icon

Prvák veľa rozpráva

winka99
20. feb 2014

ahojte, ja by som prijala nejaky navod akym sposobom vysvetlim, docielim, aby moj 7 rocny prvak na vyucovani nerozpraval, nevyrusoval...uz mam tych vecnych poznamok v slovniku dost a dnes pribudla aj od pani vychovavatelky, ze sa nevie spravat v jedalni
pytam sa ho co robil, ci hadzal jedlo, alebo kradol inym detom z taniera alebo co robil, ze sa nevie spravat....tak ze nic nerobil, len rozpraval
za kazdou poznamkou dostane vysvetlenie jak odo mna, aj od tatina...uz mal aj rozpravky zakazane, počítač, aj vychovnu po zadku sme skusili...kazde rano pred branou skoly pripomeniem, nech nerozprava...no a nic, dojde s poznamkou domov
vytacaju ma uz tie poznamky, lebo ja uz fakt neviem nic ine s nim urobit!
aj vase deti chodia s poznamkami kvoli rozpravaniu zo skoly? ci to len moj je taky exot? ale inak nechapem po kom to dite je, lebo my dvaja teda extra ukecani niesme 😠

Strana
z2
monicm
20. feb 2014

@demartka páči sa mi tento systém,takto nejako funguje naša učiteľka a vie si dať s deťmi rady,rieši to s rodičmi,ale nie formou poznámok,ale osobne,snaží sa deti motivovať,zaujať....................preto hovorím,že asi je chyba v učiteľke,ale možno sa mýlim

winka99
autor
20. feb 2014

@monicm pevne dufam, ze coskoro na to budeme uz len so smiechom spominat 😉

winka99
autor
20. feb 2014

dakujem vam vsetkym za pismena...tak si teda pokecam si s pani triednou a podla jej nazoru uvidim ci bude potrebne to psych. vysetrenie..

monicm
20. feb 2014

@winka99 určite hej a počkaj,ked bude starší a budete si rozprávať zážitky.moja mamka stále spomínala poznámku,čo som raz dostala (okrem množstva dalších),ked som v školskej jedálni nechela jesť: Odmieta jesť.Tvrdí,že nemusí. na to jej moja mama odpísala :Nie,nemusí. bolo to na margo toho,že som nenávidela cviklu. 😀 😀 😀 😀 😀

luci5
20. feb 2014

Ja mam taketo dieta ako opisujes, trojrocne vecne ukecane dievcatko. Tak uz viem co ma bude cakat v prvaku. Chlapcek je proste hyperaktivny a stale potrebuje nieco nove objavovat, ak nie robi si co mu napadne. Moja sofia je taka ista🙂

katka1981
20. feb 2014

@winka99, nebola som tu, pomahala som malej upratovat hracky, a pritom som si spomenula ako sa raz na mna stazovala moja triadna na 2. stupni ZS, asi v 6. triede. Ze som taka, co vsade bola, vsetko videla. A moja maminka sa ucitelky spytala,ze ci som drza alebo ci vyrusujem na hodine. Ze nie. Tak povedala ucitelke, ze tak je spokojna, ze to aspon dalej dotiahnem a ucitelka sklapla.

katka1981
20. feb 2014

@monicm, a co by odpisala tvoja maminka ucitelovi, keby ti dal poznamku: Smeje sa mi za chrbtom do oci. Takuto poznamku dostal bratov spoluziak na strednej.

monicm
20. feb 2014

@katka1981 tak to neviem,ale mne hned napadlo : a vy máte oči aj vzadu? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

katka1981
20. feb 2014

@monicm, skvely ucitel, vsak? 😀 😀 😀

monicm
20. feb 2014

@katka1981 jj,zmysel pre humor mu nechýba,zato logické myslenie.................aspoň je potom veselo,kým to nie sú ťažké poznámky typu zbil spolužiaka a pod.tak je to v pohode a dá sa na tom zasmiať

charlie1980
20. feb 2014

No ja si takisto myslim, ze zlyhava ucitelka. A zlyvaha pri kazdej poznamke cim dalej tym viac. Lebo tvoj syn vie, ze poznamka nie je nic dobre, kedze o tom tatinovi nemas hovorit, ale inak si z nej velmi tazku hlavu nerobi, proste ide vpred 😀 Viem, ze ked ma niekto na starost 26 deti v triede, nemoze sa venovat kazdemu osobitne, pretoze dieta je extrovertne. Nemyslim si ani, ze by mal poruchu pozornosti, ked je schopny sediet nad Puzzle alebo Legom a dokoncit ho, az kym nie je zlozene. Proste sa jasi a predvadza sa...je proste spolocensky 🙂
Ucitelka, ked uz ma s nim taky "problem", ako to opisuje v tych poznamkach, nech zaujme k synovi postoj taky, aby ho dokazala zaujat, ovplyvnit a tym dosiahne aj to, ze syna zaujme natolko, ze vyrusovat nebude...
No a toto sem fakt musim napisat :
Citat knizky som vedela uz ako 5.rocna, samozrejme, len velke a male tlacene pismenka. Stale som sa v 1.rocniku hojdala na stolicke a pokazdom som sa z nej vyrutila. Pokazdom som dostala poznamku a este ani skolsky rok nezacal a ja som uz mala poznamky na celu stranu. Ved to bolo na smiech. Ja som sa proste nudila. A tie poznamky mnou ani nehli, aj ked som vedela, ze otec sa bude hnevat. Dokonca si pamatam, ze ako ceresnicka na torte, na konci vsetkych tychto poznamok o hojdani a vyrusovani, som dostala poznamku "Hrala sa s loptou !!! " A ucitelka teda vobec nezohladnovala, ze sa nudim, pretoze som bola popredu.

No a to, ze rozprava v jedalni.....!!! Och joj ! Nie kazde dieta je take, ze kam ho posadis, tam bude...Ja som druhym detom aj do taniera liezla a aj som cviklu polozila pod stol, lebo som ju nelubila. Ved su to deti... Ucitelky sa slobodne rozhodli vykonavat toto povolanie, tak nech neocakavaju, ze kazde dieta bude sediet ako pat penazi. A ked uz taketo ocakavania od deti maju, tak ich treba k tomu motivovat, samozrejme s pomocou rodica.

nikawero12
20. feb 2014

@charlie1980 bola by som zvedavá, či by ti bolo na smiech aj to, keby si sa v 1.ročníku vyrútila zo stoličky tak, že by si si dolámala chrbticu a mala do konca života zdravotné problémy? Či by si sa aj potom smiala na poznámkach od tvojej učiteľky?
Neviem koľko máš rokov, ale ako dospelá žena by si mala pochopiť, že učiteľka v škole má za deti aj právnu zodpovednosť, takže poznámky sú častokrát na to, aby bolo rodičom oznámené, že dieťa robí niečo, čím si môže ublížiť - a v tvojom prípade to tak bolo, keďže si sa hojdala na stoličke. Čo si myslíš, kto by bol zodpovedný za to, že sa ti pri hojdaní na stoličke niečo stane? No ty určite nie, ale tvoja učiteľka! Takže poznámky o hojdaní sa na stoličke boli úplne oprávnené.

charlie1980
20. feb 2014

@nikawero12 Ano, mohla som si ublizit. Na smiech bolo to, ze mi na celu stranu pisala dookola tie iste poznamky, namiesto toho, aby nieco podnikla. Nepamatam si, ze by ma ani otec ani mama za tie poznamky spraskali, dokonca ziadny rozhovor, co nakoniec pomohlo, na to si uz nepamatam.

nikawero12
20. feb 2014

@charlie1980 no to je pravda, že učiteľka mala niečo podniknúť, keď poznámky nestačili....Neviem v ktorom roku si bola ty prváčka, ale dnes by sa takáto situácia mohla riešiť tým, že sa do školy pozvú rodičia, boli by upozornení na to, že sa hojdáš na stoličke, podpísali by papier a v prípade úrazu by bola učiteľka "krytá".

To len tak na okraj, aby si niektorí rodičia uvedomili, že učitelia a riaditelia škôl nie sú žiadni hlupáci a mnohí majú už slušné právne povedomie, takže ísť do školy riešiť problémy " ako s bubnom na zajace" sa nemusí vyplatiť - ale to píšem tak všeobecne a nie k tvojmu príspevku.

kacena4
21. feb 2014

@winka99 nie ja nepisem ze ma hyperaktivitu ale poruchu pozornosti toje add nie adhd to je velky rozdiel. ma to aj moj syn (add) a dcerka ma adhd a je to straaaasny rozdiel neporovnaatelny. o kruzku som hovorila preto, aby bol v spolocnosti inych deti a mohol sa tam vybehat a vykecat s inymi detmi, nie len zabyjat cas v druzine. ak teda nie pohybovy, tak mozno herecky, dramaticky, ci nieco take. ty poznas najlepsie svoje dieta tak vies co by mu najlepsie sadlo 😉

cinkatko
21. feb 2014

Vsak chodi teprve do 1. tridy a ne do 5. Mne prijde, ze je chyba v ucitelkach. Je to jeste male dite a tolik poznamek, jenom za povidani??? Co jsou chore?? Doma deti nemaji nebo co? Ja si to pamatuji jeste do ted zive, jak jsme jako prvnaci byli nateseni na nove kamarady a vzdycky jsme si povidali a hrali se... Ale ucitelky to tak neresili, spise se snazili zaujmout nasi pozornost necim zajimavym. Ja bych taky premyslela, jestli se nahodou v hodinach nenudi... Uz jsem si stacila vsimnout dnesni programi v nekterych skolach - jdete do prvni tridy a tam ticho jak v hrobe. Jako u 8. tridy 🙄 Kde jsou ty casy, kdyz jsem byla v prvni tride a kazdy se hlasil, smal se, probiral zviratka - jejich zivot... Proste to bylo zabavnejsi nez ted.

winka99
autor
21. feb 2014

@kacena4 aha, prepac, nevyznam sa v tom...vygooglila som nieco, okopirujem to sem, ale podla tohto nesedi nanho ani add ani adhd, ake su podla teba priznaky add?
on proste len vela rozprava a tym padom nedava pozor co hovori ucitelka, nepocuje ju, ked keca co je logicke

Dieťa so syndrómom ADHD je veľmi živé, neposedné, často sa samo vystavuje riziku a nevydrží pri jednej činnosti viac ako pár minút. Zvládnuť jeho energiu nie je jednoduché a vyžaduje si to množstvo trpezlivosti nielen z kruhu rodiny dieťaťa, ale aj v školskom prostredí.
    Naopak, dieťa so syndrómom ADD je skôr veľmi tiché, ustráchané a nenápadné, ale taktiež má veľmi veľké problémy s udržaním pozornosti. V podstate má rovnaké príznaky ako dieťa s ADHD, ale s tým rozdielom, že sa u neho neprejavuje nadmerná aktivita, agresivita ani prehnaná impulzívnosť, ale je to skôr plachý samotár.

lauricka
21. feb 2014

@katka1981 mila Katka, posledne, o co mam zaujem, je Ta rozoberat alebo pisat nieco mudre, fakt. Sorry, mam toho dost aj tak. Neber to prilis vazne. Nie je to nic zvlastne. Skoro kazdy tak funguje.

lauricka
21. feb 2014

@katka1981 pozri, skor alebo neskor sa to musi naucit. Ty, hadam, v praci neustale kecas? Urcite nie. Ved by kolegov porazilo. A tiez v skole to nemusi byt prijemne pre ostatnych. Takze o to horsie pre taketo deti. Nehovorim, ze to je len zle. V ziadnom pripade by som to takto nehodnotila.

katka1981
21. feb 2014

@lauricka, mna si sa nedotkla, zastala som sa mamicky. Vies preco ten maly v jedalni keca? Lebo je slaby jedak a nepapa ale keca, nudi sa. Najdi si prispevok od mamicky. Cize zase sa iba nudi. Je len prvak. Mozno mal ist do skoly neskor, mozno nie. Nedavno som citala clanok, ze chlapci neskor dospievaju, ze sa nevedia na hodinach sustredit, ze su hravi atd. Mne len udrelo do oci, ked si napisala, ze ked keca v jedalni, ze ho tak vychovali. Rec je o prvakovi, to je este male dieta.

zita19
21. feb 2014

@winka99 Vies tazko povedat ci je chyba na strane dietata ci na strane ucitelky. Nechcem hanit ucitelky, lebo maju to dnes tazke ale poriadok by si mali v triede spravit samy. Ked sa dieta nudi a keca jej do hodiny je to jej chyba a poznamka to nevyriesi. Este ked som chodila na ZDS mali sme na chodbe na nastenke citat: Znudeny ziak je smrtelny hriech ucitela.
Myslim si, ze poznamka je skratka, ku ktorej sa utieka, lebo nevie, nemoze, nevladze, nechce... zaujat tiredu tak aby deti nerusili.
Ked dieta keca v jedalni pri obede nechapoem preco to vadi. Vsak uz nie je na hodine.
Niekedy nechapem poznamky. Napriklad:
Ziak pri jedeni otvara usta.
No a to si ma jedlo pchat cez usi. Mozno to bolo o tom, ze prezuva s otvorenymi ustami ale vychovny vyznam tejto poznamky zanikol v momente ked ju ocko cital. Rehotal sa uplne nepedagogicky. 😀
Ziak na hodine nahlas prdi.
No ci by prdol ticho alebo prdol nahlas smrad v triede je rovnaky. A pri podrobnom domacom vysetrovani sa zistilo, ze ziak sa chcel vypytat vyprdiet na chodbu ale nebol z hodiny uvolneny. Tak vyprdel sa tam kde bol. Ako ma v taky cas rodic vychovne posobit? Akurat prelozit konzumaciu fazule a kapusty v rodine na piatok a sobotu. 😀

janickacrazy
21. feb 2014

Moja sestra mala presne takú dcérku, v prvej triede ani na stoličke neobsedela, počas vyučovania sa stále hlásila a stále chcela niečo povedat, aj ked ju učitelka nevyvolala, doslovne poskakovala na stoličke celé vyučovanie v podrepe. Bola inteligentná, aktívna, všade chcela byt prvá. A stále rozprávala. No poviem ti, mala štastie na pani učiteľku, nikdy jej nedala poznámku! Brala ju jednoducho takú aká je, vždy jej dala nejakú úlohu navyše alebo poliat kvety alebo utriet tabulu, lebo videla, že dievča má kopu energie. Dnes má mladá 17 rokov, chodí na gympel a je stále ukecaná a veľmi šikovná, ľudia ju majú radi a stále je plná energie. Samozrejme už neskáče na stoličke počas vyučovania 😀 takže kliiiiiiiiiid, chce to len čas.

lauricka
21. feb 2014

@katka1981 nuz, nie je to take male dieta, na to mame rozne pohlady. Ale v com to je, to my neporiesime. Kazda len da odhad alebo svoj pocit. A mozeme byt na mile vzdialeni od reality. Myslim, ze mamicka spravne citi, ze lepsie bude poradit sa s psychologom.

lauricka
21. feb 2014

@zita19 😀 😀

katka1981
21. feb 2014

@lauricka, ano s tym psychologom sa zhodneme.

adkaw
22. feb 2014

ahojky @winka99 ja mám doma presne to isté, tiež ma sedem, vkuse rozpráva, je veľmi spoločenský, s každým sa dáva na ulici do rečí, nikoho sa nebojí osloviť a pokecať 😀 a my s manželom sme skôr tichšie tipy 😀 . Na tento problém nás upozorňovali už učitelky v škôlke a stále na nás tlačili že s ním nie je niečo v poriadku tak sme absolvovali neskutočne vela vyšetrení a testovaní v CPPP a záver je taký že buď ma dieťa poruchu pozornosti alebo nemá ešte dozretý centralny nervový systém takže mame prísť na testy o rok, že je veľa detí ktoré dozrievaju inak ako rovesníci tak to už tak tragicky neberiem, doporučili nám pre istotu odklad takže Miško chodí teraz do nultého ročníka a som neskutočne rada že sme sa tak rozhodli aj ked som váhala, zo začiatku mi pani učitelka hovorila že je veľmi komunikatívny a preto nepozorný ale už sa začína upratávať 😀 pani učitelka je úžasná a zistila že na deti treba ísť odmenami a poslušnosť a pozornosť a nie krikom a poznámkami takže teraz sa deti predbiehaju v tom kto dostane viac nálepiek a potom na ďalší týždeň kto ma najviac môže byť pomocník pani učitelky 😀

lblb
26. feb 2014

ja mám doma tiež ukecané dieťa a s tým aj často spojené problémy. niekedy mi to vadí, niekedy nie, podľa mojej nálady a momentálnej situácie. syn je inteligentný, v škôlke mal naviac nad niektorými deťmi, ale teraz v škole počujem dosť často najmä od vychovávateľky, že je stále vo všetkom posledný, lebo pri všetkom veľa rozpráva - pri obede, v školskom klube keď sa obliekajú von, aj keď sa balia a presúvajú do inej triedy. najprv ma to trápilo ale už to neriešim. jednoducho mi to pripadá tak, že si s ním vychoška nevie dať rady a proste jej s tým kecaním lezie na nervy, akoby jej taký typ chlapca nepasoval. vycítila som to... no keď som sa pýtala učiteľky či nejako nevyrušuje počas vyučovania s tou svojou ukecanosťou, tak mi povedala, že naopak je veľmi aktívny a zhovorčivý a vždy pohotovo reaguje a navyše najlepšie číta z celej triedy. tak som došla k názoru, že je to len problém vychošky. nevie ho tak zaujať, ignoruje ju, je pre neho nezáživná a nevie s ním poradiť. keby skúsila niečo formou povzbudenia alebo malej odmeny, alebo to občas hodila na srandu, takby sa možno obliekal alebo naobdoval skorej ako iné deti... doma to tak tiež skúšame, nekecáme a súťažíme... treba vedieť ako na to dieťa. proste niektoré veci na deťoch nezmeníme. aj mne vadí, že je pri všetkom pomalý, lebo stále brble, ale treba sa na to pozrieť aj z ruhej stránky - možno sa raz v živote dobre uplatnia... vždy lepšie ako by sa nevedel vyjadrovať vôbec... 😎

natiko79
27. feb 2014

Ja mám takéhoto exota doma. V tretej triede sme dokonca mali pokarhanie tried učitelom lebo mal strašne vela poznámok že vyrušuje na hodine.Strašne vela rozpráva.Ale keď šiel do prvej tak aj velmi vela toho vedel.Tak sa tam aj nudil a ešte k tomu tá jeho utáraná pusa a problém bol hneď na svete.Teraz je štvrták a je to už lepšie poznámku má tak raz za 2-3 týždne niekedy aj mesiac bez.Bola som s ním aj u psychologičky aby sa vedel sústrediť aj to mu pomohlo.teraz je aj starší tak si uvedomuje že nemôže len tak niečo tresnúť do éteru lebo ho práve niečo napadlo.Tvoj je len prvák on ešte dozrie a bude to lepšie

Strana
z2