ŠKD - program v družine 1. ročník

slyvocka
11. nov 2022

Ahojte,mam prvacika a zvykne byt smutny, ze sa v druzine nehraju
po obede 12-13h do 14-14.20 kym idu von tak do 15.30. A potom sa nejak spajaju do herne do 17h. Vonku nakolko sa neprechadzali s ucitelkou, ale behali a hodinu bol mokry, tak mi aj prechladol 2x. Tak uz je len do 14h dokedy su vnutri. Este ze mam Ho. Cize program po obede 12/13do14h. kreslenie, pocuvanie rozpravky ci tv sediac na stolicke v lavici. 1x haloweensky pohar. Nebavi ho stale si kreslit a pozerat ci pocuvat rozpravku,chce sa hrat v druzine ci uz s hrami, hrackami, spolocne aktivity duplom, je jedinacik. Ale hranie sa nepraktizuje, len1x. Syn bol smutny,ze iba raz bol vraj vytiahnuty koberec,kde sedia a hraju sa.dnes som sa pytala druzinarky a povedala, ze ved su su "velki" na hranie a ze by by vsetci potom chceli.. v com je problem??a ze min.rok jeden prvak rozbil hlavu spoluziakovi s autom. Ako kto viac ako pedagog by mal vysvetlit detom ak sa obavaju, aby nehadzali s hrackami? Co by uz 6-7r deti vediet, ale duplom su tam pedag.zamestnanci v druzine. To rovno mozu mat problem so stolickou, ze sa moze stat uraz ak sa bude hojdat? Akebo ist cez prechod lebo auto uch zrazi....nechapem, ale nepaci sa mi potom nezaujimavy program. Mate aj vy taktyto NIJAKY PROGRAM v SKD? 2mesiace -ked bol chory byval do 3-4-5h ako kedy. Ale zase casto chory a hladny ako olovrat chyba. Ked skonci Ho tak obed o 12 max 13h a to ani brumkovia,ovocie ci cokolvek nenahradi zdravy cerstvy
olovrat okolo15-15.30.,ktory nechapem preco neni... riesime tu zdravie a olovrant chyba. Doplatok nie je problem, ale jest je potrebne. To ako hygiena- gely a ruska, ale to ze tepla voda nie je v kupelke to NEVADI.... a este super novinka, ze podlozky na lavicu na 10eur cca, co to je? My sme nemali a nechybali, vymyslaju. 50eur v septembri, z kt.20e ostalo do fondu a este vymysleli, ze 30 Zrps ...ale ze na co, bez info. Cakam na rodicko, uz som nahnevan na vela veci
?
Mame Zs v petrzke, asi musim pozriet a porovnat s ostatnymi skolamiak sa to nedoriesi a nezlesi

evka64
11. nov 2022

@slyvocka prepac, ale pises ako tatar....hrat sa v skole? Na to bol v skolke. Deti uz maju svoje aktivity, robia si ulohy a ked to pocasie dovoluje idu von. Olovrant ma mat kazde dieta v taske a nie cakat, ze ucitelka mu nieco da.

veronikaszabova
11. nov 2022

@slyvocka syn druhak - avsak druzina je pre 1 az 4 rocnik. Takze program rovnaky.
Chodia von, tvoria (vzdy podla rocneho obdobia a sviatkov - aranzmany, maluju, ...), Pozeraju TV, citaju, hraju sa, pisu si domave ulohy, ... Maju pestry program. No nasa druzinarka je pre svoje povolanie zapalena.
Olovrant 14:15 - nosia si svoje

pribinak
11. nov 2022

Daj ho na krúžky

monaona
11. nov 2022

@slyvocka Pripájam sa. Tiež mám prváčku, chodí do družiny. Chodia vonku podľa počasia, pozerajú rozprávky, veeeeľa veeeľa tvoria podľa témy, kto chce môže si urobiť úlohy. Pomaly každý deň nám prinesie nejaký obrázok alebo niečo čo vytvorili. Hrajú sa s legom, majú puzzle myslím, boli už aj v mestskej knižnici,... Okolo druhej pol tretej si vyberú olovrant z tašky a spolu sa najedia. Môžu ísť aj do automatu si kúpiť mliečko v krabičke.

louise
11. nov 2022

Prvé dieťa mi už do škd nechodí, druhé je prváčik a chodí - obaja si škd pochvaľujú. Po obede chvíľu oddychujú, môžu si čítať alebo pozerať rozprávku; čítava im nahlas aj pani vychovávateľka. Potom idú von skoro za každého počasia - hrajú sa na ihrisku, preliezkach v areáli, alebo si robia prechádzky. Veľa tvoria. Úlohy si v škd môžu písať až od druhého ročníka, teraz sa môžu hrať - majú lego, puzzle, rôzne stavebnice, autá. O 16 idú do zbernej triedy, ale keď je pekne, sú zas všetci vonku a často ho nájdem hrať s chalanmi futbal. Olovrant si každé dieťa nosí. Z škd už mali plavecký kurz, chystá sa kurz korčuľovania a lezecký kurz. Krúžkov v rámci družiny nie je veľa, ale dá sa vybrať. My sme veľmi spokojní.

dzina007
11. nov 2022

nasi tiez v SKD po skole hned vacsinou nieco tvoria, citaju, kreslia. Čas na hru je práve od tej druhej pol tretej kedy chodia von. Bohužiaľ škola nieje škôlka, je tam menej priestoru aby si 20 detí sadlo na koberec každý deň a aspoň u nás je v ŠKD v triede tak nebudú stále odťahovať lavice aby bol priestor. A tiež hlukom nesmú obťažovať triedu vedľa čo pri 20 hrajúcich prvákoch druhákoch je už problém. Tie deti sú fakt hlasné keď sa každé hrá po svojom a rozpráva pri tom.
Práve je super že chodia toľko von kým sa dá, a áno lietajú behajú ale to je na tom to super že minú tú energiu. Ak chýba olovrant tak treba viac nabaliť na desiatu. Naši sa najedia pred tým ako idú von, veľakrát si aj von vezmú desiatu, keď bolo teplejšie brali aj deku a robili piknik na zemi a veľa krát nezjedia ani desiatu ani olovrant a dotlačia sa doma lebo vraj nestíhali lebo mali iné záujmy.
Nebrala by som ho tak skoro z družiny pokiaľ nemá krúžky, lebo práve ten najzábavnejši čas prichádza od tej druhej kedy dotvoria doučia sa dočítajú a môžu sa spolu vonku zabávať. Moji chalani chodia aj do rannej ŠKD pred siedmou a o pol štvrtej ešte fňukajú že skoro som prišla.

vkatush
11. nov 2022

@slyvocka ja vychovávateľka, tak ti poviem z mojej skúsenosti, praxe (sorry, ak to bude dlhšie)

*Nie je to škôlka, kde im budeme dávať pravidelne jesť. Deti majú mať zbalené, každý rodič vie, koľko jeho dieťa potrebuje a podľa toho ho pripraví. Moja deti stále majú zbalené aj ja poobedie, možno 2-3x sa stalo, že dieťa nemalo, tak sa buď rozdelili, kúpili si nejaké Brejky alebo som im dala niečo ja, ak som mala v kabinete zásoby

*Neviem ako na vašej škole, ale na našej sú stále aktivity, hry, činnosť. Hlavne u nižších ročníkov, kedy deti končia 4. alebo 5. hodinou je veľa priestoru na to (keď som mala staršie deti, ktoré končili napr 6., tak sme stihli akurát tak obed a ísť von). Ale aktivity stále boli, ja som mala pravidlo s deťmi, že minimálne do jednej denne sa musia zapojiť a ak majú deň blbec a viac sa im nechce, môžu si oddýchnuť. No stále sme niečo robili. A často sa robia aj spojené akcie s ďalšími skupinami, teda inými družinami, aby mali deti viac podnetov. Filmy som im púšťala ak sme mali movie night (doniesli si snacky, popcorn, deky, urobili sme si atmošku) alebo ak bolo vonku zlé počasie a im bolo už dlho a chceli si oddýchnuť. Ale isto nie tak,že každý týždeň si púšťame niečo, lebo sa nám nechce nič robiť ...

*K tým hračkám, nie je to už škôlka. Dávala som im hračky, ale skôr edukatívneho charakteru a nie že autíčka, bábiky alebo čo. To sa môžu ešte doma, ale v škole nie (mali sme napr potom problém s jedným dievčatkom, ktoré bolo závislé na hračkách a miesto peračníka si zbalila bábiky, miesto robenia úloh sa hrala s tými pony koníkmi,... Radšej nech má doma na to vyhradený čas a nech sa v škole učí na nejaký režim a samostatnosť).
Hry majú počas aktivít, robíme rôzne didaktické hry, pohybové aktivity, jednoducho sa prispôsobujeme úrovni deti a snažíme sa rozvíjať ich.

*Moje neznášajú prechádzky, chcú sa vyblázniť, šalit, behať,... Ak sa ti malý veľmi potí, daj mu náhradné tričko do tašky a povedz mu, nech sa prezlečie, keď prídu z vonku, ak bude veľmi spotený. Alebo ho vyber (ak sa dá) akurát keď už idú dnu a rovno doma sa môže prezliecť.

*Posledné sa asi vyjadrím k úrazom. je to obrovská zodpovednosť a malý incident môže spôsobiť veľa. Ja som chvalabohu mala len 2x, raz keď sa deti začali medzi sebou biť, ale že riadne, počas futbalu. Dostali zákaz hrať futbal na 2 týždne a odvtedy sa vždy vedeli dohodnúť,lebo vedeli,že ak nie, bude to mať následky. a druhé bolo keď mi pri behaní vonku malý narazil a rozbil si hlavu na jeden steh. Vraj si nevšimol preliezku. Blbá náhoda, stane sa aj doma, ale výčitky a strach o neho som mala niekoľko dní,aj keď som vedela, že je v poriadku a hneď na druhý deň prišiel ako macher s batman náplasťou. Takže dostali zakázané behať okolo preliezok. Vedeli čo sa stalo, aké to môže mať následky,no stále sa nájde nejaký, čo skúša. Tie pravidlá nie sú z nášho výmyslu,ale pre ich bezpečnosť.a keď má jeden človek 20-25-30 detí, tá zodpovednosť je obrovská ...

A úplne posledné asi. Viem, že v septembri je trošku nával na peňaženku, keďže sa veci zväčša platia na začiatku roka, ale tie peniaze sa naozaj využívajú. A učiteľky a vychovávateľky často dávajú aj zo svojich vlastných na veci do triedy, pre deti, na akcie,... A plat nie je takí, že si vedia dovoliť rozhadzovať, ale ... snažíme sa, aby deťom bolo v škole dobre (lebo väčšinu svojho detského života strávia tam)

Sorry za výlev 😁 len taký pohľad z druhej strany

euka210
11. nov 2022

@slyvocka no zavisi od vychovavatelky. Mam 3 deti...najstarsi mal a ma divu a chlapcensku triedu od 1.r boli v druzine na mobiloch, co mi velmi vadilo, aj som sa ozvala, ale bez vacsieho uspechu...ziadne hry, tvorenie nic...su piataci a najhorsia trieda v spravani, takze tam je to o detoch a vychove najskor. Neskor bol pri inej a len na Vianoce robili, ale len on, nikto iny nemal zaujem z deti. Stredny je v 3.r a od prveho sa aj hraju, ci stavebnica, ci clovece, obcas nieco vyrobia. Najmensi je prvacik, maju super novu mladsiu vychovavatelku, maju stavebnice, kazdu chvilu nieco robia, vcera doniesol nebo-peklo z mojich cias 😁 mali pre starych rodicov vystupenie v okt.co nacvicili. Chodia aj von. Ulohy ma o 15h urobene, co starsi nemali a mna slo z toho trafit. Za mna konecne po 4r poriadna vychovavatelka a druzina aku som zazila aj ja...aj my sme mali stavebnice a nieco sme tvorili, o 16h domov, ulohy urobene, aj vonku stale.
Nepozeraju u nas telku, iba v rannej druzine je ci potom po 15h ked uz je zberna trieda, ale tam je herna, gauce, koberec, mozu sa aj hrat.
Rozpravky pozerali vynimocne, nutene vsetci, co tiez moj najstarsi neznasal.
Tiez taky pristup nechapem...dnesne deti na mobiloch, Tv a este aj v druzine to podporuju, nie aby s nimi nieco robili. Ale vidis, ze zavisi aj od kolektivu deti ci vychovavatelky.

slyvocka
autor
11. nov 2022

@euka210 diky, o toto mi ide hodina po obede aktivit vnutri porovnat co robievaju sj ostatni prvacikovia, lebo aktivity ci uz zahrat sa s hrackami, spolocenske hry, vyroba niecoho my u nas chyba, a potom je akurat znudeny ked sa nevyhra po vyucovani a urcite by to bolo aj o podpore spol.vychove, citeni, komunikacii a dobrom pocite aj dobrom kolektive. Hodina vonku. Ulohy si robime doma.

jumama
11. nov 2022

Zalezi asi aj od toho, ako je skolsky klub organizovany. Nasi boli vo svojej triede a triedy su niekedy malicke, ze tam nie je miesto na hranie. A ucka, aby sa deti nezranili, ked sa budu nahanat okolo lavic, tak radsej vymysli iba na mieste aktivity.

Moja dcera vyslovene neznasala, ked kazdy den museli robit kvoli tomu nejaka tvorenicka. Vyhrali sme sa dost, ked bola mensia, a povazovala za otravne, ze im krok po kroku diktuje vychovavatelka a nemozu si urobit nieco co chcu sami. Hoci miluje tvorenie a kreslenie, doteraz bojkotuje vytvarnu vychovu a malva najslabsie dielka medzi tymi rovnakymi na nastenke... Mnohe deti to pmozno potrebuju, ale mnohe aj nie, aby ich pri tvoreni niekto viedol. Vychovavatelka ich za to co vytvorili aj hodnotila, nemohli si nic ine robit, ani kreslit, nic. Oni sa chceli tiez hrat, nie byt prikovane v lavici. Este ked chodili von, bolo to ako tak, ale zima ciste utrpenie.

Co sa tyka olovrantu - ved zabal aj na poobedie jedlo. Aj rozne suche chlebiky, syr, ovocie, to vydrzi.

A tak isto nahradne oblecenie - u nas vzdy na zaciatku druziny hlavne chalani sa prezliekali do teplakov, pretoze uz mala skusenost vychoska, ze ked hraju futbal, ze sa ufulaju, zamokria, potrhaju. Cize zas bud ako rodic trosku prezierava a pribal dietatu veci, popros nech dozrie, aby sa prezliekol. A ked bude mokry, prezlecie sa spat.

larazivago
11. nov 2022

@slyvocka nechce sa mi to čítať. Ja som vďačná za družinu, keď je dcéra spokojná, je mi jedno, čo tam robia.

zuzana76
11. nov 2022

@slyvocka byvaju druziny, kde sa druzinar stale strieda, resp. su to ucitelky z vassieho stupna, ci ine ucitelky, ktore tam vlastne len zastuju a nahanaju nadcasy, aby pokryli dovolenku cez prazdniny a teda, tym sa vymyslat aktivity nechce, ak je v druzine po svojich 5 oducenych hodinach. Ale vo vseobecnosti druzina prebieha nasledovne : obed - asi hodinka pobyt vonku, potom v triede - nejake aktivity, vyrabanie masiek, vyrezavanie tekvic, atd... vzdy podla aktualneho obdobia, ale teda byvaju aj dni, ked sa nehraju, vacsina rodicov chodieva po deti uz okolo 15:00. A presne ako pisu, zavisi aj od zlozenia deti, s niektorymi sa vyrabat neda, lebo vsetko ignoruju, nedodrziavaju pravidla, takze zavisi od vela faktorov

zuzana76
11. nov 2022

@slyvocka za stravu dietata v skole zodpoveda rodic, treba nabalit na desiatu, aj olovrant, v skole to uz nema kto pripravit, do 17:00 su tam iba upratovacky a vychovavatelky a tie , ked sa venuju detom, tak nebudu pripravovat olovrant, navyse nemaju zdravotny preukaz, to nie je len tak, ze to moze robit hocikto, na to musi byt urcena osoba