icon

Škola, kde sa neučí

12. apr 2022

Mam pocit ze na našej zs sa "ani neucia" 😔
momentalne teraz su "chripkove prazdniny". Od vcera 11.4.do 20.4. Vcera ziadna sprava na edupage, dnes ziadna sprava. Pisem uc.ci su DÚ a distancne vyuc. Odpisala ze pokial vie tak teraz nie.
Min.tyzden bol monitoring deviatakov- u nas mali vsetky deti 1-8rocnik riaditelske volno.
Predtým tyzden bol den ucitelov- nasa skola koncila o 11.30 a nebola ani druzina ani dú.
V prvom ročníku-ziadna basnicka naspamäť. Ziadny projekt. Ziadny diktát.
V druhom rocniku- 1 basnicka naspamäť (lebo hurbanov pamätník). Ziadny projekt. Ziadne povinne citanie. DÚ len v pondelok, utorok a niekedy vo stvrtok. Diktat raz za 3týždne, pisomka z matematiky raz za 2tyzdne. Prvouka raz za 3tyzdne.
Škola- ziadny lyziarsky, ziadny plavecký, ziadna skola v prirode, nemajú-nerobia pestovateľské prace(pozemky na to tam su!) Deti nemali uz 2roky vylety, exkurzie, na konci sk.roka ani fotografie. Ziadne sútaže vrámci telesnej vych. Momentalne ani ziadne krúžky-lebo opatrenia to nedovolia. Za 2roky nebolo rodicovske zdruzenie. Ani online!
Čo na škole je- na skolskom dvore su veľké naucne tabule o faune a flore z blizkeho okolia-naucny chodnik. Pytagoriada, matem.olympiada, hurbanov pamatnik. 1x autorske čítanie. V nasej triede-sadenie minizahradky z kauflandu. Ked obecný urad alebo nejake obecne zdruzenie organizuje nejaku vystavu v kulturnom dome, tak tam idu deti pozriet, tzn.1x di roka. 1x do roka navsteva obecnej kniznice.
Nechapte ma zle, nepotrebujem si dieta zaťažovat domácimi ulohami, ktore by robilo 3hodiny po škole, ani aby malo do 20.00 kruzky. Ale toto? Hovorim tomu, "raz je streda raz je piatok a raz zase nič" :(
Ako je to u Vas? Co robia vase deti na prvom stupni?

Strana
z3
autor
13. apr 2022

@panelacikova poucas ma ako male decko. Pisala som uz vyssie, nerobi mi problem sa s nou doma učiť, precvicovat, dovysvetlovat ked niecomu nechape. Nebude predsa cela trieda cakat nez to jeden ziak pochopi. Ak predpokladame ze nepochopil len 1ziak ☝ problem vidim v tom ze u nas nefunguje system ucitel-ziak-rodic-ucitel. Ale tu je ucitel-ziak a ziak-rodic. A co v pripade ked nemaju DÚ a ked dieta povie, ucivo chapem, v skole bolo dobre. Ruku na srdce. Ktore dieta, ked nema rado matematiku napr., samo od seba povie- mami ja som tomu nerozumela? Radsej zahodi, vybali a znovu nachysta tasku a ide von. My sme v 1.rocniku problem s nou nemali. Az teraz v 2. Ano pochybili sme, tak vyzeealo aj polrocne vysvedčenie. Mat 2 sjl 2 prvouka1. A tie 2boli na hrane. Teraz sa jej venujeme doma viac a vyzera to na 1tky. Opakujem sa, znamky nie su pre mna dolezite. Keby vidim ze napr.na 3 vynalozi vsetko usilie tak ok.beriem. Precitaj si prispevky aj vyssie. Nehovorim len o znamkach a DÚ, ale aj o aktivitach atd. Mas ozaj agresivne prispevky, ale to bude asi tym ze si telocvikarka a beries si to osobne asi alebo co. Pisali ti aj ine mamicky tu. Nemyslim si to len ja o tej skole. Ide mi aj o to ze tu tie nase uc.by najradsej stalo koncili o 12.30! Prečítali detom co musia prečítať a hotovo. A viem ze tu bol aj taky pripad ze telocvikar-kamos ucil fyziku v 8.rocniku. Pytali sme sa ho ci im bude robit nrjake projekty, nazorne ukazky.spominali sme ze ako decka sme si toho najviac zapamatali. A on doslova povedal ze by ich mohol j***t, skola mu nic nepreplati, pomocky nema. Pustil im projekt na youtube. Uz tam nepracuje lebo to nemalo vyznam a svoje dieta si radsej uci doma.

sidicek
13. apr 2022

Tak u nás normálne všetko funguje, doma tento rok boli raz 4dni.ulohy stále, 2x rodicko, diktát každý týždeň, aj kadejaké pracovne listy vypracuvavaju, projekty. 3.rocnik.neucia sa síce básničky. Ale normálne už učivo prírodoveda vlastiveda,taka kvázi samostatná odpoveď, takže pamäť trénujú.

zuzana76
13. apr 2022

na vacsine skol uz nie je ziacka knizka, ale skoly funguju bud na edupage alebo skolanawebe a pisomky sa domov neposielaju, ale rodicia ich mozu vidiet na vyziadanie

sidicek
13. apr 2022

@panelacikova aj na sr sa chodí do školy v prírode, niekedy už skolkári, neviem co sa všetkému čudujes a spochybňujes.a áno sikovnemu dieťaťu netreba úlohy ani veľa diktatov a precvičovania, ale nie všetci sú takí.

panelacikova
14. apr 2022

autorka, pod pojmom diktát som si predstavila diktát, nenapadlo mi, že takto volajú aj kratučké previerky písmenok v prvom či druhom ročníku, pretože som na II.stupni. čo sa týka školy v prírode, mala som na mysli školu v prírode, a teda týždňový pobyt kdesi na chate, alebo proste inde, bez rodičov. Neviem, fakt nepoznám v širokom okolí školu, kde chodia prváci do školy v prírode v rámci týždňového pobytu. začula som v bývalej škole, že to kedysi skúšali, ale deti im začali večer revať za rodičmi a že to bolo fakt ťažké a o ničom. skončili na druhý deň, šli domov, lebo pomaly všetky deti vyrevané... preto to začali organizovať až v treťom ročníku, ale ja nevylučujem, že sú také školy, kde chodia mega samostatné deti, ktoré sú naučené byť bežne týždeň mimo domu a rodičov. Ak také sú, tak zrejme si tieto veci organizujú aj skôr. Ale už vážne pochybujem o pravdivosti niektorých prispievajúcich, že im deti chodili do školy v prírode už ako škôlkári.
čo sa týka tvojej dcéry a toho, že píšeš, že si myslíš, že nebude jediná, ktorá má problém a zaostáva /v zmysle, že boli horšie známky alebo že jej nejde učivo/, tak sa skontaktuj s rodičmi a preber to s nimi. prípadne na rodičovskom združení. nebola si? ak áno, prečo si tam nepredostrela svoje požiadavky? čo na to ostatní rodičia? prepáč, ak si to tu už niekde písala, nečítala som všetko, takže som to mohla prehliadnuť.
čo sa týka tvojho kamoša-telocvikára, ktorý učil fyziku, tak toto naozaj netuším, ako súvisí s tým, že tvoja dcéra má nejaký problém v II.ročníku, podľa tvojich slov spôsobené nedostatočnou výučbou a precvičovaním jej danou pani učiteľkou. ak si tým narážala na to, že učil fyziku ako nekvalifikovaný učiteľ, v tom prípade sa opäť potvrdzuje to, čo som uviedla na úvod, že zrejme škola je malá a tak, aby naplnila úväzky, dá učiť hocikomu už pomaly hocičo (čo nie je správne, ale viem, že sa to deje) alebo je škola síce veľká, ale nekvalitná, lebo uprednostňuje neviem čo (známosti?) pred získanou kvalifikáciou.
posledná vec je, že opäť netuším, kde chodili alebo chodia deti tých mamičiek, ktoré sa tu bijú do pŕs, ako ich školy KAŽDÝ rok majú nejaké aktivity (a nemenovali ich tu málo), ale ja si vážne pamätám napríklad rok 2020, kedy bolo celoplošne zakázané organizovať rôzne takéto podujatia. bolo to proti vyhláseným pravidlám a pokynom. školy dostávali jasné inštrukcie. deti nastúpili do škôl dosť neskoro a až do leta boli tieto podujatia neprípustné. mohli ísť do prírody, to áno, ale nejaké pobyty či plavecké sa nekonali. ak sa mýlim, oprav ma. sú tomu už dva roky, niečo mi mohlo vypadnúť.
mimo covidu je jasné, že školy organizujú milión vecí, súťaží, respektíve sa ich zúčastňujú, veď to je jasné. akurát posledné dva roky boli naozaj obtiažne. ja som robila v škole, kde dávali šport a pohyb na prvé miesto, no i tak neorganizovali po dva roky lyžiarsky, plavecký a v roku 2020 tuším nebola ani tá škola v prírode.
v súčasnosti je rozbehnutých množstvo aktivít na školách, čiže opäť, ak u vás sa nič nedeje, problém bude pravdepodobne vo vedení školy, pretože zhora padá hovno, ako sa hovorí. čiže keby bolo vedenie OK, tak by už dávno riešili pani triednu, nech žiakov do niečoho zapája.
ak som sa ťa nejak dotkla, sorry, píšem mnohokrát rýchlo a hádžem tu už hotové myšlienky, lebo nemám čas to rozvinúť. potom to môže tak vyznieť, takže ak ti to vyznelo agresívne (čo ja som teda vôbec vnútorne takto necítila), tak sa ospravedlňujem. riešenie hľadaj s inými rodičmi, prípadne podaj sťažnosť na vedenie alebo zriaďovateľa školy...

panelacikova
14. apr 2022

a autorka, ešte jedna vec. školy sú rôzne. aj učebné metódy sú rôzne. napríklad moja bola 4. a 5. ročník v takej triede, kde si fakt nenosili domov absolútne žiadne úlohy. všetko robili v škole, učili sa formou rôznych projektov, prezentácií a podobne. vychytala v tomto období bohužiaľ aj to dištančné vzdelávanie, čiže tej výuky bolo dosť málo. ale keby nie, boli by to naozaj super ročníky, ona si už zo školy priniesla dostatok vedomostí, že som niekedy až oči otvárala. nepotrebovala domáce úlohy. mnohokrát pracovali v skupinách, hovorili o probléme, dopĺňali sa.... škoda toho dištančného, lebo ako som spomínala, keď chcela ísť na gymnázium, tak MAT som ju musela doučovať teda dosť. pretože práve táto pani učiteľka veľmi často nemala online (dôvod si už nepamätám, asi bývala často chorá alebo čo). samozrejme, v rámci online hodiny ju už nezastupoval nik a to bol ten problém. keby boli bývali chodili prezenčne, tak aj tú matiku by vedela s prehľadom.
chcela som tým len napísať, že by si si teda mala asi pozisťovať podrobnejšie informácie od iných rodičov (možno aj z iných tried), porovnať tieto informácie a potom konať tak, aby sa problém, ktorý ťa trápi, vyriešil.

staleja
Autor odpoveď zmazal
autor
14. apr 2022

@panelacikova v poriadku, beriem a som rada ze si to nemyslela utocne. Rodicko nebolo! Tu ani makke f ti nepovedia. Nie som z tejto dediny a tie uc.nepoznam, ked som pre malu prisla do druziny nejaka "pani" mi zacala čosi rozpravat(uz si to presne nepamatam) a ja som na nu kukala jak puk az potom dcera povedala ze to bola zastupkyna ktora ich uci. Ked som im pisala spravy tak poznam len mena a co dceru ucia. Teraz napr.su opatrenia uvolnene a tej co chce mat kruzok volejbalu to nie je umoznene, riad.povedala ze ked ho tak velmi chce nech si ho zorganizuje vo svojom volne! Mimo zs. Ten co ucil tu fyziku..bolo to z nedostatku ucitelov, beriem. Ide o princip. Oni nepsravia pre tie deti nic, lebo nemusia. Zevraj je tam par svetlých vynimiek, na 2.stupni. tak som zvedava. Snad neodidu nez sa tam nasi druhaci dostanu. Ved predsa aj ministerstvo skolstva dava rozne dotacie, sutaze..tu nic.nikto sa o nic nesnazi. Nezbieraju ani 2%z dani.
Ano ďakujem pozistujem. Moze sa stať ze problem vidim len ja(lepsie povedane aj iny vidia problem, ale nikto nic z vlastnej iniciativy neurobi) uvedomujem si ze ak to takto cele roky rodicom vyhovovalo tak bude tazke nieco zmenit. Tak minimalne co mozem spravit je, doma si s nou pisat citatelsky dennik, zalozit herbar napr. 🤷‍♀️ co uz. Na plavaren chodit v sobotu a lyzovat jej musi stacit 1x za rok,ak budu financie a cas. Min rok ani tento sme boli iba na 1den, tu nedaleko.aby si nemala obraz ze lyzujeme 2tyzdne v alpach 🤣 A co musim je, overovat si kazdy den ci ucivo pochopila a cvicit. Iny rodicia na to pridu pri dú alebo im uc.povie, my cvicnymi zositami zakupenymi zvlášť, mimo skoly. Apropo☝ dcera ma 11spoluzoakov. Nepovedz mi ze pri 12tich detoch nevidela ze jedna povie ze 69+3 je 99. Dakujem ti za diskusiu, vsetko dobre zelam.

pleja
14. apr 2022

U nás funguje všetko - rodičká online, už bolo aj normálne, diktáty, výlety, súťaže, krúžky v škole. Takže je to o postoji učiteľov a ako sa im chce, resp. nechce. Nerozumiem, prečo na deň učiteľov vyučko skrátené a bez družiny, však je to normálny pracovný deň.

adriannasvk
14. apr 2022

Je to asi individualne...moj prvacik mal uz aj plavecky,maju ist aj do skoly v prirode. Mali aj Noc s Andersenom v skole. Stale im vymyslaju program,aktivity, DU mavaju takmer kazdy den ale na par minut. Vzdy maju citanie. Ak maju diktat tak na par slabik,pismen,veta. Projekty nerobia, skor sa niecomu takemu venuju v druzine spolocne. Mavaju sportove dni a podobne. Ale vzdy to maju tak spravne mixnute aby sa aj naucili vsetko potrebne a aj nieco zazili.
Rodicko bolo na zaciatku roka a ucitelka je vzdy k dispozicii ak nieco potrebujem vediet. Pripadne sa sama ozve ked potrebuje nieco ohladom syna prebrat.

autor
14. apr 2022

@pleja asi isli na obedik a vinko? Neviem 🙆‍♀️

autor
14. apr 2022

@adriannasvk bud rada. U nas asi nic z toho ci si napisala. Vies aky sok mala nasa druhacka z diktatu? Aj ja potom z tej 4rky. A potom ona z toho ked to musela 3dni trenovat. Ale o to ani nejde.. ide o to ze dalsi diktat bol za 3tzdne. Uz aj vypadla z cviku a nechcela mi to pisat tie 2tyzdne ked nemusela.ved si tu 4opravila na 2 a stačilo.. 😣

adriannasvk
14. apr 2022

Verim ti,no zial kazdy ucitel ma moje osnovy....ale ucitelka by s nimi mala trenovat diktat aby vedeli potom co ich caka...nasi toto maju zatial vzdy len cvicne,pripadne na DU im mame dat diktat zo slabik,slov a jednu vetu.

ajka0207
14. apr 2022

Podľa mňa máš hrozne vysoké nároky na obyčajnú dedinskú školu a dnešné osnovy. Povinné čítanie na prvom stupni nie je skoro nikde. My sme čítali jednu knižku v štvrtej triede (pred 20 rokmi). Výlety že nemajú je zvláštne, to nemá celá škola? Alebo len prvý stupeň? U nás chodil prvý stupeň do lesa na výlet. Projekty vtedy neexistovali vobec.

pleja
14. apr 2022

@ajka0207 Nemá nároky. Povinné čítanie u nás funguje tak, že raz za mesiac dieťa píše čitateľský denník z jednej knihy, ktorú si sám vyberie. Proste pár riadkov. Súťaže sa dajú zorganizovať aj na jedno popoludnie/dopoludnie, podobne karneval, deň zeme, apod.. Vybaviť výlet 2-3 x do roka nemôže byť problém - niekde v okolí, či už "na pešo" - miestna policajná stanica, roľnícke družstvo alebo farma, miestne múzeum, knižnica, mestský úrad, hasiči alebo sa niekam odviezť. Ak je menšia trieda tak sa dá ísť aj miestnym verejným autobusom. Rodičko nie je žiadna výnimočná udalosť, to by malo byť normálne 3-4x za rok, info o tom čo sa deje. Plavecký výcvik by mali absolvovať v 3. triede, lyžiarsky v 7. triede. Jednoduchý projekt s pomocou rodiča zvládnu aj druháci - A4-ka, na nej 4 obrázky, ku každému jedna-2 vety plus nadpis. Napr. vtáky nášho okolia, ale ako som písala je to o chcení a ochote učiteľov. Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. A vyjadrovať sa štýlom aj naši starí otcovia to tak mali a bolo dobre...no, neviem, neviem.

tortelinka
14. apr 2022

@panelacikova tak môj prvák bol v škole v prírode, prežil to bez ujmy

autor
14. apr 2022

@ajka0207 neviem ci cela skola. Ale verila by som tomu. Ale nebudem klamat a zvelicovat, neviem to na 100%.. ano bola pandemia. Ale boli aj uvolnenia. Ale tu sa stale ide ako keby bolo vsetko zatvorene. Ale napr.to rodicko ze nie je, je fakt. Nemala cela skola uz 2roky. Ani online. Tu uc.nepoznaju zoom. Prvaci nemali min.rok ani fotografiu. A opatrenia uz boli uvoľnené.mohlo sa fotit vonku. Rozpravala som sa dnes s mamickou co je v rade skoly. Povedala ze ano je to tu velmi slabe. Ale väčšina rodičov s tym nechce nic robit.

ajka0207
14. apr 2022

@pleja naozaj prváci, druháci čítajú 10 kníh do roka? Akože bolo by to super, ale nemyslím že v slovenskom školstve je to štandard.

pleja
14. apr 2022

Prváci nie... Ja nehovorím o 600.stranových buchliach, ale o detských knihách. Myslím, že mladšie dieťa od 2. ročníka a staršie od tretieho. No neviem, 10 kníh do roka mi nepríde veľa... a to deti majú aj mimoškolské aktivity.

lilli19
18. apr 2022

@panelacikova u nas idu teraz aj prvaci do skoly v prirode pon- pia, na Slovensku🙂takze chodi sa aj u nas😊

hylary
18. apr 2022

Je korona 2 roky asi si si nevšimla. Nič sa nikde nedialo, nijaké aktivity.....

maciatkolulu
19. apr 2022

@hylary neviem kde ste, ale my sme mali normálne hudobnú, iba keď náhodou karantena bola, futbalový bol, iba pár týždňov online cvičenie, nevšimla som si, že by sa dva roky nič nedialo

maciatkolulu
19. apr 2022

@hylary obmedzené trochu, ale rodička sme mali, úlohy sme mali, mame, takže korona fakt nemôže za všetko 😉

zuzanaete
19. apr 2022

@hylary Akoze nic sa nedialo. Prisne obmedzenia boli vzdy len par mesiacov, nie cely skolsky rok. Vyhovaranie sa na koronu vyse 2 rokov uz nie je o korone, ale ze to niekomu vyhovuje.

loliki
19. apr 2022

S nami to tu nevyriešiš. Treba sa obrátiť na triednu, na vedenie školy a nájsť vhodné slová a štýl. Väčšinou sa nájdu dôvody prečo sa niečo nerobí. Veľa vecí zrušila pandémia. Cez edupage môžeš denne komunikovať s učiteľmi. Mne napr. Danka a Janka sa vôbec nepáčila a zostala som zhrozená, že ešte teraz niekto vytiahne tú knihu ako povinné čítanie. veď sú novšie detské knihy aj autori. Povinne čítať o pionierskych šatkách a o súdružke učiteľke v 2. ročníku cirkevnej ZŠ, som považovala za veľmi zlý vtip. 🙄

malinda141920
19. apr 2022

Ahoj, mám druhaka, a áno písali diktáty na písmenká, robili malý projekt. Teraz sú druháci robili sme projekt o zvieratkách, v škole robili projekt o vesmíre, majú doučovanie rozdelené pre slabších a tých lepších (alebo ako to napísať). Majú dobrovoľnú angličtinu, družina je prvý a aj posledný deň síce skrátená ale je. Úlohy majú každý boží deň, mne sa to zdá veľa lebo prídem z roboty a z každého predmetu úloha, z matiky bežne jeden a ak sa blížia prázdniny aj 3 pracovné listy, "povinné" čítanie taktiež nosia si do školy knihy, svoje, ktoré chcú, prečítajú a porozprávajú o nej a znova donesú ďalšiu. Čítajú vždy v stredu ráno. A sú to druháci na ZŠ. Ako prvák musel doma opisovať ilustrácie z kníh lebo mu to nešlo a nejde mu to ani teraz t
A trápi sa s tým. Čiže okrem úloh riešime ešte aj toto. Do toho dobrovoľná angličtina. Čiže naša škola a pani učiteľka sa ozaj venujú detom. Áno je prísna v prvom ročníku som skoro nerozdychala, aku xantipu dostali a teraz?? Naozaj klobúk dole robí si svoju robotu s láskou a veľmi dobre.

simca06022011
19. apr 2022

Prelož na inú školu

xena0
5. máj 2022

Pracujem v škole a tiež som si všimla keď k nám prídu žiaci zo ZŠ z dedín.... Je to poznať, mám pocit že tam ani neriešia problémy ktoré sa majú podchytiť už na ZŠ... A niekedy žasnem aké informácie dostávajú rodičia od výchovných poradcov pri výbere školy :/

Strana
z3