icon

Šikovná druháčka

nelinka2009
9. okt 2017

Ahojte nemam problem, len taku otazku. Dcerka je druhacka, ide jej to skvele. Len velmi tuzi po takej ozajstnej naj kamoske, ktora by bola len jej. Velmi chce k niektorej spoluziacke prilupnut. Maju vase deti v tomto veku v triede naj kamosov? Moc sa jej nedari najst ju... A uprimne to dievcatko co si teraz vybrala sa mne moc nepozdava, ina vychova, ale nestaram sa, nech si kazdy vychovava ako chce. Ci mam sa jej do toho pliest? Stale chce, aby sme sa s nejakou rodinkou jej spoluziacky stretavali aj mimo skoly. Ja tych rodicov nepoznam, len zo skoly...no neviem... Myslite, ze sa treba s niekym takto zoznamit???
A druha otazka: robievate vasim skolakom narodeninove oslavy, kde pozyvate celu triedu, alebo len par vyvolenych kamaratov, alebo oslavujete len s rodinou? Je ich 15 v triede..
Prosim super mudre, aby komentovali k veci, nehodnotili a neodsudzovali.
Vdaka

sendy1977
10. okt 2017

kamarátka hovorila, že v škole, kde chodia jej deti, sa robia oslavy narodením, že sa volá cela trieda. Ich je v triede max. 15 žiakov. Oslavy v pohode, objednajú pizzu, malú tortu, zákusky, žiadne prehnane oslavy.

felycity
10. okt 2017

ono veľmi záleží na aký kolektív natrafí, toto je obdobie kedy začínajú prvé kamarátstva, stáva sa, že si s nikým dieťa až tak neporozumie a nenájde tú naj kamošku ( inak ja mám pocit, že už sa nevytvárajú také kamarátsva ako v minulosti), my sme mali, ale bola jedináčik a miestami to bolo aj cítiť, taká nezdravá uzurpcia na moju s tým, že sa s nikým iným nemá baviť, veľké kamarátstvo a odchodom na 8- ročné gymnázium sa už ani neozvú navzájom...ja sa vždy veľa pýtam niekedy mi moja hovorievala tak som sa ju snažila trocha nasmerovať, napríklad, že nie je dobré odbíjať ostatné dievčatá len preto, že naj kamoška to chce, že sa to môže vypomstiť a nikto ju nebude mať rád aked sa chce s nimi kamarátiť tak nech sa aj s nimi baví, asi treba tomu nechať voľný priebeh, čo sa týka rodičov, moja dcéra mala šťastie či v škôlke alebo v škole, že sme sa stretli rodičia, z ktorých časom vznikli priatelia resp. sme sa posunuli do sféry tykania, tie vzťahy sa formovali na rodičku, či na oslavách, boli oslavy kde rodičia bokom ostali a spolu debatovali... čo sa týka osláv tak mojej dcére ich robím dodnes ( má to za odmenu a jej snahu a usilovnosť v škole), ale opäť záleží od možností rodiča ( kedže máme záhradu tak s tým súhlasím, inak by som to veľmi zvažovala), aj toto je jedna z foriem zbližovania sa so spolužiačkami, u nás sa celá trieda nikdy nepozývala, dievčat je cca. 10-11, pravidlo bolo, že sme ich pozvali ked boli menšie všetky v snahe vyhnúť sa tomu, že by sme zranili nejakú dušičku, vždy sa našiel niekto kto nemohol a neskôr ked sa to vekom ukázalo, kto s kým si viac rozumie tak sa už pozvali len vybrané spolužiačky, ja som im vždy prichystala program spoločný a myslím, že to prospelo aj k tomu babskému kolektívu, u syna to tak nie je a ani zoznamovanie s rodičmi ešte nie je také... uvidíme časom..

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@felycity preto premyslam nad celou triedou... Aj tak vsetci nepridu a chcem, aby nala u kazdeho dvere otvorene..

dai
10. okt 2017

@nelinka2009 no to ano... je to asi taky ten pushovaci typ maminy - presne ako som popisovala ze tiez mame taku☹ ja jej ale velmi slusne odmietam a nasledne malej vysvetlujem preco som sa rozhodla ako rozhodla ... oslava? u nas to nastastie nikto neriesi, spravis, dobre je, nespravis , tiez ok... ja som malej nerobila ale rodicia mi aj tak vyvolavaju aby mala k nim prisla, takze to beriem ze je ich rozhodnutie ( vedia kedy ma mala narodeniny, v skole ich vzdy oslavuje, plus teda si pamataju kedy malinka robila oslavy predchadzajuce roky )
byt tebou tak mamine jasne poviem ze oslavu neplanujete malinkej robit, aj ked to budes mat problem malej vysvetlit ak si to takto zobrala do hlavicky☹ detto jej jasne povedat ak ste sa dohodli na plavani ze idete plavat, je na nej ci sa k vam pridaju alebo nie... s tym sedenim - u nas casto deti presadzaju, neviem aky zvyk je u vas v skole ... v kazdom pripade moja mala uz sedela s naj kamoskou a nefungovalo to dobre, vela vyrusovali, mala nevedela co sa ucili a tak... normalne som poziadala ucitelku aby ich rozsadila - jasne ze mala mrncala ale zase ja som rodic a ked vidim ze nieco dobre nefunguje tak niekde mam pravo zasiahnut ( ucitelka videla to iste co ja takze hned suhlasila ) , ja som dokonca malej vyziadala aby sedela sama - to na mna zazerala asi mesiac... ale zial inak stale vykecavala s niekym a tak... potom sa s tym vyrovnala a sama uznala ze sa menej musi ucit po vyucovani ak je sama a lepsie sa jej sustredi...

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@dai podobne
Ucitelka vie, ale kedze je kocka nova, tak mam vydrzat. S ucenim to ide dole vodou... Nad tou oslavou este pouvazujem, ale ked uz tak celu triedu... To det centrum sa jej chystam napisat, ze tak ako jej nevyhovuje plavaren, tak mbe nevyhovuje det centrum na druhej strane mesta. Snad vymyslime nejaky kompromus. Chcem, aby mala mala kamosku, ale ved zas nemizem tomu pidriadit cely nas zivot. Mam este syna 1,5 roka a toho musim zobrat so sebou
.. Nechcem, aby si dcerka myslela, ze kvoli bratovi nemoze a ani to neni len kvoli tomu. Vmi ti dakuhem a vazim si tvoj nazor. Sledujem ta tu uz dlhsie a vuem, ze tvoje na,iry su s nadhladom a take zdrave... Tazko sa to cloveku nejak riesi, ked je v tom priamo zainteresovany.

katarinapekna
10. okt 2017

@nelinka2009 celá trieda???????to je vtip????o_O tak toto zdravý rozum neberie! Mysli na to,že niektorým spolužiakom je "anička z hornej dolnej" úplne ukradnuta,zas nemaj oči a neprehanaj,možno tie deti majú súdnosti ako ty

dai
10. okt 2017

@katarinapekna to co je za prispevok?🙂 preco by nemohla pozvat celu triedu... u nas sa pozyva cela trieda od nepamati - decka maju aj vdaka tomu super vztahy, nie je u nas sikana, rodicia si rozumeju etc. ...

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@katarinapekna ako ich je v triede menej, nieje to klasicka skola 😁😂😁😂 a zo skusenosti viem, ze aj tak nepridu vsetci. Ratam tak 10 najviac 12 deti... Zas co mala chce, ze tuto jednu spoluziacku plus dve. . to mi pride take selektovanie... Potrebujem, aby si robila vztahy so vsetkymi a nie sa upinala ba par vyvolenych... Co myslite kocky??? Osobne som sa chcela este tento rok takejto oslave vyhnut, no ale tata slubil ( viem, ze by sme mali tahat za jexen povraz, co uz, je to jeho princezna a ta mamina k tomu tiez prispela, ked o tom dona hovorila) ale zas vynechat niekoho no neviem, esye su malicky a naozaj by to v triede mohlo nejakeho drobca trapit a deti si v skoke povedia vsetko....

felycity
10. okt 2017

@nelinka2009 pokiaľ je ich takto málo, tak je to rozumné riešenie, u nás sa vyslovene riaditeľka žiadala, aby sme zvažovali ako - akým spôsobom a koho pozývame na oslavy, stalo sa totiž, že v nejakom ročníku vraj bola pozvaná celá trieda okrem 1 žiaka a žiaľ na jeho psychike to malo potom veľmi, veľmi negatívne následky, preto ja som zvolila, že na dievčenskú oslavu boli pozvané všetky kočky spočiatku v snahe vyhnúť sa selektovaniu, ono vo vyšších ročníkoch sa to potom aj tak utrasie.... a tým, že chlapci neboli pozvaní, nebralo sa to tak osobne.

kvetinka75
10. okt 2017

@nelinka2009 dcéra si vždy vyberala kamarátky na oslavu podľa toho, s kým sa momentálne naj kamarátila, tak isto to robili aj ostatné a nikto pre to nemal žiadne problémy v škole. Aj keď si všetko povedali. Veď sú to len malé deti. Myslíš že sa to s nimi ponesie celý život, či boli všetci na oslave alebo iba pár naj kámošiek? Niekedy sa mi zdá, že to tým deťom príliš organizujeme život a tlačíme na pílu, riešime za nich veci, ktoré by si mali samé vyriešiť a nenecháme veciam voľný priebeh. O pár týždňov si nikto nebude pamätať čo bolo na oslave a myslím že to ani nebude mať nejaký veľký vplyv na kamarátstva. Keď si niekto s niekým sadne tak sa budú kamarátiť a keď nie, môžeš organizovať oslavy, návštevy aj tak sa tým nič nezmení. A neznamená to, že by sa upínala iba na pár detí. Kamarátiť sa môže so všetkými ale to neznamená že všetkých musí všade volať.

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@kvetinka75 masxaj ty pravdu... Preto son sa tomu chcela este tento rok vyhnut... No ale vidis, myslim, ze ked budu starsie uz pojdu von aj same a bude suma fuk co dospeli na to... Len teraz som z toho taka dopletens...

alaguema
10. okt 2017

@nelinka2009 určite sa nemiešam do toho, s kým sa moje deti kamarátia. Iná výchova pre tvoju malú evidentne nie je žiadnou prekážkou a veci, ktoré spomínaš, sú medzi deťmi bežné. Tvoje usmernenia sa majú týkať reakcií tvoje dcéry, nie toho, s kým by sa mala, alebo nemala kamarátiť. V prvom rade by z mojej strany prišiel rozhovor na tému kamarátstvo, kde neexistuje privlastňovanie - teda že niekto bude "len jej". Nemôže si niekoho uzurpovať len pre seba. Na druhej strane píšeš, že ju tá druhá vydiera...Položila by som si otázku, prečo dcérke chýba sebavedomie, prečo je pre ňu také dôležité, aby ju "brali"...Lebo ono je to dôležité pre všetky deti, ale vyzerá to tak, že pre tvoju dcéru až príliš.

j93375
10. okt 2017

@nelinka2009 pozeram,ze ta tvoja je takmer totozna s mojou, moja si tiez jednu taku nasla,ale ju sklamala,a este potom ked od nej vsetko poodpisovala,sa jej vysmievala,ze priklady odpisala spravne od nej a ona si potom krajsie stihla vymalovat.......a podobne chobotinky,potom neskor v druzine si na nejaky tyzden nasla ta jej kamoska druhu,ani sa s nou nebavila proste odkopla ju,a ked po tyzdni zbadala,ze od tej nemoze odpisovat a dovolovat si k nej ako k mojej,ta je taky dobrak,tak uz ju veeelmi chcela za kamosku, a moju to velmi ranilo,ze sa k nej takto spravala,tak sme si to vysvetlili,ani do druziny nechcela chodit,ze ona ju uz nechce ani vidiet, som sa bala ze bude mat z toho nejaku psych.ujmu,tak som jej suplovala kamosku ja,chodila do druziny pre nu skor,aby tam nemusela byt,ale casom sa to utriaslo, teraz spolu v druzine sa hraju, cez prestavku rozpravaju, len s nou nechce sediet a neriesi skolske veci, a to sa mi paci,nech sa kazdy uci sam a neprizivuje sa, kamosia sa v druzine a v skole nech sa kazdy uci sam.

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@j93375 no toto je presbe aj u nas kedze je to cudzohazycna skola a ta nova kocka nastupila len yeraz a vsetko orem sj je v inom jazyku... Stale nazera pozera rusi... Odpisuhe a triedna to zatial nwchava tak... Len ja to vidim, ze uz ani tie dijtaty biwsu to co to bolo... Samoztejne ze znamky nuesu to naj, ale zas je to skola, maju sa tam ucit a niw hrat a rusit... Ci???

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@alaguema nepovedala by som ze priamo sebavwdomie, ale je pravda, ze dcera je taka menej pohybovo zdatna a tak bapr nerada hra nahanaxky, vzdy je posledna... Hlada spriaznenu dusu, ktora sa s nou bude radsej hrat nejako ibak, ked sa ostatni nahanaju. No a toto dievcatko nema problem prave v tychto chvilach, len vsetko je na nieco dobre a na niwci zle

j93375
10. okt 2017

@nelinka2009 no hotovo, ani citat dalej nejdem preeesne ako nasa, snad sa niekedy stretnu a daju dokopy 😝

dai
10. okt 2017

@alaguema vies co... to vydieranie - podla mna to so sebavedomim az tak nesuvisi - moja ho ma habadej ale aj tak ma problem povedat kamaratkam nieco negativne... chce byt s kazdym zadobre. Viem ze ja som toto mala dllllho - normalne este 1 kamoska na gymnaziu do pamatnika mi napisala aby som si viac davala pozor na ludi, ze nemozem byt na kazdeho taka dobra🙂 moja dcera je velmi empaticka a nikomu nechce ublizit, preto ma taky problem na priamo povedat niekomu koho ma rada ze napr. teraz nema chut sa s nim hrat a pod. ... ja s tymto u malej bojujem uz dlho, snazim sa aby nerobila moje chyby, zaroven ale chapem tu jej potrebu :-/ takze zial ked nepovie tak nesie nasledky svojho konania☹
inak s tebou suhlasim - tiez kamaratov pre deti nevyberam, dokonca mam pocit ze cim odlisnejsie - hlavne co sa socialneho ci kulturneho prostredia tyka, tym lepsie pre nich - aby nezili v nejakej zlatej klietke zavrete - takto narazaju aj na neprijemne temy a vela sa o tom potom doma bavime, pomalicky sa im otvaraju oci... na druhej strane ak mojim detom niekto ublizuje tak mam este problem sa nespravat ako levica co si chrani mlade🙂 ale ucim sa to🙂

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@j93375 ja som dcerku v podstate sklamala uz,skor... Nasli sme si kamaratov tu u nas z domu celu rofinku aj s takym dievcatkom... Boli spolu dennodenne, aj dovolenky aj vsetko sme robili spoku tak 3 roky... Potom sa odstahovali a vztahy ochladli. Vudali sme sa menej a menej az sa nevidame vobec... Dcerke to chyba, hlada akoby nahradu. Len aj ja sa priznam, ze uz sa mi moc nechce do takeho kamaratstva s nejakou rodinkou... Aby z toho nebolo zas sklamanie. Vtedy bola mala jefinacik, teraz na aj braceka, iz sa to ani neda, vsetko robit, len aby ona bola spokojna... A nechxem, aby sme znova riesili sklamanie typu mama a preco uz nejdeme spolu von co zle som urobila? Proste uz nechc nniekomu byt az tak blizko

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@j93375 odkial ste???

dai
10. okt 2017

@nelinka2009 tvoja malinka ale rastie, vela veci uz pochopi co pred xy rokmi nechapala - ja prave tieto priklady malej davam - ja nie som napr. taky ten kavickovy typ, skor ked , tak ako rodina aby sme niekam isli, nie s kamoskami a tak... ale mam asi 3 take zivotne kamaratky by som to nazvala - mame obdobia kedy sme spolu intenzivne a potom sa aj rok nevidime - ak to ma byt naozaj kamoska na zivot tak to podla mna inak fungovat nemoze - mojej napr. teraz odisiel jej naj kamos do ineho statu a tiez sme sa naplakali, potom ale pochopila ze s nim dalej kamoska moze byt - ale uz ich to bude nieco stat... ak to ale do toho investuju tak z toho moze byt nieco viac ako len nahodne stretnutie a kamos na par rokov...

jumama
10. okt 2017

Nasa je tiez druhacka a je to podobne - dievcata by sa stale rady navstevovali, ale byvaju kazda v inej casti, ich maminy som videla ledva par razy v satni. Je to na rodicovi a dietati, ako mu je prijemne tu navstevu/oslavu zorganizovat, my nemame velky byt a nemohlo by tu byt vela deti, v ich triede je dokonca 23 deti, takze cela trieda urcite nie. Na narodky si chodia tak 4-5 dievcat, co su fakt dokopy kamosky. A neoppieram - su aj vydieracky typu: Ta sa so mnou nehra, lebo som si sadla cez prestavku k tej a tej" a pod. Chceli by mat vsetky tu naj kamosku a akosi nechapu zatial, ze ich moze byt aj viac kamosiek dokopy dobrych. Tak tiez dookola vysvetlujeme, tisime. A popravde, je to skor niekedy taky boj: Teta mozem ist ku vam. A ked dohodneme navstevu - to naozaj aj program treba vymysliet, nezahraju sa uplne cely cas same, lebo maju uplne rozdielne hry rady - nasa rada kresli, stara sa o babiku, kamoska sa stale hra s konikami, nasa o koniky nemala nikdy zaujem a tak ani nema takeho typu hracky... A zazila som aj take "teta ja sa nudim" s cielom aby som jej povolila hrat sa na tablete, lebo doma to ma zakazane...

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@dai presne si mi vytrhla slova z ust presne si trafila klinec po hlavicke... Nechce proste povedat nie (ja som sa to ucila az do dospelosti a v puberte som chodila s chlapcom, aby som mu nepovedala nie😁😂) proste len vidim ako to deti okolo nej vedia zneuzit, vedia, ze ona chce byt za dobre s kazdym....

dana90
10. okt 2017

@nelinka2009 aj ja mam druhacku,vsak vies 😀 ,ale s hladanim kamaratiek problem nemame kedze nasa vika sa zdrziava len v partii chalanov,jednoducho si s babami nema co povedat...aj vonku led je tak len s chapcami 😀👍👍👍,ale drzim palce snad raz najde tu pravú kamaratku....

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@dana90 sledujem, ze ti chlapci to maju take jednoduchsie 😁😂 vsetci su kamosi, sem tam si daju po pusku a zas su kamosi.. Ide sa dalej... Dievcata ked sa pohasteria, tak konuec... Si radsej mohli dat po tom pysku tusim 😁😂

kvetinka75
10. okt 2017

😅 ale je to pravda

dana90
10. okt 2017

No jasne aj voku ked chalani nahnevaju tak da po pysku....a potom nosi poznamky zo skoly ze vybila chlapca 😝

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@dana90 😁😂😁😁😁😁😁😁 no to by som skor prezila... ,

bonovka
10. okt 2017

@nelinka2009 moja mala ma kamosku od druheho rocnika,taku,s ktorou su si blizsie,ale inak si vzajomne nepatria. 🙂 proste sa maju rady,co sa,samozrejme,moze zmenit.ale zeby sa spolu zomkli a nepustili medzi seba nikoho ineho,to zas nie.nech sa naucia vychadzat aj s inymi a neziarlit vzajomne na seba,ked napr.nemozu byt spolu a jedna z nich sa hra s niekym inym,alebo ked ich v nejakej timovej cinnosti nezaradia pracovat spolu..a zas si myslim,ze aj podnetov z okoli dostanu viac,ked sa nebudu obmedzovat len jedna na druhu..
Ja osobne som si svoju najlepsiu kamosku nasla v piatom rocniku ZS,resp.v prvom rocniku osemrocneho gympla.mali sme takmer jedenast rokov a odvtedy uz nejaky piatok ubehol a vselico sme si spolu prezili,vselicim presli,boli aj nezhody,ale stale sme tu jedna s druhou,napriek tomu,ze dost dlho zila v zahranici a nie sme na sebe nalepene dennodenne..bolo aj obdobie,ked sme sa rok nevideli a takmer vobec nepoculi a ta odmlka nijako nasmu priatelstvu neuskodila..mame velmi podobne datumy narodenia,deli nas 10 dni,datumy nasich svadieb maju tiez co-to spolocne a cakame babo,sice sme chceli naraz,ale nakoniec som popredu nejakych 5 mesiacov. 🙂 kazdopadne,da sa najst spriaznena dusa aj v skorom veku,myslim,ze sme toho prikladom..ale nemozem povedat,ze za celu eru nasho priatelstva sme na sebe lipli a nemali sme kazda aj ine svoje kamaratky..coby nie..a este kolko.. 🙂 ale vsetky viac-menej preleteli nasimi zivotmi a vytratili sa a aj tie dve-tri blizsie,ktore zostali,su sice sucastou zivota jednej alebo druhej z nas,no to kamaratstvo proste nie je az take intenzivne.. 🙂 k tomu,ci do toho dietatu rozpravat alebo nie..jasne,ze usmernovat dieta treba,zvlast potomv puberte..ale nie pre malicherne dovody,moja mamina napr.veeeelmi dlho nesuhlasila s touto mojou kamoskou..lebo sa jej zdala prilis "blazniva"..nezmohla nic..my dve sme si sadli ako rit na serbel a myslim,ze uz sa s tym moja mamina tak nejako vyrovnava,kedze nasa tretia dcerka bude niest prave meno mojej najlepsej kamaratky. 🙂 tak jej nezostavalo ine,len skonstatovat,ze ju bude mat stale pred ocami.. 😀 a na to,ako ju nemusela,bolo po tolkych rokoch neskutocne zlate,ako ju dojalo,ked som jej povedala,ze aj kamoska caka babo.zo zdr.dovodov to totiz u kamaratky nebolo uplne jednoznacne a vidiet,ako to moju maminu uprimne potesilo a ako jej praje,bolo pre mna takym prijemnym zadostucinenim po 23. rokoch trvajuceho priatelstva.. 🙂
Takze korigovat ano...ale nezakazovat,ak na to fakt nie je podstatny dovod.. ;)

hettinka
10. okt 2017

@nelinka2009 moju dceru ešte v škôlke nútili dievčatá, aby nosila drahé Barbie (bola dlhšie jedináčik, tak sme jej my aj starkí kupovali take značkové) a ak nie, tak sa s nou nehrali.
Hoci to bolo nepríjemné, je to pre dieťa vzácna lekcia, aby zostalo samo sebou, nekupovalo si náklonnosť iných a aby zistilo, o čom je ozajstné kamarátstvo a čo už je vypočítavosť.
Vediem deti k tomu, aby boli nápomocné, vedeli sa aj podeliť ... ale nie za každú cenu, nie aby sa nenechali zneužívať a vydierať takýmito deckami. Dcére som tie bábiky do škôlky nedovolila nosiť, aj s rizikom, že bola potom odstrčená ... ona to vtedy pochopila vcelku rýchlo, že tie falošné kamošky aj tak nestáli za to.

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@hettinka ved toto srdiecko moje male... Ja neznasam, ked sa trapi... No nic dame s kockou a jej mamou bowling v sobotu.. Uvidine ako bude...