icon

Školáci od septembra 2013

andrea.m
15. okt 2012

Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.

mima595
14. nov 2013

my mame tiez Hupsov slabikar...a piseme mama,misa...este jedna strana m a pojdu na O..a v matematike 6a perom pisu uz dlho..len matematiku maju s ceruzkou...

saskarisko
14. nov 2013

Ahojte,
a ma niekto Virgovicovej slabikar ? ja som porovnavala Lipku,a tento a zda sa mi lepsi. u nas uz deti pisu perom cca 2 mesiace, a vedia uz a,e,i,o,u, m, l, v. v pondelok zacinaju s. slova uz spajaju, a aj pisu. citaju jednoduche vety. z matematiky su na cisle 7 - priklady a rozklady. z aj mali teraz asi rodinu. z etiky ani netusim. ulohy nedostavaju. ale ak chceme,tak mame citat.

titkovamiriam
14. nov 2013

@saskarisko Marek ma už su na S

saskarisko
14. nov 2013

@titkovamiriam - tak ste dopredu. 🙂 nasa chcela este dotrenovat v. inak moj ma rovnaky problem, co sa tyka krasopisu ako tvoj Marek. ak zacnu hodnotit krasopis, tak dovidopo. este pismena ako tak, ale cisla konecna. pre mojho je podstatny vysledok a nie vzhlad. a to stale pocuvam, ze sa na matike nudi, ze to mava davno hotove ...

titkovamiriam
14. nov 2013

@saskarisko ja to niak neriešim lebo je aj lavak a ja ked vidim ako si on ani vlastne nevidi čo pise tak som rada že je vobec v riadkoch.Marek sa nudi na angličtine lebo zo školky ma zasobu asi aj na buduci rok 🙂

jaaty
15. nov 2013

@saskarisko aj Hanka má Virgovičovej šlabikár. Naposledy písali L, počítam, že dnes začínajú V.
V družine vraj robia cvičenia aj z Lipku. Úlohy majú tak 2x do týždňa, aj to vtedy, ak im nejaké písmenko nejde. Všetci píšu len cerzkou, pero vraj najskôr v januári, nie je sa kam ponáhľať 😉.
Z matematiky sú len na 4, ale Hanka má angličtinu na všetkých hodinách okrem slovenčiny, tak možno preto idú trochu pomalšie.

hasleerka
15. nov 2013

@mima595 naši tuším tiež do matiky len ceruzkou, ale majú aj malý zošit a tam počítajú perom...

mima595
15. nov 2013

@hasleerka - aj u nás tak..do zošita z matematiky píšu perom

moniack
15. nov 2013

aj u nás sa už dlho píše perom, v matematike začali 7, a v písanke a v šlabikáre V v, čítajú pekne vety aj opytovacie 😉, dnes písali diktát tak mal za 1, takže super 😉
@hasleerka už sme v pondelok nabehli, nemal vôbec problém, doma sme mali toho dosť, ale zvládli sme to 😉
- a už majú písanku číslo 3 😉
- fotili sa, ale mne sa to nepáči, a ani sme nevedeli ,že sa majú fotiť takže tak.... 😉

zuzana8
15. nov 2013

Ahojte mamičky, chcem sa spýtať, či je tu taká, čo jej ratolesť nastúpila do školy ako 5ročná. Ako to zvláda? ďakujem

dadulak
15. nov 2013

@moniack aj my máme fotku prváčky so slabikárov na takom tmavohnedom pozadí, podobný stýl ako vás. ani mne sa to nepáči 😀 co narobím, už sú odfotený.

moniack
15. nov 2013

@dadulak len my sme to mali to pozadie žlté, zelené, hnedé, modré no proste otras 😒 , ten "fotograf" zobral peniaze za nič, to som si aj ja mohla vo photoshope urobiť a krajšie 😉 , a vlastne nabudúce celej triede urobím ja 😀

andrea.m
autor
15. nov 2013

ale aspoň sa vaše deti fotili. naši nič. oamiatka zo šlabikárom nebude teda bude lebo ja sa chystám normálne do fotoslužby a nechám si ju sfotiť 😀

píšu aj čítajú ma, si, sa, misa a pod. v matike sú na čísle 6, anglinu sa s nimi doma učiť nemáme, pokiaľ len rodič nie je učiteľ anglického jazyka 😉

janivonbenji
15. nov 2013

@saskarisko
aj my sa učíme so šlabikára od Virgovičovej a sme na tom s učivom asi tak ako vy, perom píšeme od prvého písmena, takže už celkom dlho....

...akurát sme mali včera rodičko a som sa dozvedela, že Kubko píše na chlapca veľmi pekne, tak som tak podrástla 🙂 , ale na to hneď pani učiteľka skonštatovala, že ale to správanie ! on je trochu živší, že ? 😉 tak ako som podrástla, tak som sa zas scvrkla..... ale hlavne, že sme zdraví 🙂

...a ešte hip-hip hurá, úlohy už robíme max 1 hodinku 🙂 , pani učiteľka už nedáva toľko úloh na písanie ( max 1 -2 riadky ), máme sa sústrediť na čítanie a to našťastie Kubkovi ide v pohode......

moniack
15. nov 2013

@andrea.m super nápad 🙂

hasleerka
15. nov 2013

naši sa fotia až na konci roka ...

yukki
15. nov 2013

Naši sa v škole nefotili tiež......v škôlke už hej...
Ten šlabikár od Kamily Štefekovej teda nemáte nik? Celkom prehľadný sa mi vidí....

gretkab
15. nov 2013

@moniack Tak tusim sme mali rovnakeho fotografa - aj my mame presne take iste 😉. A tiez nie som unesena - ale beriem ich ako pamatne slabikarove 🙂. Zaroven musim povedat, ze mladsia ma zo skolky este o dost horsie a drahsie 😉.
Nasi pisu perom asi 2-3 tyzdne, slabikar mame Hupsov a prave sme pri "O", z matiky presli 7.

andrea.m
autor
16. nov 2013

aké perá majú vaše deti. včera sme sa vybrali do mesta a presne ako pani učiteľka kázala obišli sme pár "dobrých" papiernictiev a chceli sme aby jej dali vyskúšať atramentové pero. samozrejme všade odmietli s úsmevom že jedine že ho potom na 100% kúpime 🙂 čo je podľa mňa úplne logicke. ale podľa Tamarkinej učiteľka je takáto možnosť. doma do cvičného zošite ktorý som zaviedla dnes 😀 písala tornádom. síce ryla to je pravda ale až také tragické sa mi to nezdalo 😵

sojana
16. nov 2013

ahojte,my máme šlabikár od Stefekovej,celkom sa mi páči,čítaju už jednoduche vety,píšu perom asi 3 týždne,najprv sme mali stabilo,ale učitelka namietala že hrubo píše, nech kupime tornádo.naši už píšu a,e,i,o,m,l,j,s, a počítaju do 6, každý den píšeme diktáty a príklady,lebo učitelka to vyžaduje.iné predmety sa doma neučíme lebo učebnice maju v škole,len slovina a matika každý den robíme domáce.

gretkab
16. nov 2013

@andrea.m My mame stabilo. Ked s nim pisem ja, tak podla mna pise strasne hrubo - ale na pocudovanie, ked s nim pise Marek, tak to vyzera o dost lepsie. Kupila som aj Tornado, ale nepise nim lepsie, ako so stabilom, takze som ostala pri stabile, tornado ma do rezervy (sem-tam ich prestriedava, podla aktualnej nalady 😉).

adulik23
16. nov 2013

jeee, aku fajnu temu som objavila. 🙂
mam doma prvaka, slabikar maju hupsov a pera odporucila ucitelka stabilo.

trosku mimo temu - @gretkab co sa skolkarskych fotiek tyka, priprav sa ze toto bol standard. 😀 misko za 3 roky nemal ani raz dobry zaber. 😅

gretkab
17. nov 2013

@adulik23 Marek mal prave zo skolky kedysi aj jednu fakt krasnu fotku - tak ale za 5 rokov to bola jedna a zrovna vtedy som si nepoznacila, co to bolo za fotografa 😉.

melodik
17. nov 2013

môj syn píše pierkom - teda atramentovým perom s pierkom - sám si ho vybral, lebo sa mu s ním píše najlepšie. On by rád písal aj so Stabilom, ale mne sa zdá stopa toho pera dosť hrubá, tak chcem ešte počkať, kým si trocha lepšie vypíše ruku a potom nech si píše čím chce 🙂 čím sa jemu najlepšie píše. Lebo teraz niekedy sa mi ešte zdá, že má ruku stále ťažkú a do toho zošita viac ryje, ako píše - preto aj to pierko - tým tak tlačiť nemôže a snaží sa ruku odľahčovať.

elise
21. nov 2013

chcem sa vás spýtať jednu vec (včera bolo rodičko zo štvrťročných písomiek z matiky a pisania mal jedntoky tak učenie pochvala) buduci týžden maju isť na divadelné predstavenie počas vyučovania a poslala som peniaze a učitelka mi odpisala ž sa mám pr ne zastaviť že malého do divadla neberie dôvod je to že spolužiačka ho vyprovokovala povedala mu nárečím nech ide ta het a môjho to vyprovokovalo prskol na nu (vyzeralo to ako keby plul) ona ho tiež oplula ale vraj preto že pluje na deti ho nebude brať. kašlem na divadlo al čo s malým ni je povinná škola niečo zabzpečiť? čo mu mám dať ospavedlnenie že učitelka ospravedlnte syna ale ked ste ho nebla na divadlo tak ho ospravedlnujem a bude doma? ved to je choré. môjho syna jeden spolužiak sotil do blata vonku on ho buchol a vyznelo z toho že môj syn bije deti - to je druhá časť poznámky. mna to už nebavi najskôr som riešili na mojom šikamu zo strany spolužiaka to sa vyriešilo teraz toto ja už neviem. syna som preventivne spucovala a musel si dať cez usta facku že nesmie pluť (vraj to videl u 9 a v meste tak opakovl) on nie je anjelik ale najskôr asi kým skončí školu sa ocitnem bud na psyciatrii alebo vo vezeni.pritom má samé jednotky učenie mu ide super, nádherné píše čita počita exelentne.....

veronika33
21. nov 2013

My máme tiež prváčku a som nešťastná z toho šlabikára Lipka Hupsov šlabikár 😒 učiteľka s ním tiež nie je spokojná a dáva deťom ešte k šlabikáru aj iné texty na učenie, nosia si ich stále v šlabikári.
Dnes som narazila na tento článok a veľmi ma to nahnevalo, prečo do škôl natlačili tento šlabikár a nedali učiteľom na výber. Ak budete mať čas, prečítajte si ten článok, zaujíma ma Váš názor.

tu je ten článok - list:
Prosime, venujte chvilu casu nizsie uvedenym faktom, ktore postrehol riaditel Spojenej skoly sv. Frantiska v Bratislave, p. Jan Horecky. Bolo by potrebne, aby sa ozvali na Ministerstvo zdola, cize uz aj samotni rodicia deti, a samozrejme aj ucitelia prveho stupna. Lebo ak oni budu mlcat, potom sa necudujme, ako LGBTI napreduje aj v nasej krajine... Urobte, prosim, preto vsetko, co je vo Vasich silach...* "Bez akejkoľvek verejnej a odbornej komunikácie bola ukončená produkcia šlabikára Lipka (verzia z roku 2011) a bol nám do školy doručený šlabikár "Hupsov Lipka". Hupsov Lipka má 2 časti + pracovný zošit. (prečítal som to celé). Niekoľko postrehov: - kým Šlabikárom Lipka sa tiahla niť hodnoty rodiny (na stránkach sa pri rôznych témach znovu objavovali tie isté ilustrácie tej istej rodiny; - dievčatko a jej brat, mama a otec), Hupsovym šlabikárom Lipka nás sprevádza škriatok Hups, ktorý nie je začlenený do žiadnych vzťahov, funguje sám za seba. Navyše aj deti tu figurujú viac-menej samé za seba, vždy sa objavujú iné a nie sú začlenené do vzťahov v rodine. Predošlý šlabikár upevňoval dieťa v jeho povedomí "PATRÍM DO RODINY", mám korene, kým Hupsov šlabikár po zovšeobecnení pozorovaných javov akoby hovorí: "buď sám za seba", samostatná jednotka... navyše nevedno, akého rodu (ten/to? škriatok Hups)... - v Hupsovom šlabikári sú na niektorých miestach vykreslené situácie opisujúce rodinné vzťahy/rodinných príslušníkov v negatívnom alebo ponižujúcom duchu, naopak v "starej" Lipke je téma rodiny podaná v atmosfére lásky, úcty, pokoja, radosti, harmónie, šťastia (na mnohých stranách, doplnené korešpondujúcimi ilustráciami) - napr. sused zhadzujúci otca, že je "kazisvet" (Hupsov šlab. 2.časť, s.21). V Hupsovom šl. je najčastejšie text o dieťati a iba jednom rodičovi - v Lipke je veľa textov o spolužití v úplnej rodine. Jeden článok som Vám prepísal celý: Volám sa Žigmund a moja mama Žofia. Má krásne vlasy. Sú čierne ako žúžoľ. S mamičkou žijeme sami dvaja. Ocko si ma bráva cez víkend. Mamičke býva smutno. Žijeme na prízemí. Nad nami býva ujo Žubajík. Občas pomáha mamičke s vodou alebo žiarovkou a elektrinou. Pred pol rokom požiadal ujo Žubajík mamičku o ruku. Najprv bola prekvapená. Potom sa potešila. Už to pre mňa od zajtra nebude len ujo Žubajík, ale druhý ocko. Zajtra sa ožení s mojou mamičkou. Teraz budem mať ocka aj cez víkend, aj cez týždeň. (článok na precvičenie písmena Žž!) - celý predošlý šlabikár bol v jednote jasného a zrozumiteľného textu významne doplneného prehľadnými a zároveň obsažnými ilustráciami, ktoré napomáhali porozumeniu (už i tak životu deťom blízkeho a zrozumiteľného) textu. Obsahoval texty týkajúce sa detí, ich sveta, každodennosti či reálnych zážitkov, situácií (rodina, sviatky, dovolenka, choroba, návšteva u starkých, narodeniny,...) kým Hups deti vťahuje do virtuálnej reality, príbehy sú často ťažko zrozumiteľné, majú otvorený a nejasný koniec. - V Hupsovom šlabikári vymizli texty ľudovej slovesnosti či iné klasické texty slovenských autorov. Okrem iných textov sú tu aj texty o Hupsovi, ktorých autorkou je spisovateľka detskej literatúry Mgr. Gabriela Futová (táto informácia nemusí byť určujúca, obsahovo jej knihy nepoznám, no tu sú názvy niektorých z nich Hľadám lepšiu mamu; Nejdem, a basta!; Naša mama je bosorka; Keby som bola bosorka. - nevidím dôvod náhrady kvalitných a majstrovsky zostavených (a to i napriek jednoduchosti a prváckym potrebám vyhovujúcej stručnosti) obsahovo jasných i pútavých textov zo "starej" Lipky (navyše autorsky pestrejšej skladby: Daniel Hevier, Ján Turan, Elena Čepčeková, Štefan Moravčík a ďalší) a ich výmeny za texty plné modernizmov, slangových výrazov či slov s pre deti nejasným obsahom (stachopud, gangster, des, "sfúkla ho", "Som ja ale peň!", "noha v háji" a pod.) Tieto postrehy dávajú spolu obraz vytrhnutia detí z koreňov, identity, nielen z povedomia príslušnosti k vlastnej rodine, no i ku vlasti. K tomu pridávam, že metodická či dokonca aj grafická zmätočnosť Hupsovho šlabikára nahradila pocit prehľadnosti a harmónie, pokoja, poriadku a prehľadu v "starej" Lipke. Záverom chcem pripomenúť, že ŠLABIKÁR nie je učebnica ako napr. Geografia pre 8. ročník, učebnica, obsahujúca INFORMÁCIE. V prípad šlabikára nejde o informácie! Šlabikár je prvý samostatný pohľad do sveta, po tom, ako dieťa vykročilo na cestu vzdelávania... Dieťa v tomto veku je absolútne nekritické, VŠETKO prijíma a absorbuje, čo mu jeho prvá pani učiteľka dáva. Nový šlabikár dáva čistým deťom katechézu tohto sveta. Tu zažijú, že normálne je konzumovať každý deň (plytké) príležitosti na rozptýlenie, najzaujímavejšie a najpodstatnejšie sú veci okolo mňa (ľudia sa menia ako kulisy), najčastejšie je pri mne len jeden rodič a najmä životom sa netiahne žiadna zrozumiteľná línia (RODINA), žiaden hlbší kontext (SVIATKY, KRAJINA, NÁROD, nebodaj CIRKEV...). Tento šlabikár je oficiálnou učebnicou financovanou a schválenou Ministerstvom školstva. Bude pôsobiť a zapisovať sa do myslí a duše tisícov detí na Slovensku. Skutočnosť, vo svetle ktorej mi slová listu pána ministra trochu blednú. Viem, že ten šlabikár nie je jeho dielo, ale on je minister školstva a šlabikár je najdôležitejšia učebnica zo všetkých učebníc v rámci celého školstva." Pokoj a dobro! Ján Horecký

hasleerka
21. nov 2013

@elise no by ma zaujímalo čo bude robiť tvoj syn ked nepôjde do divadla, bude v inej triede??? inak prístup učiteľky biedny....

dadulak
22. nov 2013

@veronika33 ja s tým uplne súhlasím. dcére sme hovorili, ze v slabikári bude cítat klasiku ema má mamu a mama má emu...ona to chúďa hladá a v tom hupsovom nie je nič. ja uplne súhlasím. tento šlabikár je otrasný.

dadulak
22. nov 2013

kočky, pripájam ešte názory učiteliek 1.ročníka k Hupsov-mu šlabikáru. Prečítajte si, sú zaujímavé.
http://www.zborovna.sk/novinky/blog.php?action=...

katusradus
22. nov 2013

@veronika33 u nás si mohli učitelky vybrať šlabikár,my máme od Virgovičovej,ostatné dve triedy Hupsov a k tomu článku....nemám slov 😔