icon

Škola, kde sa neučí

12. apr 2022

Mam pocit ze na našej zs sa "ani neucia" 😔
momentalne teraz su "chripkove prazdniny". Od vcera 11.4.do 20.4. Vcera ziadna sprava na edupage, dnes ziadna sprava. Pisem uc.ci su DÚ a distancne vyuc. Odpisala ze pokial vie tak teraz nie.
Min.tyzden bol monitoring deviatakov- u nas mali vsetky deti 1-8rocnik riaditelske volno.
Predtým tyzden bol den ucitelov- nasa skola koncila o 11.30 a nebola ani druzina ani dú.
V prvom ročníku-ziadna basnicka naspamäť. Ziadny projekt. Ziadny diktát.
V druhom rocniku- 1 basnicka naspamäť (lebo hurbanov pamätník). Ziadny projekt. Ziadne povinne citanie. DÚ len v pondelok, utorok a niekedy vo stvrtok. Diktat raz za 3týždne, pisomka z matematiky raz za 2tyzdne. Prvouka raz za 3tyzdne.
Škola- ziadny lyziarsky, ziadny plavecký, ziadna skola v prirode, nemajú-nerobia pestovateľské prace(pozemky na to tam su!) Deti nemali uz 2roky vylety, exkurzie, na konci sk.roka ani fotografie. Ziadne sútaže vrámci telesnej vych. Momentalne ani ziadne krúžky-lebo opatrenia to nedovolia. Za 2roky nebolo rodicovske zdruzenie. Ani online!
Čo na škole je- na skolskom dvore su veľké naucne tabule o faune a flore z blizkeho okolia-naucny chodnik. Pytagoriada, matem.olympiada, hurbanov pamatnik. 1x autorske čítanie. V nasej triede-sadenie minizahradky z kauflandu. Ked obecný urad alebo nejake obecne zdruzenie organizuje nejaku vystavu v kulturnom dome, tak tam idu deti pozriet, tzn.1x di roka. 1x do roka navsteva obecnej kniznice.
Nechapte ma zle, nepotrebujem si dieta zaťažovat domácimi ulohami, ktore by robilo 3hodiny po škole, ani aby malo do 20.00 kruzky. Ale toto? Hovorim tomu, "raz je streda raz je piatok a raz zase nič" :(
Ako je to u Vas? Co robia vase deti na prvom stupni?

janka2501
13. apr 2022

@terina25 u nas maju povinne citanie, len s knih co si deti vyberu, a maju od 1 roc, dcera je teraz 4 rocnik...stale pisomky, diktaty, projekty nastastie malo, ale su,vylety tiez, aj minuly skol.rok boli v ŠvP...a stale v edupagi nieco je,aktivity s druziny aj zo skoly...ke bol monitor teraz, deti boli v BA v divadle cely prvy stupen

moonlight1210
13. apr 2022

U vas bud prehlasit na inu skolu, alebo urobit pravidelnu “povinnu” poobednu pripravu doma.
Teda po skole dat malu pauzu, nech sa trebars naje a napije a potom cca polhodinu, max. hodinu venovat zase uceniu. Aby nebolo uz unavene zo skoly, ale ani nebola medzitym velka casova medzera, aby este malo veci cerstvo v hlave a nebolo uz preorientovane na ine veci ako hranie.

Mozete si kupit pekny zapisnik (a ty peciatky a dobroty) a kazdy den do neho pisat maly diktat na par pismen, slabik, slov (podla toho, co uz ovladate. Napr. 4 pismena, 4 slabiky, 4 slova). Za kazdy dobry vykon moze dieta dostat malu sladkost, alebo mu otlacis k tomu peknu peciatku, ktoru si smie trebars vyfarbit (nemalo by k nim mat inak lahky pristup, mali mat pre neho status “specialne”. Aby sa pri nich nestratil ten pocit vynimocnosti, odmeny.)
Mozete tam pocitat priklady (3 az 5 prikladov).
Mozete si tam nalepit aj vylisovane listy a kvetiny (trebars z druheho konca, aby nezavadzali pri pisani). Vzdy si o tej rastline povedat par zakladnych veci a urobit si projekt z toho, ze ju spolu odtrhnete a date spolu vylisovat a potom nalepite. Alebo donesies jej vytlaceny obrazok v obrysoch a dieta si ju vyfarbi.
Alebo si urobit projekt, ked date naklicit fazulku na vlhku vatu (alebo cibulu, a potom neskor mozete z cibikov urobit spolu pomazanku) Alebo ako sa formuju solne krystaly.

Mozete aj spolu citat.
Nam na skole ako prvakom na hodinach citania vybrala ucitelka knizku O dievcatku, ktore slo hladat rozpravku (Klara Jarunkova).
Je to tenucka knizka, velke pismena.
Ma jemne tajomny a trosicku napinavy pribeh (ktory laka zistit, ci sa obaja hlavni hrdinovia nakonuec dostanu do ciela cesty - ci pocas zimnej noci dojdu na tajomnu Polhoru, kde mesiac svieti tak velmi, ze sa pri nom da citat knizka ako cez den).
A popri ich zazitkoch pocas cesty nenasilne (akoby len mimochodom) podsuva socialne otazky, ako napr. preco rodicia radsej pozeraju telku, ako sa bavia s detmi. Preco sa k sebe dospeli vzajomne chovaju niekedy zle.
Obaja hlavni hrdinovia maju cca 8-10 rokov a su z roznych socialnych prostredi. Dievcatko z usporiadanej rodiny, ale rodicia su skor zamerani na pracu a domacnost, i ked dcerku lubia.
Chlapec je zo socialne slabsej rodiny. Takze sa len tak pomimo (z jeho rozpravania) objavuju veci ohladom jeho spravania, vychovy u nich doma, kde sa aj krici, aj dava vyprask, …
Spociatku dievcatko nie je nadsene, ze chlapca stretlo a vsetko jej tym pokazil a aj ho odsudzuje, ze je povestny chuligan. Ale pocas cesty sa rozpravaju o sebe, spoznavaju sa, aj sa poskriepia a dievcatko ho nakoniec zacne chapat, preco sa on chova, ako sa chova a aj chlapec ju, dokonca sa rozhodne kvoli jej vplyvu skusit do buducna polepsit.
Na konci su z nich kamarati a vsetko skonci dobre.
Je to pisane lahkym rozpravackym stylom, nic do pribehu nie je vsunute okato a nasilu, tie socialne otazky si dieta ani nemusi este uvedomovat (nie su priorotou pribehu), len ich tak prirodzene vstrebe.

Mozno takato knizka by u vas zaujala (kazdy den precitat odstavec-dva). Da sa o nej aj rozpravat, ak by si chcela, alebo dieta sa zacalo samo pytat.
Poskytne aj dobry zaklad do buducna, ked sa o takych veciach budete bavit a ty mu mozes pomoct lepsie emotivne tieto veci pochopit, ked mu pripomenies pribehy hlavnych postav z tej knihy.

maminkasisa
13. apr 2022

@panelacikova aj na nasej skole idu prvaci do skoly v prirode, vaetky kruzky v skole funguju, chodia aj prvaci do galerii a muzei, v kniznici boli tento rok uz 3 krat. Prvaci sa ucili aj basnicky naspamat /ale kratke/ dokonca pisu aj diktaty, zo zaciatku pismena, teraz uz aj kratke vety, patminutovky z matiky a robili aj projekty z prvouky. Napr tema moja rodina, kde lepili fotky, kto nema, mohol nakreslit 😁😁

kittykat22
13. apr 2022

@panelacikova nechapem preco si taka agresivna. Je normalne ze deti maju kompletny program uz od 1 rocnika a chapem autorku, ze ak sa u nej nic nerobi, tak ju to trapi. Pre deti moze byt citanie a aktivity zaujimave, ak je to formou zabavy. A ako citas, tak su aj skoly na SR ktore to takto uz maju. Nechapem preco by mala vzdelavat dieta sama, ked nechce po tej skole nic extra. Pokial skola nerobi ziadny program tak na to jednoducho pecu. Chodit do skoly a zo skoly a k tomu len otvorit pripravene knihy je to najmenej co sa da robit - menej sa uz fakt neda.

lucia147852
13. apr 2022

Ty kde žiješ? Keď som bola prvacka, druhacka tiež sme žiadne projekty nerobili ani diktáty nepísali. Učili sme sa 1 básnickú za rok a tam to skončilo. A aspoň sme mali detstvo. Dôležité je, čo dieťa vie a nie či lepí list na papier. Veď keď ti to tak chyba, tak zoberte list, nalepte na papier a vybavené

lusyyy36
13. apr 2022

Bývame v AT, dcéra je prvacka. Od zaciatku roka písali 3x diktat z vopred urcenych slov, 3x pisomku z matematiky. Na ostatne prrdmety knihy ani zosity nemaju, takže ja vôbec neviem co sa na takej prvovke ucia. Domace úlohy nemaju vôbec, knihy nosia domov len na víkend, ucim sa s malou len dobrovoľne (pozrem co prebrali za týždeň a zopakujeme, to je max 0,5-1 hodina). Nemaju ziadne Projekte,nic, telesnú maju síce asi 4x v rozvrhu ale reale cvicia asi1x a aj to sa vacsinou neprezliekaju (z tohto mam nervy)
Kvoli korone neboli ešte na ziadnom vylete ci exkurzii, teraz budu mat Konzert z hudobnej (normalne v mestskej hale).
A nestazujem sa, som spokojná (az na tu TV). Neriešiam s malou doma ucenie

ladyblcha
13. apr 2022

Moja je prvacka a diktaty pisu od zaciatku sk.roka. najskor len pismenka, potom slova, teraz uz vety. Za tyzden maju mat 6riadkov, cize ziadne pretazovanie. V skole pisu diktat od tohto roka (cize tak od 2.polroka). Mali aj testy z ang, mat a sj. Tento mesiac idu na exkurziu, a boli na tvorivych dielnach. 2x boli v kniznici za tento sk.rok. 1x tyzdenne cez TV idu na ihrisko a 1x maju TV maju s normalnou trenerkou (nie triednou). Ucenie/ulohy kazdy den okrem stredy. Citanie aj v stredu. Mali aj sutaz klokankovo (matematicka), ak z angl (ale tam som ju neprihlasovala). Mali helloween aj karneval, aj aktivity rozne na vytvarnej a prvouke. Pestovanie nerobia, ale ani nemaju kde, ked tak uvazujem.
Ked mali karantenu kazdy den od 9tej sa online ucili, 1.5-2hodiny (s prestavkami).
Tak akurat toho maju. Nie vela, ale ani prilis malo.

terina25
13. apr 2022

@maciatkolulu nepisala som o postihnutych detoch,ale zdravych...Neviem ,kde tvoje deti chodia do skoly a ci vobec na ZS(ci Slovensko a nie zase zahranicie) no moji v 1. Ani 2. rocniku na exkurzii isto neboli. A to chodia na jednu z top ZS na Slovensku 🤷

rebellefleur
13. apr 2022

@panelacikova - Aj môj starší bol ako prvák v škole v prírode..

staleja
13. apr 2022

Ahojte. U nás na škole je od 1. - 4. ročníka každý rok týždeň plavecký, týždeň korčuliarsky. Škola v prírode je v 4. ročníku. U nás čo sa týka básničiek sa kratučké učili vždy ku každému písmenku. Písali často "písomky" na písmenka, slabiky, slova a ku konci roka aj vety. Domáca úloha bola každý deň, krátka do pol hodinky všetko, teda čítanie to niekedy zabrzdilo 🙂 Projekt si spomínam v 1. ročníkú len z prvouky - herbár. Naša škola robí kopec akcií pre deti - týždeň naopak, kedy deviataci učia týždeň prvákov, samozrejme pod vedením učiteľa. Týždeň Janka Hraška - chodili deti oblečené v zelenom. Podľa mňa výber školy je veľmi dôležitý. Ono sa dá vážne skĺbiť kvalitné vzdelávanie a zábava...+

jujala
13. apr 2022

kamoska mala tak dceru na dedinskej skole do druheho rocnika a tiez mala takyto pocit, ze ani diktat, citanie hrozne, matematika slaba. Zmenili skolu do inej dediny /malotriedka/ a tam to bolo citit, dieta zamakalo a je to uz o inom. Mame dcery v rovnakom veku a moju vozim do krajskeho mesta a veru je vidiet i tak rozdiel. ja obcas k detom hovorim po anglicky /bezne denne situacie/ a kamoskyna sa nechyta. Sice moji neexceluju, ale vedia jednoducho reagovat. v mojom pripade mi ide o moment prekvapenia, aby deti vedeli zareagovat.
projekty: nalep, nakresli, vyfarbi mali uz od 1 rocnika. od 3r. napis, co sa ti paci/nepaci na knihe a to prezentovali pred tabulou...proste retoriku cvicili.
ak mas zly pocit, tak zmen skolu a mozes porovnat, lebo ten cas uz tazko dohnat. Velke negativu je, ze deti stratia kamaratov.

autor
13. apr 2022

@moonlight1210 dakujem. Ano niečo z toho robime. Nieco z toho sme robili ked bola skolkarka alebo ked boli prazdniny. Nieco robit zacneme. Na inu skolu ju nechcem dat, stratila by kamaratky, tazko by si zvykala. Ale nechcem to nechat ani na takejto urovni.
Ostatným mamickam dakujem za nazor. Vidim ze aj inde sa deje to za co ma tu odsúdili ze mam nadmerne ocakavania. Vidim ze to ide. A mozno staci spravit prvy krok, chytit sa iniciatívy a v ramci ZRPS nieco z aktivít pre deti spravit, zorganizovať.

@lucia147852 precitaj si ostatne odpovede, postav sa pred zrkadlo a opytaj sa sama seba kde zijes?!!

kittykat22
13. apr 2022

drzim ti palce. Neviem co by som ti poradila. Syn chodil do pripravky na skolu ako popisujes a prave z dovodov nic nerobenia sme ho dali do prveho rocnika do inej skoly a sme velmi velmi spokojni. Syn v pripravke nikdy nikde nebol a ked som pocula aktivity na dni otvorenych dveri na tej nasej spadovej ZS, tak som len pozerala co vsetko je mozne. Taky rozdiel. Ja viem, ze sa tu pise, ze deti nemaju detstvo. Ale to je mylna predstava. Oni valnu vacsinu tych aktivit robia pre radost a snazia sa ziskat bod alebo dostanu nieco dobre - nie je to o terorizovani deti. Pisomky a diktaty su super - nie preto lebo chcem aby trapili deti ale aspon vidim co beru a kde sa treba doucit veci. Znamok je mraky, nikto sa z 1- neruca. boli len 1 a 1- a 2 v prvaku. Keby naboli diktaty a znamky tak ja ani neviem co tam to dieta robi. ucitelka pravidelne komunikuje s rodicmi ked je nejaky problem. Ak chces, mozes vyvazit neaktivitu skoly v kruzkoch a ZUS - neviem v akom si meste, ale ta plejada zabavy je dnes celkom siroka.

autor
13. apr 2022

Len sa obavam ze ked nieco zacnem riesit, nedajboze ucitelkam, riaditelke nieco vytknem tak sa to len obrati proti decku a ako tu uz bolo napisane, mozno budem jedina co to tak vidi-aj ked viem ze to nieje pravda co sa tyka skoly, ale mozno len nasej triedy ano. Aj v tejto diskusii je vidiet, ze ked ma niekto iny nazor tak hned spadol z maliny, je z inej galaxie a nevie kde zije 😔🙄

autor
13. apr 2022

@kittykat22 dakujem 🙏 nasa nedavna prihoda- den bez DÚ. Hovorim jej a co ste mali na matike? Toto a toto. A vies to? Ano viem. Bolo to pocitanoe do 100 s prechodim cez 10. Tak ukaz kolko je 69+3? A ona ze 99 😳 ze coo? A doma sme makali 2hodiny 💪 s obrázkami.hrou.prstami.počítadlom. myslis ze uc.vedela ce ona nevie? Ze by mi to oznamila? Aby sme sa na to sustredili? Nic! Tu unas to funguje na vztahu ucitel-dieta a dieta-rodic. V "inych" skolach to funguje ucitel-dieta-rodic-ucitel 💫 a aj o tomto rozpravam.toto mi chyba. V prvom polroku som zaspala na vavrinoch a dieta mi nosilo 3. Na vysvedcku 2. A musela som im pisat a ist sa pozriet na pisomky a opytat sa. Uc. ze kluud, keby to bolo vazne sama vas informujem. A kedy je tk vazne? Ked bude mat druhacka 4na vysvedcku? 😫😳 a hlupa nie je. Nehovorim ze same 1. Ale 1-2 teraz ma.

lucky_k
13. apr 2022

@panelacikova mam prvaka a pisu diktaty odkedy sa ucia pisat pismenka, od zaciatku vlastne - ucitelka povie napr. male pisane a, velke pisane B atd., aj nekake projekty robia napr. zostavit s flias presypacie hodiny to na prvouku a taktiez na anglictinu pfojekt o rodine, Velkej noci atd.....damozrejme toho bolo viac, taktiez Hviezdoslavov Kubin....

kittykat22
13. apr 2022

ja som sa pytala v okoli ako ucit dieta. Baby co to maju v malicku mi poradili, ze ked pride dieta domov, tak sa ho mam spytat co robili. Otvorit ucebnice, zosity a spytat sa. Ramcovo toho deti nemaju vela - napriklad prvy rocnik pismena, citanie a pocitanie do 100. Druhy rocnik je nasobenie, delenie do 5 - kto chce do 10, tvrde makke obojake spoluhasky. Takze toho zase nie je tolko. Nemusis sa bat, ze ked sa 14 dni na nic nepozries, tak to bude katastrofa - nic sa samozrejme nestane. Bolo by ale dobre, keby tieto zakladne veci vedela - mozes dieta prihlasit na anglictinu. S nou su problemy a prave tu treba na prijimacie pohovory na SS. Ked bude niekde chodit 1x do tyzdna par rokov v kuse, urcite sa na dieta nieco nalepi 🙂 Daj si pozor na treti rocnik, piaty rocnik - tie su tazke a berie sa tam vela uciva. Su to rocniky kde by si mala dietatu pomoct ked si najdes trochu casu 🙂

maciatkolulu
13. apr 2022

@terina25 moje boli a chodili na sk, staršie. Nuž a malý bol aj so školkou. Ja neviem teda ako tvoje ale moje a teda všetky okolo mňa decká, aj oveľa mladšie bez problémov chodili po zámkoch, po botanických záhradách, zoo, po rôznych mestách a čuduj sa svete rozumeli, od toho sú rodičia, starí rodičia, proste dospelí, aby to dieťaťu vhodné podali, pedagogickí pracovníci jak by smetl😀🤣👍keď niekto nemá záujem a chuť, tak to nejde, ale napísať, že prvákov a druhakov nevedia exkurzie zaujať je trochu divne. Véd nikto nehovorí, že majú ísť niekde, kde to nie je určené pre deti ich veku.... Ale skoro všetko sa dá podať vhodné, keď sa chce.
Takže áno sú školy, kde je povinné čítanie, samozrejme nepíšeme o sokratovi, tolstoj atď. Ale o krátkych rozprávkach. Sú školy, kde sú exkurzie, sú školy, kde sú diktaty

heleninamama
13. apr 2022

@kittykat22 Prosím Ťa, kde je na prijímacie pohovory na SŠ angličtina?

autor
13. apr 2022

@jujala moment prekvapenia u nas v podobe pisomky alebo diktatu by bol za 4. Anto ten diktat pisu v piatok a precvicuju cely tyzden. Aby dostala 1 alebo 2 tak musi doma pisat 3diktaty. 5-7viet cca. Ked dostala 4, tak neviem ci je to jej povaha alebo sa tak kryje, ale povedala ze jej to nevadi 😔 ale ked dostala 1 tak bola velmi rada a stastna. Aj komentovala spoluziaka jednotkara ze dostal 3 a bol smutny, ale to preto ze zabudol a necvicil. Nejde mi o znamky, ale o princip a postup. Ze ju to casom dobehne, ze v zivote nikomu nepadahu pecene holuby do huby ako sa povie a ze bez prace nie su kolace.. Doma tak nefungujeme.. nehovorim ze stojim nad nou s palickou a napr.izbu ma ako z katalogu, to vobec..dam jej dýchať.. ale su určite pravidlá ktore chcem aby mala/vedela

@kittykat22 ano takto sa musime aj my skole venovat ako pises. A to je v pohode. V tom problem nevidim. Vidim problem v tom, ze bez mojej aktivnej účasti by mala 3,4rky. Ako pisal niekto vyssie- skola bez dú by bola super. No ale to len v takom pripade ked to ma učiteľ pevne v rukach. Nie takto. Pocitanie do 100 mame v 2.rocniku. v 1.bolo len do 20. Nasobenie? Mozem zabudnut ze rozbehnu este teraz. Ako som pisala, teraz maju chr.prazdniny a od pondelka su bez vyucovania!! Mas pravdu, nebude to katastrofa ked sa na to 14dni nepozrie. Aspon vyvetra hlavu, odreaguje sa. (Aj ked si myslim ze nie je od čoho, kedze toho nemaju vela) Ale začiatok a nastup povinnosti bude ťažšie zvladat.
Momentalne som na MD s mladsou a po diskusii s vami som sa rozhodla ze to co mi chyba v skole s nou budem robit sama. Tj čitateľský denník, herbar, basnicku naspamäť. Aby ma zase niekto neukamenoval- mali hurbanov pamatnik, najprv bol boj. Ale akonáhle zistila ze je to zvladnutelne tak sa to s radostou naucila. Kazdy den jeden odstavec. Dokopy 5. V den prezentovania chybala pre chorobu a bola smutna. Prezentovala potom po nastupe, dostala 1, ale uz bol vybrany niekto iny 😔 nevadi. A co spravila za 2tyzdne? Sama od seba sa naucila basnicku. Kukala som jak puk 😳🤗❤

autor
13. apr 2022

@maciatkolulu suhlasim. Dakujem

kittykat22
13. apr 2022

@heleninamama ach, ja som v CR a robi sa zaverecna skuska/hodnotenie na zakladnej skole z predmetov CJ, MT a AJ. Myslela som si, ze je to tak aj na SR. Vy anglictinu nemate?

heleninamama
13. apr 2022

@kittykat22 Samozrejme, že nie, u nás sa monitoruje len matematika a SJL. A tie sú hlavné predmety aj na prijímačky.

mamamasama
13. apr 2022

@panelacikova s tymto uplne suhlasim.. moja znama sa mi prednedavnom stazovala, ze asi vymeni skolku, lebo doteraz jej syna nikto nenaucil farby, ani tvary. 🤣 Neviem co tie zenske doma robia.

kittykat22
13. apr 2022

@heleninamama ale aj na sr treba anglictinu. Ved ja som studovala na hotelovej akademii a prijimacie boli SJ/AJ. A treba aj na biling. gymple. aj na 6r gymple u nas treba anglictinu niekde. Nie je to plostne len CJ/MT.

heleninamama
13. apr 2022

@kittykat22 Bez vedomostí z matematiky a slovenčiny, ktorá tvorí aj testy všeobecných študijných predpokladov Ti u nás ani 100%ná angličtina na prijímačky na bilingválne gymnázium nestačí.
Sú školy, ktoré matematiku nahradili napr. biológiou (poľnohospodárska, zdravotnícka), ale na tie najlepšie školy sú rozhodujúce práve vedomosti z týchto dvoch predmetov.

lucka114
13. apr 2022

😀 táto škola je snom mnohých matiek, ktorým sa ježia vlasy, keď ich dieťa musí použiť mozgové závity a učiteľka im dá nedajboh domácu ...

Asi by bolo dobré obrátiť sa na riaditeľa školy a informovať sa, prípadne zmeniť školu asi ...

kittykat22
13. apr 2022

@heleninamama ale ved ja nepisem, ze staci anglictina. Ale ze je to doucovanie moze pomoct. Myslim, ze si ma zle pochopila.

autor
13. apr 2022

@lucka114 riaditelka ich uci 🙄 na 1predmet. Na 2 zastupkyna. A triedna na vytvarnu. Ale je dlhodobo pn. Stazovat sa mozem leda na lamparni 😔

panelacikova
13. apr 2022

nuž takto milá autorka, v každom prípade si poriadne pochybila ty s mužom, pretože prvákovi je potrebné sa venovať. učiteľka má naučiť, doma si má dieťa precvičovať. ak im učiteľka nedáva úlohy, tak si tu od toho aj ty, ako matka, že mu dáš niečo precvičiť, že si s ním prečítaš, atď. súhlasím jedine s tým, že úlohy naozaj pomôžu tomu, že dieťa sa učí zodpovednosti. ALE, to neznamená, že keby ich tvoj syn aj mal, žeby bol mega úspešný, možno by stále potreboval precvičovať viac, než iné deti. a vtedy nastupujú rodičia. aj o tomto je rodičovstvo, že v rámci prvého stupňa (obzvlášť v I.ročníku) doma dieťaťu tieto úplne jednoduché prosté vedomosti upevňuješ za pomoci cvičení navyše.