icon

Šikana v druhom ročníku

ivus85
17. jan 2014

AHOJTE BABY ,,,,,MAM SYNA PATRIKA DRUHAKA....NENI JEDNEHO DNA ABY NEPRISIEL ZE MU NIEKTO ROBIL ZLE, BUD HO NIEKTO SKRTI, ALEBO HO DALSI POTKNE A PODUPE SI PO NOM, ALEBO HO SACAJU, STRKAJU URAZAJU....UCITELKA POVEDALA ZE ON JE TAKY MALY ZLATY, KAMARATKA MOJA ZE ON JE TAKY TYP NA TO ZE VIDIA ZE SA NEVIE BRANIT....ON UZ O TOM AJ NERAD HOVORI. RIESILA SOM S TRIEDNOU POVEDALA ZE BUDE SLEDOVAT DALA POZNAMKY HOVORILA S RODICMI ALE ODVTEDY DETI PRIBUDA VIAC A VIAC CO MU ROBIA ZLE POMALY AJ CELA TRIEDA A UZ AJ Z INYCH TRIED CHODIA A ROBIA ZLE , UZ MI TAM NECHCE CHODIT, MAVA BOLEST BRUCHA VRAJ JE TO PSYCHICKEHO CHARAKTERU...IDE MA SLAHNUT, UCITELKE SOM HOVORILA TRI KRAT VRAJ VYSTRIEHNE ALE ON A VSETKO NEVIDI A KED NIECO JE TAK MU NEVERI, VRAJ TO NEVIDELA ZE TAZKO NIECO TAKE RIESIT.....DNES IDE MOJA MAMKA ZA RIADITELKOU LEBO MNE SA Z ROBOTY NEDA.....DAM VEDIET CO VYRIESILA ....PRESTUP NA SKOLU NEUVAZUJEME ANI ON NECHCE CHCE LEN ABY TO SKONCILO.....V OKOLI SU SKOLY NA TOM VRAJ ESTE HORSIE.....STALO SA VAM NIECO TAKE AKO STE TO RIESILI?

Strana
z3
ivus85
autor
17. jan 2014

@wena len je tazko sa branit proti dvom o hlavu vyssim ciganom ci?

bajana
17. jan 2014

@ivus85 nechcela som to napisat, ale mala som podozrenie, ci nie je tvoj syn trochu zalobaba...mm ma syna, ktory je v skole vraj sikanovany (pisem vraj, lebo info mame len od neho, sme s nim tak raz za mesiac, takze vieme len to, co povie on)....pritom je to na pohlad normalny chlan, na svoj vek dokonca vysoky a silny....sikanuju (tzn. robia mu zle, ako on hovori) ho vsade - na ihrisku, na sportovom kruzku, v triede...moze to byt nahoda? od mala na nom pozorujem, ze je rad, ked je v ociach dospelych on za toho dobreho a ini su zli...casto sam seba vychvaluje, aky je perfektny, ako to a hento robi spravne, ako vsetko vie....deti takychto rovesnikov nemaju rady a ked sa medzi nimi najde len jeden agresor, ostatni sa lahko pridaju...nema vela kamaratov (na oslavu narodenin pozval 9 deti, prisli 2 dievcata), ale jemu to teda vobec nevadi...akoby pre neho vazba s inymi detmi vobec nebola dolezita....
tym samozrejme netvrdim, ze je tvoj syn rovnaky....a uz vobec som nechcela obhajovat agresorov alebo ucitelku, ktora to nie je schopna riesit...ale asi sa treba zamyslit nad tym, ci vie syn v kolektive fungovat, ci s detmi normalne vychadza, alebo ich berie skor ako nepriatelov alebo konkurenciu....
lebo je skor zazrak, ze sa najdu osvietene ucitelky (ako niektore tu na fore - klobuk dolu, dievcata 🙂 ), ktore tu situaciu uspokojivo vyriesia...a ak je problem v synovi, tak prestup inam nic nevyriesi...
drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo....

nikawero12
17. jan 2014

@ivus85 nebudem sa tu vyjadrovať k šikane tvojho syna, ale k fotke, ktorú si sem pridala. Myslíš si že je vhodné, aby tu na jednej strane jedna milujúca matka pod anonymným nickom riešila šikanu svojho syna /čo je ok na tomto fóre/, ale na druhej strane tu kľudne vycapila fotku toho šikanovaného dieťaťa? Teraz sa minimálne celé Slovensko dozvie o kom je reč. Urobila si mu tým peknú "medvediu službu". To ťa ako rozumnú matku nenapadlo, že túto diskusiu si môžu prečítať aj ľudia, ktorí podľa fotky tvojho syna spoznajú a môžu si na neho ukazovať prstom? A keď si prečítajú aký je "zlatyyyyy a ako ho žerieš", tak môže mať ďalší problém - výsmech od detí, ktoré ho poznajú.

natuska87
17. jan 2014

@malapepka Toto je tema, ktora sa na Slovensku este celkom "neetablovala"....aj ked, su tu uz prve pokusy.Treba si pômoct napriklad aj dobrou odbornou literaturou, ktora popisuje mobing, bossing, domace nasilie...ich dôsledky na chovanie obeti...tam musi byt clovek naozaj velmi opatrny, tazko sa to klasifikuje, aj dokazuje....ale verim, ze sa to deje

natuska87
17. jan 2014

@nikawero12 Ano, suhlasim.Aj mne to prislo nevhodne...matka anonymna a syn tu ....dala by som to prec,netreba nas presviedcat o jej laske k synovi, viacere, ak nie vsetky tu, vieme. co je to mat svojho potomka rad...

nikawero12
17. jan 2014

@natuska87 A najhoršie je na tom to, že na túto fotku a tému môže natrafiť samotný syn zakladateľky v čase, keď už bude dospelý a potom sa jej zrejme "poďakuje" za stratu súkromia.

ivus85
autor
17. jan 2014

ok baby jasne dam foto prec to ma nenapadlo.....

macamac
17. jan 2014

@ivus85 prečítala som si len potiaľ, ako píše @malapepka
a musím s ňou súhlasiť
úplne presne a možno ešte horšie veci som prežívala ako učiteľka po príchode z MD, keď mi dali druhákov na "prevýchovu", vraj ich zvládnem, lebo je to ťažšia trieda
ja akože v pohode, veď už som mala odpracované nejaké roky a nevedela som si predstaviť, že čo také hrozné môže byť u druhákov, čo sa nedá zvládnuť
to vytriezvenie do reality, čo ma čakalo....no des na to spomínať
takže:
po zazvonení na hodinu napr. polka triedy v triede ani nebola, niektorí viseli na závesoch, iní na skrini, pod lavicami...a zopár normálnych sedelo v lavici
veci niektorých detí boli vyhodené oknom na dvore, dokonca aj aktovky, iné veci boli porozhadzované po celej triede, vrátane pod mojim stolom, chýbala mi stolička,nik nevedel,kde je...chýbali veci z nástenky,..... 😲
to v skratke
plus bitky medzi žiakmi, tržné rany, roztrhané oblečenie, "miznutie vecí". jedenie desiatej druhému,.....

no
začala som klasika, dohováranie, pekné slovo, milý prístup, rázne riešenie, pohladenie,.....všetko možné aj nemožné
nič
keď už aj muž doma videl, že po dvoch mesiacoch som v štádiu zrelá na odborníka, sám mi povedal, nech sa vrátim ešte na pol roka na MD
ale ja som bojovník
takže okamžite som zvolala mimoriadne rodičko, kde som všetkým na rovinu povedala o situácii, o ktorej teda ony už vedeli z 1.ročníka
s rodičmi problémových žiakov sme dali dohodu, denne info, telefonáty, písanie im do žiackej o správaní, chodili do školy aspoň raz týždenne v čase, aby aj samotný žiak videl, že je pod drobnohľadom a naozaj to bral vážne, že sa po ňom ide 😀 😀 😀
prestala som s bezhraničnou láskou a milotou, ktorej zrejme tie deti nerozumeli a vedeli to zneužiť
určila som presné hranice a striktne ich dodržiavala
ak som im povedala,že za toto a toto bude trest, tak som to aj dodržala
trvalo to ešte nejaký ten mesiac, kým proste pochopili, že sú nové pravidlá, na ktorých trvám
a čuduj sa svete, po zazvonení každý už sedel v lavici nachystaný a ticho čakal (boli bez akýchkoľvek návykov, česť výnimkám)
prestali miznúť veci, zredli šarvátky,....
vediem si ich už tretí rok, sú štvrtáci
tým,že chlapci sú vo veľkej prevahe a dosť lapajov, bolo to ťažké,ale dá sa
toľko k mojej skúsenosti
z toho rada pre teba:

v prvom rade triedna
musí zaujať nejaké normálne stanovisko, mať chuť, silu, čas a vôľu toto NAOZAJ riešiť
nie každý učiteľ je taký, lebo je to naozaj psychicky vyčerpávajúce a chce to dôslednosť
v druhom rade
zvolať rodičov problémových žiakov, oboznámiť so situáciou, požiadať o spoluprácu, ak teda nechcú, aby ich deti mali znížené známky zo správania už v druhom ročníku. nemôžu byť predsa agresori rovnako hodnotení v správaní ako slušní žiaci, nie?

a tak ako radila @malapepka
ja som si tiež brávala tých najvypuklejších na dozor, resp. mne pomohli aj kolegyne z 2. stupňa a brávali si ich hore na chodbu, akože hanba jak vyšitá...ale bohužiaľ (poraď triednej)
ja som ešte rodičom aj deťom vysvetlila, že akýkoľvek výlet, ktorý budeme mať s triedou, nie je automatický a povinný pre každého
že jednoducho musia pochopiť aj mňa,že len JA som zodpovedná za deti na výlete a ak sa niekto nevie správať v rámci miestnosti triedy alebo budovy školy, tak ja si ho neberiem na zodpovednosť napr. do Bratislavy
a tak aj bolo
výmyselníci jednoducho zostali v škole v inej triede, ak sme my niekam išli (navrhni tiež)
ak nepochodíš u triednej, je tu riaditeľ, ak ani tam, je tu zriaďovateľ a ak ani tam,je tu inšpekcia
jednoducho takéto veci sa musia riešiť

šikanu, nespravodlivosť, násilie, nadávky, vulgarizmy, nerešpekt nebudem tolerovať
môžem povedať, že odvtedy je to vcelku fajn triedy, veľmi ich mám rada, pýtala som si ich učiť každý rok a všetci mi boli vďační 😀 😀

prajem mnoho úspechov a síl do tohto neľahkého boja 😉 🙂

sendy182
17. jan 2014

@ivus85 ahoj.....ja som pri šikane keď už je aj fyzický útok za zmenu školy......nejedná sa o jedného neposlušného žiaka ale ako píšeš je ich viac.....neviem či by som bola ja doma alebo v práci spokojná a kľudná keď možno práve ubližujú môjmu dieťaťu........deti sú deťmi.....dospelý má mať rozum ak si so šikanou nevie dať učiteľka rady potom kto?......rodičia tých detí majú byť predvolaný k riaditeľke školy.....pretože šikana je problém.......a treba ju riešiť........a tam cesta nevedie tak už len prestup do inej školy.........držím palce.....

marianisima
Autor odpoveď zmazal
e5
17. jan 2014

Syn je druhak.Ked bol v prvom rocniku,v sukromnej skole s ucitelkou bez jedneho dna praxe,mali tam aj problemove deti.Synovi strkal prsty do oka spoluziak,ktory dlhodobo navstevoval psch.,ten chlapec bol celkovo velmi problemovy,ovplyvnovalo to celu triedu.K tomu kombinacia sukromna skola a ucitelka bez praxe,vysledok,usli sme odtial po 2,5 mesiaci skoly.Teraz sme na statnej vybornej skole,kde treba vela makat, a hlavne syn ma absolutne super triednu ucitelku.Syn je nadany,aj hudobne,aj na matiku a na cudzie jazyky,spoluziaci vela veci unho nevedeli prezut,hovorili mu strasne fakt totalne strasne veci.Lenze vdaka triednej,ktora vsetky taketo situacie hned riesi a riesi to aj v ramci triedy, prestalo to.Triedna dava syna hravat v triede na hudob.nastrojoch,v matike a angline,...ho dava ako priklad,... proste sama ma zaujem,aby trieda bola tim,aby deti spolu dobre vychadzali.Som jej velmi vdacna. Takze pokial ma triedna zaujem a ma autoritu,asi sa to zvladnut da. Jednoznacne drzim palce,nech sa to.co najskor vyriesi s pozitivnym vysledkom.

e5
17. jan 2014

Synova triedna vyzdvihuje vsetko dobre co deti robia,jasne ze ich aj karha ked saleju.Ale chvali ich, chali za to co robia dobre a to vzdy ked je to mozne.Syn prisiel do novej triedy za pochodu, ale vdaka triednej, su tim, su jedna trieda. Hlavne sme tiez na skole kde sa uspesne dari potlacat sikanu a vedenie je na to obzvlast citlive a hned sa to riesi aby sa to neprehlbovalo,... Preto verim,ze pokial ma vedenie skoly a triedna uc. zaujem, da sa situacia zvladnut ( samozrejme za spoluucasti deti a ich rodicov).

ivus85
autor
17. jan 2014

dakujem za rady ....vsetko toto si opat pozriem o tyzden ak sa nic nezmeni potom co sme hovorili s riaditelkou naozaj som vam velmi vdacna ze drzite somnou hladala som kadejake fora kde sa spytat ale ste fakt skveli.....a dakujem hlavne marianisime teda jej priatelovy ktori robi ako skolsky socialny pracovnik a aj pani ucitelkam ktore mi dali moc dobre rady.....velka vdaka vam .....viem ako postupovat a myslim si ze to vyriesim lebo tolko sposobov co vy mate nema isto ziadna kniha 🙂 dakujem dakujem sto krat dakujem

ivus85
autor
17. jan 2014

este mi prosim poradte ako by som mohla zmazat tu foto pisala som adminovy a nic stale tam je

keram3053
18. jan 2014

ja by som asi aj riaditelke riadne vycistil zaludok...kludne by som tie decka vytiahol a pred celou skolou aby sa hanbili za to co robia vykarhal...a ked to nechce riesit je to aj trestny cin tak ak ma riaditelka zaujem aby to namiesto nej riesila policia a socialka ci neviem kto...? inspekcia? treba jej to nejako slusne naznacit ze s tym treba razne skoncovat
a za seba mozem povedat, ze by som syna prihlasil na nejake bojove umenie, naucia ho ked tak aspon zakladnu sebaobranu a ziska sebavedomie a bude sa vediet branit...za tri mesiace sa da naucit zaklady
niesom za nasilie ... ale niekedy staci ze ukazes ze nemas strach, viem aj z vlastnej skusenosti

keram3053
18. jan 2014

mal som to miernejsie napisat 🙂, len ma to nahnevalo ze coho su niektore deti schopne!

ada274
30. jan 2014

@jadodka matka levica! Mas moje sympatie, spravna zena!

paloma32
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3