Šikanovanie
Zdravím, potrebujem nestranný názor...Mam 7r syna ,taky kľudný ,nekonfliktný...v škôlke mal problem s jedným spolužiakom"Samkom" ,ten zakazoval ostatnym hrat sa s mojim synom, proste odkedy boli spolu v triede(od 2r vkuse robil mojmu zle) jasne ucitelky sa ho snažili krotit.Syn je uz 2hak chvalabohu nieje opat v jednej triede s tamtym "super" problem ale nastava ,ze Samko v druzine zakazuje synovym spoluziakom aby sa s nim kamaratili( uz 2ja mi to potvrdili) , sama som toho bola svedkom na ihrisku.Cez leto si syn nasiel kamaratov kazdy den spolu travili, od kedy zacala skola s zahadne vonku chodi Samko tak sa s mojim synom nikto nehra 😶 uvidia mojho hned zakričia Peto ide a utekaju na opacny koniec ulice ...minuly rok som to riesila s rodicmi Samka tak to bolo haha hihi však su to deti ...🤷♀️ Najhoršie na tom je ,ze o par dni nastupuje moj syn do druziny a v skupine bude so Samkom uz si viem predstaviť co ho tam caka🤦♀️ Presne týmto som si presla ja ako mala, doteraz neviem co som komu urobila odrazu sa so mnou kazdy prestal hrat a rozpravat...stale utekali ked som dosla vonku...v 2rocniku sa so mnou nikto uz nebavil, celu zakladku som bola sikanovana ...nechcem taky zivot pre syna 😩😩😩
Z vlastnej skúsenosti ti odporúčam pristaviť Samka a riešiť. Mala som podobnú skúsenosť, nepomohla mi ani učiteľka, ani riaditeľ, na koniec tým že som otvárala ústa a bránila si dieťa, na dcére učiteľka ,,sedela,, celé 2 roky.
@denuska999 presne tak... (tie dotazníky sú susper ) autorka,,, takto postupuj. Držím palčeky,,,,, pretože aj vychovávatelka v družine vidí, sleduje ako sa deti hrajú, ona by mala tiež napomenúť a dohovoriť Samkovi, aby to nerobil. Na RTVS vo štvrtok býva seriál Ochanca- tiež tam riešili i šikanu.. Takéto niečo musí skončiť... Ak by náhodou ingorovali, povedz triednej aj riaditelke, že napíšeš na Ministerstvo školstva a zavoláš televíziu. Nedaj sa.
Moj muz si odchytil take dieta, ktore robilo problemy pred skolou a odvtedy bol pokoj.
Tak zanho bojuj !!! Tiez viem,co je sikana zo zakladky. A staviam sa do pozoru ked sa otom hovori... ries to, raznejsie, je este maly ako mama sa ho mozes zastat a branit ho, az bude starsi uz to bude musiet zvladnut sam... verim,ze boli toto vidiet ☹ ale musis byt silna aj zsnho a najst riesenie
My sme cosi podobne riesili s jednym dietatom v skolke, s druhym v skole. V oboch pripadoch si moj 100-kilovy manzel tych nezbednikov odchytil (v skolke vystihol chvilu, ked prisiel vyzdvihnut nase dieta a ucitelka akurat bola vybehnuta z triedy... skolskeho lapaja si zase vystriehol na ceste domov zo skoly) a dorazne im povedal, ze si nezela, aby sa to este opakovalo. Pomohlo v oboch pripadoch. Rychle, nenarocne a efektivne.
Pozri, skusala si to po dobrom, i s rodicmi, no ked to nemaju zaujem riesit ani oni, resp. ked to nevidia ako problem, tadialto cesta nevedie. Uz to trva prilis dlho, cim dlhsie to bude pokracovat, tym je vacsie riziko, ze sa z Tvojho synceka stane ustrachane utiahnute dieta... ktore bude mat problemy s nadvazovanim kontaktov a mnohe ine. Hovorim Ti to, ako dieta, ktore bolo sikanovane a nikto to neriesil. Trvalo mi roky to spracovat.
Nedovol, aby sa toto stalo Tvojmu dietatu. Je to dieta, ked nedokaze bojovat za seba on, postav sa za neho Ty alebo este lepsie Tvoj manzel a bojujte za neho vy, jeho rodicia.
S kamaratmi - ak sa poznas s ich rodicmi - by sa to dalo poriesit docasne i tak, ze si pozvete vzdy 1-2 kamaratov k vam domov na hrave popoludnie. Tam nemusite riesit ziadneho Sama a Tvoj syn bude rad, ze sa s nim kamarati chcu hrat a vsetci budete bez obavy, co Samo...
Prerušiť na rok...a pojde s mladšími skoda že to mne neurobili nestihal som s mojim ročníkom tak som bol 4 a problemi..
@jozef11111111 mozno aj to by bolo riesenie, ale... syn autorky zrejme nema problemy s ucivom a celkovo skolou... takto by bol on zase este viac poskodeny, hladat si svoje miesto v uplne novom kolektive... nehovoriac o tom, ze je dost mozne, ze to Samo takymto stylom dopracuje k prepadnutiu a mohli by z nich byt este aj spoluziaci...
Este mi napadlo, keby to nechceli riesit (ani vedenie), opytajte sa, ci to mate riesit a zavolat inspekciu (toho sa zvyknu zlaknut), alebo ako bolo vyssie spomenute, MŠ, TV.. Urcite neodporucam menit skolu - moze tam stretnut podobneho ziaka, moze sa zle adaptovat, ini ucitelia, iny styl preberania uciva... Mozno mate skolu "poruke", mozno je ina skola dalej a nebolo by to pre vas komfortne, neviem... A v konecnom dosledku-agresorovi by sa to prepieklo, vytipoval by si dalsiu obet a robil by zle dalej. Preco by ste vy mali utekat? On nech sa radsej uvedomi... O prelozeni by som rozmyslala az vtedy, keby bolo velmi zle, ze by to nikto naozaj neriesil (ale nemyslim si, ze budu k tomu taky benevolentni...), a potom by som im po prestupe naozaj poslala inspekciu a vsetko mozne... A este rada, ktora bola spomenuta vyssie - keby vas manzel "Samovi" razne povedal, nech si vasho syna nevsima, nech nehucka inych proti nemu? Toto naozaj zvykne zabrat, pred muzom maju deti vacsi respekt. A v podstate manzel nic zle nespravi, len ho upozorni na jeho spravanie, ked to nevedia spravit jeho rodicia.
@pribinak nápad si ce dobrý, ale ešte bude mať problémy ze mu tresla... Ale nazjapat by som vedela aj ja naňho a to poriadne... Milý samko by kanálmi potom chodil
Nemôžu mať doma rodicia nejaký problém, ze si to mladý takto potom kompenzuje? Alebo poruchu správania? My sme mali v škôlke podobný problém, ale dievčatko bilo všetky dievčatá, skákala im po rukách a pod. Riešili sme to aj z učiteľkou aj z rodičmi, ale tam bolo aspoň vidieť snahu o riešenie problému, dievčatko malo ADHD, len potom prišla za jednou slečnou, ze jej ide tresnut, ta sa nenechala, riadne ju zmastila a do konca sk. roka už nebila nikoho... V každom prípade ak sa tento problém nevyrieši, tak zober syna a daj na inú školu... Držím palce nech to dobre dopadne pre malého a prajem mu veľa šťastia v škole a veeeeeela kamarátov 🍀
Určite by som to riešil,aj s tým zasranom čo si myslí že môže všetko,ale aj v škole,s učiteľkou a tak isto aj vychovávateľkou. A keď by ani to nepomohlo tak sú aj vyššie miesta,ktoré už dokážu urobiť poriadok. Len bohužiaľ toto je výsledok výchovy a keď vidia že si dospelý dovoľujú voči ostatným,tak to skúšajú aj deti. Ešte stále je veľa ľudí,čo si nechá kakať na hlavu,za to že je jeden nadriadený a druhý podriadený. A tak isto by som sa nebál ani na ihrisku jeho rodičov,veď chlapec hádam má otca tak ten by si ho hádam vedel zastať a vybaviť si to s dotyčným čo si nevie vychovať pankharta. To čo má znamenať toto,keď si to dovolí teraz,čo bude keď bude mať 15 rokov?bude šikanovať celú ulicu? Škoda,ale na takýchto frajerov bola dobrá vojna,tam padol každému hrebienok a mohol tam ísť ako neviem aký frajer a bitkár. Práve takýto tam najviac plakali.
Keď teda píšeš,že si to zažila,tak už len preto to nemôžeš teraz nechať tak.
Nemáš sa skrývať, ale keď dieťa má povahu, že sa nebude brániť lebo nechce, nevie, musíš mu vybudovať iný okruh priateľov, bez agresora, s ktorým nejde pohnúť.
Ty chceš, aby Samko zmenil svoj prístup, aby si uvedomil, že robí zle, aby ho niekto k tomu donútil(rodicia, škola...)
Ale to sa stane tak 1k milión ak jeho rodicia nemajú záujem.
Môžeš ešte skúsiť urobiť to opačne a urobiť zo Samka Petkovho kamoša. To si skúšala?
Ak ste skúsili všetko a nič sa znamenalo, aké riešenie okrem vybudovania si vzťahov s inými deťmi by si chcela?
Sú deti, ktoré sa nevzoprú tomu kto ich sikanuje, ale budú trpieť a plakať doma. Oni za to nemôžu, tak to majú.
Ale bud sa zmenia oni a začnú sa brániť, alebo sa musí zmeniť ich okolie. Iná možnosť nie je.
A nechápem prečo ta rodicia držali doma a nikam si nemohla. Prečo ste nepozyvali deti k vám, potom na oplátku ty k nim, vziať na výlet, vybrať krúžok,kde si nájde nových kamošov s podobnými záľubami.
Dat na karate či iný bojový šport, nech sa troska naučí, že primeraná obrana je nie len dovolená, ale žiadúca.
V širšom okolí poznám pár prípadov, kde zmena školy bola najlepším riešením, aby dieťa už nezažívalo trápenie. Len v jednom jedinom prípade bol problém aj v novej škole. Tam sa zmenila ešte raz a už dobre. Hovoríme o ZŠ.
Musíš si uvedomiť, že pokiaľ dieťa do ZŠ spadovo patrí, kým nemá ukončenú povinnú školskú dochádzku, ak rodičia odmietajú spolupracovať ani TV, ani inšpekcia ani nikto s agresorom nepohne. Taký rodicia na nejakú poznámku a zníženú známku zo správania zvysoka dlabú.
Škola ho vylúčiť nemôže. Čo inak je podľa mňa obrovská škoda, hneď by to inak vyzeralo, keby rodicia nespratnika mu museli zabezpečiť a nájsť školu sami.
Ja by som si po hovorila so Samkom. Nemá rok, ani dva, a plne si uvedomuje, čo robí. Kvôli sopliakovi meniť školu?
Normálne asertivne na rodičku pred všetkými (za tým si stojím, že tieto veci potom ako upozornis medzi 4ocami rodiča - treba riešiť pred ostatnými pretože inak sa to zametá pod koberec) pomenovať problém.. a priamo povedať že to JE sikana, lebo takto sa to začína!!! nech sa s cely kolektív, všetci rodičia dozvedia ako sa správajú ich deti.. lebo to nie je len o samkovi, ALE je to o všetkých ostatných deťoch ktoré sa chovajú kvôli samovi ako ovce.. viem že sú to deti, ale tie treba viesť.. a keď nebude celý kolektív vedeny rodičmi A vyučujúcimi, tak potom sa z toho stane niečo omnoho vážnejšie..
Fakt ma veľmi rozčuľuje keď toto čítam! Nerozumiem tomu ako môžu toto prehliadať a nechať ubližovať inému dieťaťu.. neznášam to a práve v týchto situáciách som priama, hoci zväčša som ticho a neriešim každu blbosť..
A chcem sa este doplniť - ak máte nejaku WhatsApp skupinu, alebo aj na edupage, napísala by som to priamo tam, na všetkých.. aj to že som bola svedkom takého chovania.. nech každý rodič sa porozpráva so svojím dieťaťom.. ja tak robím, ako debil im vysvetľujem celý život mojich detí rozne situacie, ilustrujem im ako sa asi cítia druhí v nepríjemných situáciach.. a musim povedať že som už veľa krát na každé moje dieta bola hrdá keď sa dokázali zastať dieťaťa ktorému sa iní vysmievali alebo ich vytláčali z kolektívu..
mala by si sa skor zamerat na syna a dodavat mu sebavedomie, aby si nic nerobil z toho, ze sa s nim nikto nehra, ze sa moze hrat sam, a ze tie ostatne deti nevedia aky je super chalan atd. pricom by som mu vysvetlila, ze ten chlapec Samko sa nim citi ohrozeny a ze preto hovori inym detom aby sa s nim nekamaratili. POkial neda syn najavo ze je tym utrapeny (hoci aj moze byt) myslism si ze samkova strategia pojde do stratena. + plus by som to avizovala aj vychovavatelke, ale zial tam su jej moznosti obmedzene.
@denuska999 škola niečo riešiť? milá pani vy ste napísali, že má do toho zapojiť toľko ľudí, že pomaly už aj NAKU asi....a ten malý chudák bude trpieť ešte viac...pretože ked sa to fakt otvorí niekde pred celým ročníkom táto téma...tak bude na posmech komplet všetkým deckám, že sa doma sťažuje. deti sú zlé....zlé...a zlé...to je pekné že možno by učitelia po niečom hentakom začali viac dávať na neho pozor...ale nemôžu s ním byť všade. a milá mamička...prihlás syna na karate alebo nejaký bojový šport z fleku...a aj tvoj pán manžel by si to mohol s tým zasranom niekde vysvetliť na súkromno. alebo lepšie odchyť si dákych ôsmakov deviatakov...ktorý to tomu faganovi 7 ročnému vysvetlia...za prachy na cigy spraví ôsmak čokolvek!! sorry ja by som to tak spravila a nemusia ani povedať že ide o tvojho syna...len skrátka mu oznámia, že sa bude chovať slušne na spolužiakov a že na to dohliadnu.
@mamusa123456789 2-3 po zadku sú ťažko dokázateľne, ale bude vedieť že si nebude dovolovatv
ja by som sa nezamerala len na Samka... poznas rodicov tych deti ktore sa inak s tvojim synom kamaratia a len kvoli Samkovi zrazu nechcu?
Ja by som sa pozhovarala aj s nimi lebo vlastne aj oni su mozno tlaceny do niecoho s cim nesuhlasia.
Mam pocit ze v kazdej skolke sa taketo dieta najde...
My sme mali v skolke tiez takeho chalana ze rozkazoval kto sa s kym chce a moze kamosit. Moj syn patril medzi oblubenych takze on nepatril do tej skupiny sikonovanych ale do tej ktorym chcel mlady rozkazovat s kym sa kamaratit moze a s kym nie. A aj ked boli kamosi od malaj trapilo ho to lebo sa chcel kamaratit so vsetkymi a riesili sme tieto vojny doma po skolke casto: bude so mnou kamos nebude so mnou kamos. Na to mi aj maminka chlapceka z nasej triedy povedala co sa deje ze jej syna neberu do partie kvoli mlademu ktory im to zakazuje... a riesila som to zas doma so svojim synom a aj ine mamicky so svojimi a sme im vysvetlovali ze ho pocuvat nemusia a nie on rozhoduje s kym sa budu oni kamosit ale oni rozhoduju ci sa budu s nim kamosit.
A tie deti to tak zacali aj riesit a chlapec stratil moc a velakrat sedel nakoniec sam ofucany...
@pribinak
@katuskamala1 akoze ja tomu co pisete rozumiem, len... som bola v pozicii, kedy si jedno decko vymyslelo cosi na mojho syna.... Jej mater to s mojim synom chcela okamzite riesit ---- zvonila mi na byte, vyhrazala sa ze si ho odchyti ---- no poviem vam, krusne chvile. A verte, ze ak by to spravila, ak by si ho pred skolou pockala - okamzite by na nu slo odo mna trestne oznamenie. Akoze sorry, toto si nik nesmie dovolit, zhukat cudzie dieta...... a perlicka na zaver - incident v triede sa riesil, vysvitlo ze moj syn v tom bol uplne nevinne a ta krpata si vsetko vymyslela.... 🤔
autorka - toto co pises je zarodok sikany, dorazne sa porozpravat s kompetentnymi - dnes sa sikana v skolach riesi, niekedy konci az trestnymi oznameniami..... mojho syna mal tiez jeden hokejista v merku - lebo syn tancuje a na telesnej mal lepsiu vydrz 🤦♀️ raz ho sotil tak, ze monokel na cele -- v konecnom dosledku nastastie, ja ako byvaly poistny likvidator som to vytiahla do krajnosti - zaznam v skole, neurologia, posudok o bolestnom..... a kedze vinnik bol isty --- musel zdravotke a poistovni uhradit naklady (cca 400 eur). Odvtedy mal od rodicov zakazane sa priblizit k mojmu synovi, lebo jeho matka 🤣
tym chce iba povedat - ohlas sa, bud asertivna. A ked si v prave a ide o Tvoje dieta da sa nakricat aj na radove sestry - mam to odskusane 🤣
@andrea_prestastna
@sante81
@luccija
@mamatroch
@larazivago toto nemyslite vazne.... strasit dieta? aj ked je to zmrd. Ale takto sa to predsa nerobi 😡
@domca1408 😀😀😀😀 No neda sa mi na vasom komentari nesmiat. Nema sa o tom hovorit?? Tato tema sa jednoznacne otvorit musi! Deti musia mat pravidla, musia vediet ked nieco zle spravia ze to je zle, ze tym ublizuju inemu a ze to nie je spravne! Ako inak ich to podla vas maju naucit?? Zvlast taketo male deti (prvy stupen ZŠ) treba s nimi o veciach hovorit! Urcite sa tomu chlapcovi nebudu spoluziaci smiat, to je iste. Tieto deti vacsinou beru este veci vazne, ked pani ucitelka alebo vychovavatelka zdoraznuje, ze sa stal nejaky problem a nemoze sa opakovat. S pubertakmi to je uz tazsie. Preto treba naozaj pracovat so ziakmi na prvom stupni (co sa tyka prevencie aj intervencie). Som triedna ucitelka a aj vychovna poradkyna, viem co pisem.
Co sa tyka tej druhej casti - celu NAKU? Napisala som, ze to ma povedat triednej ucitelke a vychovavatelke. Ked to nebudu riesit, ma ist za vedenim. Verim, ze urcite by sa to riesilo. O nastraseni vedenia inspekciou som napisala len v pripade, ze by to riesit nechceli (ale na 90% skolach sa veci riesia, nemyslim, ze by to az tak vyhrotilo). Pripadne sa opytat keby to riesit nechceli, ci to ma riesit cez ministerstvo skolsktva alebo TV (toto som opisala z komentaru vyssie, no toto by sluzilo skor len na postrasenie, ktore ako som uz pisala by podla mna nebolo nutne). Cudovali by ste sa, kolko rodicov riesi veci (menej podstatnejsie) cez tuto instituciu. Takze len tolko k vasmu komentaru.
@pribinak možno pred par rokmi ešte by som aj povedala ze máš pravdu, ale v dnes sú kamery skoro všade, za chvíľku budú vedieť aj koľko krát za deň si prdnes
@pribinak ale samozrejme by si zaslúžil a nie len pá ťažkú, ale riadne po hube
@kaktusik007 to ma mrzi, neviem si predstaviť ake to muselo byt pre vas narocne. Tuto je očividne, ze skutočne sa deje co sa deje a vinnik je jasny. Tak kusok insia situacia, preto ta moja rada.
@kaktusik007 absolútne vážne to myslím. celá zemeguľa bude riešiť dôsledky 7 ročného chlapca? A jeho necháme bokom?
Och to ma veľmi mrzí niektoré deti vedia byť veľmi zlé a rodičia nechápem, že zatvárajú oči.. Ja by som ti poradila porozprávať sa s rodičmi, ale trosku pridať tón ako to niektoré žienky písali.. Je to take ťažké chudáčik chlapček tvoj.. Dúfam, ze sa ti to podarí nejak vyriešiť 😥😥

Ja by som isla za samom bohuzial odchytit a raznym tonom mu povedat ze meno tvojjho syna do ust nech nebere lebo taky cirkus este nevidel co nastane a ked nepomoze tak ist za vedenim a predvolat rodicov , aj sa ti posmievaju tak nech tvoj muz to povie razne za teba