Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
ja voci Hupsovi ako šlabikáru nemám výhrady...vidí sa mi lepší v tom, že umožňuje učitelke viac dávať deťom voľnosť, umožňuje jej to členiť hodinu, lebo na jednom pracovnom liste je viac možností na prácu..kdežto naše šlabikáre nás nútili sedieť a celá trieda počúvala, čo jeden prečíta...
myslím, že je tu zbytočný humbuk kvôli jednému článku a keby sa cirkev radšej venovala práci s mládežou, urobila by viac, ako to, že kritizuje jeden-resp. 3 články.
a mne sa napr. vidí horší systém ten, ako som videla u kamáratkinho syna, ktorý sa najprv učili všetky samohlásky...a,e,i, o u...a až potom m, s a iné...a tak spájajú slová a slabiky až potom...
ako tu už jedna písala, je jedno, či sa začína čítať Mama má Emu alebo Mama má Sama.
@mima595 ano, šlabikár je tvorivejší pre učiteľov, ale aj krajšie ilustrovaný, ale niečo na tom článku je pravdy. a je jedno, či sa dieťa učí Mama ma Emu, alebo Mama ma Sama. Ale určite nie je v poriadku, ak sa učí ako prvé vety: Som sám, Som sama, Sima je sama, Som mimo? Tie vety sa zapíšu hlboko do podvedomia dieťaťa.
@dadulak - vieš, mne toto už príde ako hon na čarodejnice....aké vety majú byť podľa teba, ked sa slová tvoria zo samohlások a maxim. z m a s?? príp. v?? Možno že preto dali neskor pismeno L, keď dosť veľa detí ide do školy s rečovými chybami a nevedia povedať L...
skoro každé malé deiťa si prejde tým, že hovorí: Ja sám...ja sama...uvedomuje si vlastnú indiviadualitu...takže v 2. rokoch je to normálne a v 7. rokoch to zanecháva v dieťati neblahé následky???
Moje deti sú radi, že dokážu prečítať samé vetu a po 2. týždňoch si na vetu typu Som sama ani nespomenú, lebo už budú poznať ďalšie 4 nové písmenká a nové slová....
tie vety som sám. som sama. sú fakt smutné. ale napodiv všimli sme si to my dospelí. Tami nie 😉 ani jej neprekážaju. akurát spoluhlásky H a P považujem za ťažké a začínalo sa tým že najprv naučili vyslovovať a písať veľkým tlačeným HUPS. ja viem že je to kvôli tomu aby mohli s tým škriatkom pracovať ale aj tak.... pre nás to bolo ťažké. aj s vetou: mama ma sama sa Tami trošku trápila. ale nakoniec to zvládla. a naozaj ten šlabikár miluje hoci mne sa nepáči. nemôžem si pomôcť ten od virgovičovej čo má synovec mi reže viac 😀
a teraz na veselšiu tému 😀 Tami majú v piatok rozlúčku s ceruzkou a začínajú písať perom.....konečne
nakoniec som jej predsa len kúpila bombičkove
http://www.centropen.sk/produkty-sk/pre-deti/19...
toto ale v ružovom samozrejme. dala som jej ho doma vyskúšať a....sodoma gomora 😀 😀 😀 preryte na tretiu stranu. nuž.... bude mať pani učiteľka čo chcela. ja som ju varovala. poznám si dieťa. presvedčila ma. bude mať zábavu (všetko myslené v dobrom 😉 )
Ja som kúpila na domáce úlohy to gumovacie pero, s poruchou vizuomotoriky by ináč Kika nemohla nikdy mať pocit úspechu tak semtam pregumujeme...a je dobre. Pilot...
@mima595 skús si prelistovať aj druhú časť šlabikára Hupsov Lipka, tu sa nejedná len o ten článok na precvičovanie Ž o oteckovi číslo 1 a číslo 2,
napríklad toto je text pri preberaní písmenka "N":
z Hupsa je kohút
z Hupsa je slon
z Hupsa je slnko
z Hupsa je víla
Hups má na hlave balón
Hups má na hlave komín
S penou je Hups naozajstný
ja si myslím, že v celom šlabikári hlavne precvičujú slovo: HUPS a takýchto "perličiek" je tam hromada.
To, že sa deti naučia čítať je len zásluha učiteľky, ktorá sa maximálne snaží a zháňa im texty na čítanie, lebo to čo je k čítaniu v šlabikári je žalostne málo, k obsahu, čo čítajú sa už radšej nevyjadrím ...
@veronika33 tych perliciek je tam fakt pozehnane..kde to clovek nahodne otvori, tam nieco najde. MM nemohol pochopit, co robi v slabikari ten pribeh alebo basnicka uz neviem o gangstrovi...HUPS sa hra na gangstra a cita knihu o bitkach. Ako asi som blba, ale nemal by byt prvy rocnik o vychove k nejakym idealom? Nehovorim, ze to musi byt Timurova druzina alebo skautske desatoro, ale toto je aj na mna moc. Nehovoriac o tej dalsej basnicke, kde bol HUPS u lekara a vystrajal a museli mu zacpat pusu cokoladou, aby prestal jacat....wtf???
@hasleerka pero stálo tak cca 6-7€. Tamarka s ním píše zatiaľ iba doma ale dobre sa jej drží a je spokojná. no a ked je spokojné dieťa.....
@yukki pilota maju synovec a to na odporúčanie učiteľky 😀 píše nám aj náš Filipko ale až od 3 ročníka. dovtedy mal jednorazové tornádo a ešte stále ma pre istotu jedno v perečníku keby mu došla tuha. aj Tami bude mať v perečníku dve jednorázové tornáda keby jej došla bombička.
na rodičovskom sa pani učiteľka sťažovala ako jej zdržuje hodinu ked deti strúhajú ceruzky. som zvedavá čo bude robiť ked polku hodiny bude meniť bombičky 😀 😀 😀 ale ako ja spravím všetko preto aby ju týmto Tami nezaťažovala. tak ako ma teraz 4 ceruzky, tak bude mať 3 perá.
šlabikár radšej nerieším. hlavne že sa naučia čítať. mi čítame veľa doma.deti maju predplatené časopisy včielka a zornička. čítajú aj tam.
ahojte, chcem sa opýtat či máte na školach kružky a kolko za nich platíte. na našej škole platíme za 1.kružok s poukazom a čest.vyhlasením 35e a za akykolvek druhý 120e na rok. 😖
za družinu platíme 11e, a za všetky kružky sa platí, malej učitelka ma tiež jeden kružok ,tak samozrejme Natalka chcela chodit k p.učitelke,ako vela jej spolužiakov, ale chcela chodit aj na zumbu no dat 128e za další kružok sa mi zda dost a asi nielen mne,lebo ani z ich triedy nikto nechodí na iný.a to mám zatial len jedno školopovinné 🙂
@sojana ahoj - my mame kruzky organizovane skolou ako pracovne spolocnosti - zato sa neplati - to ma napr. nasa doucovanie z nemciny a sportove hry, potom chodi na 2 kruzky ktore sa platia - ma flautu a sikovne rucicky - za flautu je rocne skoro 200 euro - su to individualne hodiny a za sikovnickou asi 90euro na rok... nasa chodi este na plavanie a korculvoanie ale to je mimo skoly a su tam standartne ceny podla cennika😉
riesim akurat ponuku jednej tanecnej skoly - tam je to cez 200 euro na rok ale ide naozaj o profesionalne tancovanie na vysokej urovni😉 chcem aby to zaradila nasa skola do ponukanych aktivit - co som sa bavila s rodicmi tak je o to velky zaujem...
co sa inak tyka riesenia dokoliecka toho slabikara - ako on urcite nie je ideal, na druhej strane dieta ked pozna pismenka tak uz myslim ze moze citat cokolvek - my uz normalne citame knizky - zacianli sme tymi s velkymi tlacenymi, teraz ale uz mala pozna aj vsetky male tlacene tak uz citame vsetko - davam jej citat aj zadania uloh na matematike ci kdekolvek inde ked si opakujeme - proste cita obycajne texty plus aj normalne knizky - hlavne mi ide o to aby chapala co cita, aby rozumela textu😉
inak my sme este len presli na pisanie pentelkou - mala ma stilabo a obycko pentelku, stilabo jej dovoluju... na zaklade skusenosti mojej svagrinej budeme kupovat to gumovatelne pero nasledne - ona si ho velmi pochvaluje a v statnej skole im ho dovolili tak verim ze aj nam ho dovolia😉
@sojana ak ti malá chodí na krúžky do zuš tak tam si jeden krúžok platíš tak že ti zadotuje aj štát a všetky ostatné plnú sumu. napr. môj filip chodí na flautu ktorá nás výjde na 11€ mesačne,platíme paušalne. ale keby chcel chodť aj na výtvarnu alebo ešte další nástroj, prípadne do dalšej zuš v meste museli by sme hradiť plnú sumu a to by nás vyšlo tých cca 100 a viac €. a zase 120€ za jeden školský rok není až tak veľa. tamarka ma tú tanečnú 120€ za rok filip flautu 110€ za rok
My mame kruzky v skole (ktore vacsinou ucia ucitelky) zadarmo (resp. za poukaz). Mali sme napisat na poukaz, na ktory kruzok ho chceme pouzit - takze Marek si vybral futbal - potom ale chcel chodit aj na vytvarnu (ktoru uci jeho triedna v skole), tak som jej chcela dat hodnotu poukazu, ale to odmietla, ze moze chodit aj tam (tak som aspon kupila vykresy 😉). Kruzky mimo skoly platime normalne, pokial viem, do ZUSky moze chodit len do jednej (resp. stat prispieva len jednej), ak by chcel chodit aj do inej, treba zaplatit celu hodnotu (napr. pri vytvarnej - ak som podpisala prehlasenie, tak plati 90 € za polrok, ak by som ho nepodpisala (=podpisala inej ZUSke), tak by platila 200 € za polrok). Za druzinu inak platime 7 € mesacne (za anglicku druzinu - hodina 3x do tyzdna 39 € mesacne).
moje dcery chodia spolu na 5 kruzkov v skole a platime dokopy 7 eur mesacne za tanecny folklorny subor, kde chodia obe {3.5 eur za dieta na mesiac} zvysne kruzky su zadarmo, starsia matematicky, mladsia zborovy spev a vytvarny kruzok/
..
Dakujem 🙂
tak písanie atramentovým perom ktorého som sa ja ták bála nakoniec dopadlo úplne v ohode. Tami sa naozaj snaží rúčku odľahčovať, aby jej to neprerážalo na druhú stranu 😝 nie vždy to ide na 100% ale snaží sa 😉

@anabella235 neboj sa. podľa mňa ho stiahnú. a sú tri druhy šlabikárov. je len na rozhodnutí školy ktorý si zvolí. ja si napr. myslím že kedže sa do toho obula aj cirkev a mi sme cirkevná škola sa už k druhej časti nedostaneme. a budu sa využívať nejaké náhradné učebnice. škoda len že Tami to bude mať také komplikované. moje deti maju vôbec na prvý ročník smolu. ale Filipka to nepoznačilo tak dúfam,že aj Tami prežije 😀