icon

Školáci od septembra 2013

andrea.m
15. okt 2012

Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.

helencek
Autor odpoveď zmazal
helencek
Autor odpoveď zmazal
roxi
6. nov 2012

@helencek no presne toto mi vravela jedna kamoška, že "kde sa tam trepeš s vaším oškretým autom 😅 😀 ", ale tak zas keby sme neskúsili asi by som ľutovala, tak uvidíme. Lea má síce len 5 je augustová, ale zas je dosť šikovná (až na kreslenie čo neznáša) anglicky hovorí plynule, zvyšok vecí čo potrebuje na testy ju ešte doučím - to je vlastne len nabiflenie, aby to dokázala odrecitovať a uvidíme. Zatiaľ si to všetci, ktorých deti tam chodia pochvaľujú, ale od iných počujem dosť negatívne reakcie práve na to, že majú dosť úloh a projektov a pod. Ale poznám 2 baby, ktorých dcérky tam chodia, aj s tými dievčatami sa často vídam, a im sa tam páči - sú v tej ang. triede, tak skúsime a uvidíme. Ak nás obyčajných smrtelníkov vezmú tak ok, ak nie tak si poviem, že možno je to lepšie, že nebude to pre ňu tak náročné v normálne škole.

helencek
Autor odpoveď zmazal
roxi
6. nov 2012

@helencek tie zošity poznám, aj niektoré stránky z ktorých ich tlačia, práve od tej kamošky,
- neviem či som dobre pochopila, myslíš, že ten slovenský program je náročnejší?

roxi
6. nov 2012

@helencek poznám totiž len baby z ang. programu a aj na ten sa hlásime, ale práve dnes som sa zas stretla s názormi, že je to tam priveľmi drsné, (no ako som už písala, tým dievčatám sa tam páči) ale zas nepoznajú nič iné, tak ani nemajú s čím porovnávať, ale rodičia sú tiež spokojní, ja už fakt neviem, nechcem, aby mala Lea nejaký stresujúci začiatok v škole, predsa len bude nastupovať do škole ako 6 (augustová) a tak už troška aj začínam pochybovať ak je to ozaj tak perné, či je to dobrý nápad, ale chcela by som, aby nastúpila niekde, kde sa anglicky fakt rozpráva už od 1 ročníka, aby nemusela začínať s ang. od začiatku, keď ju ovláda - teda písanie a čítanie nie, ale rozpráva v pohode.

helencek
Autor odpoveď zmazal
helencek
Autor odpoveď zmazal
roxi
6. nov 2012

@helencek čo počúvam maminky detí, ktoré chodia na ZŠ v Petržalke, tak tiež to nie je žiadna sláva, veľa som už začula názorov, že ak s deťmi nepracujú sami doma, tak to čo sa najčia v škole je v porovnaní s tým, čo sme sa naučili my, ozaj zanedbateľné, ale to len reprodukujem, názory iných, keďže ja školáčku ešte nemám, ale poznám pár maminiek, ktoré už presúvali deti z jednoj školy na druhú v nádeji, že inde to bude lepšie, ale veľký rozdiel to vraj nie je.

helencek
Autor odpoveď zmazal
roxi
6. nov 2012

@helencek to som ani nevedela, že je tam aj normálne možnosť pokračovať na ZŠ a nemusí ísť na osemročné, ja zas by som osemročné nechcela, aspoň nikdy som tomu nevedela prísť na chuť, ale tak ktovie, človek časom aj mení názory, aj tak ešte nemám čo riešiť, uvidíme, čo bude po príjmačkách.
- a mladší synček ma koľko, môžem mu prípadne dať odklad ak by nezvádol príjmačka a skúsiš zas o rok, čo som počula, tak niekedy sú v prvom ročníku aj 7-8 ročné deti a skúšali to na 2x.

roxi
6. nov 2012

@helencek inak môj malý má 2,5 roka a keď ho porovnávam s dcérkou tak je tiež úplne iný "level", takže ak by aj ju vzali, čo si počneme s ním netuším 😕 , je to proste taký zbojník 😎 , všetko má v paži už teraz 😅 .

helencek
Autor odpoveď zmazal
roxi
6. nov 2012

@helencek na zápis musíš tak či tak, no a dovtedy ešte je dosť času a u detí je niekedy aj mesiac - pre vývoj dosť podstatný, takže asi by si zatiaľ nemala stresovať, proste uvidíš na jar, stále sa ešte môžeš poradiť s psychologičkou a rozhodnúť sa potom, ja si zas neviem predstaviť čo by lea robila ďalší rok v škôlke, zdá sa mi dosť vyspelá - mentálne, ale veľa kamošiek mi radí dať odklad, kvôli tomu, že je chudulinké drobátko, proste kosť a koža. Manžel o odklade nechce ani počuť a ja fakt netuším ako by to znášala ďalši rok v škôlke, veď pri jej záujme o písmenká a čísla, by za ďalší rok vedela už aj čítať a rátať, (len to kreslenie - to je proste záhada - k tomu nemá vzťah)

helencek
Autor odpoveď zmazal
danka_ba
7. nov 2012

@helencek len potom za tu triedu PYP sa plati extra, nie?

majusa4444
7. nov 2012

@roxi aj moj maly miluje pismenka a cisla a robime predskolske knihy..v tomto smere je aj moj ok avsak nie je dolezite ci dieta vie len toto lebo dnesne deti uz su vsetky hrrr do pismen a poctov velmi skoro nie ako mi volakedy.. dolezite je ako sa vie spravat v kolektive.. a v tom je moj bojko a neprejavi sa aj ked vie.. a preto by sa v skole trapil.. problem je ze je viac doma momentalne ako v skolke.. tiez rozmyslam co bude dalsi rok v skolke ale viem jedno.. bude sa tam ucit pracovat s detmi a nehambit sa :DD v skolke nepovie ani basnicku nic a ucitelka sa ma pytala ci vobec nejaku vie 🙂 ja ze vie ale ani mne nepovie len tak.. len ked zaspava pocujem ako repoce :DD bud este za par mesiacov dostane troska rozumcek a pohne sa v tomto smere alebo bude repete 🙂 a nauci sa prejavit sa 🙂

helencek
Autor odpoveď zmazal
andrea.m
autor
7. nov 2012

@helencek to nemyslíš vážne s tým triedným fondom???? 😲 a školská nadácia? no mám dosť. mi sme platili triedný fond 10€ a triedna im kupila nielen zošity na celý školský rok ale aj pomôcky na VV, hygienicke potreby a podobne.

helencek
Autor odpoveď zmazal
roxi
7. nov 2012

@majusa4444 podľa mňa sa to ešte môže zmeniť. chodí do škôlky už dlho, alebo ešte len tento rok začal, možno len potrebuje zvyknúť si na kolektív. Ak má problém s kolektívom, skús napr. pozvať nejaké dieťatko zo školky k vám pohrať sa, on bude v domácom prostredí, bude sa cítiť istejší a možno prekoná zábrany a tak postupne pozvať nie jedného ale dvoch a postupne sa možno osmelí a potom pominie aj problém s kolektívu v škôlke. Kým nechodil do škôlky tiež bol taký utiahnutý? Chodievali ste niekam, na ihriská, do materských centier? Aj tam bočil od detí? Či to začalo len teraz.

majusa4444
7. nov 2012

@roxi ked mal tri styri roky tak sme chodievali stale medzi deti...vtedy bol doslova akcny stale priam otravoval deti ze pod sa hrajkat.. potom mal styri roky teda pred rokom nastupil do skolky a boli tam uz deti co sa poznali a on jediny chalan novy a tam bol asi problem.. chlapci ho nechceli medzi seba :( a ucitelky mu nepomohli zaclenit sa do kolektivu :( tam bola chyba.. ale nasiel si aspon kamosky a koncom roka uz aj kamosa 🙂 ale byval casto chory doma.. a teraz ako nastupil tak sa tesi ma super kamosku nadalej aj kamosa. ale neviem co sa stalo uz neni taky aky bol.. uz aj ked ideme von na ihrisko alebo medzi deti tak nechce sa s nimi hrat .. aj ked niekto k nemu pride zuri.. uz sa zahra len s tymi co pozna.. ale mozno sa to uz teraz zmeni..maju ucitelku ktora s nimi pracuje tak aby si navzajom deti pomahali.. ona je proti skupinkovaniu a tak sa im patricne venuje a dava im ulohy .. tak mozno sa vsetko zmeni

roxi
7. nov 2012

@danka_ba pokiaľ viem tak sa platí mesačne okolo 50 či 55 €, plus ešte družina, krúžky vrámci družiny, ak nejaké chceš, ZRPŠ - to neviem aké sú tam sumy, ale tak asi nebude rozdiel medzi tým čo píše helencek a zošity a pomôcky si kupujú sami,

roxi
7. nov 2012

@majusa4444 tak chyba bola asi pri tom nástupe do školky, škoda, že to učiteľka neustriehla a nepomohla mu, ale časom sa to iste zlepší, napr. moja malá zbožňuje deti, ale do škôlky nastúpila až tento rok, lebo veď asi to poznáš, málo voľný miest, tak keďže som bola doma, tak ju nevzali, až teraz ako preškoláčku a išla do školky troška vzdialenšej a v celek škôlke pozná len 3 deti ale žiadne nie je v jej triede, ale napr. ona si tam našla rýchlo pár kamošov - chlapcov a až teraz sa už hráva aj s babami, ale asi málo, lebo o dievčatách veľmi doma nehovorí, proste keď hovorí čo robila v škôlke, tak stále počujem len mená chalanov a skôr chlapčenské aktivity, takže tak. Ale sú tam také partičky dievčat - asi tiež také skupinky a teda neviem či medzi seba už nikoho nepustia, alebo Lea o to ani nestojí, skamarátiť sa s nimi a je jej lepšie v chlapčenskom kolektíve, ale viem, že občas sa hrá aj s babami, lebo už ju aj pozvala jedna na oslavu narodenín, tak zas si myslím, že keby ju vôbec nepoznala a nehravala sa s Leou tak asi ju nepozýva.
Zas tvoj ak je kľudnejší typ, tak možno mu viac vyhovuje ako kamoška baba, napr. môj malý, ten zbožňuje dievčatá a najradšej sa hráva s babami, jeho obľúbnené hračky okrem pištolí, sú bábiky, koníky - najlepšie ružové a bárbie domček 😀 😕 😅

majusa4444
7. nov 2012

@roxi 🙂 moj neni kludny praveze :DD ale tak dievcata mu viac vyhovuju.. a hlavne jedna 🙂) ktora mu uz aj darceky ( nalepky ) dala xixi .. ale ma aj kamosa.. o nom casto rozprava... o inych detoch vobec tak neviem ci ma aj viac kamosov.. ale hadam sa zacleni.. a ked idem okolo skolky ze vencim havina a mathias neni v skolke lebo je chory ako nedavno tak asi tri dievcene kde je mathias ??? cele stastne za mnou utekali a pytali sa na neho 🙂))

roxi
7. nov 2012

@majusa4444 tak zrejme sa hráva aj s inými deťmi, možno len všetkých nespomenie doma, no každopádne, myslím, že je ešte skoro na nejaké závery, predsa len ešte je nejaký ten mesiac do zápisu a ešte dosť dlhý čas do začiatku nového školského roka a dovtedy z neho môže byť sebavedomý veľký chalan 😉

majusa4444
7. nov 2012

@roxi tak tak 🙂)) mas pravdu uvidime co este bude

andrea.m
autor
7. nov 2012

@roxi
@majusa4444 tak ja som sa celé 4 roky v škôlke dozvedela od Filipka na moju otázku Ako bolo v škôlke? jednu jedinu odpoved. Dobre. 🙂

majusa4444
7. nov 2012

@andrea.m presne ako moj..nic neprezradi 🙂

danka_ba
7. nov 2012

@helencek ďakujem, tak to sa v pohode sa...