icon

Rastie z nášho dieťaťa niekto iný?

evulkara
2. jún 2012

Zasa prosím o radu, máme syna 6,5 roka adcérku 15 mes. a máme menší problém zo synom. No možno nemáme, len som si ho už vplivom rečí urobila. Ked som bola tehotná, velmi sme si želami dievčatko, a bum po ultrazvukoch a tak, prišiel chlapček. No 2 týždne som mala taká depresiu, ako... ale ked už nebol dievčatko, snažila som ho stále rozmáznávať, mojkať, hladkať, čičíkať a ... Nakoniec je to chapan, ktorého vobec nebaví velmi žiaden šport, ked som ho chcela dať na fotbal, prosil, že ide na angličtinu, a ked som ho prihlásila na tenis v školke, rozplakal sa, že chce isť s dievčatami na výtvarnú. Vonku, ked sme nekope si luptu, nenaháňa sa, ale zbiera si skalky, mne trhá púpavu, bozkáva mi ruky a hrá sa mi z vlasmi... No a akože "moje kamošky" ma už pol roka prepadávajú, že mi z neho rastie nejaký homosexuál alebo tranvestita!!! No je to normálne, ja si myslím že hej, ale už teraz ani neviem, vraj by mal robiť chlapčenské veci. Dokonca, ked mal 2 roky, povinne sme museli kúpiť kočík, kuchynku, mikrovlnku ... Rád kreslí, aj kriedami na chdník, číta si. Robím niekde chybu? Mám mu vštepovať čisto mužské veci?

Strana
z4
buffinko
4. jún 2012

@zajaciq, neviem koľko transsexuálov osobne poznáš - ja dvoch a často sme túto problematiku z ich pohľadu rozoberali. . dievčenské telo ale chlapec dnu. jedna/jeden podstúpil zmenu pohlavia, čudovala by si sa, ale takých ľudí je na Slovensku spústa. .druhá zmenu pohlavia nepodstúpila v čase, keď som ju spoznala, neviem ako teraz, odišla do zahraničia a nemáme už kontakt. táto sa snažila zaradiť do spoločnosti (kvôli rodičom hlavne), randiť s chalanmi ale trápila sa....a poznám aj homosexuála, bývalého spolužiaka. aj ten sa snažil svoju orientáciu skryť - nehlásil sa k homosexuálom, ale z času na čas sa to jednoducho nepodarilo. ani jeden by si dobrovoľne svoj údel nevybral, spoločnosť je veľmi netolerantná. neverím, že výchova resp. prostredie môže určiť sexuálnu orientáciu či už vedome alebo podvedome. pekne príčiny popísala @nibiru
ešte k téme - moje najobľúbenejšie hračky boli autíčko a vrtuľník, a som "normálna". všetci chlapi, ktorí k nám prídu na návštevu sa vrhnú na kuchynku, žehličku a kočiare....to len my dospelí máme predsudky, s čím a ako by sa malo dieťa hrať, ako by sa malo správať, aby pasovalo do tabuľky.

zajaciq
4. jún 2012

@buffinko ale to, ze si zena vyberie trikrat po sebe alkoholika za muza si tiez "vedome nevybera". takze co sa transexualov tyka sa nevyjadrujem, ale co sa tyka vyberu sexuality, tak tam nie je o com, predsa ked sa dieta narodi, je len predlzenim matky a diferencovat sa psychicky, subjektivizovat sa zacne, ked sa na nho zacne hovorit a pridu prve frustracie..homosexualita a heterosexualita sa riesia v rannom detstve a nema to nic s vedomim vyberom ako som uz nie raz zopakovala. nikto na svete si nevybera jeho vlastnosti, napokon.. len si ich "trpime" 😀

buffinko
4. jún 2012

@zajaciq - lenže väčšina vedeckej spoločnosti sa už prikláňa ku genetickému zdôvodneniu homosexuality a viac menej sa len debatuje, do akej miery je to vec genetiky a do akej miery environmentálnych vplyvov (hormóny, imunitná odpoveď matky...)
viem, že Ty si nepísala o vedomom výbere (len som vyjadrila svoj názor, že si nemyslím, že výchova môže ovlyvniť sexuálnu orientáciu vedome - aj také teórie boli, alebo podvedome na základe skúseností ako uvádzaš Ty) 🙂
ale veď počkajme ešte pár rokov, na čo prídu vedci 🙂 či už je príčina taká alebo onaká, nijako neovplyvní sexuálnu orientáciu dieťaťa, či sa hrá s bábikami alebo autami, či radšej kreslí ako športuje...

lujza123
4. jún 2012

@evulkara ahoj necitala som celu diskusiu ale to co mas za hlupe kamosky prosimta? Preco by mal byt kazdy chalan co sa nebije homosexual? Ja by som take sliepky co mi toto povedia okamzite poslala do pi...
Ja neviem kde ludia beru pocit ze kazdy chlapec musi byt agresivny hyperaktivny macher a dievcatko poslusna zakriknuta pipka ..to su len hlupe staromodne predsudky, ver tomu ze minimalne 20% ludi sa v detstve a dospelosti vobec nespravalo typicky pre svoje pohlavie
. Si pozri niektore diskusie tu typu manzel ma tyra, manzel alkoholik a podobne...myslis ze je naozaj vyhra ked chlapec a potom chlap je agresivny? To ako sa sprava tvoj chlapec vobec nieje problem, podla mna s neho vyrastie citlivy mozno umelecky zalozeny muz - gentleman ..proste je taka povaha iny nebude. . A kludne sa moze stat ze tvoja dcerka bude divoch za 5 chalanov.
A ze sa hra s kuchynkou? No a? Ktore male dieta sa nerado hra s kuchynkou? Alebo s macikom? Skolkari to robia , opakuju a napodobnuju maminu uplny normal. A to ze je niekdo taky obmedzeny ze malemu chlapcovi nedovoli sa hrat na opatrovanie babiky/macika alebo ze dievcatku nedovoli/nekupi lego alebo auticko lebo sa to nepatri tak je to jeho problem a zbytocne tym ublizuje tym detom.
A posledne co som chcela povedat ze moj dobry kamos je gay..nevyzera tak, normalny chlap, ziadna vykrutena buzna a on bol cele detstvo najvacsi vymyselnik, cele detstvo(aj doteraz) aktivny sportovec.....takze to ako sa sprava v detstve vobec ale vobec nema vplyv na sexualnu orientaciu v dospelosti

zajaciq
4. jún 2012

@buffinko vedec je kazdy clovek, co si robi akademicke vzdelanie, cize III.stupen a vyssie.. to je kazdy druhy clovek, s ktorym som ja denne v styku, vobe nemam pocit, ze veda je o istote a uz vobec nie, ze su ti ludia nieco viac a maju zarucene pravdy. pokial ja viem, tak ziaden homo-gen nie je urceny. a ked sa vacsina vedeckej spolocnosti priklada ku genetickemu zdovodneniu- tak si tym sami se.u do huby, pretoze by to znamenalo poruchu, chybu voci heterosexualnej, majoritnej spolocnosti, a kde je potom tolerancia ? ved homosexual nie je chory ani hlupy a ni nijak inak deficientny clovek 😀 je len diskriminovany..stale.
a co pod pojmoj vychova myslis? to kedy das prvy prikrm a co detom nepustis v televizii? pre mna je vychova vsetko...napriklad to, co moze jedno dieta traumatizovat nemusi druheho a pritom zdielali rovnaku realitu, rovnaky zazitok, rovnaky sok.. vychadzajuc z tychto faktov jednoducho rodic by mal prijat to, ze neovplyvni v zivote svojho dietata vsetko (to ale neznemana,ze by sa nemal snazit :D)

frola
4. jún 2012

@evulkara absolutne to neries, je to uplne normalne. "kamosky" posli do pr.ele. ty si musis svojho syna zastat. ani psychologa by som neriesila. nemas dovod. nahodou natrafis na nejakeho blbca a este ta utvrdi v tvojich obavach. tvoj syncek je uplne v poriadku. nie je jediny 😉
@zajaciq poznam rodicov tu z okolia, ktorym sa narodilo dievcatko. jej otec je pediater a ked si pozeral odbornym okom svoju vnucku nieco sa mu nezdalo. mala chlapcenske crty. dali ju vysetrit a zistili ze vnutri ma muzske pohlavne organy.
a ako si mozes byt tak na 100% ista ze homosexualita nie je dana ale ziskana? nerozumiem tvojim argumentom.

nikush
4. jún 2012

@evulkara "vdaka" za take kamaratky, poslala by som ich niekam, nech sa staraju o svoje deti. bola by som nadmieru rada, ze mam takto kreativne zalozeneho syna. moj brat sa so mnou hral v jednom kuse s babikami, auta ho nezaujimali, az pokial otec nezacaj jazdit s kamionom. je to uplne normalne. noa co? tak ma ine zaujmy ako iny,...tipiske pre slovensko- nezapada do 30rocnej normy, tak uz musi byt automaticky iny, nenormalny, inak orientovany a ja neviem co este....pane zem, ale vo mne vree 🙂

frola
4. jún 2012

@zajaciq to znamena ze napriklad ked ma jedno dieta z niecoho traumu tak ho to moze ovplyvnit tak ze sa z neho neskor stane homosexual??? 😕

zajaciq
4. jún 2012

@frola no pretoze ani heterosexualita nie je nieco s cim sa narodis? musis k tomu dospiet zazitkami, interiorizaciou reprezentacii a idealov ? ci si myslis, ze sa narodis a mas v hlave kopu myslienok a jedna z nich je, ze si raz vezmes muza a budete mat kopu deti? no ja na tuto temu koncim.

a este k tomu poslaniu kamaratiek niekam.. kazdy si vyberame priatelov a kamaratov podla toho aky sme my sami, nie je vzdzy lahke protirecit blizkej osobe, hlavne ak my sami si nie sme nacisto s problemom..

zajaciq
4. jún 2012

@frola nie nie, to som uviedla na priklad,ze spolocne zdielana realita nemusi mat rovnaky dopad na dve rozne subjektivity (psychiky). takze to,ze niekto je vychovavany v kompletnej a fungujucej rodine, nema ziadne zaruky v tom,ze ci bude heterosexual alebo nie.

frola
4. jún 2012

@zajaciq vsak ale co maju spolocne sexualita a predstava o tom ako budem zit? to spolu predsa nesuvisi.

buffinko
4. jún 2012

@zajaciq, a si predstav, že nielen Ty si v styku s akademicky vzdelanými ľudmi 🙂 možno neuveríš, aj ho mám 😉 presne tak, veda nie je o istote, aj Ty zastávaš len určitú TEÓRIU. akú máš istotu, že Tvoja je správna 😉
gén homosexuality - čo takt oblasť Xq28? 😉 aj tam je viacero zaujímavých teórií...

čo sa týka predstavy o výchove - ach joj....myslela som, že je jasné, o čom sa bavíme....hm, asi nie.

tkmama
4. jún 2012

@evulkara Môj syn je presne taký istý ako tvoj. On sa hrá v kuchynke a dcérka túruje autá. Ja so tiež ako malá milovala autíčka a autodráhy a som normálna (myslím🙂). Kamošky sú asi trochu mimo. Neznášam škatuľky a tvoj syn asi tiež nie. Prosto je svoj a vie, čo ho baví. 😉

bbtina
4. jún 2012

Ako vobec by som to neriesila.podla mna vyjadrenia kamaratiek su hlupe a mam pocit,ze aj ludia s podobnymi nazormi,ktori sa tu vobec zaoberaju moznostou,ze by mohol byt iny. Pre pana,ved je to stale dieta a nerobi nic ine,len sa hra. Kto povedal,ze auto je vyslovene chlapska zalezitost,vari zeny nesoferuju? A chcem vidiet chlapa co sa nepozrie na peknu zenu,ved aj babika je svojim sposobom zena.tvoje dieta je uplne normalne

ivka225
4. jún 2012

Nerobíš žiadnu chybu, buď rada, že je milý, príjemný a citlivý. A potrebné návyky určite získa v kolektíve detí. Všetko je v poriadku, neboj sa.

444321
7. feb 2016

Môžeš byť rada že nieje tak6 ako ostatný chlapcy v jeho veku že bije dievčatá atď...
😉

wallaby
Autor odpoveď zmazal
nada1326
8. feb 2016

@evulkara moj syn chodi tiez na vytvarnu. Krasne kresli a ja ho v tom ppdporujem. Na sportovy kruzok by som ho nedohnala ziadnym sposobom. Aj ked futbal si zahra. Zahra sa aj typicke chlapcenske hry ako na vojakov a tak,ale nema problem sa so sestrou zahrat aj nieco dievcenske. Mne nikto nikdy nepovedal ze z neho moze vyrast homosexual. Kvoli comu? Ze je citlivy a kreativny? To nie. A kamosky.... Na ich reci by som sa vykaslala

horana
8. feb 2016

Od zalozenia temy presli 4 roky, u takychto tem ma vzdy zaujima ako to dopadlo, ci je problem stale taky horuci.
Alebo ci kamosky uz volky nevolky museli zmenit temy drbov a rozoberania niekoho ineho, kedze to, ako predpokladam uplne vysumelo 😉

wallaby
8. feb 2016

haha to som si ani nevšimla že je to tak dlho od založenia :D...

waitinka7
17. feb 2016

No ja som sa minule od jednej známej (maminy druháka) dozvedela, že jej syn bol na karnevale princezná....tak to ja by som už asi nepripustila...

Strana
z4