Prvácka matematika
Ahojte , prosím o radu. Prvácka matematika a ja som bezradná 😃 ( áno hanba ). Čo máme robiť v týchto dvoch úlohách?

je to hejneho mat. to ma počítať dieta nie rodic.... jemu to nebolo vysvetlene? vsak 1/2 roka takto pocita
@kacena4 no nebolo , keďže nebol v škole.
Nebude to tak ze 3sipky minus 1sipka,4sipky minus 2sipky atd. Urobi vedla zapis a vyriesi
Keď nevieš nechaj tak nech sa opýta učiteľky.
@gypsomilka netuším, ja som tiež myslela, že tak , ale spätne keď pozerám podobné vyriešenié úlohy tak tam značili šípky .
Bože, to akože fakt takto teraz vyzera matematika na prvom ročníku ZDŠ? Šipky a blbosti? Pre pana jana. Buduci rok nas to čaka. No katastrofa. Moj chlapec v pohode počita s realnymi čislami až do sto a dobre mu to ide.
Určite je to tak, že počet šípok spočítavať a spätné šípky odratavaš, sú to prváci oni len spočítavajú a odratavaju do 10😁, žiadne vedy tam netreba hľadať 😁
Hejneho metóda je super! Na konci strany mas QR kód, kde sa dostaneš do príručky, tam si to načítaj. Šípky: 3-1=2 šípky do prava , atd. Druhý príklad štvorcový papierik preložíš na polovicu a vystrihne podľa obrázka zárezy a obkreslis obrázok, ktorý ti po roztvoreni vznikol (ako keď deti vločky z papiera vystrihuju)
@rejka7 asi to tak bude, ale v predošlej takejto úlohe ešte aj kockou hádzali a môj lajdák to má všetko odflaknuté čiže mi to absolútne nedáva zmysel .Keby k tomu aspoň tie inštrukcie neboli také stručné 🙈. A ešte dole napísané, že ak je to pre dieťa veľmi jednoduché úlohu preskočí. A ja nad tým sedím so zavareným mozgom...
@popocathepetl ďakujem. Ideme sa do toho pustiť.
@thirstymonk majú aj " normálnu" matematiku.
Sipokovanie prvy priklad je ze 3 mas doprava jedna doľava coze vysledok 2 3-1
@kacena4 a keď to nezvláda tak čo ? ... Len tak mimochodom, ja som to nepočítala, počítalo to dieťa, ale zadanie mu bolo treba vysvetliť. A 6 mesiacov tak nepočítajú, túto metódu sa učia od začiatku decembra, moje dieťa bolo od decembra v škole tak 20 dní, zbytočne mudruješ keď nepoznáš pozadie.
Ja mám tiež prváčku, vysokú školu ku tomu🥴 a tiež niekedy čumím na tie zadania, že čo to vlastne chcú 😉, teším sa na ďalšie roky, keď budú pribúdať zlomky a rovnice a podobné záležitosti 😉, to budem úplne v r...i
@rejka7 @kacena4 @autor tiež uznávam, že pre nas rodičov, ktorí sme prešli obyčajnou výučbou, je trochu malo info v zadaniach, treba priebežne pozerať učebnicu dozadu, ako čo počítali, aby človek objavil ten pattern. Už sme s tým zažili kopec srandy, keď sme dieťa presviedčali, že zadanie ma veľa riešení, lebo sme nevedeli, že úloha naväzuje na predošlé úlohy 😂 naše decká našťastie rozumejú matematike a je to pre nas všetkých fun, riešiť rébusy 🙂 Hejneho je fakt super, učí myslieť, aj spolupracovať, aj vysvetliť si navzájom. Ja mám načítané len materiály pre rodičov voľne dostupné na nete. Jedným z princípov je, že dieťa nemusí vedieť vyriešiť všetko hneď, typy úloh sa špirálovito opakujú, nabudúce môže prísť ten aha moment, keď mu to docvakne. A taká vedomosť je cennejšia, než keď mu to niekto po lopate povie, ako to ma vyriešiť.
A ešte nerozumiem, prečo im to mixuju, obyčajnu metódu s hejneho. Na hejneho treba mať tie pomôcky, keď to učia na hulvata, nečudujem sa, že tomu deti nerozumejú. Šípky sú krokovanie. Prváci si to majú odkrokovat na krokovacom pase. Idem tri dopredu, jednu dozadu, kde som sa ocitol? No na dvojke. Ak to nemajú zažite, tak môžu pozerať na šípky, čo s tym.
@thirstymonk to je Hejneho matematika, ak sa na vašej škole taká neučí, môžete sa ukľudniť. A inak, je fajn, logická. Netreba hneď kydať na niečo, čomu ani nerozumiete.
@popocathepetl presne, dieťa by to malo vedieť samé. Ak chýbalo, mal by mu to na hodine učiteľ alebo ostatné deti ukázať. Toto ťažko bude rodič doma riešiť, ktory tomu nerozumie. Preto je vhodné dieťa s tým poslať za učiteľom.
@lauricka Nič mi nehovorí "Hentoho" matematika. Ja dúfam, že moje deti budú počítať s normálnymi číslami. My sme to zvládli aj bez hentoho matematiky v ich veku.
Na to je učiteľ, aby to dieťa naučil. Inak musíte osloviť niekoho, kto pozná Hejneho matematiku. Alebo sa dozvdelat trochu v tom,ak máte čas a energiu...Jednoduchšie je, aby sa to naučil v škole.
@lauricka Okay, beriem späť, že som si z toho robil prdel. Narýchlo som pozrel, že čo to asi je a na prvý rýchly 30 sekundový kuk to vyzer fakt dobre... ;)
@lauricka budem si to musieť určite pozrieť aj ja. Dieťa viac doma ako v škole , veľa úlohám nerozumie ( rovnako ako ja 🙊😂) takže je na mne aby som to s ním dobrala.
Dole mate QR kod ten nacitajte a tam mate ako to mate riesit
No to s tými šípkami by som nevedela ani ja. 🤦🏼♀️🤔Ani netuším co je hejneto matematika. Ty kokos.....
No dobre, tým šípkam rozumiem ale čo treba na druhej fotke v tej tretej úlohe neviete? Čo tam treba dokresliť? Nedáva mi to žiadnu súvislosť, alebo pokračuje zadanie na ďalšej strane?
Tá 3.úloha sa rieši pomocou mapky, ktorá by mala byť na predchádzajúcich stranách učebnice
Dcera je uz siestacka s touto matematikou (od stvrteho rocnika). Ja som matiku milovala, este aj na vyske som mala za A. Ale s touto matikou bojujeme. Musela som si nakupit hejneho učebnice s vysvetlivkami (učiteľske prirucky). A aj s nimi pri vacsine neviem co chcu týmto tym detom vlastne povedat. Cize jej ani casto neviem pomoct. Najhorsie, ked chyba tyzden pre chorobu. Kedze je to zalozene na tom, ze rodicia sa do toho starat nemaju a nemaju im to vysvetlovat inym sposobom. Mali v šiestom rocniku uz vediet narysovat uhol, trojuholnik a zial moja dcera trojuholnik nenarysuje, ani tie vlastnosti stran, uhlov v nom nechape. Budem ju to musiet doucit klasicky...Uz ked tak som za kombinciu a ozivenie touto metodou pri klasickej matike. Nie kazde dieta ma na toto hlavu... Niektorym proste treba zadat presny postup. Pred monitorom 9 budeme asi este vela plakat. Syn ho dal teraz s klasickou matikou lavou zadnou.