icon

Školáci od septembra 2013

andrea.m
15. okt 2012

Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.

titkovamiriam
28. jún 2013

@jaduska načo sa zbytočne stresovat 🙂 ,tie pera nam boli doporučené tak dalej neriesim,ked drzi klasika pero problem nieje to plniace si ale neviem predstavit

yukki
28. jún 2013

@jaduska kuknem si to dakde, vďaka! Ale tak zas asi nám to povedia v prvej triede...že čo a jak...a teda malá bude mať nejaké úľavy, tak možno vôbec nebudú trvať na plniacom, uvidíme....

jaduska
28. jún 2013

@titkovamiriam veď jasné, aj obyčajným perom sa naučí písať 🙂

@yukki v podstate dieťa môže pokojne písať ceruzkou ako dlho treba, len väčšinou deti chcú písať perom, keď vidia, že ostatní ním píšu...

yukki
28. jún 2013

@jaduska tak na kmeňovej škole vraj už nejako v októbri všetci písali perom-zrejme museli, neviem....ale teda dala som ju do nespádovej, tam sú podľa CPPPP lepšie podmienky pre neštandardné deti tak.....uvidíme všetko

titkovamiriam
28. jún 2013

@jaduska napriklad Marek striha normalnymi nožničkami 😀

jaduska
28. jún 2013

@yukki to prípravné obdobie trvá väčšinou 3 - 6 týždňov, kedy píšu ceruzkou, potom už môžu perom, takže to vychádza tak nejako na polovicu októbra...

@titkovamiriam šikovník 🙂

yukki
28. jún 2013

@jaduska to tornádo vyzerá ako celkom dobré riešenie.

jaduska
28. jún 2013

@yukki veru áno, píše ako atramentové, len sa nerozmázava....

yidaky
28. jún 2013

@yukki Ja som dcerke riesila tiez tornado. Je lavacka, tiez ide teraz do skoly. Je naozaj super. Inak, nasa je vecne dopisana a docarbana...takze si to atramentovym neviem skutocne predstavit 😝

moniack
28. jún 2013

@yukki my sme mali klasické čínske pero zn. Kon-i-noor 😉 , veľa mamičiek chváli Tornádo, dokonca ho odporúčajú viac ako Stabilo 😉
@jaduska už papierové hodiny? 😕 ,počítadlo ma tiež prekvapilo 😕 😉 😉 😉
@titkovamiriam 😀 😉 , ako som staršia tak mám nostalgické spomienky, a nie všetko dnešnej dobe splňa účel, o kvalite nie je ani reč.... 😉

yukki
28. jún 2013

@moniack ta ja som ešte ani nepočula, aby v prvej triede sa mohlo písať čínskym.....ale teda pamätám, na druhom stupni sme mali všetci skoro, a veľmi dobre sa s tým písalo....

moniack
28. jún 2013

@yukki neboj, to som dnešnej dobe ani ja nepočula 😉 😀 , používali sa bombičkové perá, guličkové klasika 😉

jaduska
28. jún 2013

@moniack to tie papierové hodiny možno časom bude treba.... A prečo ťa prekvapilo počítadlo? Je to najúžasnejšia pomôcka pri učení sa počítať....Ja som písala diplomovku práve z oblasti poznávania prirodzených čísel na 1.stupni, takže jednoznačne počítadlo áno... Pri výskume ma inak tiež prekvapilo, že mnoho učiteliek ho používa, lebo naša staršia ho v škole nemala a teraz zisťujem, že to bola škoda....

stanovalenka
28. jún 2013

Ja som ľaváčka a pokial viem,tak ľaváci majú dovolené čínske pero.Inak moje deti,ktoré píšu pravou rukou majú radi Tornádo,alebo bombičkové zn. Schneider,ktore nemá tú špičku,ale ma tvar akoby obyč.prepisovačky na konci pera 😀 😅 😝 ,takže žiadne machule.

moniack
28. jún 2013

@jaduska myslela som si, že budú viesť detí k tomu, aby počítalo z pamäti 😉 ,to bude asi novinka, lebo fakt si nepamätám, že by bolo nutné počítadlo, dokonca sa zakazovalo.... 😉
- ja som sa učila počítať na zápalkách a neskôr na počítadle, ale len doma, v škole sme používali pamäť a keď som niečo nevedela spočítať, tak aj prsty na nohách som zapájala 😀 😀 😀

jaduska
28. jún 2013

@moniack ja keď som chodila do školy, tak počítadlo musel mať každý...
Ono s tým počítaním je to tak, že dieťa poznáva čísla pomocou rôznych modelov - 2 autíčka, 2 bábiky, 2 gaštany - najprv to chápe izolovane, pre neho 2 autíčka a 2 bábiky sú dve rôzne množiny. Po čase dieťa pochopí, že tá dvojka niečo znamená a že je jedno, aký predmet to číslo zastupuje. Potom nastupujú na rad počítadla a prsty, ako univerzálny model čísla. Mnoho učiteľov zakazuje deťom po čase počítať na prstoch, čo je ďalšia chyba.
Deti na prvom stupni majú mechanickú pamäť, teda sa dokážu naučiť kopec vecí naspamäť bez toho, aby tomu rozumeli. Takže sú schopné naučiť sa všetky spoje sčítania, odčítania, násobenia aj delenia naspamäť, môžu dostávať z matiky celé štyri roky jednotky. Lenže potom prídu na druhý stupeň, kde mechanická pamäť ustupuje a začne prevládať logická a začnú mať zrazu s matematikou problém, lebo sa nedokážu naučiť niečo, čomu nerozumejú. Potom sa iba skonštatuje, že nemá "bunky na matiku" a nikto to nerieši. Pritom by stačilo, aby na prvom stupni dali deťom čas na prácu s počítadlom a prstami, kým nepochopí princíp jednotlivých matematických operácií.... Že toto funguje zisťujem na svojich deťoch a chcem s týmto minivýskumom pokračovať ďalej.... 🙂

titkovamiriam
28. jún 2013

tak počitadlo si nepamatam ani u starsich a hodiny mame za sebou už vlani v skolke tak ručičkove už pozná 🙂 ,inak ja si pamatam ako sme na čitani mali tie papierove pismena a ukladali sme ich do takych dosiek-nenavidela som to 😀

jaduska
28. jún 2013

@titkovamiriam no je to škoda, že sa už počítadlá v školách nepoužívajú 🙂

a tie písmená si pamätám aj ja, mne sa to ale ľúbilo 😀

titkovamiriam
28. jún 2013

@jaduska no ved uvidim ako sa po čase škola zmenila,chalani matiku niak chapali sami ale to asi preto že u nas matika brala ako hra 🙂

hasleerka
28. jún 2013

u nás je nachystané už stabilo, minulý rok s tým prišla staršia že sa jej s ním dobre píše, tak si ho kúpila ... tak mladšej ho priniesol ježiško.... a pastelky máme najradšej mapedky...

barla5
28. jún 2013

@miruliacik
@andrea.m čaute baby, doteraz som si pripadala úplne vadná, že som týždeň revala, keď malý končil škôlku a dnes zase pri prvom vysvedčení, aj teraz sa mi tlačia slzy, že ako mi rastie

yidaky
29. jún 2013

Baby treba aj nejake dosky na pismenka ci co? Inak uz mame skolsku tasku, male a velke dosky, peracnik, vecko na prezuvky, box na desiatu....a inak samozrejme vsetko monster high 😝.

yukki
29. jún 2013

Ja myslím, že oni nám ešte v septembri doplnia...že stihneme dokúpiť keby niečo bolo treba

jaduska
29. jún 2013

@yidaky tá doska na písmenká sa už teraz nepoužíva, to sme iba spomínali na naše školské časy 🙂

@titkovamiriam to je správny prístup, keď sa matika berie ako hra a nie ako niečo, čo sa treba naučiť naspamäť 😉

titkovamiriam
29. jún 2013

@jaduska tak niečo sa da a niečo nie a ked sa clovek trosku posnaži detom to ucenie ulahčit tak potom pohodička,moj michal chemiu nechapal hoci sama som chemicka na zakladke mu to moc neslo a sup ho na strednu a potom sme sutazili o najzlozitejsie vzorce 😀 ,no a ja som sa dala na anglictinu ako stara koza aby som sa vedela s nimi vedela ucit,normalne som chodila do jazykovej skoly tam kde oni chodili na zakladnu,no a samozrejme ked boli starsi dnešný zazrak internet tam najdes vsetko,proste sa treba tomu venovat a školu riešit ako hru,ja si myslím že zaklad je v tom naučit deti učit už od prveho dna školy a potom to ide same,ja si nepamatam žeby som sa od tretej triedy s nimi už aktivne ucila,proste som len skusala a mam kamosky co mi hovoria ze sa s detmi aj 10-12 ročnými učia do neskoreho večera...

jaduska
29. jún 2013

@titkovamiriam no ja som sa so staršou dcérou nikdy neučila, a to už bude piatačka....moji rodičia sa s nami tiež nikdy neučili a stále sme so sestrou mali samé jednotky.... ja osobne si myslím, že niekedy rodičia týmto učením deťom skôr škodia ako pomôžu, aj keď to určite nemyslia zle 🙂

barla5
29. jún 2013

@yidaky tie písmenká aj dosky sa stále predávajú a niektoré školy ich používajú, bývajú vložené aj v šlabikári, my sme to mali tiež v šlabikári, ale nepoužívali to, over si to u terajších prvákov

titkovamiriam
29. jún 2013

@jaduska asi tak to niak bude s nami so sestrou sa ucit nemuseli,tusim tiez len v prvej triede a mali sme same jednotky a s bratom sa natrapili a nech robili co robili jemu to nešlo ☹ ,ale je pravda ze on byval casto chorý....

miggi83
29. jún 2013

baby, a mate ten nepremokavy obal na tasku, ked prsí?? reflexny je bud kriklavo zlty, zeleny, oranzovy? neviem, kde by som to mohla kupit?

barla5
29. jún 2013

@miggi83 ak nechcete krikľavý, dá sa ušiť z nepremokavého šuštiaku, aj menej šikovná mamina dokáže ušiť