Rada ohľadom matematiky prváka
Dobrý den,prosím vás o radu týkajúcu sa mojej dcéry prváčky.Ako isto viete,tento rok je veľmi náročný, pre všetkých.Mám problem s dcérkou,ktorá dostáva horšie známky z matematiky.Problém podľa mňa,ale nespočíva v mojéj dcére,ale v spôsobe, akým im učiteľka dáva päťminútovky.Dáva im príklady typu 19-7+5=alebo18-12+4=
Ide ale o to, že malá to vypočítať dokáže bez problémov,ak to ma napísané na papieri,učiteľka to od detí chce z hlavičky,aby na papier písali iba výsledky,co je podľa mňa cez čiaru.Opravte ma ak sa mýlim.Otatné deti, čo poznám takéto príklady v prvom ročníku vôbec neriešia z hlavy.Prosím o radu.
áno, je to učivo pre 1. ročník... Majú to zvládnuť. Viem, lebo tiež učím....
@otrubulka ja učím tiež, ale z hlavy to počítať určite vedieť nemajú. Veď sú prváci, prečo keď sa majú niečo naučiť ich hneď odradiť zlými známkami. Keď učiteľ vie, že s obrazovou predlohou to vedia, nechapem načo od všetkých vyžadovať spamäti.
Veď boli dlho doma.....
Teraz mám tretiakov, viem, ze 3 nejde premena jednotiek, tak im priklady predpisem, nech majú čas na počítanie. Viem, že vedia, len potrebujú čas, niektori na pochopenie, niektorí na napísanie.
@akab No neviem, ale asi ako kde. Ale tu sa na to nesťažujú. Idú pekne postupne, najprv robili len klasiku s 2 a teraz s 3 a nik nemá s tým extra problém... . Môj syn prvák taktiež. Veľmi dlho opakovali do 10 a teraz opakujú do 20 a ide im to krásne... . Každý jeden deň doma opakujeme a syn sa nesťažuje, že je toho veľa alebo čo.. . Keď majú od začiatku dobrý systém, dá sa to. Samozrejme, že zo začiatku neboli známky hneď. Ale teraz, keď už opakujú, tak áno. Nik si nekazí známky... .
Alebo máme skvelú učiteľku? Alebo sú naše deti také šikovné? Možno oboje a možno nie. Viem, že niektorí potrebujú viac času, ako iné deti... . To je samozrejmosť. Ale takisto nemôžu byť predsa všetci jednotkári... . Niekto nie je celý život s matikou kamarát. Napr. Ja 🤣
Ja len pozerám, ako si väčšina a aj učiteľky myslia ze matika je o drilovani príkladov a o počítania na rýchlosť. Nam na gympli dal učiteľ na písomku vždy typ príkladu, aký sme predtým nepočítali, tam bolo pekne vidieť kto rozmýšľa a kto sa len učí postupy. To bolo sťažností, že takéto príklady sme nemali a pod. Hold matika je hlavne o premýšľani a nie memorovani scitacich rodiniek.
@sidicek Vies, na to, aby clovek vedel vyriesit narocnejsie ulohy (take, ktore predtym neriesil) potrebuje nadhlad a ten nadhlad sa ziskava prave aj pocitanim tych jednoduchych uloh a cim viac ma dieta napocitane, tym skor ten nadhlad moze ziskat a moze potom premyslat o tych narocnejsich ulohach. Ked bude musiet nad kazdym poctovym ukonom dlho premyslat, tak k tym narocnejsim myslienkam sa ani nedostane. jednoducho musi tie svoje zavity trenovat. A trenovat roznymi smermi, aj takymito poctami. Inak je velmi zaujimave, ze ludia, ktori nikdy matiku neucili, vedu siahodlhe debaty o tom ako ucit🙉
@dandrum Otazka je, ci je to iba problem tvojej dcery alebo vacsiny ziakov v triede? Lebo ak si myslis ze to robi tvojej dere problem preto, lebo je to na prvy rocnik prilis komlikovane, mali by s tym mat problem aj ostatne deti a teda vacsina triedy by mala mat zle znamky z matematiky.... opytaj sa dcery ake znamky maju spoluziaci alebo sa porozpravaj s rodicmi a ak ma vela ziakov z toho zle znamky, tak je priskoro ich to ucit.
Wouw. Odpadnem!! Mam prvacku, žijeme v rakúsku. Známkovánie až od druhého ročníka a takéto príklady riešia len v ich zositoch písomne. Z hlavy nie. A už vôbec nemávaju 5 minútovky ci niečo na cas. Tu by vás za takéto prístupy k prvkom učitelia ukamenovali. Jedine "pisomky" co mávajú sú skôr, ze sa majú cez týždeň naučiť napr 5 slov a 1 vetu, po týždni to majú učiteľke napísať do zošita. Matika skôr ľahká všetko v zositoch, nič z hlavy, žiadne retazovky.
@dskjhfdlkdjhl tak je snáď rozdiel medzi precvičovanim počítania a drilovanim na rychlost
@sidicek v tejto debate nejde o rychlost, ide o to, ze deti maju nieco pocitat v hlave, bez pisania na papier, pre istotu som si znovu precitala uvodny prispevok. A pocitanie takychto prikladov je pre deti v tomto veku skor hra, pokial z toho rodicia neurobia kovbojku kvoli znamkam.
Ale moj predosly prispevok bol tak trochu o niecom inom.
@andreatytler bohužiaľ ma problém viac detí,rodicia majú dokonca fb skupinu ,kde si píšu nové skúsenosti.Ja som chcel len väčší okruh informácií, keďže nie som pedagóg.Nemožem riešiť problém pokiaľ nemám informácie.Čo viem je , že s pani učiteľkou to majú rodičia ťažké každý rok, pretože ona učí iba prvákov.Chcel som vedieť či je to štandardný spôsob výuky.Potvrdilo sa mi, že nieje.
Nehnevajte sa ale v matike, hlavne na začiatku je najdôležitejšie naučiť sa základ... . V prvom- najdôležitejšom ročníku, je to vedieť rýchlo počítať jednoduché príklady. Ako sa môže ďalej rozvíjať logika a logické príklady, keď deti nebudú vedieť koľko je 3 + 5 +10 alebo budú to počítať príliš pomaly? Aj škola musí mať určité tempo. Treba si uvedomiť, že v škole nie je toľko času a prebrať treba všetko učivo a splniť všetky plány, osnovy atď... Kde všetko na seba nadväzuje. A musím povedať, že sa doba zmenila a práveže toho "bifľovania" už nie je ani zďaleka toľko, koľko bývalo... . A to je dobre, zostalo len to nevyhnutné.
@dandrum je na danom ucitelov aku formu vzdelavania si zvoli, dolezite je aby splnil vzdelavacie osnovy, mozno nie je problem v ucitelke, ale v dietati - moze mat problem so sluchovou pamatou, t.j. nedokaze si zapamatat sled udalosti ktore su mu povedane ustne a preto ma problem s pocitanim, ale to by mohlo mat problem aj napr. pri diktatoch ktore sa tiez riesia sluchovou cestou
@otrubulka ja si myslím, že dcéra má dobrý základ,napriek tejto koronakríze,mne sa skôr zdá, že ste nepochopili moju prvotnú otázku
.tj či je normálne (štandardné) skúšať deti spamäti príklady na známku typu 17-12+5 ????kde deti nevidia príklad,musia si ho predstaviť.10 príkladov v jednej päťminutovke.
@dandrum Sice si sa to nepytal mna, ale je to normalne a tieto retazovky sa pocitali aj pred 50-timi rokmi a pocitaju sa aj teraz a nie je na tom nic strasne, ani tazke, ani nic nevhodne.
@dskjhfdlkdjhl 50rokov????ale no, ja som potom chodil do školy asi mars,alebo inú planétu a to nemám ani zďaleka 50
@dandrum tak ja mam 50 a veru sme taketo retazovky bezne pocitali, na uplne obycajnej zakladnej skole. Takze mna to neprekvapuje a nepripada mi to vobec nevhodne.
@dandrum ja som sa k tomu už vyjadrila. Môj syn, prvák, nemá s takými príkladmi problém. Ľahko ich vypočíta. Mne takéto príklady prídu štandardné. Skúste sa pozrieť na vec aj z iného uhlu. Či naozaj dcéra nemá problém zapamätať si príklady, či si nezamieňa čísla atď. Dobré je príklad pri takomto učení zopakovať. Keď poviete 3+10-1, nech si ho povie aj ona a až potom nech povie výsledok. Tak som začínala aj ja. Až neskôr skúšať tak, že povie rovno výsledok. Skúste zájsť za tou učiteľkou, určite vás neodmietne, normálne sa porozprávať, nech vám ukáže akým spôsobom sa to doma dá naučiť.
@dskjhfdlkdjhl ano aj ja som ich počítal,ale nie v prvom ročníku.To mas dobrú pamäť , keď si v 50 pamätáš co si počítala v 1 ročníku 🙂,
Keď si spravíš screening príspevkov vo vlákne,tak si ľahko vypočítaš, že viac je proti ako za (vrátane učiteliek)
a to mne úplne stačí.
@dandrum Tak ak Ti to staci, tak je potom vsetko v poriadku. Otazne je, ze kolko z tych, ktore Ti pofukali boliestku, bolo naozaj aj kompetentnych😉 A otazne je, ci Ti to vobec pomoze, lebo ak to raz dcera potrebuje trenovat, tak je uplne jedno, ze Ti nejake anonymne stvorenia napisali, ze nepotrebuje.
Tu nejde o tie príklady, ak má prváčik vhodné pomôcky a podporu takéto reťazové príklady veľká väčšina detí zvládne vypočítať.
Ja vidím problém v prístupe učiteľky, v časovom strese, známky majú byť zjavne motiváciou k lepšiemu výkonu. Smutné.
My tým deťom nemáme ukazovať aké sú neschopné, pomalé, lenivé... ale im ukázať aká je matika krásna.
@behulka Len ten pristup ucitelky mame podany od niekoho, kto vlastne na tej hodine ani nebol, vie len info od dieatata, takze by som cely tento vylev zakladatela brala s rezervou. Mna by napr. zaujimalo, ako by nam to opisala ucitelka, nie nejaky frustrovany otecko.
@dskjhfdlkdjhl áno, súhlasím, no pre mňa je už známkovaná písomka na čas v prvom ročníku nie dobrou vizitkou súčasného školstva. Aký je dôvod, že prváci dostávajú známky ? Čo tá známka o dieťati vypovedá ? Ja som teda už pár rokov zo školy vonku, no v prvej triede sme známky nemali, ani na vysvedčení.
@behulka znamka by mala informovat rodica a dieta, ako na tom dieta je. To, ze rodicia z toho robia nieco, co stresuje ich aj deti, to uz je problem rodicov. Ja znamky u svojich deti neberiem ako nieco stresujuce-ked dostanu napr. 2, tak jedine co zistujem je, ci to vedia, a teda to bolo len nejake nahle oblbnutie, alebo ci potrebuju nieco vsyvetlit. Keby som videla, ze nemaju na lepsie, tak to prijmem a zijeme dalej. Lenze niektori rodicia si riesia na detoch svoje zlyhania a potom su na vine znamky. Znamky za to nemozu.

Aj ja mám prváka a príklady takéhoto typu mi prídu úplne normálne. Tiež také počítajú z hlavy. Nevidím v tom problém. Zo začiatku aj môj syn robil chyby ale teraz urobí maximálne jednu. Počítajú normálne do 20 z hlavy... . Chce to len cvik a trpezlivosť.... Dá sa to určite zvládnuť. 😊