icon

Prváčka sa nechce učiť

dr_smajlik
6. feb 2022

Ahojte,idem si po radu. Dcéra je prváčka, strašne sa tešila do školy.v škôlke ju vychvaľovali aká je šikovná. Zo začiatku samozrejme bolo nadšenie a entuziazmus na vrchole,postupne to však začalo padať dole. V škole to zvláda dobre,ale doma je to boj. V začiatkoch rýchlo napísala úlohy a bola spokojná, lenže s pribúdajúcim učivom sa to začalo zhoršovať.

Najväčšia averzia začala po Vianociach. Deti nabehli po mesiaci doma pozvoľna,lenže dcéra nakoľko mala pred koncom roka úraz,bola doma ešte o 2 týždne dlhšie. Všetko sa pokazilo tým,že 2 mesiace musela prakticky len ležať a aby sme ju v tejto polohe udržali,striedali sme pár činností s telefónom a tv. Z dieťaťa sa podľa mňa stal závislák.vyčítam si to ale naozaj to bolo pre nás veľmi vyčerpávajúce,máme ešte aj mladšieho syna a úprimne priznávam,ľutujem,že sme sa tej elektronike nevyhli ale k veci.

Od nástupu do školy po prázdninách je alergická na vety spojené s učením,robením domácich úloh. Naschvál som jej teraz piatok a sobotu ani len nenaznačila,že sa treba poučiť do školy.dnes som to povedala a začal cirkus ako sa furt má len učiť,že ona sa chce hrať, že ona si myslí,že číta dobre (učiteľka jej napísala do šlabikára,že má viac čítať),že ju furt nútime a podobne. Rupli mi nervy,lebo sme už mali niekoľkokrát diskusiu o tom,ako je dôležité aby sa naučila čítať,písať a počítať,koľko jej to prinesie výhod,že si bude vedieť spočítať usporené peniaze,prečítať peknú knižku a pod.
Rezignovala som. Ja obdivujem všetky učiteľky a vôbec všetkých,čo na toto majú trpezlivosť. Mám chuť ju nechať na pospas,dohodnúť sa s učiteľkou aby ju schválne veľa vyvolávala, zapájala a dávala jej poznámky,lebo mám pocit,že od nás to efekt nemá.ona aj keď niečo urobí zle,skalopevne bude presviedčať všetkých, že je to dobre. A keď jej dokážem,že to má zle,rozčúli sa a cíti sa ublížená ako jej všetci robíme zle,absolútne si nevie priznať chybu,proste ako typický krčmový štamgast, len nadávať ako je všetko zle a nedá sa to ale natrčiť ruky,veď niekto to spraví za mňa.

Úprimne neznášam tieto typy opušťáckych rečí, a kým zo začiatku som bola pokojná a snażila sa jej vysvetliť,že nemôže stále zvaľovať vinu na druhých a misí sa k veci stavať zodpovedne,dnes som sa neudržala a povedala jej,nech si teda myslí,že číta super a prajem jej veľa šťastia keď si bude hľadať raz prácu ak vôbec zš dokončí, aby si potom spomenula na to ako chcela mať vlastný dom,ísť na dovolenku,plniť si sny. Som z toho sklamaná,pretože nikdy som nelipla na tom aby boli moje deti perfektné,ani od nej nežiadam aby mala excelentné známky.túžim len aby sa to CHCELA učiť.aby ju to bavilo,nie pre známky.

Prosím,pomôžte mi ako docieliť,aby moje dieťa rado čítalo,aby nerobila úlohy s nechuťou.Najhoršie je na tom s čítaním a diktátmi. Ťažké je to aj preto,že mladší sa stále len hrá a ona už sa musí učiť.

Ďakujem za rady.

Strana
z2
luccija
6. feb 2022

@mamina0078 nech Ti to vyjde podľa tvojich predstáv🙂

mamina0078
6. feb 2022

@luccija o tom ani nepochybujem žeby to nemalo vyjsť ale verím, že nájdem školu v ktorej sa učia aj v družine a tak možno ani au-pair nebudem potrebovať maximálne na 1.ročník. Lebo už minimálne pri jednom žiakovi na Slovensku učenie cez týždeň v (súkromnej) škole, cez víkend a prázdniny doma fungovalo a nosí čisté 1 aj teraz keď je na (cirkevnom) bilinguálnom gymnáziu.

pipistrel13
8. feb 2022

@dr_smajlik ono je to tak,ze deti vela veci nechcu...od toho su rodicia...
jednoducho dieta posadim a bude sa ucit a moze robit cirkusov kolko chce..
dohovaranie nepomaha,je dieta,darmo sa jej budete vyhrazat,ze uc sa sama a pod.,nie je vhodne hadzat na dieta taku zodpovednost,ti nesiete vy...
jednoducho jasne pravidla,ucime sa a bodka
ziadne doprosovanie
a ak nevie priznat vinu,jednoducho povedat,ze to tak nie je a opravime to a sebalutostive sceny odignorovat a zastavit v zarodku (viem co pisem,mam taku istu dceru)
podla mna dcera sa citi zle,pretoze uz nezvlada vsetko tak rychlo,ako predtym a je nahnevana ze uz nie je taka dobra (samozrejme v jej ponimani)
to je dosledok toho,ako sa mnohokrat deti precenuju ak nieco dokazu v skolkarskom veku a po tom tazko znasaju,ze im uz skola nejde tak rychlo a musia pre to nieco robit...
ale od toho ste tu vy ako rodicia,aby ste stanovali hranice,pravidla a bez diskusie
s vami tiez sef nediskutuje preco by ste mali splnit nejake zadanie v praci...proste mame nejake povinnosti a bodka
drzte sa

gleep1
8. feb 2022

https://www.trend.sk/trend-archiv/pre-deti-je-d...

Nikdy by som doma prácu za učiteľa nerobila a už vôbec by som nenútila dieťa takým spôsobom ako to tu pisu, veď jediný efekt aký to bude mat bude že bude nenávidieť učenie sa a školu. Vôbec mi nebude vadiť ked si dcéra domáce úlohy robiť nebude, ked bude chciet budem ju podporovať ked nebude tak nebude, príde mi choré aby dieťa cely deň sedelo v škole a potom ešte doma. Život nie je o škole tak ako nie je o práci. Z toho je taký vysledok že ľudia chodia do práce a robia len povinnosti a v skutočnosti nežijú a ani si nedovolia žiť lebo im bolo od malička vravene že najskôr povinnosti. A tak ľudia zomrú skôr než naozaj zomrú. Fuj domáce úlohy, nenávidela som ich a mám k ním obrovsky odpor

mareka49
8. feb 2022

Mimo tému ale ja neviem, som dieťa roky 90 té.
Čiže dáka prvá trieda 1995 a vôbec nemám spomienky ze by sme nechceli alebo mali toho veľa.
Čím to je?
Su deti dnešnej doby spohodlnene, lenivé alebo preťažené?
Co objem učiva nároky?
Popravde desí ma to.
Mam dieťa 4r a všade počúvam počkaj keď pôjde do školy..
Fakt je to taky nápor zo strany školy alebo deti sú prestimulovane a škola je pre nich tak náročnejšia?

janka48
8. feb 2022

@dr_smajlik Ja mam tiež prvacku a ešte aj pol ročného syna. Nejako to učenie zvladame. U nás je dobre ze som doma takže nechodí do školského klubu. Príde domov naje sa a už otvara tašku a vždy jej hovorím čím sa skôr poučí tým bude mať voľný čas na hru dlhšie. A aj to zaberá. Čiže treba aj režim. My každé poobedie robíme veci v tom istom čase. A ten mobil by som jej určite už nedala. Treba ho zakázať a budú tazke dní ale to prejde a ani si na neho nespomenie. Mali sme s tým skúsenosti viem o com hovorím. Za mňa len teda dve veci režim a bez fonu,PC a telky Inak ako píšete ze co všetko vám hovorí ja som len pozerala. To si moja nedovolí takto.. a ked sa aj stalo tak hneď bol dohovor a už si viac nedovolila. Držím prsty aby sa to vrátilo tak ako na začiatku.

pipistrel13
8. feb 2022

@gleep1 mozno by ste po tom mohli premyslat nad domacim vyucovanim😉
deti casto nechcu ani jest,ani spat,ani po sebe upratat,chcu sa napchavat sladkostami,hadzat sa o zem atd.atd. a teda ich treba nechat o tom rozhodnut?
samozrejme nie som zastanca toho,ze dieta budeme doma drilovat a nutit ho aby vsetko vedelo,bolo najlepsie a pod.,ale predsa len splnit si povinnost..no ja neviem,kam sa dospeje s takym pristupom
ale mozem sa mylit😊

pipistrel13
8. feb 2022

@mareka49 pre vela dnesnych deti je narocne cokolvek,pristup k vychove je casto nedobry...
nesuhlasim ani s tyraniou typu "lebo som povedala a facka z prvej",ale zasadne nesuhlasim s extremnoi benevolenciou od utleho veku,cim sa vlastne na dieta prenasa zodpovednost,ktoru nedokaze niest...
raz som pocula vyrok jednej dcery matke o tom ako jej vycitala,ze ma znicene vlasy a matka jej odpovedala,ze co som mala robit ved si robila ako nepricetna,ze si chces farbit vlasy a dcera jej odpovedala,ano,ale ja som bola decko a ty si bola mama (ked jej dovolila farbit si vlasy nemala ano 12rokov),vytkla jej to v 17tich

gleep1
8. feb 2022

@pipistrel13 nemyslím si že si ma dieťa dupnut a mat všetko čo chce. Určite nie som benevolentna, dcérka je síce mala ale hranice ma stanovené pevne a rešpektuje ich, vie že keď raz poviem nie tak to bude navždy nie. Sladkosti neje vôbec a tv pozera možno raz za týždeň keď už nevladzem a potrebujem psychicky odpočinok tak ju tam na chvíľu posadim. Myslím si že vo veciach v ktorých vidím význam som prísna. Keby som videla význam v robeni si domácich úloh tak by som trvala na robeni si domácich úloh, bohužiaľ v tom nevidím nič. Mne to v živote nič nedalo, časom som ich úplne prestala robiť a to že som ich nerobila mi zo vzdelania nič nezobralo práve naopak, mohla som sa venovať tomu o čo som mala skutočný záujem a čo ma napĺňalo. Je prvacka, všetci vieme že pisat a citat sa nauci, vôbec tam nie je treba vytvárať zbytočný tlak. Vôbec by som ju nenútila citat niečo zo školy ani by som ohľadom čítania školu nespomínala, ja by som zašla do kníhkupectvá a kupila jej knihu ktorá ju zaujíma, napríklad nejakú s charaktermi z rozpravky čo ma rada. Keby bol nejaký problém s matikou tak by som našla matiku v reálnom živote v tom smere ktorý ju zaujíma. Prvácka matika je tak isto všade- zašli by sme do obchodu dala by som jej 10€ a spolu by sme počítali čo všetko môžeme kúpiť. Zarátavali by sme a odrtatavali, hlavne by to bolo spôsobom kde by som v nej celkom určite nevzbudzovala odpor k učeniu sa a ku škole. Podľa mna je to najhorší prístup aký môže byt, dieťa by to nemalo robiť lebo musí ale preto, lebo chce. A nikto nechce byt hlúpy, každé dieťa sa do školy najskôr teší, veď aj ona sa tešila a prešlo ju to. Prešlo ju to preto lebo zistila že ten systém len núti a trestá a sústredí sa na to čo človeku nejde a dam vzniká demotivácia namiesto toho aby sa vyzdvihivalo to, čo človeku ide a tým sa ešte viac podporovala vášeň a záujem dieťaťa o danú vec a tým sa môže nájsť talent a tým sa môže nájsť budúce povolanie ako stvorené pre dieťa. Napríklad.
Tlak vytvára protitlak, treba na to myslieť.

pipistrel13
9. feb 2022

@gleep1 no ale teraz ked ste to napisali takto to uplne inak znie a s tym suhlasim
vas prvy prispevok som pochopila tak,ze nebude vlastne robit nic ako nebude chciet,samozrejme ze je lepsia motivacia citat knihu,ktora sa mi paci ako drilovat sa so slabikara😊

miska444
1. apr 2022

@dr_smajlik mam pocit, ze pisete o mojej dcere 😨

Strana
z2