icon

Šikana na školách: Aké máte skúsenosti?

annm81
3. okt 2024

Ahojte, večer som mala s mužom rozhovor o šikane na školách. Pochádzame z iných krajín a máme teda veľmi odlišné skúsenosti. Až ma zarazilo ako odlišné.

Chodievala som na veľké školy (ZŠ tuším okolo 700 -800 žiakov, gymnázium okolo 500) - školskú dochádzku som začala na začiatku 90. rokov. Nikdy sme v triede nemali nikoho šikanovaného. Boli deti obľúbenejšie aj menej obľúbené, ale nikomu sa systematicky neubližovalo. Aké máte skúsenosti vy? Samozrejme, že som si vedomá, že nejaké prípady existovali a existujú aj na Slovensku, ale asi nie sú prítomné v každej triede každej školy. Alebo sa mýlim?

Z našej rodinnej debaty vyšlo, že rozdiely boli asi v tom, že u nás neexistovala prísna hierarchia v rámci školy, čo u muža áno. Ďalej, že my sme celú základnú aj strednú školu vytvárali užšie komunity - triedy, nedelili sme sa na väčšine hodín a tak sme boli jedna partia (naozaj dobrá). Nanajvýš sme súperili s inými triedami, ale to ako dve +/- rovnocenné skupiny proti sebe. A z toho možno vyplýva rozdiel v našich skúsenostiach - mám pocit, že na Slovensku sa vyskytuje šikana, ktorá je vo väčšine prípadov o jednom- dvoch problémových žiakoch, ktorí ubližujú viac-menej celému svojmu okoliu. U muža skôr išlo o celú hierarchiu, kedy sa veľká časť školy podieľala na šikane nejakej menšej skupinky slabých (odlišných) deti. Aké sú vaše skúsenosti? Boli ste fajn partia, alebo naopak ste medzi sebou mali niekoho, kto bol terčom šikany?

Strana
z2
jamimo
3. okt 2024

@luccija presne, máloktorá škola prizná, že na jej pôde je šikana🫣 Je to predsa robota a úsilie navyše! Dobrá škola je tá škola, ktorá prizná šikanu, neakceptuje ju a ponúka riešenie.
Ináč na hanbu pedagogických inštitúcii, že väčšinou je riešenie zúfalý odchod obete na inú školu 🤷‍♀️

lienka.7
3. okt 2024

@annm81 šikana vždy bola, je a bude. Mozno v miernejšich formách, ale také učiteľky vždy na niekom sedeli... To, ze ty si o nej nevedela, neznamená ze nebola. A keďže neboli mobily, internet a siete... nevedelo sa tak o tom, ako teraz. Keď blbé decka live streamuju ako niekoho sikanuju 🤦‍♀️👎

jamimo
3. okt 2024

@viestta 👍 absolútna pravda. Šikana na školách, mobing, bossing, sexuálny harašment, kyberšikana, susedské vzťahy, rodinné... Mohli by sme tu písať do vianoc. V čom vidím rozdiel, je fakt, že dnes sa ešte viac rozšírili sofistikované možnosti a pritvrdilo v praktikách. 😵‍💫

viestta
3. okt 2024

@jamimo viac sa o tom aj rozprava, preto sa zda, ze jej je viac. Ked neboli technologie bolo to niekedy zlozitejsie, ale aspon uz stupa povedomie o tom, ze toto je nepripustne spravanie. Este keby sa to dalo aj ucinne riesit. V skolach ako tak sa to deje, ale medzi dospelymi sa tazko niekto odhodla sikanujuceho riesit razne a ucinne. Kazdy radsej zavrie oci a sikanovany nech si poradi sam.

jamimo
3. okt 2024

@stanulienkat môjho kolegu dcéra (v Británii) bola obeťou šikany. Plakávala, rodičia riešili, učiteľka, škola nič. Tatko sa doma pri zúfalom plači dcéry piatačky zdravo "nasral" povedal dcére, nech spolužiakovi riadne vytne. Dcéra keď sa bránila, mu takú vyťala, že mu predné zuby vybila. A už bola na koberčeku, tatkovi volali do práce nech sa dostaví na pôdu školy. Šiel. V riaditeľni im tak vyčistil žalúdky, že to neriešili, tak si to vyriešila SAMA. 👆 Uznal, že nešťastne, ale odvtedy mala pokoj! Agresor sa stiahol. Hrany obrúsené 😉
Ďaľší známy. Syn v 8 triede obeť šikany. Rodina apelovala, nikto nič neriešil. Chalan začal mať psychické problémy, žalúdočnú neurózu, vracanie, triašku. Známy sa tiež zdravo "nasral" bojoval o syna ako Lev-kráľ džungle. Nabehol ráno do triedy ako Terminátor, vytiahol agresora z lavice za golier, naložil do neho verbálne, čo sa vošlo, učiteľka ostala paralyzovaná, spolužiaci sa nestihli ani nadýchnuť. Odvtedy POKOJ.
Som za kultivované riešenie, no niekedy sa asi fakt ináč nedá🤷‍♀️ Nesúdim, nie som rodič, ale chápem.

mira0611
3. okt 2024

@annm81 ahoj, ja som bola na tom podobne ako ty.
U mojho syna bola v triede šikana, 1 chlapec šikamoval druheho slabšieho. Moj syn patril medzi rebelov triedy, a prave tí rebeli sa zastali toho slabšieho. Dievčatá chodili, za matkou toho chlapca, že ho šikanuje 1 spolužiak. Chlapec všetko poprel pred matkou, poprel vsetko pred triednou ucitelkov a vysledkom bolo, ze vsetci, ktorí sa zastali toho chlapca dostali pokarhanie triedneho ucitela za to, že "nevinne obvinili" spoluziaka zo šikanovanie. Ano, bol medzi nimi aj moj syn.

namornicka
3. okt 2024

@kacena4 máš pravdu, niektoré tie ázijské krajiny tam keď človek vidí aj ako sa zamestnávateľ správa k podriadeným, často sa to dá nazvať šikana. Vedeli by rozprávať ľudia čo pracujú v automobilke KIA. Naopak, v Európe je ten koncept ľudských práv nastavený oveľa citlivejšie.

annm81
autor
3. okt 2024

@jamimo v tom, že šikana v škole môjho dieťaťa nie je, som si istá. Resp. každý konflikt riešia okamžite, keď sa udeje a nestihne to prerásť do väčších problémov. Majú na škole osobu, ktorej jediná úloha je asistencia žiakom pri akýchkoľvek problémoch. Syn u nej už párkrát bol - raz keď bol napadnutý, ale nejednalo sa o šikanu, len o jednorázový konflikt a viackrát sa s ním rozprávala, keď bol svedkom nejakého konfliktu (majú v triede dve mierne problémové det).

@lienka.7 nie, v mojom okolí nebol nik šikanovaný. Áno, konflikty boli, ale zasa nezastávam názor, aký tu padol, že šikanou sú aj občasné posmešky. Šikana je závažný problém, má ďalekosiahle následky a nie je ľahké ju vyriešiť. Ak budeme každý konflikt nazývať šikanou, potom neostane dosť priestoru na to, aby sa riešila tá skutočná. Súhlasím s tým, že internet veci zhoršil. Ono, keď v minulosti niekto vyrobil trapas, za tri dni sa naň zabudlo a riešilo sa niečo iné. Dnes sa čokoľvek natočí, zdieľa sa z obrovským množstvom ľudí a internet "nezabúda". Tu pomôže len to, ak štát konečne zavedie tvrdé postihy za zverejňovanie fotiek a videí, ktoré subjekty na fotkách neautorizovali.

@mira0611 škoda. Na druhej strane, to, že stáli ako skupina za dobrou vecou ich, napriek pokarhaniu, podľa mňa posilnilo.

@namornicka vo východnej Ázii majú k veciam zásadne iný prístup ako západná civilizácia. My sme individualisti, rozoberáme veci do detailov. Oni sa viac sústredia na celok, vrátane spoločnosti. Je ťažké spolupracovať, ak príde na západ študent z Ázie- nadupaný vedomosťami, ale chýba mu kreativita a má obrovské ťažkosti vecne diskutovať a prichádzať z nápadmi, lebo to často znamená, že by musel spochybniť nejakú autoritu - ak zbadá vo výpočte svojho nadriadeného chybu, bude mlčať, lebo autorite sa neodporuje.

asocial
3. okt 2024

@annm81 chodila som na veľké školy v rovnakom čase ako ty. Bola šikana taká istá ako teraz, aj domáce násilie. Len sa o tom nehovorilo. Preto je super,že doba ide ďalej a hovorí sa o týchto veciach a existuje osveta v tejto oblasti

annm81
autor
3. okt 2024

@asocial Šikana na školách sa podľa mňa zhoršila, ale domáce násilie naopak ustúpilo. Minimálne generácia do 35-40 rokov v mestách dnes vychováva deti inak a oveľa menej žien sa necháva otĺkať. Nevravím, že nie sú, ale je ich oveľa menej - v detstve sme mali viac spolužiakov, čo ich doma tĺkli a okolie to neriešilo, lebo sa nepatrilo miešať do cudzích záležitostí
Teeraz je to minimálne v niektorých častiach a sociálnych vrstvách dost zriedkavé.

candii
3. okt 2024

Nejakú riadnu šikanu som nezažila. Jasné že boli obľúbenejší spolužiaci a menej obľúbený, skôr to boli len také blbé poznámky ale nikdy nikomu nikto fyzicky a ani psychicky neublizoval. Ani na základnej a na strednej už vôbec nie

namornicka
3. okt 2024

@annm81 to vidieť aj pri tréningoch bojových umení, na začiatku a na konci sa žiak ukloní “majstrovi”. Ta hierarchia v spoločnosti v Ázii stále pretrváva. Kdezto v západnom svete to smeruje viac k tomu, že sme si rovnocenní partneri, v diskusii, riešení problémov a podobne.

namornicka
3. okt 2024

@annm81 ale k čomu ste vlastne debatou s manželom dospeli? Že v jeho krajine/spolocnost bolo viac šikany a to na základe hierarchie v spoločenskom rebríčku? A ty si ho na základe svojej skúsenosti presvedčila, že u nás toho bolo menej, lebo medzi ľuďmi ešte neboli také rozdiely? Ja si myslím, že čím je spoločnosť hrubšia/barbarskejsia tak tým menej je citlivá na nejaké prejavy konfliktov, šikany, roztržiek. Čím je sofistikovanejšia, politicky korektnejšia, tým sa viac sú citliví aj ľudia na prejavy hejtu.

liz_lemon
3. okt 2024

@jamimo nehovor mi, ze ste mali telesnu na 2. stupni s chlapcami, lebo ja som asi tvoj rocnik, a boli sme rozdeleni

annm81
autor
3. okt 2024

@namornicka Je z US a riešili sme, či zobrazenie škôl vo filmoch zodpovedá realite. Spomínal, že niečo áno, niečo nie - napr. drogy sú vraj dosť veľký problém (aj u inak bezproblémových študentov), ale časté obrie párty nie. Šport je dôležitý pre študentov, ktorí ho robia a dúfajú, že vďaka nemu dostanú štipendium, ale aby celá škola žila basketbalovým zápasom, to nie je vôbec pravidlom. Rozdiel oproti tomu, čo poznám zo Slovenska, je v prístupe k štúdiu - veľká časť študentov ho berie veľmi vážne, študujú aj mimo vyučovania, berú si hodiny naviac. Čo zasa vo filmoch nebýva, ale v realite často, je dosť veľká segregácia medzi etnickými a rasovými skupinami. Šikanu spomínal horšiu, ako poznám zo Slovenska. Nepočul zo svojho okolia o reálnom prípade, kedy niekoho zatvoria do skrinky, hodia do kontajnera, alebo mu namočia hlavu do záchoda (obľúbená forma šikany vo filmoch), ale časté je otvorené ponižovanie pred veľkou skupinou iných detí a to je ten rozdiel, čo som vnímala ja - že u nás je šikana oveľa individuálnejšia, teda malá skupinka, alebo ešte častejšie jeden konkrétny žiak ubližuje iným. On spomínal skôr pripady, ako bol ten zo Slovenska, kde chlapec skočil zo strechy - veľká skupina proti jednotlivcovi. Pre neho zas bolo zaujímavé, že u nás sa ťaháky a podvody neberú nijako extra vážne - keď učiteľka nájde, tak nájde a nič vážne sa nedeje. Nevedel si predstaviť, že ťaháky, aspoň občas, nepoužívajú len tí, čo nemajú "gule". Iný kraj, Iný mrav.

jamimo
3. okt 2024

@liz_lemon mali sme spolu telesnú, trieda B a C. Rozdelení sme boli len pri rozdielnych športoch v telocvični, napr: Chalani futbal, dievčatá volejbal. Napr. šplhanie na lane, tyči, skoky, behy, cvičenie na lavičke, rebriny, skok do výšky...👉 všetko spolu. Šatne zvlášť miestnosti, avšak dostatočne blízko na puberťácke pozorovanie a posmešky 🤷‍♀️

gazelka123
11. okt 2024

ak vas zaujima ako to aktualne na Slovensku je v otazke sikany, doporucujem projekt Aby detom dobre bolo, tam sa stretavaju odbornici na formalne aj neformalne vzdelavanie, a vychadza nam z toho, ze je to v rukach rodicoch akymi socialnymi a emocnymi schopnostami vybavia dieta do systemu, a tam sa to potom uz melie. Skola nie je vsemocna.

mamatroch
11. okt 2024

@annm81 Tak ja som bola sikanovana na zakladnej skole, koniec 90-tych rokov. Sikanoval ma chalan + jeho tlupa z vedlajsej triedy, okolo ktorej som po chodbe musela prejst, ked som sla do mojej triedy. Vysmievali sa mi kvoli priezvisku, kvoli obleceniu (mama na nas bola sama a penazi nazvys nebolo, vacsina mojho satnika pozostavala z oblecenia po sesternici, nebol priestor riesit, ci sa mi take oblecenie paci a ako sa v nom citim... veci to pritom boli pekne, len teda sesternica bola z BA a v nasom malomeste sa obliekat moderne este velmi nenosilo). Ked som sla okolo, sacali ma, potkynali... raz som hlavou dopadla doslova par cm od radiatora... Ucitelky sice na chodbe mavali dozor, ale akosi nikto nikdy nic nevidel / nechcel vidiet. Zacala som to riesit tak, ze som do budovy skoly vchadzala az ked zazvonilo a decka z chodby vosli do triedy. Moja triedna to, ze ziacka, ktora sa dobre ucila a chodila vzdy nacas, zacala zrazu chodit denno-denne neskoro, riesila tak, ze mi davala stale dookola poznamky. Pricina ju nezaujimala, nikdy sa ma na to ani len neopytala.
K sikane sa postupne pridali i moji spoluziaci, kvoli problemom s chrbticou som mala dve sady ucebnic, jednu doma, jednu v skole. Casto mi ucebnice schovali... Uzavrela som sa do seba a s nikym som sa uz v skole nerozpravala. Jednoducho som si tam odtrpela povinnych 5-6 hodin denne a sla domov.
Vlieklo sa to so mnou este aj na strednu, tam som sice uz mala fajn spoluziakov, ktori sa aj snazili ku mne priblizit, ale ja uz som rovesnikom nedoverovala a drzala som si odstup. Akoze ked to bolo nutne, normalne som sa s nimi rozpravala, ale snazila som sa kontaktu vyhybat. Vyrovnala som sa s tym az ked som bola dospela.
Takze sikana vzdy bola, je a aj bude. Dcera si nou presla tiez, zmenila sa len forma, podstata zostala. Neverila som, ze by nieco vyriesil dohovor ucitelky, pokarhanie etc. Prelozili sme ju do inej skoly, zial, tam sa situacia opakovala v podstate od prveho dna, kedy ju decka este ani len nemali sancu spoznat. Jednoducho je skor introvert a akosi to pritahuje sikanatorov. Nastastie sa skamaratila s viacerymi dievcatami z vedlajsej triedy, tak sme ju prelozili tam a konecne je stastna a my s nou.

Strana
z2