icon

Prvák na bilingválnej škole - skúsenosti

katka0123
25. mar 2017

Caute, chcela by som sa dozvediet o Vasich skusenostiach s prvakmi na zakladnych bilingvalnych skolach. Dieta bilingvalne nie je, pripravu cudzieho jazyka ma iba velmi zaciatocnicku. Zaujima ma, ako Vase dieta prijalo cudzi jazyk, vyuku v cudzom jazyku a k tomu navyse prvacke "trampoty" s novym prostredim, pravidelnou vyukou, citanim, pocitanim a podobne. Mne sa ten koncept paci, no je to moja ambicia. Nie ambicia mojho dietata. Tomu je to jedno, lebo celkom nevie o co ide. Nechcem ho pretazovat, nie je to genius (priemerne vyvinute a sikovne dieta), no velmi ma laka predstava bilingvalneho vzdelavania. Dakujem za nazor 😃

Strana
z2
katka0123
autor
26. mar 2017

@hettinka dakujem za info. Ono to este na tej skole nefunguje. Idu otvarat prvy rocnik. Takze nebolo mozne sa pytat priamo na skole na existujucu vyuku. Musim zistit na skole viac info. Ako to maju prepracovane, ci to nie je skor hura system a bude sa riesit za pochodu. Kazdopadne zaujimave, nadchlo ma to, no mam aj pochybnosti. Preto hladam info, kde sa da.

loginexistuje
26. mar 2017

Pokial dieta sa nestretlo s jazykom predtym alebo nema zvladnute aspon na istej urovni zvladanie citania pisania tak by som ho nedavala do takejto formy vzdelavania je predpoklad ze tam nastupia bud deti co su z domu bilingvalne alebo uz boli v takej skolke a predpokladam ze testy skolskej zrelosti tam budu narocnejsie a okrem klasiky budu overovat aj zaklady anglictiny resp aspon ako dieta na nu reaguje ci vie odpovedat a pod

hettinka
26. mar 2017

ako náročne prijímanie detí nastavia, to bude závisieť od počtu záujemcov ... teda či si budú môcť vyberať, alebo vezmú (skoro) všetkých
dcéra išla do jazykovo zameranej triedy (nie bilingvál, len viac hodín AJ) a robili sme v rámci zápisu také testy, či má na jazyky talent ... dávali jej opakovať nezmyselné slová, mala porozprávať nejaký príbeh podľa obrázkov, kresliť podľa pokynov učiteľky a také veci ... skôr išlo aj o celkový intelekt, mohli si do triedy vyberať. A kto potom v 1.-2-. triede nezvládal to vyššie tempo, mohol prestúpiť do bežnej triedy.

dorottka
26. mar 2017

@katka0123 tiez by som sa obavala ho tam dat, najma ak to ma fungovat prvy rok - ten byva vzdy chaotickejsi a ucia sa na tych chybach :( nepoviem, ak by to fungovalo uspesne uz nejaky cas a vedeli ukazat vysledky... no neviem. Kazdopadne, aj ked sa tam nedostane, netreba zufat, anglicky sa nauci aj bez skoly 🙂

katka0123
autor
26. mar 2017

@dorottka citas mi myslienky. Dakujem za nazor 😃

katka0123
autor
26. mar 2017

@hettinka uvidime na zapise, ak tam vobec pojdeme. 🙂

katka0123
autor
26. mar 2017

@loginexistuje suhlasim s tebou. Mam okolo seba ludi, ktori ma presviedcaju, ze to maly zvladne v pohode, ale nie som si ista prave tou pohodou.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
hettinka
26. mar 2017

@zltyslonik ja mam druhé dieťa na ZŠ, kedže sú s 5.5 ročným odstupom, dcéra už stredoškoláčka a syn končí 1 stupeň. Ani jeden nechodí do bežnej triedy, dcéra chodila do jazykovej výberovky, syn je v programe APROGEN, takže neviem úplne porovnať s pomermi v "bežnej spádovej škole".
Každopádne, nemám dojem, že by sa dcéra nejako super naučila jazyk na 1. stupni. tam to bolo skôr o hrajkaní sa, učili sa básničky, počúvali, kreslili ... v 5. triede prešli na učebnice Project, ktoré sa berú štandardne, ale išli o niečo rýchlejšie. No aj tak nevedela skoro nič ... po 7. triede som ju v lete dala na intenzívny kurz, 2 týždne s lektormi a zrazu to zaplo, zrazu hovorila, začala pozerať filmy, seriály v AJ, čítať knihy v AJ ... ak má teraz pozerať dabovaný film, v polke povie, že ju to nebaví a radšej si pozrie na PC v origináli.
Syn je na to o niečo lepšie, majú to aj také vážnejšie, píšu testy, preklady a ked sa ho niečo spýtam, vcelku vie, aj veci mimo knihy ... pamätá si napríklad slová z pesničiek a lepšie si to vie spojiť. Ale tiež ešte sa vela neporozpráva. Ale ono to príde, myslím, rovnako ako u dcéry.

o CLIL-e viem len taký základ z jedného školenia. V podstate je to len o integrácii cudzieho jazyka aj na iných predmetoch ... na AJ sa napríklad preberú číslovky, tak na matematike sa to aplikuje tak, že deti rátajú časť hodiny po anglicky. V podstate, ako už názov napovedá, ide o integráciu obsahu (učia) a cudzieho jazyka.
Znie to síce dobre, no treba vidieť aj rezervy ... je to dobré pre šikovné deti, ktoré sa takto mimochodom naučia množstvo slovnej zásoby ... o gramatiku v prvej fáze veľmi nejde. Nedá sa to však aplikovať plošne, keďže máme aj deti, ktoré majú vôbec problém zvládnuť učivo po slovensky.
A netreba mať veľké oči, že dieťa bude hned "speakovať", najmä ak pred nástupom do školy s jazykom nemalo veľké skúsenosti.

dorottka
26. mar 2017

@zltyslonik tak na beznej skole sa naozaj AJ decko moc nenauci, to ale maloktory jazyk (cest vynimkam). Skor som to myslela tak, ze v dnesnej dobe je skor umenie, ak sa nejake decko nenauci anglicky automaticky, ved je to vsade, hry, internet, telka, serialy, pesnicky 🙂 A ak aj nie, stale tu su kurzy a vlastne vsetko, na AJ toho najdes proste najviac a najskor sa s tymto jazykom dostanes do styku 🙂 Moja mama je anglictinarka a stale tvrdi, ze hoci vidi, ze celkovo je snaha deti sa ucit v tejto dobe podstatne nizsia ako kedysi, ale anglictinu sa ucia lahko - prave preto, ze sa nachadza vo vsetkom, co ich zaujima, tak to ide prirodzene a hrou 🙂

jarka87
26. mar 2017

Vidím, že ma sem osud dovial. My tiež hľadáme školu pre našu budúcu prváčku, avšak chceli by sme tiež viacej na jazyky zameranú. Len napr. nie hneď vyučovanie v tom jazyku, z toho mám obavy, skôr hľadám školu na systém tých cirkevných - že dieťa má napr. predmety normalne v sj, ale má k tomu každý deň dve hodiny angličtiny /na cirkevnú ju nechceme dať, ďakujem za pochopenie/. je vôbec takáto základná škola v ba niekde? - je jedno či štátna, či súkromná, prosím, poraďte. Jazyk buď anj alebo nemčina. Ďakujem.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
katka0123
autor
26. mar 2017

@zltyslonik nie je to skola v BA. Je to mala statna zakladna skola na dedine, ktora prichadza s takymto zaujimavym konceptom od prvej triedy. Navyse, ak sa neplati skolne, moj financny rozpocet plesa od radosti. Sukromnu skolu by sme neutiahli. Zistim si viac info. Zatial mam z toho pocit prvotneho nadsenia, velmi ocenujem napad a snahu, anglictina pre mna nie je problem (mam ju rada a v dnesnej dobe ju povazujem za automaticku sucast zivota), no mam aj obavy. Suhlasim s tym, co pises, ze na hodinach raz tyzdenne sa jazyk dieta celkom nenauci. No je ja pravda, ze dnesne deti ho maju "napocuvany" od skolky z telky (nechavam rozpravky v originaly napr) , z tabletov, hier, maju moznosti ist do zahranicia ked podrastu, takze sa ju naucia poriadne na urovni az neskor, ale konieckoncov so snahou naucia.
Taksito je rozdiel CLIL so slovenskym pedagogom (nic proti, ale prizvuk, mozu byt iste nespravne pouzivane vyrazy ako zlozvyky, slabsia slovna zasoba), versus ucenie od native speaker. Ale co chcem zadara, ze ano. Od obycajnej zakladky, vyborna prilezitost tak ci tak.
Navyse, myslim ze mam dieta skor technicky nadane, takze cudzi jazyk mozno v skolskom zivote nebude az tak potrebovat, ako dobre zaklady z matiky...
Idealny by bol podla mna nulty rocnik. Ak to niektore deti nedaju, nastupia do normalnej prvej triedy. Ak to zvladnu, parada, ide sa dalej. Aj bilingvalne stredne skoly maju nulty rocnik. Sukromne zakladky vacsinou navazuju na pripravu z bilingvalnej skolky. Tu je to priamy skok do neznama. Takze sa v tom hladam a zvazujem, co bude najlepsie z pohladu dietata.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
katka0123
autor
27. mar 2017

@zltyslonik presne. Nie je to pre nas spadova skola, ale je to blizko, takze sa da dochadzat. Praveze spadovu skolu mam pod nosom a som s nou celkom stotoznena. Dilema na viac 😃 uvidim viac po kontakte s pani ucitelkou. Kedze je to celkom nove, hladam tu skusenosti deti / rodicov, ktori nieco podobne skusili.

dorottka
27. mar 2017

@katka0123 suhlasim, len mam jednu pripomienku - nie je zasa zle, ak prvy kontakt s jazykom je cez Slovaka, ktory dobre ovlada dany jazyk, je to casto efektivnejsie, pretoze vie vysvetlit veci aj v kontexte nasho rodneho jazyka, kedze ho dokonale pozna. Tie immersion classy, ze ta hodia do vody s native speakrom a nerozumies ani slovo, to je vhodne pre velmi malo typov ludi, osobne som sa s takym asi este ani nestretla. Cize nie je to na skodu, ak sa prvy rok alebo tak ucia s nie native speakrom, toho sa neboj - prizvuk je individualna vec, deti mavaju aj tak americke kvoli filmom :D

katka0123
autor
1. apr 2017

@dorottka zalrzi na tom, aku uroven verbalnej komunikacie ma ucitel. Prizvuk by mi nevadil, ak by to bol clovek, ktory zil /studoval/ pracoval dlhsiu dobu v zahranici. Aby to nebola zkostnatena anglictina, ale pekna a svizna rec.

hettinka
1. apr 2017

@katka0123 "ak by to bol clovek, ktory zil /studoval/ pracoval dlhsiu dobu v zahranici" ... prízvuk je skôr o talente, ako o tom, či niekto žil v zahraničí. Poznám pár ľudí, ktorí boli vonku a jazykovo sú na tom zle, aj prízvuk zlý. Prípadne sa tam naučili nejaký čudný dialekt... A poznám chalana, čo bol v UK 7 rokov a naučil sa perfektne jazyk ... lenže poľský 😀

katka0123
autor
1. apr 2017

@hettinka "prizvuk by mi nevadil".....
Precitaj si to spatne. Prizvuk b y mi nevadil. Vadila by mi "ztuhnuta" anglictina, bez hovorovych vyrazov.

hettinka
1. apr 2017

@katka0123 školská angličtina bude vždy "školská", či na bežnej, alebo na "bilingválnej" ZŠ (ktorá nie je bilingválna, lebo učia prostredníctvom CLIL, lenže tomu laická verejnosť nerozumie, tak napíšu bilingválna, však to lepšie znie... ). Školská AJ smeruje k maturite, k akademickému používaniu jazyka, bežné konverzačné veci často (BOHUŽIAĽ!!!) idú bokom, napriek tomu, že učebnice dnes už trénujú všetky jazykové zručnosti - počúvanie, čítanie, písomný prejav a hovorenie. Len kým náš systém učiteľom neumožňuje sa v priebehu rokov dovzdelávať, neexistujú žiadne programy, aby aspoň raz za 3 roky mohli vycestovať a používali jazyk v reálnom cudzojazyčnom prostredí (školenia aspoň v trvaní 4 týždne, platené štátom), tak je jasné, že idú jazykovo dolu, napriek tomu, že jazyk učia ... najmä na ZŠ. Veď tam učia stále dookola základy, čísielka, farbičky, zvieratká a hračky, to be, to have a can...

Ak chce rodič a/alebo dieťa k tomu aj takú tú "kuchynskú" AJ, hovorové výrazy a podobne, treba našetriť paniažky a nechať dieťa neskôr vycestovať von aspoň na letné prázdniny, prípadne kombinovať školu a intenzívne jazykové konverzačné kurzy so zahraničnými lektormi, filmy v AJ, čítanie kníh v origináli a podobne.
Ja som to tak pri dcére urobila a pomohlo ... u syna plánujem to isté, len musí trošku ešte podrásť, je len štvrták.

dorottka
1. apr 2017

@hettinka podla mna netreba ani cestovat, staci pocuvat napriklad youtuberov a citat zahranicne fora a diskusie, tam ludia hovoria/pisu s chybami, hovorovo, slangom... je to perfektna pomocka. Nikdy som v anglicky hovoriacej krajine dlhodobo nebola a slangu mam pochyteneho statocne - predsa len, ak sa decko dostane aj vonku, bude rozumiet slang vrstvy, kde sa bude nachadzat... potom pride bro from da hood a neporozumie mu ani slovo. Dnes je vdaka internetu obrovska sanca pochytit zo vsetkeho sialene kvanta za minimum investicii. O tom inak aj vravi nasa slovenska polyglotka - vie 8 jazykov a vsetky sa ucila doma bez vycestovania. Da sa to.

hettinka
2. apr 2017

@dorottka určite je to obrovská pomoc, ale žiaľ, je to len na úrovni prijímania a treba aj hovoriť, aby to človek vedel používať. Sama to žiakom odporúčam, aby veľa počúvali, rôznych hovoriacich, lebo AJ je rôznorodá reč, už len preto, že sa používa celosvetovo ako materinský, druhý alebo cudzí jazyk.
mám pár žiakov, ktorí sa naučili veľa pri hraní online hier ... žiaľ, len malá časť z nich vie používať danú slovnú zásobu v primeranom kontexte. Moja najlepšie žiačka z AJ všetky písomné práce píše na 2, dokonca aj na vysvedčení jej hrozila 2, lebo v esejách, formálnych listoch a podobne má neustále sklony používať hovorovú slovnú zásobu, a to je v AJ veľká chyba (tým, že si nevykajú, používajú v nich striktne tzv. formálnu angličtinu). Síce sa hocikde v pohode dohovorí, na zloženie skúšky (či už slovenskej, alebo medzinárodnej) musí vedieť oboje.

shaga
2. apr 2017

@katka0123 ahoj ja mam dceru na zakladnej bilingvalnej skole je v 3r a sice sa stale uci ale vsetko pekne zvlada... praveze sama hovori, ze ma radsej anglictinu ako slovencinu 😊

dai
2. apr 2017

@katka0123 ahoj. Mam 4tacku ktora ma cele vyucovanie okrem sj v cudzom jazyku a 2he dieta mi tam tiez pojde do skoly... obe moje deti pasivne cudzi jazyk ovladaju vdaka skolke, mladsi aj aktivne vdaka spoluziakom v skolke. Dcera ale aktivnu zlozku ziskala az v skole - asi za 2 mesiace😉
Budem teda pisat o detoch ktore nemali nic - k dcere prisli tak ziaci zo sj skol... fakt je ze stratili rocnik - proste preradili ich o stupen nizsie a prvy rocnik sa im velmi intenzivne venovali na doucovani - osobne som si myslela ze to nedaju - nie kvoli jazyku ale psychike - obe v skole ale stale su a jazyk je po roku uz velmi fajn...
Moja dcera skolu zvlada dobre - co sa tyka urovne slovenciny- je v nej velmi dobra🙂 jedine co doma sa doucujeme pripadne proaktivne rodicia v skole su terminy zo slovenciny kedze deti nevedia co je nasobenie, odcitanie a pod☹ proste vsetko maju v cudzej reci☹ takze aj taketo zakladne slova potom musim doma prevysvetlit v slovencine...

dai
2. apr 2017

@katka0123 este dodam - u nas ucia native ucitelia ktory po slovensky nevedia - dieta bud najde svoju cestu ako komunikovat alebo odchadza:-/ 90% deti tu cestu naslo - ako spongie su v tomto veku🙂 a vsetky komunikovat chcu🙂

mandy552
13. apr 2017

@katka0123 kde je prosim ta ta dedinska skola, o ktorej pises? Ja hladam pre maleho skolu, kde je viac anglictiny. Dakujem 🙂

Strana
z2