Riešenie problémov s drzým desaťročným synom
Ahojte, mame syna 10 ročného. Všetko bolo v poriadku, ani sme nevedeli že chodí do školy. Podľa ucitelky je najchytrejsi v triede. Vždy mi na rodičku povedala, že môžme byt na neho hrdi.
Zlom prišiel v 3. ročníku kedy začal flakat ulohy. Pokračovalo to do 4. ročníka, momentálne je to ok.
Len problém je, že je hrozne drzý. Neustále papuluje. Už sme skúsili vážne všetko. Mobil, nintendo, telka. Nič nepomôže. Dostal aj bitku pár krát, priznám sa. Nakoniec sme šli k psychologicke. Ta tvrdí, že je to detsky vzdor, že si treba len trvat na svojom. Lenže mna a manzela už nebaví to ustavične vyjednávanie, kladenie podmienok, sľubovanie, resp vyhrážanie. Už sa ho bojím aj niečo spytat, alebo niečo od neho chcieť, lebo viem čo nastane.
Sme zúfalí. Manželstvo mame harmonické, deti majú všetko čo potrebuju. Venujeme sa im ako najviac vieme. Chodíme odjakživa na výlety, dovolenky, s babkami chodia po výletoch. Venujú sa im, doručia keď je problém…
Keď sme v spolocnosti je veľmi milý, vyšla mu nadpriemerná inteligencia.
Poradte prosim
@tiika nepomohlo by pri tej škôlke skôr ho pochopiť a prejaviť empatiu? Ze vlastne presne vieš, ako mu je, lebo ani ty nechceš do práce a radšej by si strávila pokojný deň s rodinou. Ale bez práce by ste si nemohli zaplatiť doma za teplo, za jedlo... Že vieš, že je to celé také ťažké a doma si spolu posmútite. Že na neho celý deň myslíš a tešíš sa na poobede. A skôr sa dohodnúť, že plakať a smútiť môže doma alebo v aute, ale v škôlke sme už potichu. Prirodzený dôsledok by mohol byť, že ak robí hluk, nemôžeš tam s ním chodiť, lebo pri pani učiteľke je ticho, tak sa nemôžete ani rozlúčiť, iba ho rýchlo strčíš do triedy a bežíš bez rozlúčky.
@akvi Mam pocit ze ak vysvetlim dietatu dosledky, je pre neho jednoduhsie urobit rozhodnutie ci mojej ziadosti vyhovie, alebo nie. Ale mozno mas pravdu, lebo velakrat sa stane ze dieta naschval prejde tym autom po stene aj po tom varovani, myslim ze preto aby otestoval ci rodic skutocne to auto zoberie. V tom momente sa z toho varovania stane hra a ak nesplnim co som slubila je to uzasna zabava ma provokovat znovu a znovu.
Preto je pre mna dolezite vzdy urobit co poviem, aj ked to obcas vypali proti mne.
@tiika Akurat bol na velkej a ked som dosla ho utriet, nadsene mi ukazoval 3 odtrhnute kusky. Som ho vychvalila. Ale vobec si nemyslim ze mame po starosti. Toto je tak velke lakadlo ze by som nebola prekvapena ak na to zajtra zabudne. Stale mi je to viac menej fuk. Asi ma to zacne stvat ak naozaj budeme volat toho opravara a potom zacnem papier odkladat.
Presne tak isto riesim hracky aj ja. Niekedy upracem, niekedy pomozem a niekedy trvam na upratani. On uz ma odskusane prirodzene nasledky ze ak vytiahne prilis vela hraciek, nema miesto na hru, alebo je to otravne odkladat tak vela hraciek na konci. Ale ja mam stastie na to ze moje dieta miluje spolupracu a je nauceny priebezne odkladat hracky z jasli a skolky.
Ten plac koli skolke je podla mna nieco na co sa nedaju pouzit prirodzene dosledky. Lebo to su iba vyjadrene city. To by som sa nesnazila kontrolovat ale pomohla dietatu to regulovat. Nas syn nechce chodit do skolky, Robim presne to co navrhla @ziarifka, ze mam pre neho pochopenie: "Chapem ze sa ti nechce ist do skolky, bolo by super keby si mohol ostat doma. Aj ja by som chcela zostat doma, ale musim do prace. Inac nebudu peniaze na elektrinu a nebudeme pozerat videa". Velakrat ale stacilo iba to pochopenie pre emocie. On si poplakal a sam sa rozhodol ist. Pomohlo ze ho vodi rano muz. Zaviedli sme ritual bozku do dlane, ktory si tam moze drzat a pouzit ked mu bude smutno a hlavne uistenie ze po neho pridem. Strach ze po neho nepridem bol hlavny dovod placu.
Tiez velmi zapasim so svojimi limitmy. Vraciam sa k problemu neskor ked je klud, lebo to nedokazem skumat v momente ked sa to deje, skumam preco ma to stve. Velakrat to uzavriem s tym ze je to pre mna dolezite a budem na tom trvat aj ked neviem preco a neviem ci robim dobre. Presne ako vravis, az cas ukaze ci to bolo spravne.
@ziarifka Dakujem za tu radu kupit toaletak miesto niecoho co ma rad.
Presne, aj to mydlo je rovnaky problem u nas😀. Ci uz tuhe, alebo tekute. Toto mi zatial vyhovuje, lebo mam konecne chvilu od neho pokoj ked sa zavrie do kupelne a mydli. Moje dieta nevie byt sam. Je extremny extrovert a mna ako introverta to velmi vycerpava.
Ahoj, zrejme má súrodencov! Nám pri dcére pomáha dámska jazda raz za mesiac. Ideme len my dve tam kam chce a robíme tiež len to, čo chce. Proste je to jej deň.
@ziarifka áno, toto robím i ja, dosť sa doma o skolke rozprávame, nechám dcerku, nech prejavi svoje emócii, obavy, príjmam ich, uznávam.
Sama sa ma pýta, či môže v skolke plakať? Tam im to zakazujú, hovoria, že nesmú, asi je pre ňu taký postoj novy. Neviem ale, ako by dokazala sama regulovať plac. Potrebuje k tomu oporu, druhu osobu. Veľakrát s tým ma problém dospely. Deti sa to ucia až do dospelosti, až vtedy v tejto oblasti mozog dozrieva.
No snažím sa, nech sa s tým vyrovnáva hlavne doma. A že je to ostatným neprijemne, je to pre nich ťažké zvládať, preto tak hovoria.
@andreatytler Ona by do škôlky išla, ale chce, aby som ostala s nou, a ked pojdem prec, aby sme išli spolu. Že ked sa odtiaľ vrátime, pojdem ja do prace zarábať, a ona zostane s tatinom (je akurát tento týždeň chorý doma), a iné scenáre vymýšľa.
Ked sú v skolke na prechádzke, chce ist domov. Keď jej vysvetlím, že sama ist nemôže (a vôbec), na druhý deň chce ist s učiteľkou, ked poviem, že ani to nejde - pani učiteľka nemôže nechať ostatne deti samé, další deň k nám už vola učiteľku aj s celou triedou 🤦♀️
Este som začala ju intenzívnejšie upozorňovať, keď za niečo platím. Necham veľakrát, aby platila ona, aby videla na čo všetko sú peniaze potrebné. Zdá sa,že trošku pomaha.
Práve to zdieľam, čo sa mi páči/nepáči, čo chcem/ nechcem, akurát k tomu nič nedodam. V tomto si ma dosť inšpirovala. Paci sa mi tvoj spôsob.
@tiika @andreatytler vam stacia na utretie sa po wecku tri dieliky toaletaku? wau 😲 vsak to by som si musela potom dezinfikovat ruku 😀 😅
inak toto su presne tie momenty, kedy si vacsinou poviem, ci mi tie nervy stoja za to.. za kus hajzloveho papiera.. moj syn minie aj pol rolky na jedno pouzitie a ja som rada, ze si aspon poriadne zadok utrie a nebude mu neskor zena musiet prat trenky s hnedymi pasikmi 😀 😀 .. a tiez sa mu obcas az upcha zachod, ale opravara sme doteraz volat nemuseli 🙂
@reanda 3 dieliky su akurat😎. Niekeky ku koncu aj 2. Asi si este nevidela taky hruby a pevny toaletny papier. V praci musim odtrhnut 2x tolko a v McDonalde 3x tolko. Ten papier je tam tak tenucky ze sa ani poriadne neda odmotat bez toho aby sa netrhal.😠
@tiika Sikovnica. Pouziva tvoju taktiku a logicky ti zdovodnuje preco a ako sa to da nebyt v skolke. Uz som tu citala od inych mamiciek aj take ze dieta posielalo rodica do prace cez vykend.
Myslis ze ma pocit ze sa nesnazis dost a mohla by si robit viac aby si bola s nou? Myslis ze ma pocit ze ju do tej skolky odkladas a ze ak by si skutocne chcela, vedela by si najst riesenie? Ako to ty citis? Mas pocit ze by sa dalo najst riesenie a do skolky nechodit? Je to tvoje zdovodnenie ze do prace musis pravdive, alebo do prace chces ist a chces aby ona isla do skolky? Nemusis napisat, len ma tak napadlo ci to mas spracovane. Ci ty sama nevahas a ona to z teba vyciti.
Mozno nerobit vysvetlenia, ale jednoducho do skolky ide, lebo vy idete pracovat a nie je sanca ze by to bolo inac.
Skoda ze im v skolke nedovolia plakat. Tu kde zijem ucia deti uz v jasliach ako pracovat s emociami a samoregulaciu. Ked idu do skolky ako 4 rocne, vacsina z nich to uz celkom dobre ovlada. Potom maju 2 roky v skolke na dalsi trening a ked nastupuju do skoly vie to skoro kazde zdrave dieta. Mozem ti poslat zopar letacikov a taky maly strucny vycuc s radami ako ucit dieta regulovat emocie. Davali nam to pri nastupe do skolky, ale je to v anglictine. Alebo si vygoogli "self regulation skills for kindergarten"
@andreatytler ja si prosim taky letacik, to je super 🙂
Na odľahčenie - téma toaletak je asi v každej rodine témou 😅😂 Minule si posťažoval kamarát, ktorý má doma samé baby, že má pocit, že nič iné nekupuje, len toaletak. Že ho minú kvantum. Tak som mu vysvetlila, že existujú 3druhy ľudí - krčič, skladač a namotávač. Že nech sa opýta svojich žien, že ktorý typ sú. Najviac minie namotávač 😂😂 No a po tejto debate pridávam ďalší typ človeka, poväčšine je to dieťa - rozmotavac 😂. A u nás definitívne riešenie toaletaku je bidet. Nechápem, ako som tak dlho mohla žiť bez bidetu. 😅😁
@andreatytler ďakujem, áno pošli mi, prosím letáčik 🙂😌
Dcerka hľadá riešenia na všetko. Nevnímam to osobne. Vraj sa s rečou preberá aj spôsob myslenia. V tomto je asi po mne, ako sa čo “da, išlo by” urobit, a tuším sa to u nás dedí, môj tatino-jej dedo bol taký 🫣
Áno, spracované mám, pochybnosti nie sú, stojím si za tým pokojne a pevne. Ale chápem, čo tým myslíš 🙃
Myslím, že pravdepodobne problém bude v tom, že ju to tam nebaví, tie činnosti, ktoré robía, ju nijako nenapĺňajú. Na jej povahu, typ osobnosti by potrebovala viac pohybu, akcie, pomáhať, zapájať sa, riešiť úlohy .. tam skôr sedia, rozprávajú sa, sú pasívni, všetko dostanú. Proste klasická MŠ.
Ale prostredie, učiteľky, deti, všetko super. V rámci našich momentálnych možnosti sme vybrali najlepšie, ako sme vedeli.
@andreatytler ku koncu? jaj ty si ako odtrhnes tri, potom dalsie tri a potom este dva.. ahaaa.. ja ze tri ako celkovo na celu potrebu 😀
ja nekupujem ten celkom tenky, ale ani ten uplne megac, taku strednu triedu 😀 .. mozno aj u vas by bolo riesenie kupovat trochu tensi, potom by tolko nevadilo, ked dieta odmota vacsi kus 🙂
baby vam sa to nezda usmevne? .. ze je toaletak taka TEMA? ja to v tom uplne vidim, ako si ludia vedia urobit problem z nicoho
@reanda aj my sme boli 3 dcery, otec tiez obcas frflal, ale mama si nas v tomto ochranila. Nastastie moj muz je zatazeny na hygienu, wc papier kupujeme kvoli nemu len ten 3-4 vrstvovy, najkvalitnejsi. On si na kvalite potrpi. A odtrhnem na jedno pouzitie minimalne tych 5-6 dielikov. A celkom by mi prekazalo, keby mi do tohto trhacieho procesu zacal niekto zasahovat a usmernovat. To by som bola fakt zla. U deti som to nikdy nemusela riesit. Nikdy neodmotavali extra vela toaletaku ked boli mali a potom mi to nenapadlo riesit, naco?
@reanda no keby len toaletak, TÉMA môže byť akákoľvek blbosť, ktorá niekoho irituje a môže tým terorizovať celú rodinu, resp. väčšinou si to odnesú práve deti. Pritom občas je riešenie tak jednoduché, ale nie, dospelý bude bojovať a rozčuľovať sa a kaziť vzduch. Som minule vypočula rozhovor, ako sa pani sťažovala, že decko jej vkuse vytláča pastu na umývadlo, že ho už aj zbila zato a nepomohlo. Normálne som mala chuť sa do toho zastariet a opýtať sa, či skúsila dať tú pastu z dosahu miesto toho rozculovania sa. 😅
@reanda Neda sa kupovat nizsiu kvalitu toaletaku. Muz si nan velmi potrpi. Kludne si kupi smejdove najlacnejsie rifle ale toaletak len ten najkvalitnejsi.😀
@tiika Nema v skolke kamaratku? Nasho syna skolka nebavi preto lebo tam nie sme my s muzom. Kamaratov, takych ze by sa na nich tesil, nema.
@akvi Ja som svojho casu citala taku malu studiu a toaletnom papiery. Uplne serioznu. Hrozne zabavne a zaujimave to bolo.
Ja som skladac a syn je krcic.
@andreatytler aj to mi napadlo, možno máš pravdu.
Ona je taká spoločenská, hocikoho k nám ťahá, od bábätiek a ich mamičiek, školákov, po predavačky, babky; na ihrisko sa vzdy tešila len kvôli deťom, s škôlkarmi sme sa chodili vonku hrávať a na prechádzky
No teraz sa mi zdá, že sa tam s nikým extra nehrá, buď nenašla odozvu, alebo nemá záujem? 🤷♀️
Rozmýšľam, že nejaké deti pozvem k nám domov, aby sa skamosili.. možno pomôže.
Inak pobavilo s tým posielaním rodičov do prace cez víkend 😄😂

@andreatytler presne s tým som bojovala so svojou 4 ročnou. Obrovské množstvo toaletaku na každé utretie. Dohodli sme sa na 3 útržkoch, pekne som ju to učila počítať, asi 5x ju odkontrolovala a nechala to na ňu. Po čase som objavila jej novú stratégiu: odmotať obrovské množstvo papiera, rozprestrieť ho cez celú kúpeľňu, z toho odpočítať 3 útržky, odtrhne, použije a zvyšok papiera zmuchlá do záchodu, lebo ten už nepotrebujeme 🤦♀️
Pomohol dôsledok: zničila si si papier, kupuješ papier. Staršej som kúpila v obchode nanuk v hodnote papiera a namiesto druhého nanuku som tam dala jeden toaleťák. Síce plakala celou cestou za nanukom, ale viac papier neodmotava, iba dohodnuté 3 útržky.
Rovnaká stratégia zabrala na mániu zavrieť sa do kúpeľne a vymydliť celé mydlo. Keď vymydlila asi 12te, musela kúpiť nové (tj staršia mala maškrtu a mladšia kupovala mydlo v tej cene). Celkom tomu rozumela: zničila si mydlo, a tak moje peniaze na tvoju sušienku idú na nové mydlo. Odvtedy je kľud.