Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
@hasleerka skusim v pondelok za riaditelom, je pravda že môj syn sa dá rýchlo vyprovokovať ale nech rieši provokatérov nie toho čo vyprovokuju my na tom pracujeme aby sa nedal rýchlo vyprovokovať ale to dievčatko mu povedalo slovo čo nepoznal (nárečie) a nikdy to nepočul "ta het" on si myslel že mu nadáva tak sa bránil aj ked ju nemal opluť a vyplaziť jej jazyk. dávam ho aj diagnostikovať psycologovi do trnavy dr. Szeliga, lebo školská psychologička mi povdala že je hypraktivny a má adhd a dalších 5 diagnoz len že jej nesedi to ž sa dobre uči žeby sa mal učiť zle. pritom v škôlke som o dala dianostikovať a hyperaktivitu ani ADhD nepotvrdili iba mimoriadnu inteligenciu a problém s tým že je stále v pohybe pripisovali tomu že sa narodil pridusený. že stači aby sa poveril dôležitou ulohou napriklad niečo podávať alebo tak a hlavne aby mu bolo viacej pridávané aj v škole viac pisania počitania a tak aby sa nenudil. napriklad vdel ako škôllkar sčitaval a odčitaval spamati do 20 a terAZ začal použivať prsty som to učitelke povedala ona že im to káže. som synovi vysvtlila ž prsty použivaju len detičky čo to nevedia, že je šikovný a on vie bez prstou tak sa snažim počitanie s prstami odstrániť aby to bolo ako predtým. syna treba chváliť tým sa zvyšuj jho sbavedomi (všetko som to napisala v dotazniku na zápis asi to považuju len za zdrap papiera preto behnem za riaditlom a budem to riešiť snim nech v prvom rade hladaju pričinu synových výbuchov ako su provokatéri. keby neprovokovali syn by sa nebránil výbuchom aj ked to trénujme (a samozrejme niekedy vyprovokuje aj on ) dokonca školská psycholoička sa vyjadrila že neviem vychovávať dieťa že je to moja chyba, pritom doma j v pohode vela sa mu venujem aj má pravidelný režim aj robim veci spontánne.......nie som dokonalá ale myslim že deti vychovávam dobre pritom ma psychologička videla iba v škole a nepozná ma.
@elise no a učiteľka vie že má synátor takýto problém ... preto by mala mať k nemu individuálny prístup ... ktovie či ho nakoniec aj nepreložíš ... kamarátkin syn chodil minulý rok k učiteľke ktorá učila moju staršiu ... ja som s ňou bola spokojná, nakoľko mám bezproblémovú dcéru, učiteľke pomáhala, mali sa rady ... jej syn vyžaduje inú pozornosť a na to už ona asi nebola stavaná, boli s ním stále problémy a pred koncom roka ho preložila na inú školu ... tam sa mu učiteľka venuje iným spôsobom a nemajú problém..
@hasleerka vd to že vie o nom aký je ako žiak čo sa učenia týka exceluje v triede. ale v pondelok navštívim riaditela a pokecám snim nech popripade on dačo učitelke navrne lebo psychologička chce mať očividne už pokoj a zástupkyna pre 1 stupen drži s učitelkou. ono sa lahko povie neberem ho (lebo učitelia nemaju radi žiakov čo sa pýtaju milionom otázok alebo niečo vysvetluju ale niečo chcu vedeiť a všetko ich zaujima učitelia maju radi takých kde ich položiš tam ich najdu.....na prvý krát posluchnu bez toho aby sa zaujimalo o to prečo to má urobiť (chýba motivácia ), ale potom v triede musi vysvetliť aby sa mu spolužiaci nesmiali prečo ho nebrali lebo zase vznikne z toho provokácia čiže to bude zo strany učitelky dôsledok a mala by byť za to zodpovedná. presun do inej triedy mi navrli ale tam tiež musi byť učitelka k tomu aby sa vysvetlioo žiakom prečo presunuli aby sa mu nevysmievali neprovokovbali lebo maju bujnu fanzáziu aby z toh nbolo že je len môjho syn na vine. systém provokatér zostal a vyprovokovaný je zlý musel odýsť. v provokatérovi sa utvrdi že vyhral a bude to robiť intnzivnejšie. presun na inu školu tiež nie je riešenie len je to zlahčenie pre učitelku lebo niečo nezvláda.
učiteľ to by nemalo byť povolanie ale to má byť poslanie ... tak mi povedala jedna učiteľka ... vychovávajú predsa naše deti ... a tie sa donekonečna pýtajú prečo je všetko tak alebo onak ... a ony by mali byť predsa na to aby im odpovedali .. a to žeby som presunula dieťa na inú školu, bolo by mi jedno že je to zľahčenie pre učiteľku, dôležité pre mňa by bolo aby syn mal dobrý základ
@kacatko aj nas ma trochu problem s citanim. pismena sa mu pletu, ked ma citat slabiky druhy krat, tak sa viac pozera na mna ako na text a snazi sa spomenut si, co tam bolo, namiesto toho, aby precital ...
ja mu pisem slabiky a slovicka kazdy den nove a citame to. plus ako pisala @matozazzo vymyslame srandicky. Osa má Sama. Sima si šiši? ... 🙂
@melodik presne tým odľahčoavním argumentovala učiteľka na rodičku prečo chce aby mali atramentové perá s pierkom. dokonca tvrdila že v každom lepšom papierníctve nám daju pero vyskúšať 😀 😀 😀 😀 nedali a to sme fakt pochodili v košiciach tie lepšie značkové papierníctva. nakoniec sme si včera jedno vybrali 😝 ešte som ho síce nekúpila, a ked ma zabijete neviem aká je to značka, ale stabilo, pilot a tornádo nie. ale viem cenu 😀 a rada starších (ja+manžel) rozhodla že jej kúpime toto pero a ked to nepôjde tak bude klasicke tornádo 😀
@veronika33 veronika prišiel mi tento článok na facebook. prečítala som si ho a potom dopodrobná aj dcérin hupsov šlabikár. neviem aká bude druhá časť ale v tej prvej som našla veľmi málo z toho čo sa píše v tom článku. dnes napr. tami čítala vetu-mama má sama- no a mi ako deti sme čítali -mama má emu- rozdiel je iba v poradí písmen ktoré preberajú a potom podľa toho sa štylizujú vety. a môj názor je asi taký že to aký človek vyrastie z dieťaťa určite nebude mať na svedomí šlabikár ale rodiná z ktorej vzíde. napriek tomu sa mi hupsov šlabikár nepáči a radšej by som bola keby mali starý socikovsky.
@veronika33 ešte chcem povedať že mám deti na cirkevnej škole
no s čítaním má problém aj moja Tami. podľa mňa sa veľmi dlho venovali slabikám a teraz ked má prečítať vetu tak číta ako robot. ide ma šľahnúť.
@elise ak máš takýto problém s vedením školy, že riaditeľ mrtvý chrobák a zastupkyňa drží s učiteľkou ktorej na "nechce" riešiť problémove dieťa. navyše školsky psycholog útočí na výchovu rodiča namiesto toho aby riešil daný problém tak by som naozaj ak máš možnosť zvážila inú školu. a nezabúdaj že teraz je prvorady tvoj syn a nie učiteľka. tá ti môže byť voľná. ta si musíš chrániť predovšetkým svoje dieťa.
či je to hupsov alebo lipkov alebo vigrovičovej šlabikár každý prvák sa musi naučiť čitať a písať
No baby, ale naše deti nie sú ešte ani tri mesiace v škole..........ja si myslím, že po dva a pol mesiaci vedieť už čítať vety je dosť náročné pre prvácky mozog-nie jedno dieťa sa v škole ešte len oboznámilo so znakmi, ktoré predstavujú zvuk. písmeno, hlásku-a už majú plynule čítať vety? No ja myslím, že aj keď slabikuje a číta ako robot, je to fantastické
Moja tiez zatial slabikuje a vobec mi to nevadi,este ma cas 😉 Najprv precita po slabikach a potom spolu 🙂 Zajtra maju v skole semifinale Skola ma talent,tak som zvedava,ako dopadne 😀 😝
@andrea.mmne šlabikár požičala pani učiteľka, teda jeho druhú časť lebo z tej sa ešte neučia a ten článok je tam v časti na precvičovanie Ž sa nachádza na strane 9 prílohy: texty na precvičovanie techniky čítania, ktorá je umiestnená v strede šlabikára druhá časť.
Tiež je tam zaujímavý text na precvičenie písmena Š: Niektoré deti majú problémy so šušlaním stále, niektoré sa toho zbavili nedávno a šlabikár ich v tom ešte podporuje, prípadne tí, ktorí ešte šušlu môžu byť vystavení posmechom, lebo sa na to zameriava článok v šlabikári str. 8 prílohy na precvičovanie.
Malý Šaňko od minulej soboty šušle. Prečo? Povie vám to sám. "Od minulej šoboty šušlem. Do šoboty šom rozprával pekne. Ale v šobotu ša štalo čoši zvláštne. Jedol šom šladku šišku. Zrazu šom mal divný pocit. Vybral šom šišku z ušt. Jazykom šom prebehol zúbky. Vpredu cítim problém. Tam kde boli tri zuby, šú len dva. Prešne vpredu, kde to veľmi vidno, nemám zúbok. Oštal v šiške. Mamička zobrala zúbok a dala ho do mišky. Preto vám hovorím, šušlem pre jednu obyčajnú šladku šišku.
@elise je pravda, že každý sa musí v prvej triede naučiť čítať, ale šlabikár im to má uľahčiť. Za pomoci pôvodného Lipkovho šlabikára a napríklad aj podľa šlabikára Štefekovej na Vianoce už deti vedeli čítať. Podľa Hupsa toto nehrozí, naša pani učiteľka je s týmto šlabikárom veľmi nespokojná, žiaľ na výber nemali. Majú na sklade ešte nejaké zásoby pôvodného Lipku, ale prvákov je veľa, nebolo by dosť pre všetkých. V pôvodnom Lipkovi aj Štefeková má slabiky označené farebne (každá slabika v slove za sebou je inej farby) Teraz podľa Hupsa si deti musia do šlabikára dokresľovať pod slabiku mištičky a bodky, aby vedeli ľahšie oddeliť, kde začína ďalšia slabika. Celkovo je v hupsovi málo textu na čítanie a precvičovanie, učiteľka má viac práce, zháňať texty na čítanie, prefotiť deťom a tieto stránky si potom deti nosia stále v šlabikári a viete si predstaviť, ako tie stránky, ktoré sú vytlačené na bežnom kancelárskom papieri A4 vyzerajú už po krátkom čase používania, ja som to dcére zatavila do fólie ale nie všetci majú takúto možnosť.
Viem, že naše deti sa nakoniec naučia čítať, majú súper pani učiteľku, ale šlabikár im má v tom pomôcť a nie hádzať polená pod nohy. Nie je pravda, že si učitelia mohli vybrať z čoho budú učiť, naša pani učiteľka ani ostatné prvácke učiteľky si vybrať nemohli. Na škole je 6 tried prvákov, v každej triede je veľa detí. V triede, kde chodí dcéra ich je 26, ledva sa tam zmestia, lebo trieda je maličká, posledné lavice sú nalepené vzadu na stene a prvé takmer na tabuli. Naozaj sa učiteľka musí snažiť, aby ich všetkých naučila to čo má včas a šlabikár jej v tom veľmi nepomáha.
Ja som si dokúpila šlabikár aj od Štefekovej a učím dcéru veľa odtiaľ.
Citam, ze viacere mate nas "vydareny" slabikar. Nemate nahodou v elektornickej podobe tie karticky - aspon teda mala nosi ku kazdemu pismenu vytlacene karticky, z ktorych citaju, pisu... rozmer ako slovnicek. Len mne sa podarilo vsetky stratit 😒 a mala ma teraz nervy, ze dostane prasa.
@elise
@andrea.m
@veronika33
@veronika33 no ved som písala že druhú časť som nevidela
@evaka žiaľ také niečo nemáme, musím sa spýtať učiteľky či to používajú, ešte som o nich nepočula
@andrea.m jasne, všimla som si, že si porovnávala len prvú časť, ja som to napísala pre informáciu, že kde presne to je, učiteľka mi na víkend požičala druhú časť hupsa a oba diely pôvodného lipku, nedá sa to ani porovnať, pôvodný je omnoho lepší hádam vo všetkom, je mi z toho do plaču, keď chcem niečo vylepšovať, tak preto aby to bolo lepšie a nie horšie....
@veronika33 tak to aby som sa už teraz začala "tešiť" 😀 a vyzerá to tak že si asi kúpime starú lipku ak ju nenájdem odloženu po filipkovi

ahojte babule, máme tiež prváčika, písanie mu ide dobre sem- tam máme problém so sklonom (je ľavák) aj matematika je v pohode.
Ale problém máme s čítaním ☹ Chcela by som sa spýtať, ako sa vy s deťmi učíte čítať? Či máte nejaký osvedčený postup?
Inak tiež máme ten Hupsov šlabikár a tiež nie som s ním spokojná 😒
Ďakujem