Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
Napíšem sem zopár postrehov, čo som našla v Hupsovi - druhá časť, aby ste vedeli aj o čom budú čítať :
HUPS ako slovo a pomenovanie sa mi vôbec nehodí pre šlabikár, ak chceli aby nejaká postavička sprevádzala deti šlabikárom, dalo sa vymyslieť niečo čo sa bude ľahšie vyslovovať ...
neviem či všetkým slovám budú deti rozumieť, používajú dosť nespisovných slov, alebo neobvyklých? neviem ako to pomenovať napr.
strana 5: Hups a Lep .... Lepu pomstu sľubuje ....
strana 11a 13: sa dočítate o bubákovi
str.14: Bacil ani necekol. V noci bol Hups nemohúci. Bacil v ňom narobil kucapacu...
str.15: Majú aj súceho psa. Je umelý a cúva.
str. 25 precvičovanie a čítanie písmenka "N", len neviem či naozaj precvičujú toto písmeno, skôr mám pocit, že všade precvičujú slovo HUPS:
z Hupsa je kohút
z Hupsa je slon
z Hupsa je slnko
z Hupsa je víla
Hups má na hlave balón
Hups má na hlave komín
S penou je Hups naozajstný
str. 29 písmeno "R" tam sa dočítate o strachopudovi
str. 32 písmeno"F": je to jasné ako facka
str.33: Hviezda sa nahnevala a Hupsa sfúkla. Hups sa urazil...
str. 34 písmeno "G": Hups sa zamaskoval ako gangster. Vytiahol gumipušku...
str. 35: Drzý gangster uteká pred zúrivým gunárom...
str. 36: písmeno "Č" Nešikovný Hups. Čítal knihu o bitkách. Nečakaný zoskok z gauča, noha v háji, začal jačať, prišla poňho sanitka. ...súvetie s tromi čiarkami - naozaj vhodné do šlabikára.
...puli oči
str. 38: mláďa ticho gánilo
str. 41: zľaknuto ľapotal
str. 42: som to ja ale peň
str. 53: mával rukami ako mechom udretý
str. 62: Hups pozeral ako puk
autorkou všetkých textov o Hupsovi je Mgr. Gabriela Futová, v pôvodnom Lipkovi sú texty od mnohých autorov, nejdem ich sem všetkých vypisovať, napočítala som ich 33 napr: Elena Čepčeková, Krista Bendová, Ján Turan, Jozef Pavlovič, Daniel Hevier, Mária Ďuríčková, Mária Rázusová Martáková a mnoho slovenských ľudových hádanoch, riekaniek a piesni a jedna slovenská ľudová rozprávka
Hups č2, má na konci čítanku cca 20 strán, texty od 15 autorov a jedna anglická ľudová rozprávka 3 prasiatka
ešte spomeniem pracovný zošit k Hupsovi, s ktorým už v škole pracujú teraz, ku každému písmenu je jedno zvieratko v ktorého slove je písmenko, ktoré sa práve učia.
Sú tam tieto zvieratká:
Ara - A, Leguán - Á, Sob - S, Irbis - I, Makak - M, Ostranka - O, Vretenica - V, Emu - E, Jeseter - J, Uškatec - U, Pomorník - P, Hyena - Y, Hlavaňa, Lamantín, Koala, Bobor, Cibetka, Termoty, Zebra, Nosačka, daman, Rosomak, Fregata, Gibon, Čertovec, Ďateľ, Ľabťuška, Kaňa, škatuľovka, Ťava, žirafa, cvrček pri dz a dž, chameleón, morský koník, kôň, holúbätko, vĺča, sŕňa, foxterier
@dai prosím môžeš napísať názov tej knihy?
naša prváčka číta zo šlabikára od Štefekovej + jej vytlačím nejaké texty a tiež sa snaží čítať titulky v časopisoch a novinách ...
@dai teraz som si uvedomila, že vy asi nečítate po slovensky 🙂 ale zase ke´d máte hupsov šlabikár, tak nie som si istá v akom jazyku sa učíte čítať
v tom pracovnom zošite mám preklep, nie sú to termoty ale termity 😉
@veronika33 ahoj. Je to knizka z kolekcie Malovane citanie z vydavatelstva Matys a vola sa Rozpravky pre najmensich. V tej kolekcii mali aj nieco o zvieratkach - mne prislo na zaciatok vhodnejsie zobrat nieco co mala vlastne pozna - su tam klasicke rozpravky, ktore vsetky deti poznaju.
@veronika33 citame aj po slovensky😉 slovencina je na Slovensku povinna - mame normalny rozsah - 6 hodin tyzdenne ( rovnaky pocet hodin je aj nemecky jazyk )
@veronika33 no to hádam ani nemôže byť pravda....ja ako zóolog by som mala čo robiť s tou zoologickou v hupsovi... 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
@veronika33 polovicu z tych zvierat nepoznam...ked to takto pojde dalej, tak v dalsom slabikari uz ani zvierata nebudu, ale M- Moshi, P- Pokemon, T- Transformer, B- Barbie..atd...aby sme sa priblizili detom a dali tam to, co poznaju :(
@veronika33 najlepší šlabikár môj starší syn ho mal v prvej triede r.2007/2008 a super.....a mladší má KUKA no hotová katastrofa........nie som s ním spokojná....... 😠 😠 😠 aj keď číta dobre.........idem objednať od Štefčekovej aby videla jeho triedna......ona ani nevie že aj taký je 😉 😉 😉 😉
@sendy182 ten šlabikár od Štefekovej sa mi páči aj preto, lebo okolo všetkých strán majú kompletnú abecedu: písmena s obrázkom, keď dieťa zabudne aké je to písmenko - v pohode si ho vyhľadá a podľa obrázka pomenuje (napr I ihla, A auto ...)
@evaka už som prišla na to, ktoré kartičky si myslela, naši majú jednu A4 stranu v šlabikári potlačené modrým písmom, to bude asi ono, je to na takom troška hrubšom papieri vytlačené, ale nemajú to rozstrihané na 4 časti, nemám to v elektronickej podobe, ale skúsim to preskenovať, keď príde dcéra zo školy ...
kočky, tu sa dá šlabikár pozrieť a prelistovať interaktívne. takže si môžete sami spraviť vlastný názor.
1. časť:
http://www.aitec.sk/produkt-preview/hupsov-slab...
@veronika33 tak mi mame teda potom aj tento - ale nevola sa to slabikar ci? uprimne, moja mala ma na slovencinu asi 4 knizky a pracuju so vsetkymi - urcite jedna z nich ma po okrajoch celu abecedu s obrazkami - tak isto to maju aj v tej fonetickej nemeckej - uz prve dni pisali velkymi tlacenymi foneticky vdaka tej abecede...
ja asi teraz zniem ako taky nezodpovedny rodic🙂 ale nase decka si strasne malo knih nosia domov - vsetky dostali v skole, nic sme nekupovali a domov si nosia len knihy pripadne zosity v ktorych maju domace ulohy ...
@veronika33 áno pamätám si.....super čítanie to bolo pre deti....nevieš aký zošit písania sa k tomu šlabikáru hodil formát A4......?
ahojte,mali sme otvorene hodiny pre rodičov,ja som bola na slovenčine-mala chcela aby som prišla na tuto hodinu.Deti si zaspievali pesničku na prebudenie,učitelka napísala na tabulu slová,kde mali doplnit písmenka a vytlieskat ich,potom mali zo slova lastovička výmyšlat ine slová a tlačeným písmom napísat na tabulu.potom čítanie zo šlabikára +také prefotené texty a nakoniec písali- k tomu im zapla relaxačnu hudbu.Deti boli zlaté,niektoré sa hlásili na všetko,iné musela vylolat. 🙂
@dadulak prelistovala som ho, ale pride mi pre deti strasne tazky. Pre tie, co maju za sebou predskolu, kde sa naucili citat, pisat a riesit nejake tie ulohy je asi v pohode, ale ten zvysok, co prisiel do skoly bez nejakych extra znalosti to asi musi byt sok. Navyse som sama mala problem sa nan sustredit, vela farieb, obrazkov, milion veci, co mozu odputat detsku pozornost niekam inam. Napriklad to A a vesmirna raketa..ked sa dieta na to zapozera tak je o chvilku myslou vo vesmire, pri vesmirnom legu alebo inde, ale urcite nie pri pismenku A. Logicka naslednost typu organizovany chaos a niektore clanky, no nazvime ich mierne divotvorne..ako nic proti, ale zlaty komunisticky slabikar 🙂
@sendy182 zošit k tomu nemám, to som len ja kúpila v knihkupectve tento šlabikár ešte v septembri , keď som pozrela do toho nášho a bola som z neho vtedy len riadne rozčarovaná, druhú časť som si vyhľadala až teraz
@dai volá sa to šlabikár takto to vyzerá:
http://www.martinus.sk/?uItem=53472&gclid=CPvGh...
@dai takto ten šlabikár vyzerá vo vnútri:
http://www.orbispictus.sk/userfile/file/cms/sla...
no baby čím viac píšete o hupsovi tým viac si uvedomujem aký je hrozný ... ale šmírujem len tak po nete a zisťujem že hádam každý rok je iný šlabikár lipka
@veronika33 my sme v 2008 mali iný šlabikár
ja dúfam, že naši budú čítať z kartičiek a postupom prejdu na nejaké knihy. ten šlabikár je fakt otrasný. aj ked neviem akým spôsobom s ním pracujú lebo tamarka toho hupsa zbožňuje....škoda že nemáme otvorené hodiny 🙄
@veronika33 my mame tento slabikar, je taky pohodovy, myslim ze aj zaujimavy pre deti
@andrea.m - my mame tiez Hupsov a na otvorenej hodine sme boli🙂)) a ja som bola napr. milo prekvapena..deti boli cely cas vtiahnute do hodiny...a hlavne mne bolo cudne, ako stihnu tolko vymalovat v slabikari..a zistila som to..ucitelka ich pocas hodiny viackrat rozdeli na skupinky...jedna vymaluvava a druha ide blizsie k tabuli a tam kazdy cita slova...a znova sa vymenia...
mne sa to velmi pacilo, lebo to bola zmena rytmuhodiny..deti sa "prebudili" nie su nutene celu hodinu sediet a kazdy v podstate precita vsetky slova...
zavisi do ucitelky, ako si ona postavi hodinu....
@veronika33 rozhodla som sa že si ho objednám aj keď cez ten link čo si píslala ho už dávnejšie nemajú tak si ho v plnej cene objednám cez iný 🙂 🙂 🙂 len som chcela naraz aj so zošitom písania 🙂 🙂 🙂 .......tak ešte raz dík poguglujem 🙂 🙂 🙂
@veronika33 ahoj, tak som to pozerala, kedze ten obal mi nic nehovoril ale to co mame vyzera presne tak isto ako to co si dala zvnutra - u nas je to to co som uz spominala - je to od stefenkovej a vola sa to Ucime sa citat - cize nema to uz nazov slabikar... vyzera to ako pracovny zosit nie knizka.
takze nase decka na striedacku citaju aj z toho hupsovho - tam maluju a podobne a aj z tohto ucime sa citat - v ovoch 1dnotkach su viac menej na konci ...
@hasleerka áno Hupsov Lipka má v školách tento rok premieru 😒
a dúfam, že ako začal tak aj skončí ☹

@veronika33 ahoj... a teda aj ostatne maminy. Tiez mame hupsov slabikar, k tomu ale este take vseliake zosity ako napr. Ucime sa citat a podobne...
Nasa mala isla do skoly ako necitajuce dieta a este v lete na logopedii sme sa trapili s hlaskami na zaciatku slova ktore foneticky absolutne nedokazala urcit... V kazdon pripade oni sa na nemcine ucia citat foneticky , k tomu na slovencine hupsa... Mala momentalne uz cita viac menej plynule...
U nas velmi pomohlo ked som jej kupila knizku najoblubenejsich rozpravok ktora bola cela pisana velkym tlacenym pismom a doplnana obrazkami - strasne bola stastna ked sa jej podarili prve slova - ako znelo to strasne lebo ona ani necitala po slabikach ale po pismenach... Az postupne presla na slabiky, nasledne predlzovanim slabik na slova. V kazdom pripade najviac pomaha toto citanie, slabikar urcite nie... Teraz uz citame vsetko, vratane titulkov😉
Inak mne osobne sa ten slabikar nepaci ale neriesim - pekne citat budu aj tak len deti ktore citaju - tak to bolo uz za nasich casov klasickeho slabikara😉