazil... teraz je uz prvak na gymnaziu a celkom sa mu dari. aj same deti sa musia spoznat, co im pomaha sa sustredit a co nie, atd. ani mne sa castokrat nechce nieco urobit, ale premozem sa. Skus to vysvetlit tak aj synovi, ukaz, ze ho aj chapes, ale ze lenivost je typicka ludska vlastnost, ktora je aj v niecom uzitocna (ze si veci zjednodusujeme a nekomplikujeme), ale zaroven, ze sa treba aj vediet prekonat, lebo inak by sme nic neurobili alebo nezvladli a pod. 🙂 Drzim palce

kvetinka75
23. nov 2016

@kaja73 ale každé dieťa je iné, niekto si to vie rýchlo zadeliť, niekto nie, a ak si to nevie, treba mu to regulovať dlhšie. Dcéra poznala hodinky veľmi skoro ale dlho nemala predstavu koľko je 5 min. Inak ich vnímala pri hre, inak pri učení. Raz sa jej to zdalo, že to nemohlo byť toľko a raz že určite už prešlo 5 min. Podľa hodín to vedela rozoznať ale keď ich nemala, len tak v duchu určiť, koľko času prešlo, bolo to ťažšie. A pri hre čas veľmi rýchlo uteká.

kaja73
23. nov 2016

@kvetinka75 ano kazde je ine,ale spolocne maju to ze sa to nenaucia ak im nedovolime si to proste vyskusat aj za cenu chyb,ci nedopisanej ulohy....teda sanca na chybu je dolezita,a aj pocit z nesenia nasledku..cim skor to dieta pochopi tym lepsie.. ked detom vsetko linajkuje a striehne rodic, tak sa to nenauci ani dieta co by to vedelo po tyzdni...

lanczi
23. nov 2016

@kvetinka75 Napíšem to tak skromne po svojom,dúfam že to bude zrozumitelné,ak mám na niekom vadí niaká povahová črta,tak ten človek je mojím zrkadlom,v sebe mám tú danú vlastnost,ktorá ma na druhych vytáča a ak ju odstránim nebude mi to už viac vadit.a nebude to robit už ani ten druhy,zaujímavy experiment,odporúčam vyskúšat. Ak je niaké dieta(alebo dospely) sa mi javí ako drzý,tak sa oplati pozriet na seba či ja sama dostatotočne rešpektujem druhého? Som dostatočne zodpovedny? Deti sú múdre,nebude rešpektovat človeka ktory nerešpektuje jeho,to je evidentné--Ja ked niečo vyčítam svojmu dietatu tak sa pozriem aj do seba,a vzdy si nájdem to čo mu vytknem,ale to musí človek byt k sebe naozaj uprimny..Nemožme ich nútit zákazmy,príkazmy,trestat zlou známkou aby robily niečo čo nechcú len preto že sú deti a majú sa podriadovat?? Sú to najdokonalejší učitelia na svete,a tolko vela nás možu naučit ak človek je tomu otvoreny.

mimkus
23. nov 2016

@akvi navrhujem pozriet sa potom do zositov niektorych siestakov a zhodnotit, ci vedia pisat. tolkokrat ruky nevytrenovane...

myslim, ze dieta do isteho veku je lepsie viest a nie ''nechavat to nanho''.

kvetinka75
23. nov 2016

@lanczi ja netvrdím že mi vadí na niekom nejaká črta, ale vidím ako sa správajú a vyjadrujú niektorí mladí, ja nenadávam, nikoho neobviňujem, neodvrkujem ľuďom. A určite sa nesprávam tak arogantne ako niektorí, takže nemusím nič na sebe odstraňovať, čo sa tohto týka. A už určite nie sú mojim zrkadlom, v tomto teda určite nie.

kvetinka75
23. nov 2016

@lanczi a zabudla som, ani v jednom mojm príspevku nie je písané o tom, že sa majú podriadiť všetkému, treba hľadať kompromisy, ale keď niekto napíše, že sa mu nepáči dať úplnú voľnosť deťom ale treba hľadať spôsoby, tak je to o kompromisoch a nie že ja si niečo presadzujem, ja nemôžem niečo od neho chcieť a on si môže robiť čo chce? Prečo by si deti mali vo všetkom určovať čo oní chcú robiť a kedy chcú robiť? Nerobí človek celý život kompromisy? Alebo to len my musíme a deti nech si robia čo chcú? Potom to tak niekedy vyzerá. Prvý problém a nevie si dať rady. Nevie zobrať do úvahy názor druhého, nevie ustúpiť, nevie riešiť konfliktné situácie , lebo sa mu od malička vo všetkom dalo voľno - nech si robí čo chce. Toľko môj názor.

sesilia
23. nov 2016

@akvi mohla by si mi prosim napisat do akej skoly chodia tvoje deti, kludne aj IP.

kvetinka75
23. nov 2016

@mimkus presne tak viesť

Ale niekedy mám totiž pocit, že ,,vedenie,, si niekto mýli s tým, že dieťa nemá inú možnosť alebo možnosť sa o tom porozprávať alebo hľadať kompromisy. Ako keby to viesť znamenalo bude to takto a hotovo.

lennaa
23. nov 2016

@kvetinka75 tak kazdy rodic inak k detom pristupuje. Ja si pamatam za nasich cias ako nasi povedali tak aj bolo. Pomaly ziadne kompromisy, pocuvali sme a posluchali a zijeme. Sme tu zivi a zdravi. Neviem podla mna je to zvlastne ako sa zrazu vsetko meni a delime veci na dobre a zle

sue
23. nov 2016

@limitgirl mám tretiaka a keď bol prvák, bolo to prrsne to čo píšeš.

Nestresuj, vyrastie z toho 😉

Skúšajte písať, kým vládzeš, daj mu termíny, režim, priestor aj na hranie.

m.i.r.i
23. nov 2016

@mimkus ono pomalicky treba rozmyslat aj nad tym, ci to vytrenovane pisanie zas az tak potrebuju....to sa tiez dobou meni..myslim, ze casom bude pisane pismo uz len volitelnym predmetom asi ako latina sa stala kedysi...este to potrva ale dospeje to k tomu..a celkovo teraz som si aj ja vsimla ze pisem tak mozno zoznam na nakup raz za cas, ale aj to uz maju mnohi skor aplikaciu v mobile a pri synovi prvakovi sa mi vybavuje spravne pisane pismo,ktore som uz roky nevidela a pravdupovediac ani ja uplne dokonale uz nepouzivam...a pritom som bola jednotkarka s diktatmi bez chyb a s krasnym pismom...takze zas ja by som uz na tom tak nebazirovala v dnesnej dobe..aj ked je to pekne vypisovat rucne pohladnice na Vianoce, ale tak list v obalke poslem uz len svojej 90 rocnej babke, ktora nebude v mobile citat smsky a telefonovat nemoze lebo nepocuje...

akvi
23. nov 2016

@mimkus hmmm..myslim, ze tu vobec nejde o pismo..

kaja73
23. nov 2016

@m.i.r.i zbavovat sa stereotypov je niekedy narocne a aj pochopit ze moznost volby ,moznost robenia chyb a nesenie nasledkov chyb..,nie je to iste ako nevychova , lahostajnost,ci ovladanie rodica dietatom.

kvetinka75
23. nov 2016

@lennaa aj u nás to tak bolo, ono to nebolo zlé, všetci sme prežili a zanechalo to na nás následky (ako v tom vtipe) - sme zodpovední, samostatní, úctiví, pracovití.
Len si to neviem predstaviť v dnešnej dobe, keď všetci nezdielajú podobný názor, ťažko potom vychovávať, dá sa to ale dieťa sa búri. Keď vidí, že inde to funguje inak a je to pohodlnejšie hlavne pre neho. Rodičia prevzali z časti ich povinnosti a zodpovednosť na seba. Aspoň ja mám taký dojem.
Prečo musím upratovať, keď u kamarátky to robí mama, prečo musím občas pomôcť pri varení, keď iné kamarátky sú na PC a FCBk-u. Prečo musím chodiť spať už pred desiatou keď niektorí sú hore aj o 11-tej a pod. . A prečo a prečo? No vysvetluj
U nás to nie je tak ako to bývalo keď som bola dieťa, nehovorím že mi určité veci nevadili ale som rada, že ma to vychovalo k zodpovednosť , k samostatnosti a pod. Nie som na nikom závislá, dokážem si vybaviť, zariadiť veci sama. Také bežné. Dcéra mala tendenciu všetko riešiť cezo mňa. Ale veci ktoré sa týkali jej tak som mala vybavovať ja, ale zaťala som sa a vybavovala si to ona, teraz už automaticky, keď niečo potrebuje, čo je v jej možnosti vybaviť, tak to hneď rieši.
Ale zase úplne tak by som nevychovávala ani keby som mala možnosť, sem-tam nejakú zmenu som zaviedla ale nedovolím ani všetko. Odtiaľ potiaľ

lennaa
23. nov 2016

@kvetinka75 presne ako pises. Tak som to myslela. Ono je to tazke, ked stale sa ludia porovnavaju, ci uz dospely alebo deti, je to to iste. Ja som vdacna za to aku vychovu som mala, rovnako ako aj ty, pretoze ma to naucilo zodpovednosti a to je podla mna to hlavne, tak zodpovednost dnes mnohym detom chyba. Neuvedomuju si ze za vsetko treba niest nasledky, ci uz teda dobre alebo zle, ale vsetko ma nejaky dopad..

m.i.r.i
23. nov 2016

@kvetinka75 podla mna si mylis pojem samostatnost a moznosti volby co v zivote chcem...ano, deti potrebuju usmernovat od nas, pretoze sami vela veci nedokazu este realne zhodnotit, preto nas maju, ale maju svoj vlastny rozum...a s tym samostatnost nic nema - ze niekto sa spolieha na rodicov je dosledok toho,ze rodicia vzdy robili vsetko za neho a nie ze mu nedali moznost sa venovat tomu co ho bavi a najst si svoju cestu v zivote..

A k prvej tvojej vete -- ano, prezili sme vsetci...takmer to vystihuje podstatu...prezili sme...a co z nas je? Ano, poslusne ovecky...my sme boli vychovavani strachom...v dobe plnej strachu v zriadeni ake sme mali, doma ze dostaneme vyprask od rodicov -- kolki sme robili ako sme robili preto, ze sme boli presvedceni ze je to tak spravne? V skole kazdy co mal vlastny nazor a vytrcal bol zly a nevychovany ...ale juuj..ano, sme pracoviti...treba driet na inych, tisko akceptovat vsetko co nas v skole naucili a hlavne sa nepytat....

A neviem, ja som aj v nasej dobe chodila domov presne s tymi istymi argumentami -- preco kamoska ma pocitac a ja nie ( ano za sociku mali) a ini chodia do Juhosky a my nie...kamoska nemusi byt kazdy vecer doma na veceru ako ja, oni si idu sami vziat do chladnicky co chcu a nie vsetci spolu sedia pri stole (v puberte mi to straaasne vadilo, pritom spolocne stolovanie beriem za jednu z pozitiv samozrejme co rodicia do nas vstepovali) a preco som ja v posteli o 8 a kamoka az o 9..toto tu bolo vzdy a stale..nic nove....

kvetinka75
23. nov 2016

@m.i.r.i to asi každý chodil domov s tými argumentami. Aj ja. Ale viem ako bude dcére ráno keď sa nevyspí. Nemôže byť do polnoci hore každý večer. Jednoducho niekedy poviem a hotovo. Nemám pocit že sme všetci poslušné ovečky. Ja som si v podstate robila čo som chcela - samozrejme v rámci normy. Nepovalovala som sa, neučila zle, nenadávala, nefajčlla, nepila ale mohla som byť vonku kde som chcela, s kým som chcela, chodiť na krúžky aké som chcela, venovať sa tomu, čomu som chcela, Mala som svoje práva a povinnosti a tie som aj dodržiavala. Neviem čo je na tom zlé. Rada spomínam na detstvo, čo všetko sme povystrájali ale rodičia nikdy nemuseli riešiť, že vrieskam, že sa hádžem o zem, že odmietam vyniesť smeti , že kričím na rodičov, že do nich niečo hádžem, kopem ich a pod. To čo rieši teraz kopu rodičov. A rozmýšlam, kde nastal ten zlom, či chyba, že k tomuto prišlo? Určite mnohí zaregistrovali rôzne diskusie s tým že dieťa ma nerešpektuje, kope ma a pod. A myslím, že vtedy to riešilo veľmi málo rodičov, lebo každý robil čo mal. A to že som pravidelne vynášla smeti, vysávala, streidala sa so súrodenciami, nepovažujem za to, že som poslúchala ako ovečka. Brala som to tak, že to patrí k mojim povonnostiam a hotovo. Čo je na tom také, že si každý robí svoju robotu? To neznamená, že som nemohla robiť aj to čo som chcela. V puberte si so mnou dosť užili ale svoje povinnosti som si splnila. A nedovolila som si na rodičov zdvihnúť hlas. A toto tiež nepovažujem že som poslušná ovečka, jednoducho mi to úcta nedovolí. Niekdy som nemala pocit, že nemôžem robiť to čo chcem. Možno preto, že som nepotrebovala niekoho osočovať, kričať na niekoho, hádzať sa o zem, nasilu si svoje presadzovať, byť drzá za každú cenu a predierať sa všade cez široké lakte za každú cenu.

zuzkat1
23. nov 2016

@kvetinka75 presne!! Svagrina a svokra sa vzdy cudovali ked som chytila v lete decka o pol 8mej ze ideme domov..bo maju rezim a max o 8mej maju byt v posteli a podobne situácie kopa drobnosti ktore boli u nas normalne v ramci pravidiel a u jej deti nie ved oni nechcú a teraz si s nimi nevie rady ked dosli do puberty

jajka257
23. nov 2016

@akvi precitala som si tvoje prispevky a proste mi nedalo. Ty tvrdis, ze deti aj ludia maju robit len to, co ich bavi a naplna. A teraz mam uvahu o nemusim a nechce sa mi. Prave tu sedim nad kopou pisomiek, ktore sa mi fakt nechce opravovat, pretoze viem, co ma caka. Ale ak sa mi nechce,valstne nemusim a teda deti nedostanu znamky, ktore ocakvaju a ktore aj chcu, pretoze niektori to maju napisane vynikajuci. Tak co teraz? Musim ci nemusim? Ved vlastne mna momentalne nemotivuje nikto a nic k tomu, aby som to urobila? Kto ma pravo na slovo nemusim?
Pokracujme v uvahe. Ked som mala 18, nemala som uz ani jedneho rodica, teda nemal ma kto podporovat len v tom, ze ma nieco bavi a robi stastnou. Keby som si povedala, ved mne sa nechce a ja nemusim a musia ma k tomu motivovat, tak zomriem od hladu pod mostom. Mna sa nikto nepytal, ci chcem. Musela som chodit do prace, plnit si povinnosti, musela som odlozit VS, musela som sa starat. Ale keby som nemala disciplinu a nevedela, ze existuju povinnosti, ktore musim urobit, ci chcem alebo nie, tak som pekne v kybliku.
Mala som na VS spoluziacku, ktora si povedala, ze ona nechce dopisat diplomovu pracu, lebo nemusi, ona chce inu VS, tak urobila ako chcela. Tu druhu VS nedokoncila a teraz robi predavacku. Keby si povedal, ze musim, aspon nieco mam , mohla robit nieco ine. Takto ju vidim ako sedi za kasou, lebo musi a urcite nie je stastna, sama si nadava do hlupych, a hovori, ze sa mala prinutit.
Vela veci clovek robi, lebo musi, nie lebo chce. Robi ich v case, v ktorom su potrebne, nie len ked sa mu chce. Takze, ak chceme generaciu, ktora robi len , co chce a len kedy chce, tak nas caka velmi skareda buducnost a staroba. lebo ved oni nemusia. Oni budu robit len to, co chcu a polovica chorych ludi, starych ludi moze umret, lebo co ak sa im nebue prave vtedy chciet? To, co hovoris, je utopia. A utopia nie je mozna v realnom svete. Svet bez pravidiel je odsudeny na zanik.

sisaka
23. nov 2016

@m.i.r.i tto si zase nemysli, ze tu Je to ideal, ale snaha je a system je dost flexibilny a prisposobivy dobe aj detom. To co pises je fakt smutne. 1. kto aký je sa vôbec nema co rozoberať skupinovo, nikoho do toho nič, ako sa učí, správa moje dieta. 2. Učiteľka nema porovnávať deti - ani pred deťmi, ani rodičmi, ani celkovo, nie je to nanič dobre 3. U nas v triedach tiež býva okolo 25 deti tak ako na Slovensku su na rôznej úrovni, nikto v tom nevidí problem, veď je to prirodzene. Preto niektoré deti si čítajú obrázkové knižky, kde je pod obrázkom jedno slovo, ine tam ma celu vetu, ine 3 riadky a ine cita kapitoly, kde obrazky uz skoro Nie su. Kym jedno dieta na nejaku temu napise 3 riadky a pise ako pocuje (co samozrejme v anglictine casto nefunguje) ine napise na 3 strany a spisovne. Tu sa hodnoti, takze dieta je patricne ohodnotene, vysvedcenie dostane v obalke a Ta sa smie otvorit az doma, ziadne porovnavanie. Nikto sa neposiela nazad do skolky, ale sa s nim pracuje, na to ma mat ucitelka paky ako dieta naucit. U nas su deti integrovane aj s diagnozami a pocas vyucka maju asistenta.

sisaka
23. nov 2016

@mimkus a na co je prosim Ta vytrenovana ruka? Nie sme v dobe, kde z dietata bude pisar a bude rucne nieco zapisovat. Ledaze zije v postkomunistickej krajine a tym pisarom je v skole, kde ucitelka Diktuje a diktuje a deti pisu a pisu....
Dcera je uz na vyske a doteraz nepise pisanym, je uz z generacie, ktora sa ucila pisane pismo informativne mohli v skole pisat ako chceli, vo vyssich rocnikoch ked Mali nieco doma spracovat aj tak to bolo na PC. Nie je dolezite, ako krasopisne dieta nieco napisalo ale CO napisalo a to sa ucila v skole. Vediet pisomne vyjadrit a obhajit nazor

m.i.r.i
23. nov 2016

@sisaka nikde to nie je idealne, vsade sa vychytavaju muchy..ale iste je to lepsie ako nase skatulkovanie a porovnavanie...a poniektori nechapu, ze to nema nic s tym ci je dieta samostatne, ci ma urcity rezim a ci je drze ci arogantne...

Ono mna tu ale niekedy udivuje, ze tu na tomto MK na jednej strane mamicky nechavaju detom rozhodovat o tom, kedy odhodi cumlicek, kedy odhodi plienocky, materske mliecko dobreze nie do puberty, ved sa samo odstavi, samo sa rozhodne...a potom ho v 6r hodia do skoly kde cakaju ze teraz budes posluchat ucitelku, robit si ulohy, povinnosti, odrazu prave ked dietatko rastie a ma dostat priestr pre vlastnu individualitu, lebo ta je uz v tomto veku viditelnejsia, tak ju musime potlacit...a ukazat, ze si lepsi ako kamarat, ze tu je konkurencny boj a hlavne prisposobovat sa kriteriam tohto boja..vzdelavanie je predsa nieco uplne ine 😢

sisaka
23. nov 2016

@jajka257 ty si vazne citala, co @akvi pise? Mne sa zda, podla tvojho prispevku, ze Nie. Alebo si nechcela pochopit, alebo nerozumies pisanemu textu ...

zuzkat1
23. nov 2016

@sisaka aj ana sk su integrovani ziaci..pomaly je v rriede viac integrovanych nez "zdravych" a potom to tak aj vyzera a su aj asistentky

siska53
23. nov 2016

@jajka257 Ale naozaj nikto nic nemusi,ani tvoja kamaratka nemusi sediet za kasou! Ani ty si nemusela ist robit ci potom neskor studovat. Ty si chcela. Mala si tu vnutornu motivaciu. A ta asi mnohym chyba,a potom sa stazuju. Slovo musim je take nasilne.. Chcem alebo rovno spravit to a to je lepsie. Nikto nerad robi veci z donutenia (ano,aj ked obcas treba). No je na kazdom z nas,ako sa tomu postavi.

zuzkat1
23. nov 2016

@siska53 jaaaj to slovickarenie..mas pravdu nikto nic nemusi ale ked to neurobi vyvodia sa dosledky..napr.nepridu smetiari zaplavia nas smeti ich vyhodia z prace..neurobis si povinnosti prepustia ta,doma nebudes varit decka budu hladne...nahrad slovo musiet cim len chces v konecnom dosledku vsetko na co nemas naladu,chut,energiu ale robis to..proste musis..