icon

Prváci - povinná básnička z angličtiny

momoika
20. sep 2025

Dobrý deň,

prosím rodičov, ako u vás prebiehala výučba angličtiny v prvom ročníku? Náši sa musia do buducej hodiny naučit basničku v angličtine. Podotýkam, že mali ešte len druhú hodinu angličtiny. Syn ničomu nerozumie, je z toho uplne demotivovaný.Je označeny za pasívneho žiaka. Nie je to nadrámec vyučby? Sme na ZŠ, nie na žiadnej jazykovej!

Strana
z6
chichua
22. sep 2025

Dcera sa ju tiez "ucila" minuly rok ako prvacka. Naskenovali sme si ten odkaz na pesnicku a pustili sme si ju. Potom spievali spolu ( asi so Spievankou to bolo). Ziadne drilovanie. Samotna pesnicka bola chytlava a lahko zapamatatelna.

kristiii
23. sep 2025
@mira0611

@vevesh mas uplnu pravdu a suhlasim s tebou.
Ja som sa tiez ucila o tychto veciach, ale podstatne menej (obsahovo) ako moj syn, predsa sa na ne dodnes pamatam, kym moj syn uz po pol roku nevedel o com sa rozpravame, lebo on sa zas musel naucit velmi dopodrobna, co si myslim, ze bolo skor na ukor ako na osoh.
A teraz si predstav, ze sa mas naucit, na kazdej hodine preberiete 3-4 A4 takehoto uciva a pravdaze potom ani nevies o com je rec, nepochopis suvislosti a len sa to nabiflis, sem tam boli len 2 strany, vtedy sme sa tesili obaja!
A ten ucitel fakt len diktoval, kym u mna napriklad ucitel vysvetloval a potom sme si pisali poznamky, resp.bolo take, ze sme na 2-3hodinach nepisali len sme pocuvali ucitela a povedal, ze na dalsej hodine si napiseme poznamky a to bol ovela lepsi sposob, ako to ze diktujem 45 min.piste ako ostosest a naucte sa to na dalsiu hodinu.
A toto iste mas aj na biologii aj na chemii aj na fyzike.

@mira0611 ja ťa presne chápem o čom píšeš a čo sa snažíš povedať. Súčasné učebnice na ZŠ sú otrasné a to nám povedalo viacero učiteľov. Biológia je čistá katastrofa, doteraz si pamätám ako sa syn musel biflit dopodrobna zloženie zubu. Nejako sa nabiflil, dostal 1, ale dnes keby sa ho opýtam, tak si nepamätá ani sklovinu ani nič, lebo toho bolo toľko. Ako keby sa toto nestačilo učiť na gympli alebo zdravotke. To isté geografia, treba vedieť o každom mini kostolíku na Slovensku. Z matiky im učiteľ rovno povedal, nech učebnice ani nenosia, lebo stoja za 💩. Lenže nie každý učiteľ je taký, niektorí sa silou mocou držia učebníc a aby decká vedeli odrapotat všetko od A po Z. Ja som mala napríklad takú dejepisarku, neznášala som dejepis. Syn mal naopak takú, čo im rozprávala všelijaké zaujímavosti mimo knihy a dejepis mal rád, všetko si pamätal z hodiny a doma sa ho ani učiť nemusel.

siegi
23. sep 2025

@momoika nasa dostala hned na prvej hodine basnicku z aj, bolo to ale dobrovolne a tiez to bola basnicka s pozdravmi. Bolo tam dokopy asi 5 anglickych vyrazov a zvysok bolo v slovencine. Ja som s tou basnickou ziaden problem nevidela a aj dcera sa ju naucila raz dva. Na dalsej zase mali basnicku, dobrovolne, bolo tam uz viacej anglickych slov ale opat prevaha slovenciny. Dcera zz tak prisla zo skoly ze vedela celu.

mira0611
23. sep 2025

@kristiii presne tak, je uplne zbytocne im tlc do hlavy kvantum informacii, nech im daju menej, ale podstatu.

maciatkolulu
24. sep 2025

https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/akou-formou-ste-ucili-anglictinu-dvojrocne-a-trojrocne-deti/?page=2#post-89578628
Jedni tak a druhi inak... Tá básnická milá autorka nie je absolútne nič ťažké pre prváka. Ale absolútne. Si presne príklad dnešných rodičov čo vkusne rebeluju a žiaľ nie v Tom,v čom by mali. Tvoje dieťa zaručene zachytili,že s tým nie si ok a tu a verziu jej robíš ty.

enola21
25. sep 2025
@leslywolf

Prváci ešte nevedia ani čítať a nie sa ešte niečo naučiť po anglicky, čo tej učiteľke šibe?
Ja som mal angličtinu až vo štvrtej triede v roku 2003/4, dovtedy som ju mal iba v družine

@leslywolf no naša škola má až 2 cudzie jazyky od prvkov ročníka a nevidím v tom problém .

sarahh09
10. okt 2025
@momoika

@barka1 Ďakujem za odpoveď. Je to basnička s pozdravmi.Neviem, či to chce aj klasifikovať, alebo spoločne to budu recitovať hravou formou? Pre mňa
to nie je ťažke, ale pre prváka, ktorý ešte len sa budú učit prvé písmenko…. Budem si žiadam konzultačnu hodinu, pretože aj napriek správnemu vypracovaniu strany, ktorú preberali na hodine ju mal správne, dostal hodnotenie na edupage “žiak je pasívny”. Keď som sa syna pýtala, či nespolupracoval, povedal mi že:,,my sme jej nerozumeli, ja neviem čo odomňa chcela”

@momoika u nás to isté, tá istá básnička , nechápe to vôbec..

kristiii
10. okt 2025
@momoika

@anonym_bbd530 na učitelku nekydám, preto sa pýtam aj na názor, ako to mali ine deti v škole s výučbou. Nejdem to do školy ihneď riešit a nadávať jej. Ani už to riešit nebudeme vlastne, lebo vyzerá že je to adekvatne a mal by to zvládnuť. Basničku sa naučíme, snaď ju odrecituje, že bude spokojná a neohodnoti mi dieťa opäť za pasívne i keď prácu na hodine mal vypracovanú a správne.

@momoika ako syn dopadol s tou básničkou?

mamatroch
10. okt 2025
@anonym_a2fe3a

@anonym_a2fe3a nasi sa tiez ucili tuto basnicku. Mne ta kniha pride pekne spracovana a tie aktivity su tam hrave, vyfarbuju a pod. Skor by som asi skusila synovi vysvetlit, ze je super vediet cudzi jazyk, ze ked bude na dovolenke napr., bude si sam vediet vypytat zmrzlinu a pod.
Realne je v tej basnicke par cudzich slov, z toho by som dramu nerobila, skor sa ho snazila motivovat a podporit, zdoraznit mu, ze je sikovny a ze to zvladne. Mozno parkrat cez den zaradila tie slovicka v ramci konverzacie doma, napr. ked pride do kuchyne, pozdrav ho hello, spytaj sa ho "how are you?" Kludne stylom "How are you? Ako sa mas?", po par razoch uz aj bez SK prekladu, on si to v hlavicke ulozi, neboj sa. A zase ta basnicka nie je nejaka dlha, v skolke sa predsa ucili x basniciek a pesniciek a to uz aj 3-rocni. Nas chodil aj 3x do mesiaca s novou basnickou domov. Je to dobry trening na pamat, tu bude v uceni potrebovat.
Vyhlasovanim "boja" p. ucitelke mu nepomozes, realne tu anglictinu v dnesnej dobe treba brat ako zaklad vzdelania, rovnako ako citanie-pisanie-pocitanie. Cudzi jazyk mu otvori neskutocne moznosti dohladat si dalsie informacie, vzdelavat sa v tom, co raz bude jeho vasen.
Investovala by som svoju energiu do vytvoreniu pozitivneho vztahu synceka ku anglictine, tym mu pomozes viac ako si momentalne vies uvedomit 😉 Nemyslim to v zlom. Mne sa tiez v skole - pri porovnani so skolkou - vela veci nepaci, pristup, komunikacia s rodicmi i detmi... Ale nechavam to este vyzriet a hlavne nehovorim negativne o skole / úlohách / p.ucitelje pred syncekom. Vztah k vzdelavaniu si vytvara hlavne teraz a ten bude mat na jeho zivot vacsi vplyv ako konkretna jedna p.ucitelka.

barka1
11. okt 2025
@mamatroch

@anonym_a2fe3a nasi sa tiez ucili tuto basnicku. Mne ta kniha pride pekne spracovana a tie aktivity su tam hrave, vyfarbuju a pod. Skor by som asi skusila synovi vysvetlit, ze je super vediet cudzi jazyk, ze ked bude na dovolenke napr., bude si sam vediet vypytat zmrzlinu a pod.
Realne je v tej basnicke par cudzich slov, z toho by som dramu nerobila, skor sa ho snazila motivovat a podporit, zdoraznit mu, ze je sikovny a ze to zvladne. Mozno parkrat cez den zaradila tie slovicka v ramci konverzacie doma, napr. ked pride do kuchyne, pozdrav ho hello, spytaj sa ho "how are you?" Kludne stylom "How are you? Ako sa mas?", po par razoch uz aj bez SK prekladu, on si to v hlavicke ulozi, neboj sa. A zase ta basnicka nie je nejaka dlha, v skolke sa predsa ucili x basniciek a pesniciek a to uz aj 3-rocni. Nas chodil aj 3x do mesiaca s novou basnickou domov. Je to dobry trening na pamat, tu bude v uceni potrebovat.
Vyhlasovanim "boja" p. ucitelke mu nepomozes, realne tu anglictinu v dnesnej dobe treba brat ako zaklad vzdelania, rovnako ako citanie-pisanie-pocitanie. Cudzi jazyk mu otvori neskutocne moznosti dohladat si dalsie informacie, vzdelavat sa v tom, co raz bude jeho vasen.
Investovala by som svoju energiu do vytvoreniu pozitivneho vztahu synceka ku anglictine, tym mu pomozes viac ako si momentalne vies uvedomit 😉 Nemyslim to v zlom. Mne sa tiez v skole - pri porovnani so skolkou - vela veci nepaci, pristup, komunikacia s rodicmi i detmi... Ale nechavam to este vyzriet a hlavne nehovorim negativne o skole / úlohách / p.ucitelje pred syncekom. Vztah k vzdelavaniu si vytvara hlavne teraz a ten bude mat na jeho zivot vacsi vplyv ako konkretna jedna p.ucitelka.

@mamatroch tu ale nie je problém výuka angličtiny od 1.triedy,ale jej absolutne nevhodný sposob. Toto sa robilo pred 30 rokmi. Teraz sa cudzi jazyk na 1.stupni učí úplne inak.

Strana
z6