Prváčík s dysláliou a internát
Viete mi poradit, ako poriadne pripravit dieta, ze bude pocas tyzdna byvat v skolskom internate? A hlavne ako sa mam vyrovnat s tym ja sama, ked uz teraz len pri predstave sa mi tisnu slzy do oci.....
Mate s tym skusenosti????
Za vsetky vase rady a tipy vopred dakujem
To čo tu poniektoré dokazujete so svojimi názormi, tak na to nemám slov! 😠 Ako sa opovažujete súdiť Camelotku, keď nemáte ani jedna poňatia, čím všetkým si museli prejsť, kým dospeli k takému rozhodnutiu! A hlavne to vaše: „Ja by som NIKDY...“ „Ja by som sa presťahovala...“ „Prečo si nenájdeš podnájom...“ atď atď 😠
Hovorí sa: „Nikdy nehovor nikdy!“ na to by ste mali pamätať...
Máte niektorá z vás vôbec predstavu, aké to je vychovávať postihnuté dieťa a snažiť sa každý boží deň, robiť pre neho to najlepšie?? Áno, ja mám postihnutú dcérku, takže viem o čom hovorím. A keby som nemala inú možnosť, tak by som ju tiež na ten internát dala a viem, že by ho zvládla(2x bola na diagnosticko-rehabilitačnom pobyte na 4 týždne, takže som si tým istá).
camelotka - Tebe aj Filipkovi veľa síl, držím vám päste, určite to zvládnete 😉 😉 😉
camelotka - Čo sa týka toho, ako sa s tým vyrovnať, na to nie je nijaký zaručený recept, treba si len zvyknúť, aj keď to určite nebude nič jednoduché. Ale vďaka, už spomínaným reha pobytom, ktorých sa účastnila moja malá, viem, že sa to dá.
Kedže moja má výrazne narušené porozumenie reči, vysvetlila som jej to úplne jednoducho. Otvorili sme si spolu stránku kliniky, kde som jej poukazovala fotky, kde bude spinkat, kde si bude hrať, kam bude chodiť na logopédiu a tak podobne. Plus bolo aj to, že prostredie kliniky zčasti poznala z našich pravidelných kontrol u dr 1x ročne.
Spomínam si, ako to bolo pre mňa ťažké, keď som ju nemala každý deň pri sebe, ale aspoň ma hrialo vedomie, že je tam o ňu naozaj dobre postarané, má tam pri sebe deti, ktoré od nej nebočia (veď to je tá divná, čo rozpráva ako hotentót) a naopak si tam vytvorila pekný okruh kamarátok a domov sa vracala ako vymenená.
@oslo1 ked budes mat svoje vlastne deti, uvidieme ci budes mat rovnaky nazor. ;najlepsie ked radia do vychovy bezdetne zeny. Ako som uz pisala, poznam mlade rodiny ktore to dokazali, ano cestovali denne hodinu koli lepsiej sukromnej skole, xxx sa koli tomu prestahovali a poznam xx rodin kde rodicia dochadzaju 1 hod. do prace a beru si deti sebou do toho isteho mesta aj na sk tak ludia robia. Neni jedina zena s malym dietatom , v kazdom meste, podnajme su vrestajuce deti. To dieta ma len problem s recou a nie je leziace a TZP aby ho niekdo do ustavu odkladala. to sa na dietati 100% odzrkadli v dospelosti, ako vysvetlis ze surodenec zije s mamou, otcom a toho si beru len na vykendy? Zijes v zahranici mala by si vediet ze je to bezne stahovat sa. . Do mna si nos neutieraj lebo tiez som v zahranici a stahovenie koli praci, rodine, lepsiej lokalite je bezne, sama som sa stahovala xx krat.
@ camelotka prajem ti vela sil aby ste to zvladli. Ako sa s tym vyrovnat - no snad len utesovat sa tym, ze maly sa tesi. Ovela horsie by sa ti s tym vyrovnavalo keby nechcel ist a plakal by. Dajte si zalezat na case kedy bude doma, vyuzi ho co mozno najviac...
@tova nerada sudim ale mysslim ze zakladatelka temy je zrejme dost pohodlna na to aby sa prestahovala...
@camelotka neber to v zlom ale si tehotna, nemas co ine na praci to budes mat dieta tyzden prec a ty Doma vylozene nohy a lazo plazo? namiesto toho aby si sa vzchopila nabrala silu a energiu, pobalila sa a dokazala sa postarat zodovedne o to o mas Doma? ale ty si asi uz davno rozhodnuta pre variantu dieta na intraku, a pred problemami radsej zatvaras dvere ako ich patricne riesis
ale je zbytocne ta presviedcat 😔
@tova
Hodina cestovania je v pohode, ale mamicka by cestovala minimalne 2, nakolko urcite nebyva na vyjazde na dialnicu.
Museli by vstavat o 5, vychystat sa a o nejakej 6 vyrazit, aby tam boli o 8. Kazde rano zbalit tasku na dnovy vylet v jednej izbe v inom byte kde platia niekoho ine pravidla a ma ine hygienocke navyky.
Poobede to iste. Ak skola konci o 2-3, chlapec bude mat nejake logopedicke aktivity, tak domov pridu o 5, pokial nebudu zasunuty niekde v spicke.
Vsetci budu unaveni, mrzuti, ale hlavne ze matka bude rada, ze dieta nie je na internate. A o tom quality time v tom aute tiez radsej pomlcim.Toto sa da zvladnut mesiac-dva, potom to cloveka polozi. Potom matka pride domov, bude varit ustvana veceru a pritom sa ucit so starsim. Pride sedem hodin a vsetci padnu ako trenky do postele. Nedajboze, to male babo bude mat koliky a cela rodina je vyspata.
Co sa tyka stahovania, aj tu sa ludia stahuju v ramci Londyna, postcode, lepsie skoly, ale toto je 10 milionove city s dobrou obcianskou vybavenostou. Clovek nepotrebuje soferovat a byt v strehu, sadne do vlaku a moze si tam aj zdriemnut.
Ono sa dobre radi a odsudzuje, predava byty a stahuje do ineho. Co uz na tom, ze robota tam neni, mamicka by tam bola uz uplne sama, takto mozno rodina trosku pomoze.
Mamicka ja vam prajem len to najlepsie, aby tam synovi pomohli.
Inak velmi mi tato situacia pripomina moje detstvo, ked bola moja mama oznacena za krkavciu matku, len lreto, ze tlacila, aby som isla na operaciu koli skuleniu oci. Tie deti tych dobrych matiek mali problemy s ocami cy zivot, mne sa po operacii vyriesili.
@froschka ja pred ziadnymi problemami neutekam. Keby to bolo tak, tak nie som tam, kde som. Taktiez by bolo pre mna najlahsie dat syna do skoly tu a nemat ziadne starosti. No nebudem sa pozerat na to, akp sa trapi....Keby si bola v mojej pozicii, tak by si pozerala na celu situaciu inak.... Taktiez nikoho nenapadlo, ze nemusim mat vodicsky preukaz!!! Ja som hned na zaciatku vravela, ze syn sa tam tesi....Ty asi nevies, ako sa citi matka, ked jej dieta povie, ze sa mu druhe deti posmievali, pretoze este nevie pekne rozpravat....
@camelotka Teš sa s ním, nedávaj mu najavo, že ti to je ľúto. Nijako nezakrývaj, že bude 5 dní bez teba, len pripomeň že v piatok poňho prídete a budete v sobotu a nedeľu spolu. Ak si bude istý, že vždy cez víkend budete spolu, zvládne to. To, čoho sa deti najviac boja, je neistota.
@camelotka kasli na to, co si o tebe kto mysli. Predpokladam, ze mate viac problemov a skola je len spicka ladovca, ono sorry za vyraz, na osrateho aj hajzel spadne. Sorry za vulgarizmus.
Teste sa so synom do skoly, novi kamosi, nebude iny, nebude vytrcat a tym padom lahsie zapadne.
Ked budete cez vikendy spolu, tak si ten cas uzijete, nebudete riesit skore vstavanie ale budete sa tesit vsetci navsetkych.
Dnes je doba internetu a telefonov, syn vam bude chciet vsetko povedat, co za tych 24 x 5 hodin zazil.
Nikto nepovedal, ze tam bude teraz roky chodit.
Na tie prvych par tyzdnov, ked mu bude clivo, si nachystajte vselijake vymyslene pribehy ze co sa stalo, aby ste ho mohli trosku rozveselit.
V skole a po skole bude mat activities a projects do ktorych sa bude musiet zapajat, tak vam to bude z hrdostou uukazovat.
Syn to zvladne lepsie ako vy.
Drzim palce.
@camelotka ale za to ta nikto neodsudzuje ze ma malicky Problem a nik nepovedal ze do tej specialnej skoly ho davat nemas, ale die zrejme o velkomesto a vodicak nepotrebujes ved keby si chcela tak najdes podnajom v blizkosti skoly a mozes ho tam vodit pesi alebo mhd...a manzel by si po vas na vikendy chodil napriklad....mne to len pride ze sa bojis takychto velkych rieseni pritom by bolo vyhovene vsetkym
podla mna ak je v rodine niektore z deti znevyhodnene tak by sa mu vacsina clenov mala prisposobit aby trpel co najmenej...a ano on sa tesi lebo to bude pre neho na zaciatku dobrodruzstvo ale casom by sa trapil bez vecerneho mojkania s maminkou a tatinkom...
ja som dost ostra v diskusiach co si niekto hned velmi berie k srdcu ale vjadrujem svoj nazor a moje nepochopenie tebou navrhovanej situacie a jej riesenia...
je ine dat dieta na tyzden ci dva do tabora a ine je mat ho tam niekolko rokov....
@froschka ver tomu, ze moje rozhodnutie umiestnit syna do internatu nepadlo zo dna na den..... no niekedy nie je mozne sa prestahovat. Samozrejme, ze by som chcela mat syna pri sebe kazdu minutu, no niekedy to proste nejde.....Snazim sa spravit pre syna maximum..... Nevravim, ze som 100% matka, no za svoje dieta by som dala zivot....a ked viem, ze pre neho bude ta skola najlepsim riesenim a viem aj to, ze sa synovi budu venovat nielen pocas vyucovania ale aj v poobednajsich aktivitach, tak som ochotna take nieco podstupit.....predstav si mamicku, ktorej dieta ma DOD.....musi s nim cvicit aj ked pri tom jej dieta place a ma prestat len preto, ze dieta to boli? Vzdy spravim pre mojho syna maximum, nech to bude cokolvek, no v urcitych pripadoch sa inak neda.....
a to ako kazda vravite o tom prestahovani,.....tak by som chcela vidiet, ci by ste vraveli tak, keby ste boli naozaj v tej situacii.....asi NIE... pretoze je velmi lahke sudit cloveka.....Mozno ma povazujete za krkavciu mater, ktora jednoducho odlozi svoje dieta na cely tyzden do internatu, len aby mala svoje pohodlie.....len by som vas chcela vidiet na mojom mieste, ako by ste reagovali, keby malo vase dieta problemi toho typu.....
Specialne skolstvo na SK nie je zdaleka tak laskave ako sa vykresluje a prezentuje navonok, mam kamosku co ucila na speci skolkach (2 roznych), potom neskor aj na ZS Dolinskeho, dlhe roky sa snazila vniest reformu ale nezadarilo sa. Radsej po rokoch sklamana odisla a uplne zmenila profesiu. Z jej rozpravania a navstev kde mi ukazala iste veci som maximlany skeptik a mat taketo dieta trpla by som uz ako bude napredovat v nejakej takejto skole denneho typu, na intrak take male len cez moju mrtvolu. Casto to tie deti ani takto necitia ale su dosz manipulovane a ked vidite do pozadia toho ako je s nimi jednane a mnohe su este stastne z toho - jeden smutok 😢 . Vseobecne cim nadanejsie dieta tym vacsia miera slobody (tiredy pre nadane deti), cim viac s problemami tym viac este pozostatky nefer jednania, psychickej manipulacie a obmedzeni vsade mozne. Samozrejme navonok na prvy pohlad a na papieri je vsetko uzasne 🙄
@camelotka a mas problem si vodicak spravit? alebo je to o pohode? asi ta prekvapim, ale ja mam 2 deti ktorym som dala 1r. odklad do ZS lebo mali problem s recou. nesedim na riti ale od 3r. ich 2 krat tyzdene vozim na logo, platim skromnu skolku aby boli medzi detmi, detom nakupujem hracky, pomocky co logo poradi, doma robime logo ulohy denne, syn to vsetko dobehol, ma plno kamaratov a deti opakuju po nom, dcera do roka sa zda ze tiez dobehne, su dokonca dvojjazicni, v skolke sa ani raz nikto nesmial, s ucitelmi, riaditelom sme prebrali ako im pomoct, na vylety tiez s nimi chodim, ostatne deti ma poznaju. Ked bude tvoje druhe dieta zdrave a budu sa mu posmievat ze je tucne alebo , vysoke posles ho radsej tiez daleko za humna k tucnym detom? skusil vobec 1r. v skole, rozpravala si s ucitielkami ,konzultoval logoped ( ma syn nejakeho? ) s ucitielkami zo ZS ? lebo pises, ze chlapec si uvedomuje ze niekto sa zo nho smeje, vie pouzivat ipad, telefon, komunikovat s tebou, tam sa treba viac posnazit a dieta to coskoro vsetko dobehne. AKo pises, po skole sa dietatu treba venovat a teba to obide ked ho das na intrak, tam sa mu budu ini venovat. Mozno sa tesi do tej skoly lebo si neuvedomuje ce tam bude zatvoreny dalsich 9r. pdla mna ano, je to o pohodlnosti, ciam len same vyhovorky, vykrikujes tu s vykricnikmi ze nemas vodicak, to ta ma niekto lutovat alebo nie si schopna sa naucit soferovat?
@camelotka ok, tak skola je mu lepsia ta, co so stahovnim? to sa absolutne neda ? Mas priatela s nim cakas druhe dieta.. Syn z prveho manzelstva nielenze bude mat rodicov rozvedenych, este bude aj cely tyzden prec od oboch rodicov na internate, ako sa ma citit clenom rodiny, ked ty jeho matka mas ine dieta s inym muzom a byvate spolu??? kedy by sa stretaval s bio otcom kazdy druhy vikend? radila si sa aj so psychologickou? lebo uz len tym, ze by som bola rozvedena by som chcela mat syna pri sebe
@tova samozrejme ze som sa radila s viacerymi odbornikmi.... a co sa tyka jeho bio otca, tak toho nevidel uz dva roky a mojho terajsieho partnera povazuje za svojho otca.....ako som uz spominala, toto nebolo rozhodnutie zo dna na den a ani z mesiaca na mesiac.....no niekedy sa to inak riesit neda
Známy mal podobný problém, ale našťastie sa tiež v rodine narodilo bábo a mamka tak mohla tri roky ostať na rodičovskej, takže sa presťahovala do podnájmu ku škole, aj s obomi synmi, s mladším na rodičáku, starší chodil do logoškoly, ocko za nimi jazdil aj cez týždeň a samozrejme víkendy boli spolu. posledný rok mamke už skončil rodičák, takže rok bol chlapec sám na intráku, ale to už teda tam mal kopu kamarátov, poznal školu, učiteľov, odborníkov...a iste ani to im neprišlo ľahko, ho tam takto nechať. Po tom roku na intráku sú zasa spolu v pôvodnom bydlisku, chlapec bol integrovaný do normálnej základnej školy v treťom či štvrtom ročníku.
@tova kasli na to, toto nepochopis, aj ja som skusala.
Na Slovensku su jednoducho pozostatky socializmu hlboko zakorenene nielen v systeme, ale aj v ludoch. Takze prezivaju take veci ako internatne skoly, ktore boli urcene pe deti, ktore boli niecim ine a bolo potrebne ich "odpratat" niekde kde nebudu na ociach a rodicom to ani nebolo divne, ze dieta davaju v 5-6 rokoch kdesi na opacny koniec republiky, vsak inak sa ani neda, ved dieta je "ine". Ale v dnesnej dobe .....fakt skoda reci. To, ze vacsina Slovakov ma v zasobe million dovodov, preco sa nieco neda, budu sediet na riti, niekde v hladovej doline, ale svoj byt nepredaju a neprestahuju sa za pracou ani nahodou to je taka klasika, ale ze nezdvihnu zadok ani koli detom to je uz na mna privela a jednoducho to nedokazem pochopit. Ja som sa koli detom prestahovala tisice kilometrov, len aby som im zabezpecila lepsiu buducnost a zvysila sance na lepsi a plnohodnotnejsi zivot, niekomu je aj 100 km privela....
S dysláliou sa dá pracovať, v tomto veku by som dieťa z tohto dôvodu ne internát určite nedala. Takže pokiaľ ide len o dysláliu ako je uvedené, tak toto rozhodnutie ako matka absolútne a vôbec nechápem.
@camelotka problem s porozumenim textu? Ked pisem, ze som sa koli detom prestahovala tisice kilometrov, tak asi nemam na mysli nejake imaginarne. Praveze deti mam a ako som pisala zhodou okolnosti mam okrem starsej dcery aj 6 rocneho syna, ktory tiez ide do prvej triedy, takze som sa snazila predstavit si, ze by som ho poslala sameho kdesi na internat ....