Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
@lucia309 aj ja si myslim že budeš musiet chodit,no asi sa treba spytat na ambasade ci ministerstve...
dakujem Vam 🙂
ahojte
tak my sa pridavame k buducim skolakom,prave sa rozhodujeme ze do ktorej skoly ho dame 🙂
akurat co ma velmi prekvapilo,ze uz viaceri sa ma automaticky pytali ze ci mu nedam odklad,ze predlzit mu detstvo....tak som z toho mierene vykolajena,akoze sa teraz pomaly citim ako keby ho chcem o nieco ukratit alebo co.... 😒
pritom sikovny je,o pismenka a cisla sa zaujima,plus vsetko co treba vediet pri nastupe vie...je februar 2007..
Pridávame sa aj my ... dcérka je júlová a tiež ideme do školy od septembra.
Nad okladom neuvažujeme, keďže sporadicky si zoberie časopis, alebo knižku a mladšej sestričke pomaly číta. Nemyslím akože - ale číta jej text. Málokedy sa spýta mna, že nieco nevie prečítať.
Tiež pozerám tašku, ktorú by jej priniesol ježiško - alebo možno ako darček k narodeninám ... ešte uvidíme.
No sa tu cítim s tým mojim predškolákom. Trošku v poslednej dobe sa vrátil spať, akoby bol viac dieťa ako predtým. Mladší bude mať dva roky a on s ním dovádza ako dvoj ročný 🙂 Predtým sa už snažil viac kreslil,teraz to moc nemusí. Len sa hrať, Ale nikdy ma nenapadol odklad. Myslím že dovtedy sa situácia zmení. Ja mám fakt pocit ako keby to bol buuum tie odklady , ved deti boli aj také aj onaké. Teda moj syn nevie čítať,písať len svoje meno, počíta,ale žiadne sčítanie odčítanie, tvary a farby ovláda,kresliť vie....však myslím že všetko príde postupne v škole, rád pozerá knižky,vypytuje sa,zaájima sa,ale netlačím ho do ničoho. V školke čo robia tak spolupracue,tak ja to neriešim. Teraz ho chytila angličtina a so spievankovom a s pesničami sa učí,počíta a chytá slovíčka,pyta sa čo a čo znamená.
Tak čo tu tak čítam,fakt sa nechytáme,ale nerobím si z toho hlavu. On ked má zaberie,tak viem že ak si nájdeme správny systém, v škole to pojde aj ked je chalan,ale hlavu má 🙂
@kulinan ked sa vrátim 4 roky dozadu tak môj filip bol presne taký ako tvoj. nekreslil z princípu. s radosťou sa zaradil na uroveň svojej vtedy ročnej sestry 😀 a v škole sme nemali najmenší problém ak nerátam filozoficke uvahy načo sa učiť aj poobede ked sa učil cele doobeda v škole 😀 alebo prečo sa ma učiť písať ked dnes sa všetko píše na pc (a s tým vyrukoval aj v škole) 😀 ale stále patril aj patri medzi tých "lepších žiakov" 😉
@kulinan ja kedže mám možnosť porovnávať syna a dceru tak si fakt myslím že dievčata su v tomto popredu alebo to aspoň vedia navonok prejaviť čo chlapci nevedia.a kedže verím že človeka ovplyvňuje aj jeho meno tak sa pri filipkovi nemáš čoho báť.filip=milovník koní a kone môžu milovať iba citlive duše.
Diky Andrea, to si napísala velmi pekne. Citlivosť, to je ozaj silná stránka filipka nášho....
Ja si tiež myslím že dievčatá sú proste iné, a pri druhom synovi budem ostrielaná hahaha, ale je zas uplne iná osobnosť ako filipko,tak to bude myslím tiež iné a hlavne príklad si vo všetkom momentálne berie zo staršieho,tak aj od toho bude záležať...ale myslím že to bude v pohode.
Len ozaj ked tak čítam čo kto vie, no....ale ja som neni z tých čo to moc riešia, prečítam a idem dalej.
Tašku teraz nebudem riešiť až možno na narodky v apríli...uvidíme
Ale zato počítať ovláda veľmi dobre 😀 a príkladne sa učí aj mladší, má síce len 21 mesiacov...ale základ zapnuť,pošťukať kde a čo....to vie 🙂 dokonca sa posledné dni rozhovoril a krásne všetko opakuje, doteraz len mrnčával 😝
Pridavame sa do klubu, po mnohych problemoch sa napokon zda, ze syn bude moct nastupit do "beznej" skoly a v normalnom termine, to jest bez odkladu, takze netrpezlivo cakame, co prinesie zapis 🙂
Ahojte, tiež sa pridávam do klubu i keď dcérka je augustová, neplánujeme odklad, ale chceli by sme ju dať do školy inde než bývame (teda sme v Petržalke, a chceme ju dať na Vazovovú, čo je v centre), myslíte, že je možné prihlásiť dieťa inde? alebo musí ísť len do školy vrámci svojho trvalého bydliska?
No ja chodím s dcérou na predškolskú úprípravu do CPPPP, v skupine majú 4 chlapcov a ju, všetko deti, ktorým CPPPP odporučilo odklad. Čiže ho nemajú ani z "pohodlnosti" rodičov, ani z nejakej túžby byť "in", ako módny trend. A myslím, že všetci by boli radi, keby ich dieťa mohlo nastúpiť v riadnom termíne, keby tam neboli tie objektívne príčiny, kôli ktorým im nástup špeciálni pedagógovia neodporúčali........ja teda určite.
@petusko
@andrea.m
@yukki nemyslela som to na vsetkych rodicov pochopitelne, ked su dovody od odbornikov, je to uplne v poriadku, skor som narazala na rodicov, o ktorych pisala @sakura77, ktorí o odklade uvazuju tak nejak automaticky 😒 Osobne takych poznam viac v mojom okoli, ktori, ako tu bolo spomenute, mi ako dovod udali - "nech si este uzije detstvo" 😒
moj syn neni hlupy pozna zaklady ako pocitanie pismenka scitat odcitat nevie ako podaktore deti tu nevie citat ani hlaskovat.. je to uplne normalny chlapcek ktoreho by som do skoly dala avsak nad odkladom ja uvazujem z prosteho dovodu.. rozpravala som sa s jeho ucitelkou a ta mi to poradila a to preto ze vraj je spomaleny... ze ked mu zada ulohu tak dlhsie od ostatnych mu trva kym to spravi ( a ja viem preco..je detailista a ak sa mu nieco nedari ide znova a znova a potom to aj trva ) a ze ak nechcem aby bol v skole pozadu a zbytocne sa trapil ze by bolo lepsie aby siel o rok neskor.. nieviem mate tu s niecim takymto niektora skusenost? ale chyba je dost v tom ze len pred rokom nastupil do skolky a vela chybal a teraz od septembra chodil spolu do skolky mesiac... pytala som sa ci to moze byt aj tym a ona ze scasti hej ale ze on je celkovo spomaleny tak ze sa to s nim bude tahat cely zivot 😠 .. neviem co si o tom mysliet 😨 ci to dokaze ucitelka posudit po takej kratkej dobe co ho ma v skolke..
@majusa4444 Majka nemylsim si ze kvôli tomu je nutný odklad. To že mu to trvá trochu dlhšie kým to spraví neznamená nič. Veď aj my dosplelí vieme, že niekedy je lepšie spraviť nieco pomalšie a lepsie, ako rýchlo a zle. Nechala by som to na psychologičku, čo na to povie ona. Aj tak prvé týždne v škole sa budú pomaly začínať učiť hravou formou.
Skús si s ním sama sadnúť a uvidíš ako bude reagovať. Sú knižky pre predškolákov s úlohami. Majú ich v každom kníhkupectve.
Svoje dieťa poznáš najlepšie...
@majusa4444 - praveze ja by som suhlasila s ucitelkou..ona vie porovnat, ako sa dieta sprava v kolektive a hned vidi rozdiely, ktore ty ako rodic nevidis....
ale ja som za odklad, lebo podla mna nie su dolezite vedomosti, ci vie dieta pisat, citat, pocitat, ale skor emocionalne spravanie, ako zvlada pobyt medzi inymi detmi, ci sa vie sustredit, ci dokaze urobit ulohu, ktoru mu zadaju....či dokaze urobit aj celu stranu uloh, alebo iba jednu a potom odbieha hrat sa.....
tvoj syn este nie je nauceny na pravidelnu dochadzku..aj moje dvojky su take...su casto chore, takže maju rezim 2 tyzdne v skolke, 3 tyzdne doma...teraz chodia do skolky v kuse 1 a pol mesiaca, a stale sa vypytuju, kedy budu doma...a v skole ich nemozes nechat doma, hocikedy sa to zachce...
podla mna to, ci je pomalsi, je tiež dolezite...lebo ak nebude stihat, može ho to demotivovat....nedokonci ulohu, deti už idu na dalsiu...atd....
@majusa4444 veď ak máš pochybnosti, po zápise si vyžiadaš tlačivo a skočíš do CPPPP a tam im rovno povieš, že ty sa rozhodnúť nevieš.
@petusko ja viem.....ja viem. Len ja proste vozím decko 60km do najbližšej CPPPP každý pondelok, aby aspoň s tým odkladom tú školu nejako zvládalo.... a radšej by som ju už vozila len tu, 6km do školy a každý deň.....
a este moj nazor na psychologicku...neviem, mne sa to velmi nezda, že by niekto vedel posudit za 1 sedenie, či dieta ma alebo nema na skolku..ak sa neveri ucitelke v MS, ktora je s nim "len" mesiac, tak chcete verit psychologicke, ktora s dietatom ani nie je pomaly v kontakte, len ho posudi na zaklade uloh, ktore s nim vypracuje ucitelka v MS???
napr. kresli sa postava...ale ved ked chcem, tak s dietatom kreslim doma kazdy den a tu postavu ho naucim...ale o vyspelosti dietata na skolu ot vypoveda minimalne....
u nas to prebiehalo takto: deti urobili testy..o mesiac si nas psychologicka zavolala na pohovor...najprv zacala opatrne...tak je to na vas, ako sa rozhodnete /mala som pocit, že akokeby sa bala, ako zareagujem, že niektori rodicia akokeby to brali za osobnu urazku, že navrhuje dietatu odklad..../
tak som ju hned stopla, že tym, že su dvojicky a augustovi, chcem odklad,,,a ona hned zmenila postoj, spristupnila sa...a ukazovala mi na testoch, co kde mali zle.....
@mima595 to máš pravdu, jasné, tá učiteľka v škôlke to nehovorí len tak, aby podráždila rodiča, dôvod tam je...
u nás v tom CPPPP chceli tuším aj nejaké napodobovanie, pohybov, obrázkov, nejaké základnú logiku, tuším aj niečo počuté opakovať-dlhšie súvetie a tak, a ešte z počutého tuším že....čo počuje na začiatku, čo na konci slova a tak, čosi s číselným radom, básničku, komunikatívnosť, spontaneitu...dosť dlho sa tam s ňou pani "hrala", potom ma zavolala, povedala, čo navrhuje ona a prečo to navrhuje a ja som musela súhlasiť, mala pravdu, veľa z toho som už aj tušila alebo vedela........ale čo bola sranda, tak jej pozerala aj na zuby, dokonca v posudku stojí "započatá výmena chrupu" alebo čosi v tom zmysle....a dokonca aj nejakú filipínsku mieru či splní, to prechytenie si ľavou rukou na pravé ucho ponad hlavu, bez nejakého zalamovania krku.... a teraz s tými deťmi, ktorým navrhli odklad, pokračujú v príprave na zaškolenie
@danka_ba ale ty tuším dávaš prihlášku na Košickú, v tom prípade, ale aj tak musíš mať ešte jednu "obyčajnú školu", aj my sa hlásime na Košickú, teda chceme skúsiť, ale je malá pravdepodobnosť, že nás vezmú a viem, že je nutné dať, ešte aj na normálnu školu, aby ti dieťatko niekde prijali ak ti ho tam nevezmú.
@yukki - ano, to robili aj unas....dieta si ma zapamat 5 veci...lebo napr. ucitelka povie...zatvorte zosity, odlozte pera, , odlozte vsetko do tasky, vyberte si slabikar a otvorte pri pismenku M...napr...a dieta sa strati niekde pri 2 prikaze....alebo maju vediet spocitavat a odpocitat do 5..ale bez pouzitai ruk..teda logicke myslenie..že mam 4 hrusky, 2 som zjedol, kolko mi ostane??? a to bez prstov...
ale inak moja sestra je ucitelka, Mat-fyz, uci 2. stupen, ale ona je mlada ucitelka, sama ma 4 a 2 rocne deti..a teraz chodi zastupovat prvakov na nabozenstvo..tak ta ma ukludnuje, že deti su neposedne, stale nieco vyberaju, otacaju, 😉 😉 😉

Dobry den. Moj syn by mal ist tiez od septembra 2013 do prveho rocnika, ale vo Francuzsku. Syn sa tu narodil, navstevuje tu uz treti rok matersku skolku. Nevie mi niektora z Vas napisat ci musim prist aj na zapis na Slovensko kedze syn je slovenskej narodnosti? Nechceme tu zostat zit preto neviem ako postupovat. Mam znamu v Taliansku s podobnym problemom. Jej dcera chodi kazdy pol rok domov na skusky. Dakujem za kazdu odpoved. Lucia