icon

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave

simcika
4. dec 2014

Ahojte maminky i nemaminky, rada by som vedela o spminanej škole, čo najviac. V prvom rade ma na začiatok zaujíma, ako presne postupovať pri zápise: vyberieme si psychológa, alebo sa testy robia tam? Kedy je zápis a koľko je výška školného. Zatiaľ toľko a verím, že keď sa pripoja znalkyne -), tak sa budem ešte pýtať...

odm3
13. apr 2017

@moni73 to je jasné, len som chcela vedieť či ste sa niekam posunuli - k lepšiemu alebo horšiemu...

moni73
14. apr 2017

@odm3 nazvala som to patovou situaciou... uvidime, co ucitelia

roxi
23. apr 2017

@chiara_elle neviem, či ešte zháňaš info o Košickej, na MK chodím už veľmi zriedka, tak až teraz som našla tvoj dotaz. Príjmačky sa na Košicku robia, ak ste sa prihlásili, dostanete poštou pozvánku s dátumom a časom, odovzdáš dieťa, bude tam cca 3 - 3,5 hod. Pri odovzdaní povedia, kedy asi si ho môžeš prísť vyzdvihnúť. Za ten čas majú 3 testy: rozhovor v angličtine, potom test, ktorým zisťujú nakoľko dieťatko ovláda angličtinu a reaguje na pokyny v ang. - ten je písomný, učiteľka vraví deťom, čo majú v danom cvičení urobiť, vyplniť ..., a potom test školskej zrelosti. Za všetko získava dieťatko body, prijmú prvých 20 detí s najvyšším počtom bodov. Zohľadňuje sa len výkon dieťaťa na testoch. Nič iné. Viem, že o škole koluje všeličo, ale poznám viacerých, ktorí tam už jedno dieťa mali a druhé im neprijali, buď to riešili odkladom, alebo druhé navštevuje inú školy, takže z tohto dôvodu si nemyslím, že tam berú deti protekčne. My sme tiež ten prípad, že dcérka bola šikovná, testy zvládla super a na školu nedá dopustiť, jej tento systém plne vyhovuje. Syn na príjmačkách bol, ale nedostal sa do prvej dvadsiatky a až teraz, keď je školák na bežnej ZŠ, vidím, že by to tam nezvládol, alebo by to bolo trápenie a musel by veľa času venovať učeniu, takže som vlastne rada, že sa tam nedostal. Ak máš ešte nejaké otázky, napíš, pokiaľ budem vedieť poradím.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
chiara_elle
23. apr 2017

@roxi dakujem za odpoved. Moja je este iba 3 rocna, ale zistujem v predstihu. Planovala som ju dat do anglickej skolky, ale neviem ci ju nakoniec dam, kedze kvalitnych a za prijatelnu cenu ich nie je vela. Co sa tyka programu / vyucby v slovenskom jazyku, nevies nahodou, ci je to podobne? (Teda az na to, ze vsetko prebieha v slovencine? )

roxi
24. apr 2017

@zltyslonik - presne ako si napísala, neberie sa ohľad na vek dieťaťa, iba na výsledok na príjmačkách. Ale napr. moja išla normálne a to je augustová, u nej sme nad odkladom ani neuvažovali,
- máš pravdu v tom, že dieťatko stratí rok, no ak pôjde do školy nemôže už robiť príjmačky do prvého ročníka, (na príjmačky do prvej triedy môžu ísť len deti, ktoré ešte nenavštevovali ZŠ),

roxi
24. apr 2017

@chiara_elle podrobnosti neviem, ale myslím, že v PYP Sj je to podobné ako v anglickom, taktiež robia projekty a vyučovanie je v 6 týždňových blokoch, keď sa deti zameriavajú na nejakú oblasť, napr. vesmír, ľudské telo a pod.
Takže vedomosti získavajú spracovávaním projektov, chodia často do múzeí, na výstavy a pod. a to vrámci BA a okolia, Brno a Viedeň. Mám pocit, že sa toho naučia dosť veľa, prosto v tých blokoch preberajú veci, ktoré sa normálne učia až na druhom stupni ZŠ. No oni to berú tak nenásilne a veľa si z toho zapamätajú, aspoň moja, naučila sa všetky planéty slnečnej sústavy- vrátane trpasličích planét, vie, ktorá planéta má aké a koľko mesiacov, či jej povrch je horúci alebo studený, z čoho sa povrch tej ktorej planéty skladá a pod. Mám pocit, že už na prvom stupni získavajú vedomosti, ktoré sme my nezískali ani na druhom. Nuž, ale uvidíme, čo bude nasledovať, Nie každému dieťatku tento štýl učenia vyhovuje. Veľa si musia vyhľadávať a zisťovať. Ale moja je zatiaľ na tejto škole šťastná. Myslím, že na klasické vyučovanie by si už nezvykla.

katkaajurko
25. apr 2017

@chiara_elle robia den otvorenych dveri kazdorocne na jesen a tam riaditelka vsetko vysvetli, v pyp sj je to rovnako ako v anglickej,akurat teda bez anj. Cakaju nas prijimacky,tak uvidime,ale odklad keby ho neprijali nedavam,ked je zrely. Odklad sa odporuca len nezrelym detom a tam je to potom na mieste,ale tie deti by prijimacky ani neurobili...

chiara_elle
25. apr 2017

@katkaajurko kedy mate prijimacky? ja mam decembrovu, takze urcite pojde az v 6. rokoch a 8 mesiacoch do skoly.

miskatn
26. apr 2017

dievcata @15786 @mia551 este stale vas nevolali?

mia551
26. apr 2017

@miskatn nam sa uz ozvali

mia551
26. apr 2017

@miskatn akurat v piatok poobede nam volali

miskatn
27. apr 2017

@mia551 tak drzim palce, nech dobre dopadnete 🙂

mia551
27. apr 2017

@miskatn dakujem pekne. vam sa uz ozvali?

miskatn
1. máj 2017

@mia551 ano, ideme sa tam pozriet tento tyzden 🙂

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
katkaajurko
2. máj 2017

@chiara_elle tento tyzden sa robia prijimacky... snad motyka vystreli , ale uz som z tych skol dost znechutena. a celeho toho systemu,ze ak je sikovny tak normalna skola ho "pokazi"... kurnik,ved tak by to nemalo byt ☹

miskatn
3. máj 2017

@zltyslonik ta musela poriadne vytocit 🙂
kazdopadne to ste boli uz v druhom kole, ked ste mali stretnutie s p. riaditelkou osobne, ci nie? takze gratulujem, pokial viem tak prve kolo robi ich psycholog, tam potvrdia ci dieta je mimoriadne nadane, tam okolo 50% deti neprejde a potom je druhe kolo priamo s pani riaditelkou Laznibatovou. myslim ze posledne roky maju velmi velky zaujem (aj okolo 250 prihlasok)

moni73
4. máj 2017

@miskatn koho ta pani nevytoci? Len vacsina drzi hubu a krok😉

miskatn
5. máj 2017

ahojte dievcata @moni73 @miskatn @15786 @zltyslonik
ohladom prijimaciek na teplicku, neporadite nahodou niektora, ako prebieha druhe kolo s p. riaditelkou? moc dakujem vopred.

mia551
5. máj 2017

@miskatn gratulujem, ze ste sa dostali do druheho kola 🙂 dnes som sa rozpravala s jednou mamickou, co to uz absolvovali... vraj na zaciatku sa pyta dietata, kde byva, kedy sa narodilo a pod... take vseobecne otazky, potom da dietatu test, rodicia zatial vyplnaju dotaznik... potom sa este dietata pyta take vedomostne otazky, ako napr. ci pozna planety - ale planety ma vraj na stene na plagate, teda take otazky, ktorymi sonduje, ci je dieta pozorne, ako sa zaujima o okolie a tak... aspon podla slov tej mamicky 🙂

moni73
6. máj 2017

@miskatn ked sa pytas ako to prebieha, ste zrovna ti, ktori sa na teplicku hodite. Bez ironie.
Dcera bola davno, pamatam si, ze na otazku aky pozna listnany a aky ihlicnaty strom odpovedala, ze ihlicnaty je vianocny😄. Urcite citala a viac neviem....
Mne povedala pani riaditelka, ze ju mam doucit spravne pisat cislice (doteraz pise niektore zle), ja som povedala, ze nedoucim nakolko, nato ide do skoly. Takto zacala nasa strastiplna cesta touto skolou😕

miskatn
6. máj 2017

@moni73 🙂 a na akej skole mas ty deti? skolstvo celkovo na slovensku je tazka tema, je pravda ze tuto skolu nepoznam z vlastnej skusenosti, s p. riaditelkou som sa nikdy nestretla, ale kto je idealny?!

moni73
10. máj 2017

@miskatn teplická😉

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
minamu
29. máj 2017

@zltyslonik
Ahoj, tvoj prispevok ma 'dotlacil' k registracii na konovi.
Mam dve deti na Teplickej/Skalickej, v roznych triedach. Pozvanka na mdd prisla aj nam, formulacii, ktoru si sem dala, sa ani jedna z nich ani len nepriblizovala. Takze si myslim, to bude zalezitost vasej triedy.
Ano, aj podla mna mala riaditelka uz davno odist do dochodku a nesuhlasim s jej jednanim ani pristupom k rodicom.
Myslim si vsak, ze vsetci mame na vyber. Ak tak velmi nie ste spokojni so skolou, zmente ju. V BA by to nemal byt problem predsa.

moni73
29. máj 2017

@minamu az taky vyber zase nie je a medzi statnymi uz vobec nie. Tiez si myslim, ze prechod z teplickej na beznu zs nie je celkom jednoduchy.
A ze mame na vyber - prepac, ale akoby som pocula p.riaditelku

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
minamu
29. máj 2017

@moni73
Ahoj, ved ja zas netvrdim, ze je na vyber z dalsich 100 skol. Ale najst inu kvalitnu skolu v BA mozne je. Aj medzi statnymi.
Na fungovanie Teplickej sa zrejme pozeram inak aj preto, ze mame skusenost aj s beznou ZS. A prave na zaklade tejto niekolkorocnej skusenosti si viac vazim veci, ktore na Teplickej funguju a menej sa stazujem. Mam aj ja vyhrady a tie riesim s triednymi ucitelkami. Ale takisto sa viem povzniest nad vyslovene hlupostami (nezriedka prichadzaju z riaditelne). Napr mdd sme sa nezucastnili. Novu jedalen vsak podporit problem nemame.
PS: keby mala p. riaditelka ucit moje deti, tak vazne zvazujeme zmenu skoly.

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená