Reálne skúsenosti s riešením šikany/agresie v škole

2. dec 2023

Zdravím, chcem sa opýtať tých, ktorí ste to reálne riešili, aké sú možnosti učiteľov, školy, ale aj rodičov pri agresii detí v triede.
Ide o to, že moje dieťa, 2.ročník ZŠ, má v triede skupinku chlapcov, s ktorými sú neustále problémy. Chlapci vyrušujú, bijú sa, bežné sú facky aj škrtenie. Aj keď moje dieťa nie je priamo obeťou šikany, viacerí rodičia máme pocit, že je potrebné zasiahnuť, pretože toto správanie vplýva na všetky deti. Rodičia "problémových" chlapcov viac menej nechodia na rodičovské a problémy neriešia. Aké možnosti má v takom prípade učiteľ, resp. škola? O pár dní máme rodičovské a chcela by som vedieť, s čím môžeme argumentovať. Školský poriadok som si samozrejme naštudovala. Je ale reálne, aby boli nejak tieto "problémové" deti postihnuté, resp. ich rodičia, alebo to my ostatní musíme proste len znášať, prípadne preložiť dieťa na inú školu?
Vďaka za každý postreh.

klementinka58
2. dec 2023

moze skola poziadat rodicov pisomne aby sa dostavili, ze sa ide riesit dolezita vec ohladom ich deti, ak aj to odignoruju rodicia, moze skola podat navrh na kuratelu , ze deti su problemove a ze prosia o dozor nad rodinou, kuratela nasledne moze konat dalej, cize sledovat rodinu, spolupracovat so skolkou a v krajnom pripade dieta umiestnit v lvs kedze su to deti prveho stupna

terezka1947
2. dec 2023

Zlú skúsenosť mám....a rovno napíšem,že záleží od triedneho a potom vedenia školy.
Triedni učitelia nechcú ísť do konfliktov s rodičmi,tak šikanu ignorujú,zľahčujú a dieťa,kt.sa problém robí je obvinené z vymýšľania.
Tiež syn nebol priamo účastník,hoci občas sa mu ušlo tiež,ale rodičia toho sikanovaneho chlapca nakoniec dieťa premiestnili na inú školu,agresor ostal.
Sklamaním bolo,že ani rodičia ostatných detí,kt.robil zle sa nechceli pripojiť s rodičom toho chlapca. Z celej triedy sme boli podpísaní iba 3rodicia. A triedny sa k nám nepripojil. Všetko bolo zametebe pod koberec.
Ale som zvedavá,čo urobíš teraz,lebo agresor sa ozýva opäť....ale už nie tak na spolužiakov,ale mladších,kde si ich odchytiť na wc.
Bohužiaľ,teraz je doba-tolerancuw,rešpektovania -akurat ich chápem v zmysle,že nemiesam sa,nie moja vec
Ale keď sa raz bude týkať mňa,budem rád,keď ma niekto podporí. Len aby sa mi potom neotocili chrbtom tak,ako som sa ja tváril,že nevidím,nepočujem😔
Šikana vždy bola a bude,ale vždy sa niekde stopla. Keď nie doma,tak v škole.

gelifil
2. dec 2023

99% pripadov konci prestupom na inu skolu....nasa uzasna slovenska mentalita je taka, hlucha, slepa, posrata...

barborachors
2. dec 2023

Naco zasa desiata tema o sikane?? Ved som pisala ze treba ist za tym deckom a nahukat na neho. Zazila som a vec sa vyriesila v sekunde. Co furt riesite ucitelov, skolu? Co oni s tym? To akokeby si sa stazovala SBS karovi v bille, ze predavaju pokazene maso.

luuubik
2. dec 2023

Žiaľ, aj keby chceli (čo veľmi často nechcú) to v škole riešiť, majú značne oklieštené možnosti. Tu treba uplne zmenu zákonov, postupov. Veeeľmi výrazne páky na tých, čo šikanujú aj na ich rodičov plus ochranu šikanovanych. Pod petíciu za takéto zákony by som sa aj podpisala.

deti95060810
2. dec 2023

@barborachors nemáš pravdu...v prvom rade má škola riešiť šikanu...hádam nie Okresný úrad ....🙄

adka176
2. dec 2023

Mňa by to tiež zaujímalo, čo by ste vy rodičia robili na strane triedneho učiteľa.... možnosti sú také aké sú... môže tak maximálne pozvať rodičov, ktorí si aj tak budú obhajovať svoje nevychované decko, oni mu akože dohovoria, ale zmena len na malinkú chvíľku takže žiadna... navrhnuté pokarhania a dvojky, trojky zo správania dnes deťom nič nevravia... absolútne žiadny odstrašujúci vplyv.... volať policajtov? Strážiť tie deti Non stop? Alebo ho vylúčiť zo školy ako? Dnes na to nie sú páky...
Aké sú ďalšie možnosti?
Neustále vychovávať cudzie nevychované deti, ktoré sa vychovávať v takomto veku už ani nedajú... školy to môžu donekonečna riešiť pohovormi, napomínanim, neustálym dozorom, ale tie deti si spôsob nájdu....po škole, na internete....je to strašná hnusná doba....ale vinu hľadajme v SEBE ako v rodičoch ....ako vychovávame alebo nevychovávame svoje deti...
Všetko to vychádza z rodín...dobre sa hádže vina na školy... školy to neriešia... riešia....ale moc možností nemajú....

deti95060810
2. dec 2023

bohaté skúsenosti....
bola šikanovaná aj dcéra, ale až ako medzi poslednými deťmi - teda vo vyššom ročníku.
V nižších ročníkoch deti odišli do iných škôl...
oslovila som aj riaditeľa - tr. učiteľka mi rovno vysvetlila, že ona sa ocinka jedného z tých chlapcov bojí - taký psychopat a je v podstate rada že ani nepríde na rodičovské.
V tr. boli 3 chlapci , ktorí šikanovali deti. Navrhla som ,aby ich rozdelili aj do iných tried. učiteľka z vedľ tr. odmietla zobrať žiaka čo len jedného, že ona si s ním nedá rady - a tak zostali všetci traja spolu v jednej triede. potom tr. uč. odišla na MD - a tr. bol učiteľ - bolo to o čosi lepšie.
ale aj tak dcéra bola rada že skončila 9 ročník a odišla kdesi úplne inde a viac sa s nimi nechce ani stretnúť...
riad. mi ešte vtedy povedal, že on keby im aj dal 3 zo správania - chlapcom je to jedno a rodičom dupľom - že on nemá čo spraviť tým chlapcom...

evinka400
2. dec 2023

@barborachors tvoje riesenie vyzera jednoducho, ale nie kazdy dokaze nahukat po cudzom dietati. A ty ako rodic zhukaneho dietata by si nebola nadsena, hlavne ak by si ziadny problem nevidela. Urcite by si po tej rodine vystartovala. To moze celu situaciu velmi skomplikovat v neprospech toho sikanovaneho dietata. Nakoniec z neho este urobia agresora. Na prvom mieste ma sikanu riesit ucitel, riaditel, zriadovatel ak nepomoze, tak skolska inspekcia atd. Ako uplne prve vsak treba oslovit rodicov, ci vobec vedia co sa deje. Neodporucam ziadne hukanie po cudzich detoch, nikdy nevies ako retazovu reakciu to moze spustit.

deti95060810
2. dec 2023

@adka176 rodičia... s dcérou chodil jeden polocigán, ktorí šikanoval deti. keď šikanoval deti on - čo bola väčšina - tak ocinko sa len usmieval a bol viac menej spokojný s výkonom svojho syna...ale akonáhle jeho synovi spravil niekto niečo - to okamžite nahodil národnostnú otázku - že jeho dieťa je polocigán a on to tak nenechá aby niekto jeho dieťa šikanoval a dá to na súd a bla bla bla....
takže aj takýto "jednoduchší" sú medzi nami...a čo s nimi má robiť učiteľka ....

mondolina
2. dec 2023

už som to tu písala, budem sa opakovať.
Môjho prváka šikanoval jeden chlapčisko, zatváral ho na záchode a tak.
Tak ráno keď som prišla so synom do školy, posadila som sa vedľa dotyčného a s úsmevom som mu pošepkala, že nech okamžite prestane, lebo bude mať problém.
zabralo. odvtedy bol pokoj. a to mi stačí.

terezka1947
2. dec 2023

@barborachors dieťa pre teba nie je relevantný partner na riešenie problému. Čiže nie,nemôžeš nabehnúť a nakricat na cudzie dieťa.
@adka176
Ja sa učiteľom nečudujem,že sa boja,že nechcú ísť do konfliktu,že,že,že ...aj ich plné chápem,lebo často nie deti,rodičia sú problém.
Ale vážim si tých pedagógov,kedy síce aj váhavo,ale postavia sa k situácii aspoň férovo,spravodlivo alebo aspoň vyvinú snahu o riešenie,nejako začnú.
Už to kvitujem.
Bohužiaľ,rodič nemá vážnosť ,kde ešte učiteľ.
A výsledky vidíme.

klementinka58
2. dec 2023

ja co mam skusenost z pedagogickeho hladiska tak jeden chalan co sikanoval ineho a aj mu ublizil na zdravi tak sme rozmyslali ze skola by mala podat trestne oznamenie. Lenze riaditel to nechcel ze to ma podat ten konkretny ucitel co mal dozor a to uz samozrejme kolega sa s tym nechcel natahovat, ze ved to su roky sudnych tahanic a dokazovani. Uz raz iny kolega podal trestne oznamenie na ziaka za ublizenie a 8 rokov sa to tahalo. Cize keby to urobil riaditel za skolu tak by to bolo lepsie ale vacsinou kazdy od toho dava ruky prec, skola sa boji tahanic, jednotlivec sa tiez nechce s tym natahovat.....

mamina7070
2. dec 2023

vsetko zavisi od riaditela ci toleruje sikanu na skole a aj od ucitelov
sikana sa musi rieist v skole oni na to paky maju len teda vo vychovno vzdelavacej institucii co je skola casto ucitelia zabudaju na tu prvu cast vychovnu

zo strany rodica treba trvat na zapisoch o sikane dokumentovat ak je zranenie trvat na zapise papier od lekara oslovit CPPP a kuratelu a inspekciu ak skola nekona

ak je ale alibisticky ucitel a riaditel tiez ostane ti len prelozenie na inu skolu kde taki nie su
este horsie je ak dieta sikanuje priamo ucitel tam uz jedine zmena skoly

barborachors
3. dec 2023

Tie co ste mi tu pisali ze nemam hukat na cudzie decko, ja na decko nehukam. Pisala som v inej teme ze ked sme my sikanovali tak prisla babka a nahukala a my sme prestali sikanovat. To je cele.
Dalej, som ucitelka a nikde ale absulutne nikde nemas v skolskej odbornej praxi ukotvene ze mas ty ako pedagog riesit sikanu. V svk zakonoch to tiez nikde nemas. Cez odbory som sa tiez nikde nic nedozvedela. Dalej citajte aj medzi riadkami trochu tych ucitelov a razom pochopite ze ucitel fakt nic nezmoze, proste nema na to paky resp oporu v zakone a sikana sa neda dokazat, kor ak sikanter ma psychopatickeho ocinka alebo sponzoruje skolske turnaje tak sa skola boji. Co to nechapete??? Nie je to take ciernobiele ako by sme chceli.

barborachors
3. dec 2023

@terezka1947 ale mozes. Kedze nemas na to zakon, bud das dieta prec zo skoly alebo sa so sikanterom porozpravas. A ver mi, inak by si pisala, keby tebe doma dieta sikanovali.

terezka1947
3. dec 2023

@barborachors mne dieťa šikanovali.
A napriek tomu nie je relevantný partner na riešenie šikany pre teba dieťa,ale jeho rodic.

mandinka
3. dec 2023

Šikanuje decko-vedome, nie rodič. Rodič o tom častokrát ani netuší a nik nevraví o kričaní, tobôž bitke. Častokrát naozaj stačí z pozície rodiča dať dieťaťu šikanátorovi najavo, že sa o tom vie a nebude sa to ďalej tolerovať a rešpektovať. Školy v tomto bývajú často veľmi krátke. Šikanátori na základe toho nadobúdajú pocit nedostihnuteľnosti. Dnes sa pestuje zvláštna kultúra, že sa cudziemu dieťaťu na ulici nesmie ani slovo povedať, ani krivý pohľad venovať. Nie tak dávno bolo bežné,že vystrájajúce deti na verejnosti umravnil ktokoľvek dospelý, a deti mali väčší rešpekt. Dnes majú len bohorovnú suverenitu a nadmerné sebavedomie vo všetkom, s tým spojenú stratu zábran na úplne akékoľvek správanie

bielavila
9. dec 2023

@barborachors to si robis prdlel vsak?🤣🤣🤣 co s tym ma skola? Ucitel? No vsetko s tym maju, je to ich psia povinnost riesit to a aj to vyriesit, ale mat aj pravdu sk by ucitel a skola od toho dali ruky prec tak to decko co mi sikanuje dieta by som si odchytila a nielen ze by som na neho nahukala ale aj po papuli by dostalo… ale to az potom keby neriesila skola, mesto, policia…

bielavila
9. dec 2023

@adka176 mozu to riesit len nechcu

bielavila
9. dec 2023

@deti95060810 velmi jednoducho si umyl ruky riaditel, keby ze je na mne uz pred skolou stoji dodavka tv joj s kavesovou a prisaham bohu by to skoncilo v televiznych novinach a riaditel by uz nebol riaditelom, ja ked sa do niecoho opriem ja to nenecham ani keby neviem co, dieta si ochranim za kszdu cenu a keby nebola ina moznost skoncil by ten zasran aj s polamanymi rukami , ale na moje dieta by uz ani nepozrel… ano lahko sa to hovori a tazsie sa to kona, ale ked nebudu rodicia konat vobec tsk takyto spratkovia budu mat na zodpovednost zivotny nasich deti vid chalan z Parchovian

bielavila
9. dec 2023

@barborachors na nasej skole mame program nulova tolerancia sikany tak kto ma potom tento program riesit, viest ho, sledovat, ked nie ucitel a riaditel tak kto iny? To sko by si povedala ze decko dostane v triede epilepticky zachvat a ucitel mu nemusi poskytnut prvu pomoc lebo to nieje ukotvene v skolskom poriadku

deti95060810
9. dec 2023

@bielavila na šťastie prišla corona - dcéra nechodila do školy takmer rok, potom v osmej tr. bolo troška lepšie a v 9tke to už prežila...
aj učitelia hovoria že 7 ročník je dosť kritický čo sa týka šikany a problémov s chovaním žiakov...potom že akoby troška tie deti zmúdreli - tak možno zas ako kde, lebo ten medial. prípad tam mal chlapec 15r .

2006_1211
9. dec 2023

Mi sme mali takých v triede na základnej škole nedalo sa s nimi nič ani s rodičmi a učitelia nič raz dala jednému učiteľka facku spadol zo stoličky a smial sa ďalej nič nepomáhalo a rodičia už boli bezmocný boli najprv 5ti potom už len 4ria lebo jeden prestúpil do druhej triedy robili zle, bili sa, nadávali všetko možné jediná vec ktorá zachránila človeka pred nimi bolo len keď sa k nim niekto pridal a bol taky istý ako on respektíve im dával žuvaky a ďalšie tie zlé veci alebo niekoho z nich zbil keď bol sam nič iné nepomohlo

dominikamacakova
9. dec 2023

@barborachors akože načo ďalšia desiata téma o šikane? Na hovno... Majú pred tým radšej ľudia zatvárať oči? Keby bolo tém šikane aj tristo osemdesiat, čo je teba do toho? Je to dôležitá téma a treba ju riešiť.

michaela329
9. dec 2023

Páky školy:
‐ pohovor s deťmi a rodičmi
‐ výchovné opatrenia (poznamky, napomenutia, znizene znamky zo spravania)
‐ specialne stretnutia s pracovnikmi CPPaP
‐ pohovory so psychologmi
A toto sú "paky" skoly, ktore stoja a padaju na spolupraci RODICOV deti z ktorych vacsina neprizna, ze by ich dieta malo sklony sikanovat.
A mimochodom‐na intervenciu CPPaP sa caka aj pol roka.