Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
- ahojte, aj ja sa chcem pridať 🙂
- môj malý má 6 r. v decembri, do škôlky sme začali chodiť len teraz a poviem vám tiež sme viac doma ako tam, prvé 2 týždne pohoda, mal kamarátku a potom sa to zmenilo, nechcel chodiť, že sa s nim nikto nehrá, nemá kamarátov, chlapci majú skupinku a ako sa zdá pani učiteľka ich podporuje, keď vidí túto učiteľku tak nechce ísť ani do triedy, ak je tam mladá tak je rád, že je dobrá, nekričí, a nezahanbuje ho 😉
- momentálne uvažujeme o zmene škôlky, učiteľka vraví, že sa nezapája do ničoho /on toho veľa vie, aj na hodinkách, kreslí, počíta, ráta, veľa naozaj veľa aj doma pracujeme/, a neodporúča mu do školy, na testoch už boli a tam mu odporúčajú do školy, on je naozaj múdry... 😉 . len mám pocit, že pani učiteľka má problém 😠
- tašku by som chcela kúpiť teraz, len ešte neviem akú 😵
- a na zápis nevieme ešte kde, nakoľko bývame na dedine, ale chceme ho dať do mesta 😉
@moniack pozri ak ti psycholog povedal ze skola OK,tak neries-pojdes na zapis a hotovo.Ak je v skolke nerad koly ucitelke,to je velmi smutne aj to jej chovanie-ak mas moznost a vezmu ho inde -skus 🙂
@titkovamiriam no momentálne sme chorí, ale ideme ho skúsiť dať inde 😉 my doma plačeme ako sa veci majú, malého bolí brucho, žalúdok, zvracia a nie z choroby ale tak dlhšiu dobu má problémy, zas nechcem aby sa psychicky položil ☹ , dnešné decká sú naozaj zlé, materialistické a šikanujú, nevravím ,že všetke aby to zas zlé nevyznelo 😉
@moniack uplne ta chapem!!!!preto som ja dala Marekovi odklad nech je vasci v skole lebo vsak tam je to normalne boj uz na prvom stupni,ucitelky nezvladaju 8-9r.deti.....
@titkovamiriam 🙂 asi to porovnám so sebou, v škole som sa naučila písať, čítať, počítať a 1x som držala štetec, svoje meno som vedela tlačeným napísať 😉 , dnešné deti vedia oveľa oveľa viac už pred školou a stále je to málo 😕 , a čo potom robia v škole?
ved to v skolke uz vedia pisat citat scitavat a odcitavat do 20 plus anglictina.......no a vskole to ide ako z rychlika to viem od kamosky ma deti rok po sebe a ked mala duhaka a prvacku bola zrela na psychytriu-pol dna hladala na nete veci aby to deti mali do skoly-same projekty a referaty 😠
@moniack u nás na zápise mali deti za úlohu napodobiť - odkresliť? odpísať? slovo, ktoré bolo písané písaným písmom. Bolo tam veľké E a malý "y" v tom slove-iné si nepamätám. keď som sa potom v CPPPP pýtala, čo to má byť, akože dieťa má vedieť písané písmená už? a aj spájať? Ta že neeee...že to len úroveň-schopnosť odzerania a napodobenia oni skúmajú. No moja si samozrejme ani neprdla......v tejto úlohe.
@yukki to mas ako psychotesty do skoly-slabikovanie,hlaskovanie,cim slovo konci a cim zacina...niektore otazky na hlavu-mareka sa pyta že co davame do kavy a on mlieko a ona a čo este a Marek ticho-ona chcela pocut cukor,no u nas si cukor nedavame a babka si dava sacharin!!!!!!alebo naco je nam uhlie-no Marek ho vživote nevidel!!!!!
@titkovamiriam tak na to uhlie by Kika povedala že Keď nás bolí brucho.......
@yukki však by dobre povedala 😀 😀 😀 😀
@titkovamiriam no schválne som sa jej teraz na to opýtala-no presne toto mi povedala., že Keby nás bolelo brucho, nám dáš, a nás nebude. A na tú kávu som sa opýtala...čo sa dáva do kávy? A Kika: Káva.....
No, logicky, káva sa do kávy dáva...ale aj ten cukor, aj mlieko povedala....
@titkovamiriam presne ako vravíš. učiteľky nezvládaju 8-9r. deti aj mladšie veru. Filipko môj vie o tom svoje. ale to je nadlho a na inu tému.
Filipko mal na zápise odpísať slovo ktoré bolo napísane veľkým tlačeným písmom. tak som zvedava teraz. ale zase ideme na zápis na inu školu než bol na zápise Filipko
- ahojte žienky
- čože opis slov, a písané ? 😕 , som si myslela ,že stačí vedieť geometrické tvary, čiary, vlnky a tak 😕
- yukki malá je asi hviezda 😀
- titkovamiriam moje deti ma nevidia piť kávu, a uhlie doma nemáme 😀
Dnes som stretla zastupkyňuFilipkovej škooly pre 1.stupeň.Chystáme sa tam zapísať aj Tamarku tak som sa popýtala na čo sa máme na zápis pripraviť.Takže farby,naratať do 10,vedieť ktoré číslo je menšie a ktoré väčšie,kde je vpravo, vľavo, hore, dole a niečo zarecitovať aby zistili akú má dieťa vyslovnosť. O písaní reč nebola.
@andrea.m jasne to mas zo zakona,boli sme vlani a ideme aj tento rok
@titkovamiriam ani ja som nevedela, že je na to zákon 😉
- už ste kupovali školské tašky?
@moniack jasne kazde dieta co v tom roku dovrsi 6r musi na zapis to je jedno ci bude mat odklad alebo ine dovody na zapis musi u nas tašku donesie ježisko a este nam kupenu ale vyhliadnutu
Legislatíva k zápisu detí
Ak by ste potrebovali riešiť nejakú špecifickú situáciu, môžu vám pomôcť nasledovné zákony a nariadenia:
zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov;
§ 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o doplnení niektorých zákonov;
vyhláška Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole;
všeobecne záväzné nariadenie (VZN )príslušnej obce o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti obce.
V súlade s touto legislatívou je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

@andrea.m tak to más doma partizána 😀 , taký bude asi môj Leo, malá tá teda toho zreferuje celkom dosť, opatrná je akurát čo sa týka otázok ohľadom obeda, lebo stále tvrdí, že všetko zjedla, no keď sa pýtam čo mali na obed a náhodou prezradí a zistím, že to bolo niečo, čo nemá rada, tak už viem, že vymýšľa a nezjedla nič, tak najnovšie už tvrdí, že si nepamätá, čo jedla. Ešteže je jedálniček na nástenke, tak aspoň viem, ktoré dni hladuje a musím do nej niečo natlačiť, lebo jediný náš problém v škôlke je jedlo, ale to aj doma, proste je to dieťa žijúce zo vzduchu.