Rozdiel v osnovách matematiky Hejny verzus klasika
Ahoj, je tu niekto kto uci na ZS alebo ma skusenosti s porovnanim matematik? Moj syn je v triede kde sa uci matematika podla prof. Hejneho. Ziadny problem - vsetko ide super. Do 5 rocnika maju Hejneho, potom klasicku mat. Ale porovnavala som osnovy matematiky 3 rocnika hejny vs klasika a takmer polovica vzdelavacieho programu chyba. Nie je tam napriklad ziadna geometria, ziadne prevody jednotiek. Neviete kedy sa tieto veci "dobiehaju"?
@btsan Nemusia sa rodiny hneď sťahovať, deti môžu do školy aj dochádzať, neubudne z nich. Alebo sa môžu rodičia otvoriť so školou debatu o cieľoch vzdelávania, výbere metód a pod. Možno zistia, že tam vôbec nesúlad nie je. A pokiaľ predsa len existuje nesúlad medzi cieľmi/hodnotami školy a rodičov, tak by naozaj mali voliť inú školu. Lebo vtedy matematike nebude ich jediný problém.
@btsan Ku Komenskému ... ten váš komentár je typické odvádzanie pozornosti od jadra problému (a úplná topka je, že ste znovu skončili pri zvieratách =0). Tak vám pointu zopakujem. Sťažujete sa tu na neštandardnosť metódy, domáhate sa "klasiky", tak si vďaka tejto podobnosti skúste uvedomiť, že HM až tak nová ani neštandardná nie je z didaktického hľadiska. Pracuje na podobných princípoch, ako boli rady Komenského. Ale je možné, že vy skôr túžite po "konzervatívnosti", ktorú do našich škôl vdúchol totalitný režim - držať hubu a krok, robiť všetci všetko rovnako a na povel.
@hanika7 "Paradox sliepky a vajca" sa týka otázky, čo vzniklo skôr: sliepka (ktorá by mala vyliahnuť vajce) alebo vajce (ktoré by malo byť vyliahnuté zo sliepky). Filozofický pohľad na túto otázku môže byť zaujímavý. Niektorí ľudia tvrdia, že prvá sliepka musela vyliahnuť z prvého vajca, alebo že prvé vajce muselo byť vyliahnuté zo sliepky. Tu nejde o o známe zvieratká z vašej metódy. Tam ani vajcia až tak často neberiete, aj keď som narazil v piatackej učebnici na príklad, kde sa rátalo s polovicami surových vajec, ale to už je téme sama o sebe, do ktorej sa teraz nechcem radšej púšťať.
Poukázaním na tento paradox som chcel poukázať na to, ako čudne vyzerá Vaše tvrdenie "Komenského odporúčania sú vo veľkej zhode s odporúčaniami prof. Hejného". Nie je to prvýkrát, čo prof. H. kladiete nadovšetko. Pred časom ste tvrdili niečo v zmysle, že nový vzdelávací program je v súlade s HM. Normálne sa niečo čo je menej významné, v čase neskoršie, a pod. porovnáva s niečim, čo je významnejšie, staršie. Najjednoduchší príklad: "Aká matka, taká Katka". Slovenčina technicky znesie aj prirovnanie "Aká Katka, taká matka", ale vyznieva to čudne. Od Vás som už druhýkrát zachytil, že porovnávate staršiu, dôležitejšiu vec, tak, že na prvé miesto dáte prof. H.
Aby ste ma porozumeli, vyvoláva to dojem, že vy to máte postavené ako božstvo. To je potom ťažšia diskusia s akýmkoľvek oponentom. Ale nie je ťažšia pre oponenta, tomu dávate neustále podnety a nové argumenty. Je ťažšia pre Vás.
@hanika7 Pri dochádzaní do vzdialenejšej školy z detí práveže "ubudne". Ubudne im z voľného času, zdrojov (peňazí) potrebných na dopravu, lebo nespádová škola je z definície určite ďalej ako spádová.
Debata rodičov s fanatikmi v prevahe je dopredu odsúdená na neúpech. Tu by som poukázal na Vami odporúčaný rozhovor s propagátormi metódy, ktorí sa ešte aj chvália s tým, ako rodičov posadili na hodine do zadnej lavice v triede so svojimi deťmi, a urobili z nich hlupákov, ktorí rozumejú prvostupňovej matematike menej ako ich malé deti.
Nepočul som ani tu od Vás ani nikde žiadnu zmienku o tom, že by sa metóda nasadzovala napr. po demokratickom hlasovaní rodičov budúcich prvákov. Čo to tak pozorujem, vždy sa len tak z ničoho nič na škole "zjaví".
@btsan Nemáte náhodou diagnostikovanú nejakú PAS? Všetko beriete neskutočne doslovne, najmä tie zvieratká. Stále sa točíte dokolečka bez schopnosti nadhľadu. Trochu nadsázky a humoru? To vám nič nehovorí? Skúste raz, život je tak veselší. Okrem toho si veľmi rád domýšľate. Nemám HM ako božstvo. Nikde nepíšem, že je to najlepšia metóda. Nikde nepíšem, že ju všetkým odporúčam. Nikde nepíšem, že si ju máte zvoliť. Toto sú myšlienky, ktoré vznikli vo vašej hlave. Ja za to naozaj nemôžem. Uvedené porovnania s Komenským som uviedla ako reakciu na vaše útoky, že HM je novodobý výmysel, že deti sa matematiku nenaučia apod sprostosti. Vôbec tu nejde o poradie, ale o fakt, že konštruktivistické myšlienky v rámci vyučovania sú známe už dlho. Pracovali a pracujú s nimi mnohí didaktici.
@btsan A ako to funguje pri iných predmetoch, pri písankách, šlabikároch? Aj tam rodičia hlasujú? Prírodovednú učebnicu tiež vyberajú rodičia spoločne? To dosť pochybujem. Tak prečo by mali hlasovať o metóde vyučovania matematiky? Toto je parketa učiteľov, školy. A neviem, o akých hlupákoch zo zadnej lavice píšete. Lebo ak dospelý človek má problém pochopiť zadanie či riešenie prvostupniarskej úlohy, pri hocijakej metóde, tak hlupáka z neho robiť netreba, už ním je. Pokiaľ ide o HM, jedným z princípov, ktorí sa učia aj deti, je prijímať chybu ako prirodzenú súčasť učenia sa, nebáť sa jej, pracovať s ňou, čiže už z princípu sa v rámci HM z nikoho hlupák nerobí.
Pokiaľ ide o fanatikov, v tejto debate ste ním jedine vy. Strašne vám vadí HM a len kydáte raz týmto smerom, raz onakým. Pričom od začiatku vám vravím, že je fajn, že máme možnosť voľby, že existujú rôzne spôsoby vyučovania a nech si každý vyberie (školu). Naopak, vy ste ten, kto trvá na klasike a všetko ostatné by najradšej zakázal. To znie dosť fanaticky, nedávať ostatným na výber, nezdá sa vám?

@btsan Napríklad: HM je experimentálna metóda - to je blud. Metóda nie je v experimentálnom overovaní. Pokojne sa spýtajte ministerstva. Odpoveď ministerstva bude fakt.