Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
@elise žiaľ hupsa 😒 , ale v poslednej dobe, im dáva na čítanie texty z iných zdrojov
my mame Virgovicovej a sme na DZ. nasleduje DŽ
aj my hupsa, dnes sme čítali Ď
tiež hupsa
naši berú Ž
máme Hupsa, čítali sme Ň 🙂
tiež máme hupsa, čítajú Ľ,ľ.
Ahojte baby. Prosím vás, ktorá máte doma šlabikár Virgovičovej, neposlali by ste mi naskenovanú stranu, kde je písmeno Ť? Text je o novom dome, v názve má mená Braňo, Soňa a ešte jedno. Naša herečka nechala šlabikár v škole a keďže sme v meste nový, nemám kontakt na nikoho zo spolužiakov 🙂
Ak môžem poprosiť tú stranu poslať mailom na jaduska@centrum.sk. Veľmi by nám to pomohlo....
Mame Virgovicovu a koncia de,te,ne,le, di,ti,ni,li.. Zajtra asi zacnu dvojhlasky (ia,ie,iu)..
Máme Hupsa-čítame Ď a ide sa 2 písmená za týždeň-ono sa to nezdá,ale do konca roka veľa času nezostáva-po Veľkej noci bude koniec apríla,1.máj,8.máj,koncom mája výlety a vtedy je už po učení🙂V júni by mali čítať už čítankovú časť.Tvary písmen deti poznajú,mäkčeň je navyše🙂Hlavne ide o čítanie
No super....dnes píšu diktát čo včera čítali ten hlupy text na Š. Ide tu o čítanie...ale text ,kde v celom texte majú akože šušlať,len aby čítali Š sa mi zdá dosť choré....a dnes z toho diktát. Samozrejme slovíčko povie....ie samozrejme nepreberali,tak som zvedavá ako to napíše....práve si dávam tú námahu,porovnávam starého lipku a nového....a chystám sa za riaditelkou. Pre mojho syna už nič nezmením,ale oni objednali opať pre prvákov tento úlet. Tak sa idem opytať riaditelky, nech mi povie dôvod prečo je dobrý a nemôže mať iný šlabikár.....a budem to riešiť. Sme už taký s manželom,ked sa nám niečo dostane do hlavy...ideme za tým. Uvidíme
@kulinan tak to je naozaj choré, písať ešte z toho šušlania diktát 😠 ja si veľmi vážim našú učiteľku, že tie blbé texty preskakuje a pripraví im niečo iné. Naša škola prechádza v septembri na iný šlabikár.
Ja som postrehy o Hupsovi posunula aj rodičom budúcich prvákov, kľudne to urob tiež, nech sú informovaní a v septembri sa hneď môžu ozvať.
@veronika33 presne o to sa snažím, ukazujem mamam buducich prvákov,ako a čo je tam zlé,nech sa snažia aj oni. Keby som dopredu vedela, kludne som bola ochotná fotiť im iné texty,aby takéto mohli preskočiť. Je krásne vidieť,ked je text v pohode a stavaný pre normálnych prvákov,tak to syn číta excelentne...ale akonáhle je text ťažký...má s tým ozaj problém. A toto šušlanie ma dorazilo,ved to je pre nich neprirozdené....a ani mu to nešlo a to dostali príkazov to čítať min. 4x aby to vedeli čítať....ale neriešila som to. A ked mi z tohoto donesie aj 5, vobec mi to nebude lúto....
@kulinan my sme mali včera ľ a na úlohu sme mali čítať 5x článok o Hupsovej predpovedi pošasia. Prečítali sme ho asi 2,5 krát. Po mojom príchode o piatej z práce, sme sa dostali o pol šiestej k učeniu a popri matike, diktáte, písomnej úlohe...Dcéra chcela ísť aj na chvíľku von. Tak sme čítali 1x o šiestej a druhý o pol osmej. Ale tie texty, kopec ťažkých a zložitých slov pre prvákov, a niektorým ani nerozumia. Nechcem stále kritizovať Hupsa, ale ostatné šlabikáre a aj predošlý Lipka mali jednoduchšie vety, jednoduchšie slová a aj významovo bližšie prvákom. A deti sa prirodzene naučili čítať od jednoduchších slov a vetných konštrukcií až po zložitejšie. Neviem, prečo trápia deti a hlavne rodičov takými zložitými slovami, nepochopiteľnými textami. 😀 😀 😀 Ja som už taká vystresovaná.
@dadulak presne o toto mi ide. Najprv začať lahšími textami a ked v tom budú mať jasno,prejsť na ťažšie zložitejšie. Ukázala som mu zo starého Lipku články na Š a bez problémov ich zvládal,bez nácviku v škole a pod. Aj ho to bavilo. My sa tiež dostávame k učeniu neskoro,kedže aj my chodíme z práce o piatej...a ked nie je vela času,tak potom ani vela chuti...čítavame vždy 2x,viac nestíhame a ani nechce,nerada ho nutim,lebo potom to ma opačný efekt. Ved ozaj vždy si prečítam tie texty aj ja, a je to podla mna nad sily prvákov,hlavne takých,ktorý sa prišli naučiť čítať do školy a nevedeli to predtým....ako náš syn. Keby sa mi dostal do ruk skor ten starý lipka...už fotím dávno tie texty a nosím ich učitelke,tak aspon teraz....
dnes sme čítali Ď .... hlavne že v článku je už "š" ktoré sa ešte neučili ... dcéra ma na to upozornila
naši už prebrali dvojhlásky aj de te ne le di ti ni li. aktuálne sme na písmenku CH. doma čítame s knihy "oliver ušiačik, usilovný prváčik" sú tam veľké písmena a ľahký text. kúpila som ju ešte ked bol prvák Filip, lebo oni mali taký system že dieťa ktoré vedelo čítať čítalo v škole z vlastnej knihy. takže tak sa pripravujeme na hodiny čítania. narovinu som Tami povedala že texty v šlabikári sa mi nepáčia a doma sa teda čítať nebudu ale že v škole bude čítať toto čo povie teta učiteľka. jednak si zvykne čítať rôzne texty bez toho aby ich vedela naspamäť. jednak si uvedomí že všade sú iné pravidla.
Moja si tiez doma cita knizky,konkretne teraz Rozpravky o zvieratkach 🙂 Hlavne,aby sami chceli,to je najdolezitejsie 😉 Pred nastupom do skoly pismena poznala,ale necitala..
Tak dnes za nami posledné rodičko. Som sa pustila do učitelky,ale nie v zlom,jednoducho všetky postrehy ktoré máme zo šlabikára a nášho učenia.....a učitelka nato:áno máte pravdu vo všetkom,ona to vie. A potom spustila že je Filipko šikovný,ctižiadostivý,občas pobehá...ale moc sa snaží. Teraz ho posadila samého, a to som síce nevedela,ale postrehla som že píše krajšie hlavne v škole. Takže to bol pozitivny krok,aj som rada. Že sa nerozptyluje a pod. Teda odchádzala som hrdá na syna,že rád chodí do školy,má pozitívny vzťah. Pre mna velmi dôležitá vec...uvidime čo dalej. Ako sa darí vám?
Nasi maju dnes sportovy den, prebrali uz posledne pismenko, takze uz len citaju,pisu a pocitaju do 20. Rodicko sme sice nemali,ale ucitelka pise do slovnicka co treba trenovat, ale Natalke ide zatial vsetko, plynule cita,krasopisne pise,pocita bez prstov ( to su slova ucitelky) , ale moja sa velmi snazi,lebo p.ucitelka im povedala ze do skoly v prirode zoberie iba deti ktore sa slusne spravaju a dobre ucia. 😉

@veronika33 aký máte šlabikár?