Rozdiel v osnovách matematiky Hejny verzus klasika
Ahoj, je tu niekto kto uci na ZS alebo ma skusenosti s porovnanim matematik? Moj syn je v triede kde sa uci matematika podla prof. Hejneho. Ziadny problem - vsetko ide super. Do 5 rocnika maju Hejneho, potom klasicku mat. Ale porovnavala som osnovy matematiky 3 rocnika hejny vs klasika a takmer polovica vzdelavacieho programu chyba. Nie je tam napriklad ziadna geometria, ziadne prevody jednotiek. Neviete kedy sa tieto veci "dobiehaju"?
@monikaluky To, že máte v rodine učiteľa VŠ, nemá žiaden vplyv na to, či je nejaká metóda experimentálna. Experimentálna metóda je taká, ktorá je v experimentálnom overovaní. Hejného metóda v takomto overovaní nie je, bodka. Toto nie je vec názoru. Dokonca ani pokiaľ ide o VŠ učiteľov.
@kittykat22 Hejného metóda kompletne pokrýva doterajší, a aj nový, ŠVP. Geometria tam je, netreba ju "doberať". Len akurát je schovaná v rôznych matematických prostrediach. Napr. taká súmernosť sa rieši už v MŠ skladaním papiera, či zostavovaním obrazcov okolo osi apod. Nie je to vždy o typickom zadaní "narysuj priamku, zostroj na ňu kolmicu, atď". Geometriu máte tiež pri geodoskách, pri obrazcoch z drievok, ale napr. aj v parketách. Ale reálne niet čo porovnávať, lebo neexistujú dve matematiky. Hejného metódou sa deti neučia inú matematiku, než ste sa učili vy v detstve. Matematika je presne tá istá, ktorú skúmal už Pytagoras a neskôr aj Gauss. Čo sa týka prevodov jednotiek, tak propedeutika k tomu v HM tiež je, postupne sa deti učia chápať, čo vlastne prevod jednotiek znamená (nebiflia sa to). To, že v učebnici sa takto nevolá žiadna kapitola, neznamená, že tam tieto koncepty nie sú. HM je špirálovitá, opakovane sa vracia k určitým javom a zakaždým ich hlbšie rozvíja. Skúste dôverovať učiteľom pri výbere metódy, oni vedia, čo učia a ako učia. A tiež vedia, že sú zodpovední za to, aby vybranou metódou pokryli predpísané vzdelávacie štandardy.
@hanika7 @monikaluky Dovolím si poznamenať, že ani Pytagoras ani Gauss zaručene nesubstituovali číslice za domáce a doma žijúce zvieratká, typu myška = 1, mačka = 2, hus = 3, atď. Čo sa týka toho, komu dôverovať a komu skúšať dôverovať, v prvom rade sa treba riadiť vlastným úsudkom, počúvať argumenty, ale nie slepo. Mal som tu jednu debatu, kde zástankyňa HM tvrdila o svojom dieťati, že vyrátalo správne 19 a pol príkladov, z testu, ktorý ich mal ale len 17. To sa potom ťažko dôveruje.
@monikaluky To je v poriadku, nemusíte HM preferovať, ani dávať syna na takú školu. Ale, prosím, aspoň nešírte nezmysly, že HM je experimentálna, lebo nie je. A nešírte ani nezmysel o "viacerých matematikách", klasická matematika neexistuje, existuje len matematika, bodka.
@hanika7 Čo sa týka toho, aké matematiky máme, matematika je samozrejme len jedna. Ale v kontexte vyučovania tohoto predmetu n Čechách a na Slovensku sa pojem "hejného matematika" (a jeho odlišujúci náprotivok "klasická matematika") bežne používa a mali by ste teda v prvom rade kritizovať a poúčať množstvo škôl, ktoré to tak prezentujú, lebo inak my laici nemáme šancu sa v tom vyznať. Prosím, urobte si v tom poriadok predovšetkým na školách a potom následne pokračujte osvetou tu na modrom koníku.
https://podstromom8.webnode.sk/hejneho-matematika/
https://www.czsjanakrstitela.sk/a/hejneho-matem...
https://zsvojvrable.edupage.org/text/?eqa=dGV4d...
https://zsmsliptovskyjan.edupage.org/text20/
http://zslimbovaza.edupage5.org/text36/
https://www.zspa.sk/uploads/dokumenty/novinky/2...
atď., atď., atď.
@btsan Áno, bežne sa to tak používa a je to nesprávne. Ja nemám vplyv na to, čo si školy vešajú na web. Nebavím sa so školami, bavím sa s vami a zopár ďalšími v tomto vlákne. Ačohentizmus sem neťahajte (veď už ste si tieto veci naštudovali 😉. Ak vám vadia weby škôl, choďte sťažovať inam. Resp. ak iní budú skákať z okna, tak budete aj vy? Ak sám dobre viete, že matematika je len jedna, tak by bolo slušné a rozumné sa tak aj vyjadrovať a nepodporovať mylné vyjadrenia. Buďte vzorom.
@hanika7 Vážená pani, aj zš vo Vinosadoch píše na edupage, že hejného matematika a klasická matematika sa bude učiť 50/50. A svojou agresivitou, ktorou obhajujete HM môžete kľudne konkurovať rozzúrenemu pitbulovi.
@hanika7 Ked sa nebavíte zo školami, odkiaľ máte tieto zasvätené informácie?
"Tak zrovna na Kupeckého, chudáci, vychytili zopár zarytých odporcov HM, ktorí si vzali za svoje robiť rozbroje za každú cenu. Miesto odbornej debaty s pedagógmi sa pustili šíriť "overené informácie" debatami na ihriskách a na koníku, všetko štýlom jedna pani povedala a teda je to určite pravda."
"...písala som o dejoch na Kupeckého všeobecne. To má dosahy rôzneho charakteru. Mali "šťastie" na rodičov, nezávidím im to."
A ešte, nemá to náhodou byť skôr tak, že žiak a rodičia majú mať "šťastie" na školu a nie škola na žiakov a rodičov?
@monikaluky To, že sa niečo píše na webe Vinosadov, ešte neznamená, že je to pravda. Netuším, o akom agresívnom obhajovaní HM píšete. Som zástancom toho, aby každý mal možnosť voľby, a pokojne nech si vyberie klasický spôsob výučby, ak mu viac vyhovuje. Tiež mám jedno dieťa na škole s HM a jedno na "klasickej". Snažím sa akurát o to, aby sa nešírili nezmysly typu "Hejného matematika" apod., keďže samotný výraz je blud. Ak vám prekáža, aby sa pojmy používali správne, za to už ja nemôžem.
@btsan To, že viem o dianí na Kupeckého, neznamená, že mám dosah na obsah webstránok škôl, ktoré ste ako "dôkaz" vytiahli. Poznám viacerých rodičov aj učiteľov z Kupeckého, stačí?
Čo sa týka "šťastia" na školu, ono to platí obojsmerne, resp. v trojuholníku. Vzdelávanie dobre funguje, ak sa škola, rodičia, žiaci zhodnú na jeho cieľoch. Ak jeden z týchto prvkov začne bojovať proti zvyšným, nebude z toho dobrota. Škola si volí vzdelávacie metódy, rodičia si volia školu. Ak sa im metódy nepáčia, môžu si vybrať inú. Ak si školu bude vyberať čoraz menej rodičov, daná škola prehodnotí svoju stratégiu. Ale nemôže ju upravovať jeden rok tak a ďalší rok onak len preto, že nejaký rodič sa rozhodol robiť okolo svojich predstáv cirkus. Väčšinou ho v takýchto prípadoch "spacifikujú" ostatní rodičia. Ale občas nastáva to, čo sa neraz deje aj v spoločnosti, že mlčiaca väčšina necháva vykrikovať hocikoho, nie tých s najlepším rozumom, ale pokojne aj tých s najväčšou hubou. A toto bol prípad na Kupeckého, ktorý zjavne už aj na koníku žije svojím životom.
@hanika7 Rodičia si síce môžu vybrať inú školu, ale systém aj logika veci v prípade ZŠ je do veľkej miery nastavená na tzv. spádové školy, to určite veľmi dobre viete. Napr. na vidieku je veľmi extrémne opatrenie voziť dieťa do vedľajšej obce, rozhodne je to na úkor iných výhod, ktoré najbližšia škola má (spolužiaci susedia, cestovanie, ...).
@hanika7 Neustále tu dokazujete svoj povýšenecký prístup ku komukoľvek, kto má iný názor. Takéto tvrdenia nepatria do slušnej diskusie, ktorou sa tu ohradzujete: "mlčiaca väčšina necháva vykrikovať hocikoho, nie tých s najlepším rozumom, ale pokojne aj tých s najväčšou hubou". Mimochodom, vaše slová sú presne aplikovateľné ako opis metód jednej nemenovanej metódy.
@btsan Ak školu vyberáte podľa spádovosti, je to vaša vec. Ani potraviny, ani lekára si nevyberám podľa toho, čo je zrovna najbližšie, ale hodnotím primárne kvalitu. A pokiaľ mi na rozvoji mojich detí záleží, nebudem podľa spádovosti vyberať ani školu. (Čo sa týka "logiky veci", ak si má každý štandardne vybrať spádovú školu, a zároveň každý bude mať iné očakávania a požiadavky na vzdelávacie metódy, tak máte zarobené na problém. Škola sa nemôže prispôsobiť všetkým a tiež sa nemôže prispôsobiť zo dňa na deň. Ale vy môžete vaše jedno dieťa dať do inej školy hocikedy.)
@btsan Povýšenecký prístup mám k vám a už som vám aj písala prečo. Dohľadajte si to. Akonáhle jeden pseudoargument padne, vytiahnete čosi z iného súdka (niekedy až absurdnosť ako napr. moju "povinnosť" upratať najprv texty na weboch škôl). Raz vám vadí to, inokedy ono. Ak by ste aj raz uznali, že rôzne metódy môžu vo svete vyučovania koexistovať, tak vám bude vadiť, že mám vzorované ponožky. Cieľom vašich príspevkov nie je vysvetliť váš postoj, ale zahlcovať priestor nezmyselnými zádrapkami.
@hanika7 Nedával som Vám žiadnu povinnosť upratať weby škôl, len som sa Vám snažil naznačiť prioritu, koho máte poúčať, aby sa odstránilo nedorozumenie s pojmami.
K spádovosti. Základná škola má špeciálne postavenie v systéme školstva, je to zvyčajne najbližšia škola pre dieťa, kde sa začína vzdelávať od útleho veku, preto je "na každej dedine". Má byť demokraticky k dispozícii každému, je úplne scestné, ak si ju uzurpujú nejakí "experimentátori". Nech si súkromné alebo cirkevné a podobné školy vyučujú akou metódou chcú, spádové školy majú byť dostatočne konzervatívne a dostatočne prístupné každému. Očakávanie na tie vaše metódy nemá nikto, vy sa s nimi nanucujete do škôli a nechávate rodičov a deti bez možnosti výberu.
@hanika7 Vypisovať si s Vami je zbytočná strata času.
@btsan Presne tak, ako píšete. A iná ako spádova škola ani dieťa nemusí prijať, naviac keď ide o dieťa so špeciálnymi potrebami, tak si rodič ani nemôže vyberať, lebo väčšinou také dieťa nikde nechcú. A keď rodič nemá peniaze na súkromnú, tak koniec.
@btsan K spádovosti - znovu píšete nezmysly. Hejného metóda vyučovania nie je experimentálna metóda. Nie je v experimentálnom overovaní. Je to spôsob vyučovania založený na konštruktivizme, ktorý sa bežne používa už dlhé roky, nielen u nás. Ak sa trochu vyznáte v didaktike, vedeli by ste o tom. Neviem, na základe čoho tvrdíte, že niečo niekomu nanucujem. Ktorej škole som, podľa vás, HM nanútila? Ktorých rodičov nechávam bez možnosti výberu? Akým spôsobom som zodpovedná za vašu nespokojnosť? Nenútim HM do škôl, nenútim vás vybrať si školu s HM. Jedine som chcela, aby ste nešírili nezmysly a nepravdy. Čo sa týka konzervatívnosti, tým chcete povedať čo? Že spádové školy majú učiť tak, ako sa učilo za Márie Terézie? Naozaj toto chcete pre svoje deti? Svet sa mení, kariérne možnosti sa menia, ale štát má učiť deti stále rovnako? Kde v tom vidíte logiku? Mimochodom, keď už sa oháňate tradičnosťou, napr. Komenského odporúčania sú vo veľkej zhode s odporúčaniami prof. Hejného.
@monikaluky Všetko je to o prioritách. Ak vám stačí spádová, je to v poriadku. Ale nikde nie je napísané, že dieťa musí chodiť do spádovej školy. Takisto rodiny nie sú prikované k jednému bydlisku, ľudia sa sťahujú kvôli zamestnaniu, môžu sa sťahovať aj kvôli škole. Je to o tom, ako si nastavia priority vzhľadom na okolité podmienky. No očakávať, že sa škola prispôsobí jednotlivcom je dosť trúfalé a sebecké.
@monikaluky Zrejme je táto debata strata času. Ak má pre vás bludné tvrdenie rovnakú váhu ako fakty, tak v zásade niet o čom.
@hanika7 "Takisto rodiny nie sú prikované k jednému bydlisku, ľudia sa sťahujú kvôli zamestnaniu, môžu sa sťahovať aj kvôli škole. "
Čiže Váš odkaz alebo riešenie rodičom nespokojným s vyučovaním matematiky netradičnou spôsobom na spádovej ZŠ je, aby sa presťahovali zo súčasného bydliska niekam inam?

@hanika7 Je to experimentálna metóda. V rodine máme učiteľa vysokoškolskej matematiky.