Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
@yukki 😀 😀 😀
ja viem, že to znie čudne, ale my sme ho to ani neučili, on je taký samouk 😅 jediné, čo som ho učila/resp. odpovedala na večné otázky bolo pri hraní sa s penovými puzzle s písmenkami. Bol zvedavý, tak som mu povedala, ale to bolo dáááávno. spájanie písmen a slabík do slov prišlo u neho nejako "samo".
Pred ním už veru nič neutajíme, dokonca už prišiel aj na to, ako je to s Ježiškom ☹ 😅
a som zvedavá, ako sa predvedie vo štvrtok, ideme do PPPP...
bol niekto z Vás na stretnutí rodičov v novej škole Felix v Bratislave, Petržalke? http://www.skolafelix.sk
uvítam akýkoľvek názor, prípadne skúsenosti mamičiek z ich "materskej školy" u Filipa v BB.
Ahoj, u nás je po zápise, mali sme v piatok, malá dostala aj spomienkové darčeky, pamätný list.. A presne v ten deň ráno prišiel na meno našej malej (samozrejme bola dôležitá celý deň 😀 ) pozvánka na zápis u nás v dedine, tak som si prešla vysvetľovaním, prečo nemôže ísť sem do školy a prečo ide tam, odkiaľ jej nič neposlali 😀
dnes som vypĺňala papier k zápisu-nám dali v škôlke-a tam bolo aj, či bude chodiť na náboženstvo a či sa bude učiť cudzí jazyk....to aj u vás už pri zápise? 😕 A šak cudzí jazyk sa....musí? či nemusí? v prvej triede? ja som z toho cvok, no načo sa ma to teraz pýtajú, šak ani neviem, akou formou to chcú realizovať ani nič.....len otázka-bude sa dieťa učiť cudzí jazyk? Mala som sto chutí napísať-a či ja viem, či sa jej bude chcieť?
no tak záver dnešnej návštevy CPPPP - môže ísť do školy! 🙂 teda ešte ak prejde na zápise 🙂
najprv som bola na koberci ja, pýtala sa ma také základné veci, kedy sa narodil, či nebol vážnejšie chorý a tak no a potom tam mladý bol sám hodinu. Som skoro zošalela už, ale teda, že je veľmi múdry a šikovný, že do školy určite ísť má, ďalší rok v školke by mu len poškodil. Pravdepodobne budeme potrebovať do školy potvrdenie, že na niektorých hodinách bude potrebovať individuálny prístup, aby sa nenudil a nepôsobil tak ako neposlušný.
Rozumel všetkému, čo mu kázala, napr. mal rozdeliť papier na 8 častí a potom postupne do každej časti niečo kreslil, čo mu kázala, že dokonca pochopil, že má ísť v smere hodinových ručičiek 😅 Vraj je veľmi vychovaný a rešpektuje autoritu (čo teda ja mám často presne opačný názor 😀 ), že aj keď je veľmi ukecaný, nemá problém robiť aj dve veci naraz, prípadne sa plynule vrátiť k začatému.
Jedine na čo ma upozornila, že zrejme nebude krasopisne písať, lebo písanie nepovažuje za prioritu, má iné ciele a už teraz si separuje, čo je pre neho v živote naozaj podstatné a dôležité. Nemáme ho v tom brzdiť, jasné, že usmerňovať, ale proste nemáme potláčať jeho individualitu, ktorú on má mimoriadnu údajne 😖 nemáme s ním jednať ako s dieťaťom, ale ako s rovnocenným partnerom, lebo inak sa s ním nedohodneme.
No za jednu hodinu toho zistila habadej, až mi bolo divné, že ho vie tak prekuknúť za tak krátky čas 😕 ale povedala mi naozaj typické jeho znaky, akurát mi to vysvetlila inak som to chápala ja a ako nezainteresovaný človek, neovplyvnený citovým vzťahom k nemu ma uistila, že náš prvorodený je na školu pripravený 🙂
Som naozaj veľmi rada, že sme tam boli a som rada, že s ním pracovala postaršia pani, ktorá uznáva ešte hodnoty, na ktoré sa kládol dôraz aj pred 30 rokmi. Pochopiteľne nechcem uraziť mladé psychologičky, to v žiadnom prípade, ale ja osobne som mala akúsi väčšiu dôveru ku skúsenejšej pani.
Teraz už len zvládnuť zápis 🙂
Mladý teraz pravdaže všetkým rozpráva, že ide do školy, lebo je veľmi múdry 😀 😀 😀
A taška už zabalená čaká, aby v sobotu "vyskočila" z krabice nášmu budúcemu prváčikovi na chrbát 🙂
@yukki cudzí jazyk je povinný až od tretieho ročníka, ale väčšina škôl v rámci "konkurenčnej súťaže" dávajú cudzí jazyk už od prvého...ale o nejakom učení sa cudzieho jazyka by som tu nehovorila....väčšinou je to také hravé zoznamovanie sa s jazykom, prváci majú toho dosť, čo sa majú naučiť....
@jaduska hí...no to ešte na zápise s aopýtam a prehodnotím...nič navyše som nechcela, práveže sa mi zdalo že som kdesi čítala že je povinný od prvého, aj kamarítky ma v tom utvrdili keď som sa rozčuľovala nad nezmyslenosťou tej otázky, že hej, aj ich prváci to majú povinné.......hm..no, popýtam sa na zápise, díki.
@yukki ono je to tak, že školský zákon ho zavádza ako povinný predmet od tretieho ročníka, ale škola má v tomto voľnosť, môže dať nejaké hodiny navyše a väčšina škôl dáva práve cudzí jazyk....neviem, ako to je, keď si škola dá cudzí jazyk do školského vzdelávacieho programu od prvého ročníka, či ho rodič môže odmietnuť....on v podstate nie je voliteľný, ak ho majú v osnovách....ale každopádne za opýtanie nič nedáš....celkom ma aj zaujíma výsledok 🙂
@jaduska nuž ta keď sa v dotazníku na zápis pýtali, že či bude dieťa chodiť na cudzí jazyk...hm.....ta viem ja....a šak u nás bude na rok len 5 prvákov, tuším...no nech ešte zo dvaja o ktorých neviem....tak nech 7....som zuvedavá teda, čo iní rodičia ako napísali, sa spýtam v škôlke jak ich postretám, no.
@yukki u nas je cudzi jazyk od prvej triedy už roky už aj starši mali od prvej triedy,teda od skolky a vyber nabozenstvo-etika ma vzdy nastve-preco nabozenstvo musi byt na statnych skolach!!!!!Tak moji vzdy mali tu etiku
@titkovamiriam ja som dala na etiku, ale však nech si dajú aj na náboženstvo, mne to jedno, hlavne ak je na výber.
@yukki no jedna hodina na vyse ved uz prvaci mavaju bezne 5 hodin to je hroza
@titkovamiriam tak ale aj tá etika je teda navyše...neviem, akou formou je to vyučované-možno by kľudne stačilo tiež od vyšších ročníkov, ale ak to má byť v prvých triedach niečo v zmysle pravidiel správania sa k starším a tak...nejaké to slušné správanie, a nejaké "zastať sa slabšieho" "neposmievať sa hendikepovaným" resp.nejak v zmysle emocionálnej výchovy...a tak-tak nech to majú aj v prvej triede-pre mňa za mňa kľudne by to mohlo byť aj namiesto slovenčiny. 😝
@yukki ved to mohli by to mat vramci prvouky,teda ak ten predmet vobec existuje 😀
@titkovamiriam no, kukám rozvrh našich prvákov a majú 9x do týždňa "slovenský jazyk a literatúra"...to sa asi myslí písanie...čítanie ALE-kľudne by som namiesto toho dala tú etiku, je omnoho dôležitejšie byť čestný, empatický, správať sa čestne....ako písať krasopisom a rozoberať vetu na slovné druhy a vetné členy a tak.... jasné, za jednu hodinu týždenne sa to dieťa nenaučí, byť taký, ale podľa mňa je to dôležité deťom zdôrazňovať, opakovať....
Ináč kukám, že v pondelok majú 6 hodín-posledná je práve etika/náboženstvo, ináč našťastie po 4 hodiny denne.....uf uf. A ja by im dala aj viac telesnej výchovy! 😀
@titkovamiriam hej a prvouka tam nie je, majú že "prírodoveda", to bude to.
a u nas:
http://zsivanka.edupage.org/timetable/? ze siedma hodina telocvik!!!!

@petusko no vidíš-trebalo vám učiť ho čítať? Teraz už nič neutajíš, ani novú tašku..... 😅